Кой ще хвърли камък по политическата кочина?

Лумпен-популизмът е опасен, когато има бедни и недоволни
Обновена: 25 май 2011 11:53 | 20 май 2011 17:50,
694
Кой ще хвърли камък по политическата кочина?
Снимка: Булфото

Близо 400 хиляди българи са гласували за партия „Атака” на изборите през 2009 година. С близо 10 процента от гласовете на избирателите партията влиза в парламента с 20 народни представители.

На 20 май 2011 година пред софийската джамия "Баня Баши" протестиращи от „Атака” се сбиват с молещи се мюсюлмани. Има леко ранени партийни активисти и един депутат. В резултат от трибуната на Народното събрание партийният лидер Волен Сидеров призовава да бъде задържан „престъпникът-ислямист”, хвърлил камък срещу депутата Деница Гаджева. В противен случай Сидеров иска оставката на вътрешния министър и заплашва ГЕРБ, че ще разбере какво е опозиция.

Още по темата

Коментарите за поведението на партията и нейният лидер в медиите и в социалните мрежи са еднозначни: недопустимо, скандално, срам. Тепърва ще видим реакциите на институциите и на политическата класа. Със сигурност ще има остри фрази, но нищо повече. Защото истинската присъда за Сидеров и партията му трябва да дойде от другаде – от урните.

Защото в случая не става дума за пияни футболни фенове, нито за разюздани абитуриенти, нито за спонтанно развихрил се студентски гняв. Става дума за редовно организирано партийно мероприятие на парламентарна политическа сила. Избрана от 400 хиляди българи да ги представлява в Народното събрание. Нали това е представителната демокрация – хората гласуват, депутатите ги представляват.

Това означава, че на фона на 40-те или 400-те потресени от поведението на „Атака”, не само днес, а назад в годините, има едни 400 хиляди българи, които го одобряват. Които смятат, че мюсюлманите са ислямисти, че Турция все още иска да пороби България и че си истински българин само ако пребиваш по един ром дневно.

Ако ли пък не е така, ако тези хора не мислят така, защо гласуваха за Волен Сидеров и неговите подопечни лумпени? Заради патриотизма, в името на народа, за да живее България? Или защото Сидеров им обещаваше национализация и планова икономика, в духа на зрелия соц? Или в знак на протест срещу останалите?

Политически креатури като Волен Сидеров със сигурност обслужват интереси, но най-малко националните. Добре е тези 400 хиляди души, които направиха от „Атака” политически фактор и парламентарен балансьор с държавна субсидия, да помислят върху всичко това, когато отново посегнат към бюлетината. 

Добре би било също най-после обществото ни да направи така, щото демокрацията да не се обръща срещу нас. Като злоупотребяваме с най-висшето си демократично право – да избираме, даваме власт на хора със съмнителни интереси и морал, но затова пък с несъмнено вредни политически послания.

Никой от нас не иска да го смятат за лумпен, нито да живее в общество, доминирано от такива. А така изглежда, когато 400 хиляди души дадат гласа си за партия, проповядваща ксенофобия, национализъм и национализация. Или го продадат, резултатът е същият.

Популизмът е вълна, набираща сили в цяла Европа. Но лумпен-популизмът в българския си вариант е опасен. В страна, където има твърде много бедни и недоволни хора, искрата на омразата може да подпали пожар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


694
Още по темата: ”атака”волен сидеов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
587
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Журналистиката не трябва ли да е безпристрастна??? на страниците на новинарски сайт???Съжалявам за авторката, но обикновено във форума тук са компетентните мнения.
586
17
 
10
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 12 години
има ислям ИМА ПРОБЛЕМ
585
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност мисля, че си параноично-истеричен и е добре когато четеш едно мнение да се опитваш да вникнеш в смисъла му, а не да плещиш каквото си знаеш. За да съм конкретен - къде оправдавам Сидеров? Къде казвам, че нападнатите са ислямисти от ДПС?
584
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
pirvo tryabva da priemate 2 istini ednata e che horato koito jiveyat v bg sa bg grajdani no ne i vsichkite bilgari , vtoro tiya hora koito ne sa bilgari sishto imat prava . Sega sled tova moje da iskate da se zabranyat nyakoi raboti ( kato visokogovoritelite na djamiite naprimer ) no kato imate vpredvit i pravata na tiya hora i po miren nachin razbira se che bg e bilgarska dirjava i tryabva da se upravlyava ot bilgarite inache stavame i nie turtsite i vie bilgarite igrachki na svetovnite kapital
583
2
 
7
 
! Отговори
Някой преди 12 години
Какво искаш да кажеш? Че тези хора, които Сидеров и последователите му нападнаха с тръби и камъни са върхушката на ДПС ли? Вярваш ли си сам на глупостите?
582
5
 
16
 
! Отговори
все тая преди 12 години
Много глупава и безсмислена статия! За кого да гласуваш - за откачалките от Атака, за истинските ислямисти от ДПС, за продажните самохвалковци от ГЕРБ, за крадливите БСП, за безочливия и арогантен (и не по-малко крадлив) Костов ли? Като се има предвид какви са алтернативите е ясно защо 400 хиляди са гласували за Атака.
581
7
 
21
 
! Отговори
Faneti Maza.... преди 12 години
всеки интелигентен българин знае, че Атака и ДПС работят заедно за запазване на гласовете си - НИЕ ЩЕ МРАЗИМ ВАС, ВИЕ НАС, А ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЛИЛУПУТИ ЩЕ СИ РАЗПРЕДЕЛЯТ МИЛИОНИ! все пак трябва да отбележа , че за пореден път Сидеров се показа като пълен ***, но този път е много вероятно да не му се размине. ОБИДНО Е ТОЛКОВА НИСКОИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА ДА СЕ ШЛЯЯТ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
580
1
 
15
 
! Отговори
Разобличителя преди 12 години
Всички ние обикновените хора независимо каква религия изповядваме, сме жертва на заговорът на световният елит и неговите подвластни политически ***.Борбата срещу този елит никога не ще стихне докато той не промени отношението си към останалите хора.Тяхното най-голямо наказание е да живеят сред нашата омраза и ненавист спрямо тяхРазобличителя
579
3
 
14
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 12 години
СЛЕД КАТО тези, които ни наложиха "Демокрацията" създадоха и етническата партия ДПС, за която гласуват 700 000 български граждани, на които отдавна и упорито им се внушата, че са турци, естествено е, че като ответна реакция ще се появи националистическа българска пария, която да се опълчи не само на "турците", но и на тези, които наложиха настоящият политически модел в България.
578
1
 
8
 
! Отговори
Владо преди 12 години
Тая Ралица Ковачева, 1 курс ли е студент или още не е кандидатствала? Защото простотиите горе говорят, че въпросната мома си няма и понятие от журналистика...
577
4
 
9
 
! Отговори
HADJI_GEN4O преди 12 години
Разбирам желанията на активистите от Атака..Усещам и правота в исканията..Не разбирам подходите им..Те събират срещу заплащане една *** от гладни,безработни,осигуряват им транспорта,храната,дават им по някой лев и възможност,чрез викане и бой,да " изпуснат парата"..В Батак помрачиха празника..Биха момиченце,а ако кмета не беше озаптил хората от града,щеше да стане касапница..Много му стана на Волен..Този хамелеон усеща края си..Ако не прокуратура,нека се самосезират докторите от лудницата...
576
2
 
14
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Всъщност,проблема не е ислямът,да си се молят колкото щат,но тия високоговорители не трябва да ги има......Не съм видял в Истанбул да тече молитва по високоговорители.......така че ние сме светска страна и ако ще се търпим нека да е взаимно.....А колкото до Сидеров има си учереждения до 4 километър
575
1
 
13
 
! Отговори
....590 преди 12 години
Никой няма нищо перотив народа на Турците ,а с/у Управляващите в ДПС ----крадци на трудът на електората си и от хазната на БГ !Разбра ли ?
574
0
 
8
 
! Отговори
колко е просто преди 12 години
Сидеров е плодът от 20 г. управление ,а защо не си си искат "синът"----управляващите от 1989г. ,до сега ?
573
12
 
25
 
! Отговори
Рени преди 12 години
Създадоха етническа партия ДПС - добрепуснаха новини на турски - добремюсюлмански училища отвориха - добреджамии с виещи високоговорители на центъра и надупени турци насред тротоара - е тва вече малко прекалихаутре ще тръгнат забулени, ще почнат *** ни да режат и да бият жените с камъни, като в Иране докога да търпим ??? питам ??
572
5
 
13
 
! Отговори
До 588 преди 12 години
Забравяш,че за тях тези зверства са извършени от Османската империя а не от Турция.Нищо ,че същата е неин наследник.За това и се обиждат като се каже ,че турците са клали навремето.
571
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Повечко бои по ислямски кратуни и по малко демокрация, пардон демагогия! Един голям шут по *** на Дюдюган и нещата ще се оправят.
570
10
 
23
 
! Отговори
Ot UK преди 12 години
Аз съм от Тракия и мисля по този начин. Ако вашите роднини бъдат изклани и имотите ми заграбени тогава и вие навярно ще се замислите, но ще бъъде прекалено късно. Исляма е една агресивна религия, не би следвало да се толерира а да се забрани изцяло. Докато няма справедлисвост, ще има и условия за подобни грозни сцени.Как да забравим разчленените бебета, изнасилени и зкормени българки? И тези неща се случиха преди по-малко от 100 години.
569
5
 
12
 
! Отговори
до 572 преди 12 години
Гласуват за ДПС защото повече от половината са неграмотни и глупави хора.Всеки ден имам контакти с този етнос и спокойно мога да кажа,че голяма част от тях трудно разбират какво им приказваш на български.Когато има българи около тях говорят на български с децата си щом подминат веднага почват на турски.Просто това са хора които отказват да се интегрират в обществото и си живеят нейде в 17-18 век.Затова и наглеци като Доган ги манипулират толкова лесно.
568
4
 
23
 
! Отговори
Ot UK преди 12 години
Ами нека да се молят, но без високоговорители! Нали ? Има логика. С извинение ,но тази статия не е безпристрастна. Няма я и информацията че депутат е бил ударен с камък от турчин, които не е арестуван. Не одобрявам подобни протести, това трябва да е пред министерският съвет, но и да се разглежда проблема само от едната сътрана не е решение. Високоговорителите по джамиите трябва да се махнат и новините на турски също.