Кой ще хвърли камък по политическата кочина?

Лумпен-популизмът е опасен, когато има бедни и недоволни
Обновена: 25 май 2011 11:53 | 20 май 2011 17:50,
694
Кой ще хвърли камък по политическата кочина?
Снимка: Булфото

Близо 400 хиляди българи са гласували за партия „Атака” на изборите през 2009 година. С близо 10 процента от гласовете на избирателите партията влиза в парламента с 20 народни представители.

На 20 май 2011 година пред софийската джамия "Баня Баши" протестиращи от „Атака” се сбиват с молещи се мюсюлмани. Има леко ранени партийни активисти и един депутат. В резултат от трибуната на Народното събрание партийният лидер Волен Сидеров призовава да бъде задържан „престъпникът-ислямист”, хвърлил камък срещу депутата Деница Гаджева. В противен случай Сидеров иска оставката на вътрешния министър и заплашва ГЕРБ, че ще разбере какво е опозиция.

Още по темата

Коментарите за поведението на партията и нейният лидер в медиите и в социалните мрежи са еднозначни: недопустимо, скандално, срам. Тепърва ще видим реакциите на институциите и на политическата класа. Със сигурност ще има остри фрази, но нищо повече. Защото истинската присъда за Сидеров и партията му трябва да дойде от другаде – от урните.

Защото в случая не става дума за пияни футболни фенове, нито за разюздани абитуриенти, нито за спонтанно развихрил се студентски гняв. Става дума за редовно организирано партийно мероприятие на парламентарна политическа сила. Избрана от 400 хиляди българи да ги представлява в Народното събрание. Нали това е представителната демокрация – хората гласуват, депутатите ги представляват.

Това означава, че на фона на 40-те или 400-те потресени от поведението на „Атака”, не само днес, а назад в годините, има едни 400 хиляди българи, които го одобряват. Които смятат, че мюсюлманите са ислямисти, че Турция все още иска да пороби България и че си истински българин само ако пребиваш по един ром дневно.

Ако ли пък не е така, ако тези хора не мислят така, защо гласуваха за Волен Сидеров и неговите подопечни лумпени? Заради патриотизма, в името на народа, за да живее България? Или защото Сидеров им обещаваше национализация и планова икономика, в духа на зрелия соц? Или в знак на протест срещу останалите?

Политически креатури като Волен Сидеров със сигурност обслужват интереси, но най-малко националните. Добре е тези 400 хиляди души, които направиха от „Атака” политически фактор и парламентарен балансьор с държавна субсидия, да помислят върху всичко това, когато отново посегнат към бюлетината. 

Добре би било също най-после обществото ни да направи така, щото демокрацията да не се обръща срещу нас. Като злоупотребяваме с най-висшето си демократично право – да избираме, даваме власт на хора със съмнителни интереси и морал, но затова пък с несъмнено вредни политически послания.

Никой от нас не иска да го смятат за лумпен, нито да живее в общество, доминирано от такива. А така изглежда, когато 400 хиляди души дадат гласа си за партия, проповядваща ксенофобия, национализъм и национализация. Или го продадат, резултатът е същият.

Популизмът е вълна, набираща сили в цяла Европа. Но лумпен-популизмът в българския си вариант е опасен. В страна, където има твърде много бедни и недоволни хора, искрата на омразата може да подпали пожар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


694
Още по темата: ”атака”волен сидеов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
647
1
 
0
 
! Отговори
deqn преди 12 години
Българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всяко отношение, е записал Левски в Нареда на работниците за освобождението на България, било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото било.Сидеров е просто пешка в ръцете на политиката,парите и т.н.всичко е планирано,предстоят избори!нека народа не са поддава на провокации!
646
0
 
1
 
! Отговори
ani преди 12 години
300 години бяхме под византийска власт,500 под османско владичество,бяхме и под комунистическо време ,сега сме в ЕС ,но все пак не успяхме да дадем правото на хората и да достигнем икономическото развитие
645
0
 
0
 
! Отговори
dani преди 12 години
myBulgaria 16.06.2011 / 15:43 Времето оформя Левски като републиканец, който прозира идеята за демократска република и народно управление спасителен идеал и за съседните народи: Ще имаме едно знаме, на което ще пише: Свята и чиста република. Републиката като синоним на народовластие разкрива Левски като деец, който надниква дълбоко в своето време и далеч напред от него.Философските прозрения на Левски за върховенството на закона, за необходимостта всички да служат на едни и същи закони, чисти и святи, произнесени преди толкова години, са актуални и в съвременния динамичен свят, независимо от изминалото време.Българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всяко отношение, е записал Левски в Нареда на работниците за освобождението на България, било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото било.
644
0
 
3
 
! Отговори
к преди 12 години
Исляма , Християнството, съжителството, са сложни въпроси и не са само българскиа световни. защо обаче в Б-я такъв върос който май ще се окаже по важен и от кризата и от всичко останало се решава по *** начин от ***,като тоя *** 657, е от такива *** сме на това дереже. Не съм за либерализма, но и така нестава времето го е доказало. Трябва повече ум а не развит до раменете *** да крещат и палят. А Болен на 4- ти км. Стига срам за Б-я от тоя ***
643
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
a balgariya kakvo 6te stane sled 30 godini ciganistan nali:)
642
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сидеров работеше за Илия Павлов, а тох бе човек на ДПС !!! Кратко и ясно. Най-добре е Болен и Джолан да влязат в затвора и да се съдят за национално предателство, а *** им партии ДПС и Атака да се забранят и да се преследва всеки членувал в тях!
641
5
 
2
 
! Отговори
й преди 12 години
Ами ако Сидеров е прав? И наистина има фундаментален ислямизъм в България?:) Знам едно нещо със сигурност - София не е България и софиянци нямат представа какво е в Кърджали например. Така че по-кротко с тия анализчета.
640
0
 
0
 
! Отговори
FARIS преди 12 години
Това е поредният ФАРСТ от партия АТАКА . На кого му дреме за партия АТАКА ? Сидеров веднага след изборите скъса връзката с основние си избиратели и разруши буквално структорите си по места . Реално партията съществува като парламентарна група но едвали има повече от 1500 верни моджихидини . Всичките в парламента считащи се за атакисти са 20 дупи и знаят че след тоз мандат ша са актуват бизнесмени с одкраднатите кибти
639
3493
 
2
 
! Отговори
Мен преди 12 години
Ралица Ковачева - "автора" на това "произведение" по-горе (то е по-скоро изхождане) - абе ти що не си ***ш ****ата майчина и не отговориш пред съдебен състав какво имаш впредвид "***" когато говориш за граждани на Република България и дали пък това няма нещо общо с насаждане на етническа и верска омраза от твоя страна ?Един такъв брадясал застаряваш мюслим от кадрите дано да ти изнасили и след това убие по особено жесток начин дъщерята. Ще ми е приятно тогава да ти слушам "другата песен" !
638
3999
 
2
 
! Отговори
Мен преди 12 години
658, защо си мислиш, че твоето решение е правилно ? Защото си мюсюлманин, нали ? И Аллах ти казва че ти си избран и над всички неверници, нали ? Аз мога да ти кажа друго решение - всички нагли мюсюлмани се убиват за един ден във всички страни - след това огромна част от проблемите на човечеството изчезват от самосебе си. Това вече ще е много лошо за вас.
637
3906
 
3
 
! Отговори
портейбъл преди 12 години
659 напълно съм съгласен. Корана, Талмудата, библията са създадени по една и съща книга, която наричат Завета (Ки-вот, Божия воля). тя е доста древна и е създадена с цел, да се контролира света и по тоя начин, освен от официалните власти, монархии, парламенти. Иначе имената са само различни и езиците. Ако Бог е един, както всичик твърдят в книгата си, защо тогава се карат и делят на вери и религии? Ако пък не е един, тогава самите духовници са лъжци? Много лъжа и демагогия има в тия книги!
636
4373
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прочетете корана и ще разберете че няма разлика от библията. Разликата е в дребни нюанси. Ммного църкви и манастири в БГ са строени по времето на Османското управление.
635
4526
 
2
 
! Отговори
mu4enik преди 12 години
Мда, от изказаните тук мнения е видно,че една част от българското население НЕ ЖЕЛАЕ да живее заедно с Мюсюлманите.Въпросът е решим и то много лесно:Прилага се белгийският или швейцарският опит, определят се границите на двете половинки съставляващи единната държава и всеки по своя път. Може и границите след Берлинският конгрес да се актуализират.Тогава няма да си пречим и няма да се колим...Иначе с тази надъханост вървим на там...И ще е лошо за всички ни...Много лошо..Някои си нямат даже и представа колко лошо..
634
4541
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
633
4078
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Питам кога ще се забрани ДПС -една чисто етническа партия! Огледайте се какви са последиците: турски новини ,турски сериали,тонколони,.....тихомълком бавно но сигурно се насажда турското !
632
3767
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пловдивският митрополит Николай коментира сблъсъците между активисти на Атака и мюсюлмани пред софийската джамия. По думите на владиката действията на Волен Сидеров са необясними.Що се отнася до проявите на г-н Сидеров, за него бих искал да кажа: Боже, не му зачитай греховете, той не знае що върши!, заяви в Пловдив митрополит Николай.Изказването си той направи, след като положи първия камък на нов православен храм в район Тракия. Дядо Николай припомни, че освен мюсюлманите, именно Сидеров е опитал да въвлече и Българската православна църква в два скандала.
631
4559
 
1
 
! Отговори
Dieburg преди 12 години
do 639: Naprotiv priqatelu az jiveq i u4a v Germaniq pro4el sam vsi4kite mu knigi , tozi nemec vaob6te dori ne laje , a kazva istina pove4e ot kolkoto trqbva.
630
4327
 
4
 
! Отговори
Уикилийкс преди 12 години
Ето как публикуваните в Уилклийкс две грами на посланник Нанси Макълдауни характеризира АТАКА и ДПС: АТАКА е партия на "екстремисти отляво и отдясно, огорчени от прехода и бивши офицери от армията и полицията" набляга на анти-НАТО, анти-ЕС анти-САЩ, анти-малцинствени послания. " АТАКА и ДПС "в симбиоза се използват взаимно, за да галванизират електоралната си база". Автократичният лидер на ДПС Ахмед Доган играе ролята "поддържане на етническия мир през прехода", но е превърнал партията в "машина за правене на пари".
629
3958
 
0
 
! Отговори
hip-hop преди 12 години
haha ehee po4nahte ve4e da se bazikate mom4eta na toq pi4 mu sleda komentarite i sas sigurnost ne v Balgariq , no ti lisico ne si v Knada 100% , aide leka i ot menPriqtni zabavleniq vav foruma
628
4518
 
5
 
! Отговори
Canada преди 12 години
Nie Balgarite dale4 ot Rodinata (maika Balgariq ) sme saglasni s deisviqta na ATAKA.