Щафетата с олимпийския факел – идея на нацистите

Как се ражда един от символите на Олимпиадата
Обновена: 25 май 2011 07:04 | 25 май 2011 07:01,
39
Щафетата с олимпийския факел – идея на нацистите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Малко повече от година остава до началото на юбилейната 30-та съвременна лятна Олимпиада в Лондон. Седемдесет дни преди началото й стартира традиционният поход на факела с олимпийския огън.

Осем хиляди факлоносци ще си предават огъня, донесен от планината Олимп, по територията на цяла Великобритания, преди той да стигне до Олимпийския стадион в столицата за церемонията по откриването.

Щафетата с този факел винаги е съпроводена с много емоции и много внимание от страна на световните медии. През годините много знаменитости, видни спортисти и светски личности са се включвали в нея. Но защо е целият този шум и как започва тази традиция, разказва  BBC.

Широкоразпространената представа е, че предаването на олимпийския огън е възпроизвеждане на традиция от древна Гърция – майка на Олимпийските игри. В действителност обаче този „огнен” поход се ражда едва през 1936 година, за да се отбележи началото на Олимпиадата в Берлин. За зимна Олимпиада началото е чак през 1952 година в Осло.

Разбира се, гръцката митология е замесена. Счита се, че в VI-V век пр. Хр. древните гърци са имали щафетни състезания с огнени факли, наречени Лампадедромия. Най-вероятно тези надпревари са били в чест на титана Прометей, който се противопоставил на боговете, откраднал огъня от Зевс и го дарил на простосмъртните.

За съвременните Олимпийски игри огънят придобива друго значение през 1928 година, когато за първи път гори по време на състезанията в Амстердам. Но началото на щафетата за пренасянето на факел с огън от Олимп се поставя от нацисткия режим.

По идея на организатора Карл Дием в гръцкия „Дом на боговете” се състои церемония по запалването на олимпийския огън със слънчева светлина и специално огледало. След това той се пренася до Берлин от 3331 факлоносци, изминали 3187 километра за 12 дни. Първата страна по пътя на щафетата е България. Следват Югославия, Унгария, Австрия и Чехословакия.

Нацистката пропагандна машина представя нововъведението като символ на връзката между древна Гърция и модерна Германия. В тази аспект огънят е считан от Хитлер за идеално средство за демонстрация на чистотата и яркия блясък на арийската раса и нейните гръцки предци.

Интересен факт е, че щафетата с олимпийския огън е пропусната за следващата Олимпиада в Хелзинки`40 и се завръща в първите игри след края на Втората световна война, които се провеждат в... Лондон. Факелът обаче е откраднат от тълпата по маршрута.

Оттогава насам на всеки 4 години (а впоследствие и на всеки две заради Зимните олимпийски игри) пътят на олимпийския огън се превръща в най-значимото събитие непосредствено преди откриването на всяка Олимпиада. В края на 50-те години и жените получават правото да са факлоносци.

Понякога щафетата има тема. В Рим`60 е „Древната щафета”, в Мексико`68 е „Щафетата към Новия свят”, в Сеул`88 – „Хармония и прогрес”.

Начините за транспортиране са все по-необичайни. На ски в Осло`52, снегокат в Калгари`88 и чрез ски-скачач в Лилехамер`94.

Факелът е „плувал” в мексикански и френски води, попадал е в  Големият бариерен риф, бил е на Еверест. 

Преди Албервил`92 „лети” на борда на Конкорд, в Лилехамер`94 „скача” с парашут, а факла без огън стига до Космоса преди игрите в Атланта`96 и Сидни`2000. Канута, параходи, каруци, коне и камили също се били част от щафетата.

Най-амбициозният поход на олимпийския огън се състоя преди последната Олимпиада в Пекин, когато 21 800 факлоносци изминаха трасе от 137 000 километра за 129 дни. Това върхово постижение обаче беше помрачено от сблъсъци между охранители и протибетски активисти, протестиращи срещу китайското правителство.
 
Но както казва бащата на съвременните олимпийски игри Пиер дьо Кубертен „трябва да се надяваме, че щафетата с олимпийския факел ще издържи проверката на времето, ще спомогне за сближаването на народите и за доброто на човечеството, което да е все по-ентусиазирано, по-смело и по-благородно”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
0
 
! Отговори
ДА! преди 12 години
Колко пари се хвърлят за такова налудничаво и безмислено шоу!
35
0
 
0
 
! Отговори
ТЕХЕН преди 12 години
ТЪЛПАТА В АНГЛИЯ ОТКРАДНАЛА ФАКЕЛА,А НЯКОЙ ДА Е ПОСМЯЛ САМО ДА СИ ПОМИСЛИ ТАКОВА НЕЩО В "ЛОШАТА" ХИТЛЕРОВА,НО ВСЪЩНОСТ ПРОГЕРМАНСКА,ГЕРМАНИЯ..А???:-))
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
" арийската раса и нейните гръцки предци"Този дето го е написал няма и грам обща култура. Гърците не са арийци, нито древните, нито съвременните гърци.
33
0
 
9
 
! Отговори
До 26.Продълж.на 33. преди 12 години
Затова,преди 09.09.1944 г.средното ни образование е било на много високо ниво и е било високо оценявано и на Запад.Ако се разровиш в книжнината,ще прочетеш интересни неща,писани от западни изследователи,които съпоставят образованието в Бг по определени исторически периоди.Така че, проблемите на расата са били не само изследвани,но и изучавани у нас.Самите германци,в периода 1941-1944 г. също провеждат този тип изследвания у нас,и то много интензивно.Знае се повече,отколкото се пише открито днес
32
0
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 12 години
Продължение на 32.В училищата - особено сред средношколците - проблемите на расата са били разисквани и под формата на кръжочна дейност. Ще ти припомня само един факт, който по-късно е бил подминаван с лека ръка. Нерядко за длъжност гимназиален учител и библиотекар са се явявали на конкурс български младежи, завършили висшето си образование в Западна Европа. Много от интелигентните руснаци-белоемигранти също са осигурявали препитанието си като преподаватели в бълг.училища и в университета.
31
0
 
0
 
! Отговори
До 26 преди 12 години
През 30-те години на 20-и век се пише много за расовия тип на българите - той се проучва, анализират се качествата му в различни райони на етническата ни територия. Резултатите се обобщават не само в рамките на научните изследвания - тези резултати се дискутират в периодичния печат и се обобщават в научно-популярни статии. Генотипът на българите е бил по онова време актуална тема не само в различни видове публикации, но и в ежедневните неформални разговори сред интелигентни хора.
30
0
 
0
 
! Отговори
ДоИстория.Не особено преди 12 години
качествените ни стоки немците изкупуват от нас по онова време.И селскостопанската ни продукция за първи път е имала предварително осигурени купувачи.Вярно е,че част от немските стоки,с които е бил заливан бълг.пазар тогава не са били от същото качество като онези,които Германия е изнасяла за скандинавските страни.Но във външната търговия винаги е действал принципа да се разменя качество срещу качество.Англичаните са давали пари срещу стока,но искат високо качество. Германците: стока срещу стока.
29
0
 
7
 
! Отговори
до Историята 21 преди 12 години
"Ние сме съюзник, който е щял да бъде използван за постигане на целите и после да работи т.е. да се ползва като работна ръка."То винаги е така - въпросът е, че германските заплати са много по-добри от руските и т.н.
28
1
 
8
 
! Отговори
Пепо преди 12 години
Ако някой си даде труда непредубедено да прочете идеологията на Хитлер ще открие много качествени неща, а всеки нов политик с copy/paste може да си направи прекрасна изборна платформа от 'Моята Борба'
27
0
 
9
 
! Отговори
8-ия ден преди 12 години
Ето какво пише "Индипендънт за историята на олимпийския огън:Историята на олимпийския огън не датира от древна Гърция, нито на ХIХ век, когато Пиер дьо Кубертен съживи Олимпийските игри. Това прави Carl Diem, генерален секретар от Организационния комитет на олимпийските игри в Берлин. Предложението идва от Йозеф Гьобелс , 3422 млади арийци на 3422 мили разстояние от планината Хера до Берлин, носят факела запален от слънчева светлина и с помощта на огледала, както постепенно се пречиства и преминава от един млад рус човек на друг.Предполага се ,че идеята е от отправена молба от Хитлер и неговата клика.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
олимпийския fuckel
25
5
 
4
 
! Отговори
do dekster преди 12 години
Мислиш ли че хитлер е бил до толкова запознат с етническия състав на България.Ако бяха задвижили блицкрига щеше да е късно да даваме обяснения за произхода си.
24
0
 
18
 
! Отговори
ринго преди 12 години
то и фолксвагена е идея на Хитлер....нима е лоша?Питайте перничани...
23
2
 
8
 
! Отговори
Арийството преди 12 години
Ми те и гърците не са славяни, ама ядоха бой до припадък. Ходи в Гърция и кажи нещо за Хитлер...ще те обесят на първият стълб. Нито са славяни французите, нито са славяни англичаните или американците. Така, че номерът със славяните не минава.Хитлер е искал да направи империя и за целта хваща идеята за арийството, която не е негова, а е на французина Жозеф Артур де Гобино...и я преправя. Според Гобино например славяните са арийци. Според Хитлер не са...ами трябват му ресурсите на Русия...
22
1
 
8
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Хахахахаха :))))) Сега пък Хитлер искал да изкара арийците, потомци на гърците :))))) Това, вече беше наистина връх на сладоледа!!! Доколкото знам, Хитлер е взаимствал доста неща от римската империя, но да се твърди, подобно нещо за гърците и арийците е нещо повече от смехотворно :))))
21
3
 
11
 
! Отговори
dekster преди 12 години
Eй,хорица,зарежете тая пропаганда на русофилски настроените историци от началото на миналия век(а и след това) и ще разберете,че славяните са били много по-малко отколкото ги смятат.Траки и българи е бил основния етнообразуващ елемент на държавата България.Така че,надали Хитлер е мислел да ликвидира "славянска"България.
20
7
 
6
 
! Отговори
Историята преди 12 години
Всъщност няма никакво по-специално отношение към българите от страна на Хитлер. Ние сме съюзник, който е щял да бъде използван за постигане на целите и после да работи т.е. да се ползва като работна ръка. Това е истината. В края на краищата Германия става съюзник с Япония, въпреки, че според "арийските" брътвежи, японците и въобще източноазоатските народи са от раса толкова низша, че са по-скоро животни.Какво щеше да стане с "по-специалното" отношение към българите, знаем от събитията в Югославия. Ако бяхме отказали да станем съюзници, те влязат с цялата си военна мощ от Румъния на път за Гърция. Щяхме да ги забавим, а Хитлер в израз на "по-специалното" си отношение, щеше да създаде една СС дивизия от български турци и помаци, които щяха целенасочено да ни избиват.Точно това се случва в Югославия. Югославяните отказват да станат съюзник с Германия, в резултат на което нацистите просто ги премазват. За да не отделят ресурс да държат в подчинение населението, създават СС дивизията "Ханджар" в състав само от мюсюлмани-бошняци. Бошняците са славяни(хървати, сърби), които насилствено са приели исляма по време на турското робство. Всъщност партизаните на Тито се бият именно срещу тази СС дивизия съставена от бошняците.Ето това щеше да се случи в резултат на "по-специалното" отношение, към българите...П.П. "Ханджар", както се казва СС дивизията е турска дума, която означава "къс леко заоблен меч".
19
2
 
8
 
! Отговори
До daydreamer. 11. преди 12 години
Англия е предложила на България безвъзмездно асфалтиране на основната пътна мрежа,ако запазим неутралитет по времето на Втората световна война.Друго не знам дали е било обещано,но идеята за това асфалтиране навремето е направила силно впечатление.Аз си спомням възрастни хора,които по онова време са били гимназисти и студенти.Те коментираха това английско предложение в годините на късния соц,когато вече знаехме,че Югославия прави качествени асфалтови пътища и в чужбина, а нашите бяха"пълна скръб"
18
2
 
4
 
! Отговори
p преди 12 години
"когато 21 800 факлоносци изминаха трасе от 137 000 километра за 129 дни"44km/h... добра средна скорост са постигнали. А днес.бг пак счупиха ***.
17
1
 
16
 
! Отговори
До 9. В грешка си. преди 12 години
Не случайно отношението на Третия райх към България е по-специално. Не приемам тоталитарните идеологии и масовия геноцид, независимо от това кой го осъществява /но това става у нас след 1944/.Трябва да има ред и да не се налагат на който и да е народ традиции, които са му чужди; никой народ не бива да бъде тормозен и грабен в интерес на някакво етническо малцинство, а това е било факт в Германия преди Хитлер, факт е и днес у нас, за съжаление. След победата над Германия губим етнически територи