Да загубиш работа заради социална мрежа

Някои от най-големите и нелепите издънки
Обновена: 18 юни 2011 16:30 | 18 юни 2011 16:30,
69
Да загубиш работа заради социална мрежа
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Конгресменът Антъни Уайнър е една от последните жертви на невниманието при общуването в социални мрежи. Една погрешно пратена снимка му коства престижната работа. Но съдбата на Уайнър е позната на много хора – обикновени служители, звезди, спортисти, политици, които са загубили работните си места заради съобщения и коментари в социални мрежи като Facebook и Twitter.

Mashable.com представя някои от най – впечатляващите случаи.

Кристофър Лий, също като Антъни Уайнър е конгресмен от Ню Йорк. Но и той сдава поста заради свои палави снимки, пратени на предполагаема любовница в поредица от електронни писма. Фотосите как голият до кръста Лий помпа мускули се появиха в жълтия сайт Gawker.com и само 4 часа по-късно семейният политик подаде оставка.

Ашли Пейн е учител в Бароу Каунти, щата Джорджия. През лятото на 2009-та е на почивка в Дъблин. И неизбежно се забавлява в местните популярни пъбове. След веселите вечери качва свои снимки в профила си във Facebook.

На голяма част от фотосите се вижда как Пейн е в нетрезво състояние и се налива с тъмно пиво. Снимките стигат до част от нейните колеги в училището и оттам до директора. Той намира поведението на подчинената си за позорно и й дава следния избор – оставка или дисциплинарно уволнение. Учителката напуска, но завежда дело срещу училището за незачитане на личната й свобода.

През март 2009 г. 22-годишната Конър Райли получава оферта за работа в Cisco. Първата й реакция, както и на много хора от нейното поколение, е да се похвали в Twitter. За съжаление на Райли обаче новината е била съпроводена от коментар, че „заради тлъстия чек, приема работа, която мрази”. И когато се оказва, че Twitter-съобщението е видяно от служител на Cisco, офертата автоматично е отменена.

Есента на същата година е доста напрегната за професионалния играч по американски футбол Лари Джонсън. Рънингбекът си разменя доста цветущи Twitter-съобщения с фенове в собствения си канал, ръсейки обида след обида. Обект на нападките става дори треньорът му в Канзас Сити Чийфс. Джонсън е наказан за един мач, но продължава с пиперливия език. Така 32 хиляди фенове подписват петиция за отстраняването му от отбора и шефовете се съобразяват с това желание.

Журналистът-ветеран и аспирант към Нюйоркския университет Нир Роузън пък подаде оставка, след като си позволи да се подиграва с водещия международен кореспондент на телевизия CBS Лара Логан в Twitter.

Шегите на Роузън бяха в определено доста неподходящ момент – когато стана ясно, че Логан е станала жертва на брутално сексуално нападение. Аспирантът коментира, че очевидно журналистката е трябвало по някакъв начин да привлече вниманието към себе си, след като конкурентът й от CNN Андерсън Купър е бил пребит по-рано същия месец.

Неуместен хумор се оказа и причината комедианта Гилбърт Готфрид да загуби добре платената работа като служител на застрахователния гигант Aflac. В първия ден след зловещото цунами в Япония, Гилбърт написа в Twitter-канала си: „Току що се разделих с приятелката си, но както казват японците: „До минута ще доплава друга...”. Уволнението става неизбежно.

Опит за оригинално изпълнение в YouTube завърши със загуба на работното място за няколко служители в пицария „Domino's Pizza”. Готвачите решили да направят всевъзможни гнусотии по храната и след това да я сервират. Но смехът помежду им не бил достатъчен, искали публичност. И пуснали запис в най-големия сайт за споделяне на видеофайлове. Естествено били разпознати и набързо отстранени от работа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: Facebooktwitter
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
31
 
! Отговори
Dublin преди 12 години
bratski pozdrav do vsicki bivsi BG corbadzii-rabotodateli /bez 1/ ot bivsia vi rabotnik...vece opraviast scetov bakii na pijanite irlandci...Youtube...Вася Обломов - Начальник ;))
65
1
 
32
 
! Отговори
PECHALBATA преди 12 години
KOFTI RABOTA :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
64
3
 
49
 
! Отговори
Stela преди 12 години
Ми това пък е въприс на избор как да си използваш Фейсбука - сполучливо и ли тъпо!Не разбирам коментарите, в които се казва, че ФБ е за ***. *** са тези, които не могат да извличат полза от подадена информация и я загърбват, та даже заплюват. Клюкарник е като не знаеш кво правиш там и като си пропуснал думата "СОЦИАЛНА" пред "МРЕЖА".
63
1
 
39
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Ами, така ще е, като *** ползващи така наречените "социални мржи" тип фейсбук и туитър, си мислят, че там анонимността им е гарантирана!!! Дарвинова награда от типа: "най-тъпия начин да си загубиш работата" трябва да се учереди за такива.
62
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е сега ще кача няколко снимки как си губя времето в днес.бг профила си в facebook ... сигурен съм че за такова проинение моментално ще загубя работата си
61
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами за мен само *** влизат и качват снимки по *** социални мрежи. единствено разбирам тези от филма LOVE.net, там поне имат цел...
60
1
 
38
 
! Отговори
goshko преди 12 години
Значи, аз ся като ши ставам кмьет на силото, да си трия фьейсбукот!
59
1
 
38
 
! Отговори
Ряпа преди 12 години
Българите - като Американците: всичко е конспирация.. научете си правата просто.
58
0
 
44
 
! Отговори
nexta преди 12 години
не споделената информация здраве за цялото семейство
57
7
 
36
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
Поредна форма за контрол? Хахаххаха пак сте гладни май и глупости говорите. Тая конспирация ви тресе здраво.
56
1
 
66
 
! Отговори
социо преди 12 години
Социалните мрежи са интеерсно нещо. Но хората там се разкриват напълно и от това се получават проблемите. Хора, има поща, има скайп, кому е нужно да си показвате всичко под формата на снимки и мисли пред цял свят. Единствено човешката глупост е виновна. абе човека е ама много тъпо животно. после - кой ми *** в гащите.
55
11
 
69
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Фейс бука е поредна форма за контрол и дебилизиране на келешчетата с *** и нескопосни въпроси.Веднъж погледнал го,няма откачане.Смотават те в паяжината!Разпространяват ти адреса и всякава *** започва да ти досажда!Така попадаш под зоркото око на Биг Брадър!Въобще в кошчето всякакви съобщения от там!
54
1
 
54
 
! Отговори
леймбуук преди 12 години
На фейс-а-буук-а единственото готино му е, че заради него има lamebook.c o mИскрено се забавлявам на малоумиете на някои индивиди.Иначе няма какво да се учудваме. ФБ си е създаден за да се "жъне" информация за тиквите, навили се да я наливат там...
53
3
 
56
 
! Отговори
Марк Цукербергер: преди 12 години
Стига сте ми обиждали социалната мрежа, че от Ленгли пак ще ми дърпат ушите.....
52
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе в тоя сайт всеки ден има реклама за лицевата книга.
51
7
 
70
 
! Отговори
до 50 преди 12 години
Нормално е да ни пречи! Когато колегите цъкат фбука си докато си на работа, тези като нас трябва да им вършат недовършената работа!!
50
9
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не мога да разбера на някой хора какво толкова им пречи тоя facebook. само да излезе някоя статия свързана с fb и 100 коментара колко е тъпо. ами на който не му харесва да не го ползва. все едно аз като не гледам волейбол например и да коментирам какви са *** волейболистите и феновете на тоя спорт, защото много ми пречат на живота
49
0
 
62
 
! Отговори
rock-n-rollah преди 12 години
Поуката, както винаги: Внимаваите какво и къде споделяте!
48
2
 
67
 
! Отговори
ганди преди 12 години
поуката от всичко е много проста: дон'т би ***.
47
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Конгресменът Антъни Уайнър е една от последните жертви на невниманието..."Кат си попска унука ,какъв *** ми дириш тука