Окончателният край на една велика империя

Със смъртта на Ото фон Хабсбург си отиде последната частица Австро-Унгария
9 юли 2011 08:01,
47
Окончателният край на една велика империя
Снимка: Reuters

На 98 години в Германия издъхна Ото фон Хабсбург – един принц и некоронован император. Най-големият син на император Карл I и първи братовчед на цар Борис III беше последният наследник на трона на централноевропейската империя – лидер на Стария континент в началото на XX век, която се разпада след тежката загуба в Първата световна война.

След военния разгром, който империята на баща му понесе във войната, в края на 1918 година логично дойде и краят на една от великите сили в света. Един съюз, просъществувал половин век.

Дуалистичната монархия Австро-Унгария се появява през 1867 г. в резултат на реформата на Австрийската империя. Унгария получава широка автономия в рамките на империята, която е разделена на земи на австрийската и на унгарската корона, но с общ монарх.

Империята е тясно свързана и пряко зависима от големия германски съсед. С население от 50 млн. души и гарантиран солиден бизнес партньор, Австро-Унгария влиза с мощна стъпка в XX век, обирайки плодовете на индустриалния бум. Икономиката процъфтява, като брутният национален продукт расте с по 1.76% всяка година в периода 1870-1913 г. година.

Борбата за власт и територия на великите сили обаче поставя началото на Първата световна война, която се оказва и последна за Австро-Унгария. Повод за начало на един от най-кървавите конфликти в историята на човечеството (над 15 млн. жертви) става покушението срещу австроунгарския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево.

В последвалата зловеща поредица от военни конфронтации Централните сили – Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България се оказват големите губещи в сблъсъка с Антантата в лицето на Русия, Великобритания, Франция, САЩ, Япония, Сърбия, Гърция и други.

В резултат Австро-Унгария е разделена, а кралското семейство бяга в изгнание. Това е краят на империята. Но не и на последния й символ.

Наследникът на абдикиралия Карл I се превръща в лице на европейското политическо единство. Ото фон Хабсбург е истински евролидер в годините на разделението между Изтока и Запада след Втората световна война.

Семейството му се установява в Португалия, когато е едва 9-годишен. Впоследствие принц Ото отива да живее и учи в Белгия. През 1935 година  завършва образованието си с докторска титла по социология и политология.

Като неприкрит противник на политиката на Хитлер, нацистката инвазия го принуждава да се укрива последователно във Франция, Португалия и впоследствие в Съединените щати. Там става един от организаторите на антинацистската австрийска опозиция и се запознава с президента Франклин Делано Рузвелт.

Краят на Втората световна война бележи и завръщането му в Европа. Тъй като все още има претенции към австрийската корона, получава забрана да влиза в Австрия и заживява в Германия. Там се жени за германската принцеса Регина фон Заксен-Меиниген. Двамата са заедно през целия си живот (Регина умира през февруари 2010 година), имат 7 деца и 23-ма внуци.

Ото фон Хабсбург официално се отказва от трона през 1961 г. и пет години по-късно е допуснат да се завърне в родината си.

Политическата му кариера е свързана с Европейския парламент, където изкарва няколко последователни депутатски мандата в рамките на 20 години от 1979 до 1999 г.

През 89-та помага в организацията на Паневропейския пикник, сочен за първата реална пробойна в Желязната завеса. На 19 август унгарските власти отварят границата с Австрия за 3 часа. От това се възползват над 600 източногермански туристи, които незабавно хукват към австрийска територия и оттам към Западна Германия. Унгарските граничари не ги спират.

Когато Западна и Източна Германия се обединяват на 3 октомври, тогавашният канцлер Хелмут Кол заявява, че Унгария е била страната, в която е бил изваден първият камък от Берлинската стена. А Ото фон Хабсбург е част от всичко това.

Впоследствие благородникът се захваща с друга мисия – да помогне на страните от Източния блок по пътя им към членство в Европейския съюз. И ето, че преди да си отиде от този свят, видя с очите си изпълнението и на тази мисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
7
 
! Отговори
Голям Мишок преди 12 години
бг армията винаги е печелела битките,но политиците са губели войната....
44
13
 
3
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
Империи вече не съществуват.
43
2
 
25
 
! Отговори
eddy преди 12 години
Велика Империя с Велика Фамилия! Да почива в Мир!!!
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ееех,късмета все е у съседите!Кога и ние ще можем да го кажеме и за нашият...последно сбогом?
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе полвинта от пишещите са му били лични секретари, другата половина рода, а третата полвина мечтаят да са крале и принцове. За четвъртата половина да не говорим-те по принцип мразят всичко. Половините са повече, защото повечето са с раздвоение на личността..
40
4
 
15
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
Кви комунисти все ти се привиждат на тебе бе *** ?Тоз бил "велик" , оня бил "комунист". Абе ти от вас излизал ли си бе? Вземи се запознай с някое момиче,че ще останеш сам и ще ти се привиждат "комунисти" навсякъде. Ей аман от ненормалници ,като тебе.
39
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Австрийци, германци и германски швейцарци са един народ, но са ги разделили на религиозна основа. Австрийците са останали ктолици, докато северните германски територии са станали протестанти. Хитлер е искал да ги обедини около идеята за общата кръв.
38
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В името на такива като Хабсбурги, Кобурги и други изверги са убити милиони хора в безсмислени войни, докато в същото време императорите не са давали и пет пари за народа си, а са чукали хубавите девойки в замъците си.---------------- Разбира се, това не важи за руските монарси, нали?
37
1
 
7
 
! Отговори
бързи сте, бе преди 12 години
en.wikipedia.org/wiki/Otto_von_Habsburg - човекът е умрял на 04.07.2011, вие сега ли разбрахте???
36
2
 
16
 
! Отговори
Проклетник преди 12 години
до 23 - БГ съдияТо и кучето по цял ден наблюдавало мандраджията в ръцете,но не можало да се научи да прави сирене.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
този човек издъхна преди поне 3-4 дни... да не би днес да беше погребението?
34
1
 
7
 
! Отговори
АЗ666 преди 12 години
до 26Толкова си ограничен и долен, че не си струва да си губя времето с тебе:)Айде със здраве, злобей си на воля
33
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заради такива монархически *** като този хората са ги пращали в кланицата на световни войни. В името на такива като Хабсбурги, Кобурги и други изверги са убити милиони хора в безсмислени войни, докато в същото време императорите не са давали и пет пари за народа си, а са чукали хубавите девойки в замъците си.
32
0
 
6
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Те са и винаги ще са по-добре от победителите :)
31
6
 
32
 
! Отговори
К1 преди 12 години
Имало е и ще има велики хора като Ото фон Хабсбург .Но между тях комунист няма да се срещне.Е такъв *** е и анонимния 28. Що не каже защо комунистите взеха на хората най- скъпото- земята и свободата и им постройха концетрациоонни лагери и много добре си живяха на гърба на народа та чак до Станишевич, Доганович, Луканович &сие
30
4
 
12
 
! Отговори
Станислав Николаев преди 12 години
Направо ме уби с този коментра, браво много добре написано. И все пак, няма защо да се сърдим на кралските особи, те за това са крале, царе и т.н. Нормално е да живеят по-добре от останалите хора.
29
22
 
9
 
! Отговори
гого преди 12 години
замина си поредния монархически ***..
28
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересен живот е имал. Много по-интересен, отколкото ако бешенаследил баща си на трона. Щеше да е просто поредният дълго управлявал владетел. Докато сега... абе на който както му е писано, казват старите хора!
27
40
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Умрял още един дерибей от плът и кръв , живял цял живот на гърбът на бедните хора. Сега горе ,ще му се иска обяснение, защо след като на Земята има бедни,гладни и нещастни хора, той е живял в разкош и лукс. Предполагам ,че мълчи виновно и гледа на долу, чакайки решението.
26
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние винаги сме на страната на губещите и първата и втората световна. И сега ЕС също е на страната на губещите и лека - полека се разпада. Ние сме лузъри по природа.