Неонацистките убийства в Германия отвориха кутията на Пандора

Поредицата престъпления насочи прожекторите и към разузнаването
Обновена: 16 ное 2011 20:40 | 16 ное 2011 20:39,
197
Неонацистките убийства в Германия отвориха кутията на Пандора
Триото от Цвикау. Снимка: Reuters

Сензационното разкриване на тричленна банда неонацисти, отговорни за убийствата на деветима имигранти, собственици на магазини, и една полицайка в течение на близо едно десетилетие отвори кутията на Пандора за Германия.

Разкритията за пореден път насочиха светлината на прожекторите към потенциалната заплаха от крайната десница и пропуските на националната разузнавателна служба. Имигрантски групи са ядосани от начина, по който е подходено по случая и се страхуват за сигурността си.

"Имигрантите се страхуват заради бруталния и изключително организиран характер на престъпленията и защото проблемът е много по-голям, отколкото се смяташе. Те обявиха бъдещи нападения и споменаха други мрежи", казва Айман Мазиек от Централния съвет на мюсюлманите в Германия.

Съпредседателят на партия Зелени Джем Йоздемир, който е от турски произход, настоя роднините на жертвите да получат извинение от властите, които разследваха убийствата на осем турци и един грък, извършени между 2000 и 2007 г.

При разследванията полицията вместо да търси убийците сред неонацистите, се съсредоточила върху общностите на жертвите, следвайки сигнали, че някои от тях са имали финансови затруднения.

На фона на разкритията се усилиха и призивите да се забрани крайнодясната Националдемократическа партия. Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел превърна това в свой приоритет на годишната си конференция.

Престъпленията, станали известни като "дюнер убийствата", обаче продължават да са забулени в тайна. Миналата седмица 36-годишната Беате Цшепе се предаде на полицията, след като взриви бомба в апартамента си в източния град Цвикау. Телата на Уве Бьонхарт и Уве Мундлос бяха открити по-рано в горяща каравана в град Айзенах. Смята се, че са се самоубили след банков обир.

Оттогава непрекъснато излизат нови подробности, включително твърдения, че триото е било защитено от разузнавателните служби и дори че служител на разузнаването е присъствал на едно от убийствата.

Националдемократическата партия призна, че няма представа доколко негови членове са поддържали контакти с триото, но заяви, че призивите за забраната ѝ са непохватна маневра за отвличане на вниманието от националното разузнаване.

"Странно е, че тези деяния са се състояли в течение на много години и сега биват наричани тероризъм, обаче никой досега не беше поел отговорност за тях и не е ясно каква е била целта им. Преди политиците да призовават за забрана на Националдемократическата партия, признаха, трябва да разследват разузнавателните служби", коментира говорителят на партията Франк Франц.

Журналистът Кристоф Руф, автор на книга за Националдемократическата партия през 2009 г., смята, че е много вероятно националното разузнаване да е имало контакти с триото.

„Но те със сигурност не са знаели, че тези хора са убийци", казва той.

Случаят вече заплашва да се превърне в поредната неловка ситуация за националното разузнаване и подхода му към крайната десница. През 2001 г. опит за забрана на Националдемократическата партия се провали, защото конституционният съд прецени, че твърде много от доказателствата са дошли от партийни членове, които са работели за националното разузнаване.

„При всяко положение проблемът не е Националдемократическата партия, а по-скоро латентната ислямофобия като тази на бившия централен банкер и политик Тило Зарацин“, каза Руф.

В публикувана миналата година книга, която бързо стана бестселър, Зарацин обвинява семействата от турски и арабски произход, че отказват да се интегрират, разчитат твърде много на социални помощи и са заплаха за коренната германска култура.

"Едва ли някой в Германия би симпатизирал на кебаб убийствата, но много хора биха симпатизирали на Зарацин, а това е далеч по-опасно", каза Руф.

След терористичните нападения от 2001 г.  в САЩ се наблегна на борбата с религиозно мотивирания терор, добавя Мазиек.

"Крайнодесният тероризъм може да разцъфти, защото остана в сянката на тази промяна в приоритета", казва той.

„И това не е само в Германия, а из цяла Европа.“

"Имаме терористичните нападения в Норвегия, дискусията за минаретата в Швейцария, а във Франция има много крайнодесни изказвания", обяснява Мазиек.

Насилието е ежедневно преживяване за много етнически малцинства, особено в части от бившата Източна Германия, разказва Руф.

"Имаше вълна от насилие срещу етнически малцинства след обединението на Германия (през 1990 г.)", каза

Стефания Алофуокхай-Гхогому, която дошла в Германия през 1988 г. и работи за пребиваващите в Берлин нигерийци в Организация Диаспора.

"Мислехме, че с това е свършено, но сега пак ни е страх", каза тя.

                                                                                                                                                                                                 (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
0
 
! Отговори
Мирчо преди 9 години
В Гърция си има турци колкото щеш. Имат си и представители в парламента, а според Лозанския договор, отношенията им се уреждан съгласно гръцкото законодателство и шериатското право. Я *** в Гърция и виж цяла Западна Тракия какво население има. Че и в цяла Гърция турци си има, на остров Родос, в другите острови и прочее.
196
0
 
0
 
! Отговори
Мирчо преди 9 години
Наистите Булгаридис. Българин от Гърция, това е ясно като бял ден... Неонацисти били, сякаш е останала някаква германска нация - висша или низша. След толкова години окупация от хамериканците, англичаните, французите и многото надоди на Съветския съюз... Много бързо забравят, чии потомци са всъщност тези германци. Да не говорим пък за времето на Атила, който всъщност ги е научил на организация и истинска война...
195
0
 
0
 
! Отговори
Чавдар преди 12 години
Научи се да пишеш уа :))))))))))
194
0
 
0
 
! Отговори
Чавдар преди 12 години
Пич,за Содом и за моралния упадък съм съгласен,обаче за надигането на неонацизма и антиислямските настроения са виновни муслимите.Не знам дали имаш представа какъв генератор на престъпления са капсулиращите се общности от муслими и черни какви *** си са те.Ситуацията до някъде е сходна с нашите циганаври.Но най-потърпевши са според мен от ислямския терор са Франция и Белгия.За това недоумявам как някои хора още се учудват от проявите на расизъм
193
1
 
1
 
! Отговори
do 196 преди 12 години
abe tikva zelena...cqla germaniq e pylna s turci...70 procenta ot germania e turci...bqh skoro v berlin...nikade ne 4uh da se govori na nemski samo turkish
192
1
 
1
 
! Отговори
axaxaxax преди 12 години
после енка ми разправят за интеграция на *** и турци... никой никъде не ги обича :) нито Италия,Франция,Германия...
191
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европа вече е във война с мюсюлманите (явна или скрита), защото обърна гръб на християнството, и прегърна содомитството! Не са проблем мюслитата, проблем сме самите европейци, тъй като загърбихме вярата, която може да ни спаси! С вяра Европа може отново да бъде господар на света във всяко отношение, със содомитството ни чака гибел! Европа се е превърнала на Содом!
190
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, българите сме "нетолерантни", защото след 1878 г. вместо да им даваме права на турците и ***, трябваше да постъпим като гърците и сърбите - да ги изхвърлим от България! Ето, сега в Гърция няма турци, защото за разлика от нас, те са "толерантни", но към себе си, и си нямат проблеми! Затова, колкото по-добре се държиш с ***, толкова те са "по-благодарни", с което ни показват, че нашата толерантност само ни вреди! Те не заслужават добро отношение! Храни куче, да те лае - ето ти турци!
189
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мохамедани, като плюете толкова Германия, Англия, Шотландия и т.н., че били "***" и "***", а пакистанците, индийците и турците работите като волове, защо не си вземете *** *** и не се върнете в Пакистан, Индия и турция, ами се врете там, дето не ви е мястото! Да, *** са, защото ви търпят миризливите и космати ***, дават ви хляб и работа, неблагодарна въшлива и потлива ***!
188
0
 
3
 
! Отговори
до 189 преди 12 години
Не те знам какъв си, но от това, което си написал, се вижда ясно, че не обичаш България, както твърдиш, а си просто един психясъл българомразец, тъй като да наречеш най-търпеливият и толерантен народ в света "най-нетолерантния" трябва или да падаш от марс, или да си луд, или невеж, или ***, или психопат, или ***! Задай си въпроса, тарикат такъв, къде има най-много турци на Балканите след освобождението и къде най-много *** сега! Отговорът ще ти подскаже какъв народ сме българите!
187
2
 
1
 
! Отговори
до 189 преди 12 години
"Салонната" ти толерантност е изключително опасна преди всичко за теб!Да даде Господ да не се налага да се убеждаваш в това!
186
0
 
3
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
181, Знаем ги ние англичаните колко са толерантни! Като се почне от кралското семейство.....
185
5
 
7
 
! Отговори
има ли значение? преди 12 години
Докато чета коментарите направо ме е срам, че живея в тази държава, опа обърках се, обичам България, харесва ми да живея тук, но ми се свива сърцето като чета неща от този род, "Турци, мюсюлмани, черни и китайци нямат място в бяла Европа, както и ние европейците нямаме място в третия свят". Толкова нетолерантен народ колкото българите няма, по-лошото е че са горди с това.ква бяла европа кви 5 лева?! Планетата Земя принадлежи на всяко едно живо същество, 184, научи се на малко хуманност.
184
1
 
1
 
! Отговори
до 187 преди 12 години
Май си миезрувал няколко годинки там и сега си изливаш злобата. Младежта им може и да е слабоумна, но не и по-слабоумна от нашата. Освен това имат явно достатъчно хора с акъл, че да направят "план" и още повече дисциплинирани хора, които (макар и някои без да се замислят) да го изпълняват и по този начин цялата им държава да се развива в крайна сметка... А не да дегенерира като нашата!А ти си най-вероятно озлобен бездарник, който няма нито план, нито дисциплина и затова няма да има и успехи!!!
183
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Типично в стил на мазните шваби... Застаряваща, шовинистично-националистически настроена нация от отпуснати "торби" и слабоумна младеж - това е "великата" Германия. Поддържат полицейска държава и ненавист към всеки чужденец и си мислят, че така ще се по-добре. Няма. Там има поне 9 милиона мюсюлмани, и още поне 2-3 милиона емигранти християни. След 5 години немците ще се са "натясно"
182
1
 
10
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
*** народ - бедна държава.Това сочат не анализите а просто написаните коментари....
181
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тези българи са много интересни -като в поговорката НА ГОЛ *** ЧИФТЕ ПИЩОВИ са сложили
180
14
 
34
 
! Отговори
Абе преди 12 години
Исляма от религия се превърна в идеология. Турци, мюсюлмани, черни и китайци нямат място в бяла Европа, както и ние европейците нямаме място в третия свят. Лесно и просто е. Само един *** може да си помисли, че до паметника на Моцарт може да се построи една джамия, и ние да наречем това красиво! *** и толерантните ***. Като обичате ***, ходете си в Африка. На бас, че няма да издържите на 3-я час. Европа си е за европейци, а не за полумаймуни, ядящи дюнери със скакалци :)
179
5
 
13
 
! Отговори
дядо преди 12 години
@182-*** ми го каза че съм по-различен от вас ***;) е от там го имам и самочувствието бе
178
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вие булгарите за по разли4ни от *** ли се смятате Откъде го имате това само4увствие бе