Прогноза за буря в Близкия изток

Регионът както никога изглежда е господар на съдбата си
Обновена: 6 яну 2012 15:08 | 6 яну 2012 13:33, Елка Василева
26
Прогноза за буря в Близкия изток
Протести в Сирия срешу президента Башар Асад. Снимка: Reuters

Година втора на арабската революция. Годината обещава да бъде бурна. Ако 2011 г. ви е харесала, то 2012 г. направо ще ви очарова: сътресенията през нея са гарантирани с идването на власт на ислямистите, боксуващите повече от всякога израелско-палестинските преговори на фона на изтеглянето на американците от района и заплахите на Иран да затвори Ормузкия проток, пише в. „Монд“.

След Тунис, Египет и Либия сега е ред на Сирия да се освободи и от тирания да премине към. . . нещо друго. Режимът на Башар Асад изгуби напълно легитимността си - както в страната си, така и в чужбина.

Падането му от власт, уверяват израелците - осведомени и заинтересовани наблюдатели, е въпрос на месеци. "Човек би казал, че става дума за чужд окупационен режим", споделя базиран в Дамаск европейски наблюдател, "режим, чиито сили смеят да се движат единствено в бронирани конвои в градовете, намиращи се в ръцете на населението". Управляващият клан разполага вече с едно-единствено оръжие - репресиите, които използва ожесточено.

При това положение и последните му съюзници започват да се оттеглят.

След като се бе установило в Дамаск, сега военното крило на палестинското движение Хамас се мести извън Сирия. Защитничката на клана Асад, Русия, която има стратегически интереси в страната и познава добре сирийската армия, вероятно ще търси сунитски генерал да замени Башар. Тя може би ще предложи убежище на сегашния президент в някоя вила в московските предградия - почти толкова романтична, но не така изискана като двореца в Дамаск.

В клуба на приятелите докрай на Сирия остава Ислямска република Иран. Рухването на сирийския режим ще нанесе удар на Техеран, за който Дамаск беше опорна точка в арабския свят. За Иран на аятоласите Сирия представлява и пряк достъп до другия му арабски съюзник - шиитската екстремистка партия Хизбула, която господства на ливанската политическа сцена.

Ливан е в напрежение - невъзможно е да си представим, че сирийската трагедия няма да се пренесе и в южната съседка.

Гражданска война в Сирия - между сунитското мнозинство и малцинството на алауитите, към което принадлежи и семейство Асад - би предизвикала метастази и в Ливан. Заразата може да обхване и Израел: за да извърши диверсия, Хизбула може да изстреля срещу Хайфа или Тел Авив ракети със среден обсег, с каквито Иран изобилно е снабдил ливанската шиитска милиция.

Ако Техеран изгуби Дамаск, ще спечели Багдад, отбелязват песимистите. Ирония на историята е, че великият стратег Джордж Буш със сигурност не си е представял, хвърляйки войските си в щурм към някогашна Месопотамия през март 2003 г ., че Ирак след американците може да замени Сирия на клана Асад в ролята й на голям арабски съюзник на Ислямска република Иран.

Властта в Багдад е в ръцете на шиитското мнозинство, въплътено от премиера Нури ал Малики, който изобщо не чака изтеглянето на последния американски войник в края на 2011 г., за да заеме възможно най-сектантска политическа позиция. Той все повече се сближава с Техеран - столица на войнственото шиитство. Малики пренебрегва и тормози сунитското арабско малцинство в страната. Ирак не е защитен от подновяване на религиозната война, която ще го разкъса ден след края на американската интервенция.

През 2012 г. в Иран ще има парламентарни избори. Един срещу друг ще се изправят поне два лагера - на върховния водач аятолах Али Хаменей и на настоящия президент Махмуд Ахмадинеджад.

Залогът в битката - маргинализиране на противника чрез възприемане на все по-радикална "революционна" линия.

Самохвалствата на едните и другите при бомбастичните им изборни обещания не биха могли да прикрият реалността: Ислямската република е преминала в отбрана.

Това се отнася както за положението във вътрешен план, където режимът вихри репресивната си оргия, отблъсквайки и малкото останала му подкрепа сред средната класа, така и в международен. САЩ и Израел смятат, че 2012 г. ще е решаваща за пресичането на опитите на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, което накара Техеран да заплашва, че ще затвори Ормузкия проток, през който минават между 35 и 40 процента от световните доставки на петрол, и да извърши изпитания с няколко балистични ракети.

Иран мислеше, че Арабската пролет ще му бъде полезна. Тя свали от власт корумпирани личности като туниския президент Бен Али или президента на Египет Хосни Мубарак, продали се на дяволския западен лагер.

Ислямската република обаче се заблуди. Пазителите на правоверното ислямско сунитство Саудитска Арабия и Катар реагираха своевременно. Монархиите в Персийския залив се чувстват застрашени от желанието за регионално господство на шиитски Иран. За да го парират, те затягат редиците на арабския сунитски лагер, финансирайки щедро ислямистките партии – основно в Египет, където се очертава триумф за Мюсюлмански братя и салафитите на парламентарните избори.

Тази година ще бъде проверка за способността на ислямистите да управляват - в Мароко, Тунис, Либия, Египет и може би в Сирия. Израелският премиер Бенямин Нетаняху се позовава на тази променяща и по-враждебна към страната му среда, за да попари всяка перспектива за основаване на палестинска държава.

Той се ползва с безусловната подкрепа на американския Конгрес и разчита на победа на републиканец на изборите през ноември. Претендентите за републиканската кандидатура се надпреварваха да дават обещания на израелската десница: няма да има палестинска държава, американското посолство ще бъде преместено от Тел Авив в Ерусалим и т.н.

Нетаняху осигурява постоянно разрастване на израелските заселнически колонии на палестинска територия. По този въпрос той накара Барак Обама да отстъпи, след като не успя да убеди израелския си приятел да спре трайно заселничеството.

Този факт беше отбелязан в арабския свят, където Америка изглежда в отстъпление и не толкова влиятелна както преди. И макар да има вакуум, то той не се запълва от никой. Нито една от големите сили - Китай, Русия, Европейския съюз и т. н. няма засега амбицията да поеме щафетата. Играта се води от местните сили - Саудитска Арабия, Турция, Иран. Близкият изток – както никога, вероятно, изглежда е господар на съдбата си.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
НРБ преди 12 години
Американците и нас така здраво ни обработват 22 години,че само като ни погледнат и се надупваме сами
25
7
 
6
 
! Отговори
Ваня преди 12 години
Писна ми от тая Американско-еврейска пропаганда. Стига вече!
24
25
 
21
 
! Отговори
Мюнхаузен преди 12 години
Айде бе, няма ли некоя заблудена бомбичка за към Тел Авив?
23
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ирак щял да стане съюзник на Иран! Какъв ужас за американците! Ирак така го обработваха 8 години, че да не представлява никаква заплаха за никого, само да помпат и продават нефт.
22
17
 
19
 
! Отговори
бай Дъ Уей преди 12 години
леле, каква боза е тази статия. От кой еврейски вестник я преписахте. Или журналиста няма смелост да си напише името. Трябва да знаем имената на г..лизците. поне публикувайте и другата позиция. Която по една случайност е много по-достоверна, макар и противоположна. Европа и света вече го разбра. Защо трябва като на *** да ни подхвърляте еврейско-американските булшитове. Не обиждайте читателите си. Добре, че по света има и нормални журналисти, за да разбререм какво действително се случва.
21
12
 
8
 
! Отговори
princess преди 12 години
do 20,osven tapa tq e i izmislena statiqta...pla6at gargite,a tazi sminka koi znae ot koi pomien kanal sa q izvadili.da vijdate ne6to svarzano sas SYRIQ na neq?i az moga da lepna takava snimka i da si pi6a kakvoto poiskam pod neq.te reuters iqvno imat cql album s razli4ni neqsnotii i razmazani snimki,za da mogat da manipulirat horata,a DNES.BG ,otvorete si o4ite malko i togacva pi6ete statii molq...
20
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mnogo e tap tozi koito e napisal statiata.ujas.ne pi6ete bez da ste proverili. v siria horata podkrepiat bashar asad,no na niakoi darjavi ne im iznasia. da,i komentara po dolu 4e iran sa mnogo po napred ot nas e viarno. mnogo e dalgo za obisniavane.zashto nikade ne se spomenava 4e horata sa tormozeni ot 3 darjavi-dvete gi znaete i sauditska arabia-na4elo s tozi izkufial diadka,koito iska da napravi i ostanalite arabski darjavi kato negovata pomiina iama.
19
13
 
6
 
! Отговори
anonomen преди 12 години
Kolko mnogo gluposti i tapotii 4eta tuk.Ve4e e tradicia neinformiraniat,nepprosveteniat i glupav BG 4itatel,kakto v internet,taka i v ejednevnata presa da pishe komentari,na koito mojesh samo da se smeesh i koito za seten pat dokazvat zashto BG darjavata e palna tragedia.
18
15
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 12 години
И като не е в Бл.изток да не пишат какво става в момента в Либия??????Много си *** Саше.
17
25
 
22
 
! Отговори
Ха,ха,ха,ааа.... преди 12 години
..."продали се на ДЯВОЛСКИЯ ЗАПАДЕН ЛАГЕР"..ха,ха,хааа.......нещастна, червена ***!ЩО,.... НЕ СЕ ОБЕЗКОСМИТЕ БЕ ,ДРУГАРЧЕТА-***----ЩЕ ВИ Е ОТ ПОЛЗА КАТО ПОЕМАТЕ *** ЧЕПОВЕ НА АЯТОЛЯСИТЕ .....ЩЕ СТЕ КАТО СРОДЕНИ ,БРАТЯ...ХА,ХА,ХАААА....!*** КОНТАКТИ ...СРОДЯВАТ!ПИТАЙТЕ сърГЕЙ....ТОЙ СИ ИМА МАСА "БРАТУШКИ", ЧОВЕКА....!ВИГЕНИН ,НАПРИМЕР МУ Е КАТО БРАТ!
16
17
 
18
 
! Отговори
Истината лъсна преди 12 години
България е сред страните, които снабдяват с оръжие и боеприпаси сирийските бунтовници срещу режима на Башар Асад. Това се твърди в публикация на израелския информационно-аналитичен сайт Дебка", за който се знае, че е близък до тайната служба на страната МОСАД. Операцията по въоръжаването на въстаниците се координира от НАТО, пише още Дебка". Според сайта оръжието идва основно от Либия, но и от България, Румъния и Черна гора. То се доставя със самолети на НАТО в Турция, на границата със Сирия, където се формират батальоните на Свободната сирийска армия, която вече води бойни действия срещу поддръжниците на властта в Дамаск.Говорителката на българското външно министерство Весела Чернева заяви пред в. Преса", че ведомството по принцип не коментира чужди медййни публикации.
15
19
 
35
 
! Отговори
Пуяк преди 12 години
Тоя дето е написал статията, да му плиснете кофа студена вода, за да се събуди! Близкия изток е господар на съдбата си толкова, колкото му позволяват силите, движещи щатската външна политика (за да ме разбере и автора, ще конкретизирам - ЦРУ и техните проксита от Ал Кайда и всичките там фракции). Словесен талаш, който не прочетох въобще!
14
11
 
10
 
! Отговори
venci преди 12 години
az sam siguren che USA niamat nishto obshto s tezi sabitia,te ne praviat takiva neshta!
13
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ми е интересно как една империя може да бъде опора срещу империализма , ако не знаеш те и в момента са империя под формата на псевдофедерация
12
27
 
39
 
! Отговори
Анчо преди 12 години
Да живее Съветския Съюз, наша опора срещу империализъма!
11
3
 
19
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
който иска, да чете - нета е свободенако те мързи да търсиш, влез в бибиси - държави - например иран - медии
10
19
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая статия е пълна промивка на мозъци!! Кyпена най-вероятно от AssociatedPress, притежавана от Rothschild! Бъдето на ясно с пазара на новините, тук не се пишат статии за международните събития, просто защото нямаме наблюдатели. Новините се правят на определни source-ve и се продават на медийките по света да ви приспиват!
9
21
 
40
 
! Отговори
До 6 преди 12 години
Е как ще ти го кажат това нали се сещаш на кого е подчинена външната ни политика. 90% от тероризмът в света е спонсориран основан или подържан под едан или друга форма от САЩ и Израел. В Дамаск тези които убиват мирни хора с атентати са борци за свобода.В Афганситан същите са терористи
8
2
 
31
 
! Отговори
Bai-Hui преди 12 години
на Андрея и излязъл огромен цирей на мекицата-съобщиха световните медии преди броени секунди
7
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Очертава се голяма война. Онова *** Медведев, ако не бе инструктирал руският представител в Съвета за сигурност да гласува "въздържал се" , сега Европа щеше да е спокойна. Горбачов = Медведев , либерално ***. Към Руснаците - разкарайте този *** от власта. На Русия в момента и трябва силна ръка, а не лигльовци като Горачов и Медведев.