Окървавеното лице на правата на жените в Афганистан

Огромното предизвикателство - премахването на насилието над тях
10 яну 2012 15:10, Елка Василева
111
Окървавеното лице на правата на жените в Афганистан
Сахар Гюл. Снимка: Reuters

Макар и едва на 15 години, Сахар Гюл се превърна в нараненото и окървавено лице на правата на жените в Афганистан, пише Асошиейтед пред.

Непълнолетната младоженка почти напълно изгубила зрението си, а на мястото на ноктите й има черни рани - именно в това състояние тя била откарана в болница седем месеца след уредения й брак.

Според афганистански представители от североизточната провинция Баглан сватовете й шест месеца я държали в мазе, извадили й ноктите, измъчвали я с нагорещено желязо и й чупили пръстите - всичко това, за да я накарат да проституира. Полицията я освободила, след като чичо й сигнализирал властите.

Ужасяващите кадри, уловени от телевизионните камери миналата седмица, потресоха Афганистан и предизвикаха вълна от възмущение. Президентът Хамид Карзай създаде комисия, която да разследва случая, а здравният му министър посети Сахар Гюл в болницата. Полицията арестува сватовете й, които отрекоха да са я малтретирали. Беше издадена и заповед за арест на съпруга й, който служи в афганистанската армия.

Случаят хвърля светлина върху проблемите и бъдещето на положението на жените 10 години след падането на талибаните.

Премахването на насилието над жените е огромно предизвикателство в това патриархално общество, където традиционни практики са браковете между деца, даването на момичета в замяна на уреждане на дългове или за да се заплатят извършени от техни роднини престъпления, както и така наречените убийства за запазване на честта, при които момичета, за които се смята, че са опозорили семействата си, биват убивани от свои роднини.

Свободата на жените е едно от най-видимите и най-значими промени в Афганистан след водената от САЩ военна кампания през 2001 г., която свали от власт режима на талибаните. Освен с подкрепата си за лидерите на „Ал Кайда“ талибаните са може би най-известни с жестокото си отношение към жените, дължащо се на строгото тълкуване на ислямските закони.

В продължение на пет години режимът забраняваше на жените да работят и да ходят на училище или дори да напускат дома си, без да са придружавани от роднина мъж. Всички жени бяха принуждавани на обществени места да носят бурка, покриваща цялото им тяло, дори и лицето им. Нарушителките публично бяха пребивани с пръчки или екзекутирани. Затова освобождаването на жените от подобни драконовски закони придаде и морално изражение на войната в Афганистан.

Сега според активисти страната е станала по-добро място за жените, отколкото преди.

В парламента 27 процента от депутатите са жени, до голяма степен заради определената по конституция квота от 68 места в него. Повече от три милиона момичета ходят на училище, което се равнява на 40 процента от учениците в началните училища, сочат данните на образователното министерство.

Проведено миналата година проучване показа, че броят на починалите при раждане жени е спаднал с две трети от 2005 г. насам - до 500 на 100 000 раждания. Въпреки това страната запазва челното си място по този показател.

Има обаче и доказателства, че страданията на жените продължават. Според ООН повече от половината затворнички в Афганистан излежават присъди заради това, че са избягали от съпрузите си - обвинението често е формулирано като "намерение да извърши прелюбодеяние", въпреки че това не е престъпление според законодателството на страната.

А данните на Фонда за развитие на жените на ООН сочат, че половината от всички момичета са принуждавани да се омъжват, преди да са навършили 15 години, въпреки че допустимата от закона възраст за това е 16.

Организациите на жените притискат президента Хамид Карзай да направи повече, но голяма част от тях признават, че при толкова слаба централна власт истинската битка ще се води в отделни полицейски управления, съдебни зали и кабинети на прокурори. Не по-малко трудно ще е да бъдат убедени самите афганистанци да променят схващанията си.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Афганистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
15
 
! Отговори
.I. преди 12 години
те тия афганистанци са пълни ***. Не е само до вярата им въпроса. Те просто са се върнали обратно до почти животинско съществувание...
75
3
 
7
 
! Отговори
Maria преди 12 години
Zigani...
74
1
 
13
 
! Отговори
Йово преди 12 години
Нормална практика е това в ислямските държави, там все още се убиват на улицата с камъни жени набедени за прелюбодеяние(дори и недоказани). Подобен случай имаше малко преди нова година някоя от страните на арабския полуостров не си спомням в коя. Но това си е ежедневие там само че за малко от случаите се пише.
73
7
 
7
 
! Отговори
. преди 12 години
Абе не знам талибаните , ама спасителите на света американските бо0лкуци от гетата си спретват групови изнасилвания с афганистански жени.
72
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не "талибаните" имат лошо отношение към жените, поради строгото тълкуване на ислямските закони, а като цяло мъжете (или поне по-голямата част от тях) от Близкия Изток. И това малтретиране на жените не е било само в продължение на 5 години, а може би от столетия там жените нямат права, биват малтретирани, убивани с камъни и т.н.
71
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Намерение да извърши прелюбодеяние"! В Афганистан съдят за НАМЕРЕНИЕ! Не за престъпно действие, а за намерение! Според афганския съд, жена да напусне мъжа си, е престъпление!
70
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А правата на жените в Кувейт? Там май е най-тежко положението. Ама нали Кувейте е от нашите...
69
0
 
30
 
! Отговори
тцЪ преди 12 години
Не познавам много постулатите на исляма, но все си мисля, че извращения като това горе са плод на разбиранията, развитието и народопсихологията на съответният народ (племе), а не на религията. Точно при изостаналите в развитието си държави се среща върховенство на религиозната над светската власт. И не-нямам предвид икономическото развитие, а интелектуалното такова.
68
7
 
1
 
! Отговори
jen4o men4o преди 12 години
i mejdo drugoto vuobshte ne sam kompliciran che sam debelache
67
10
 
0
 
! Отговори
jen4o men4o преди 12 години
A koga shte ima statia za sichkite puti v koito jenite proqvqvat agresia sprqmo majete i se vazpolzvat ot tova che majete ne biat jeni i sa skachali s udari ??? zashto vinagi pokazvate nasinenite jeni samo.
66
14
 
1
 
! Отговори
jen4o men4o преди 12 години
Pichove kakvoto i da si govorim ima momenti v koito mnogo m ise e iskalo da udarq priatelkatasi, no sum se sdurjal zashtoto az sam debelache (teja nad 100kg.) i ako q udarq tova moje da q ubie no ako beshe po-edra dosega shtqx da sam q udaril stotici puti.
65
1
 
23
 
! Отговори
гребена преди 12 години
нищо против исляма нямам. Само ,че ненавиждам всякаъв тип екстремисти ,камикадзета и фанатици дето си живеят в техния сват и с техните си идеи и каузи. Такива трябва да се избиват още щом се разбере ,че са такива. Поне да не притесняват останалите хора по света, или да се екстрадират в някви Джихатски планини и да се колят,бесят, взривяват каквото им е кеф.
64
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има ислям има проблем, няма ислям няма проблем, факт !
63
2
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прав бее дядо ми като обясняваше, че след като исляма е 622 години по-млад от християнството, то и мюслитата са 600 години по-назад в развитието си от останалия свят, т.е. ако за нас вече е 21 век те са още в края на 14. Въпреки, че като чета какво става там, май даже и до 14 не са го докарали, а са си още в каменната ера! Лошото е, че тия пещерняци имат достъп до модерни оръжия и могат да причинят големи неприятности.
62
5
 
17
 
! Отговори
католик преди 12 години
До 44, Ти почети малко сериозна литература и тогава обяснявай какво е било християнството през средновековието. За пресилената инквизиция например, за 200 години от инквизицията в Италия са убити 151 човека, колко са убити от ислямисти за последните 2 години?
61
11
 
17
 
! Отговори
Ислям преди 12 години
До 64:Айде почети малко и не се изказвай като не разбираш!Ислямът НЕ проповядва насилие! Проповядват го хората с техните си виждания за ислям
60
12
 
8
 
! Отговори
Ислям преди 12 години
Айде почети малко и не се изказвай като не разбираш!Ислямът НЕ проповядва насилие! Проповядват го хората с техните си виждания за ислям
59
0
 
21
 
! Отговори
maps преди 12 години
приятел от афганистан ми казваше че там положението никога няма да се уреди, територията се населява от множество племена и всяко си е феодално фладение..... постоянни конфликти, афг не са един народ, племето на този приятел навремето имали близки отношения със СССР, във времената на талибаните всеки ден е било война с ислямистите, с цената на ежедневни жертви са успяли да запазят своята територия чиста от фанатизма на исляма, борбата продължава и днес!!!
58
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОВА Е ИСЛЯМА-ИЗВРАТЕНА,АНТИЧОВЕШКА РЕЛИГИЯ ! НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ В АФГАНИСТАН !
57
0
 
15
 
! Отговори
smoke_chiba_chiba преди 12 години
до #62 EhiЕхи евала за коментара, за съжаление хората като теб са малцинство.Жив и здрав.