Окървавеното лице на правата на жените в Афганистан

Огромното предизвикателство - премахването на насилието над тях
10 яну 2012 15:10, Елка Василева
111
Окървавеното лице на правата на жените в Афганистан
Сахар Гюл. Снимка: Reuters

Макар и едва на 15 години, Сахар Гюл се превърна в нараненото и окървавено лице на правата на жените в Афганистан, пише Асошиейтед пред.

Непълнолетната младоженка почти напълно изгубила зрението си, а на мястото на ноктите й има черни рани - именно в това състояние тя била откарана в болница седем месеца след уредения й брак.

Според афганистански представители от североизточната провинция Баглан сватовете й шест месеца я държали в мазе, извадили й ноктите, измъчвали я с нагорещено желязо и й чупили пръстите - всичко това, за да я накарат да проституира. Полицията я освободила, след като чичо й сигнализирал властите.

Ужасяващите кадри, уловени от телевизионните камери миналата седмица, потресоха Афганистан и предизвикаха вълна от възмущение. Президентът Хамид Карзай създаде комисия, която да разследва случая, а здравният му министър посети Сахар Гюл в болницата. Полицията арестува сватовете й, които отрекоха да са я малтретирали. Беше издадена и заповед за арест на съпруга й, който служи в афганистанската армия.

Случаят хвърля светлина върху проблемите и бъдещето на положението на жените 10 години след падането на талибаните.

Премахването на насилието над жените е огромно предизвикателство в това патриархално общество, където традиционни практики са браковете между деца, даването на момичета в замяна на уреждане на дългове или за да се заплатят извършени от техни роднини престъпления, както и така наречените убийства за запазване на честта, при които момичета, за които се смята, че са опозорили семействата си, биват убивани от свои роднини.

Свободата на жените е едно от най-видимите и най-значими промени в Афганистан след водената от САЩ военна кампания през 2001 г., която свали от власт режима на талибаните. Освен с подкрепата си за лидерите на „Ал Кайда“ талибаните са може би най-известни с жестокото си отношение към жените, дължащо се на строгото тълкуване на ислямските закони.

В продължение на пет години режимът забраняваше на жените да работят и да ходят на училище или дори да напускат дома си, без да са придружавани от роднина мъж. Всички жени бяха принуждавани на обществени места да носят бурка, покриваща цялото им тяло, дори и лицето им. Нарушителките публично бяха пребивани с пръчки или екзекутирани. Затова освобождаването на жените от подобни драконовски закони придаде и морално изражение на войната в Афганистан.

Сега според активисти страната е станала по-добро място за жените, отколкото преди.

В парламента 27 процента от депутатите са жени, до голяма степен заради определената по конституция квота от 68 места в него. Повече от три милиона момичета ходят на училище, което се равнява на 40 процента от учениците в началните училища, сочат данните на образователното министерство.

Проведено миналата година проучване показа, че броят на починалите при раждане жени е спаднал с две трети от 2005 г. насам - до 500 на 100 000 раждания. Въпреки това страната запазва челното си място по този показател.

Има обаче и доказателства, че страданията на жените продължават. Според ООН повече от половината затворнички в Афганистан излежават присъди заради това, че са избягали от съпрузите си - обвинението често е формулирано като "намерение да извърши прелюбодеяние", въпреки че това не е престъпление според законодателството на страната.

А данните на Фонда за развитие на жените на ООН сочат, че половината от всички момичета са принуждавани да се омъжват, преди да са навършили 15 години, въпреки че допустимата от закона възраст за това е 16.

Организациите на жените притискат президента Хамид Карзай да направи повече, но голяма част от тях признават, че при толкова слаба централна власт истинската битка ще се води в отделни полицейски управления, съдебни зали и кабинети на прокурори. Не по-малко трудно ще е да бъдат убедени самите афганистанци да променят схващанията си.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Афганистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
91
 
! Отговори
ehi преди 12 години
Като чета половината от коментарите, се ужасявам при какви условия са расли и са възпитани част от хората в България. Това е едно тотално извращение към самите тях и към тези, с които те ще живеят в бъдеще. Да видиш насилено живо същество (без значение мъж, жена, животно), да се изкефиш вътрешно и да пускаш просташки коментари, говори за едно дълбоко душевно нещастие. Цял живот прекаран в душевен *** - не познал обич и неспособен да дадеш (извинете ме за цветистата метафора)...
55
1
 
38
 
! Отговори
Митко до 54. преди 12 години
Какво знаеш ти за жените в мюсюлманският свят бе,*** смотан?! Били почитани и уважавани??! Първо се информирай бе,***!!! Гади ми се от такива като теб!!!
54
1
 
20
 
! Отговори
Митко до 54. преди 12 години
Какво знаеш ти за жените в мюсюлманският свят бе,*** смотан?! Били почитани и уважавани??! Първо се информирай бе,***!!! Гади ми се от такива като теб!!!
53
0
 
65
 
! Отговори
Жена преди 12 години
Много ми е жал за всички жени , пребити и измъчвани от съпрузите си . Не виждам обаче как би могло да се помогне на такива жени в страни ,където религия е исляма. Самите те го изповядват и предават на децата си ,които на свой ред бият ,тормозят и убиват жените и дъщерите си...Не съм туркиня ,но за едно е прав Кемал Ататюрк : Ако една майка е просто е необразована ,тя не може да отгледа достойни деца!
52
1
 
1
 
! Отговори
до помака преди 12 години
Ти от кой край си? От южна или северна Бг?
51
1
 
23
 
! Отговори
GARY преди 12 години
EGA TI LUJITE OT MUSLIMANITE. RABOTIL SUM S TIAH I MOGA DA VI KAJA KAKVO MI KAZVASHE EDIN OT EGIPET, PRIBIRAM SE OT RABOTA, HRANIA SE I CHUKAM JENA SI. I DORI NE GOVORIA S NEIA!!!!TOVA E OTNOSHENIETO NA MUSLIMANITE KUM JENITE IM!!I KAZAVASHE, CHE SAMO 4 PRIIATELI MOJELI DA IA VIJDAT.INACHE BILA OBRAZOVANA!?! PRI MUSLIMANITE JENATA E BABYMASHINE, OBEKT ZA TAKOVANE, BEZ NIKAKVI PRAVA.
50
5
 
23
 
! Отговори
до 50 преди 12 години
Гордееш ли се че си ***? Че си се отрекъл от Христос? Мъка, мъка!
49
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много народ се е отклонил от темата. Да обезправиш жените до ниво на животно, да не могат да покажат лицето си, да са увити като колетна пратка, да са придружавани непременно от мъж- та дори това да е 10 годишно пишлиме, да не се образоват и омъжват веднага щом им дойде първия цикъл, дори да се обрязват, за да са "чисти", без сексуални усещания.... Това е проблема,съчетан с патриархат и икономическа и културна изостаналост
48
60
 
1
 
! Отговори
Darin Kolev преди 12 години
И аз мисля, че отношението на мюсюлманите към жените не е толкова безумно. Напротив. Жената може да няма права в икономиката на страните, но в семейството си е подчитана и уважавана. Съгласен съм, че и между роднините си от мъжки пол не е принцеса, но й се осигурява спокойствие, макар да е граничещо със затъпяване...
47
14
 
11
 
! Отговори
do 44 преди 12 години
Глупости на търкалета. По тази логика е трябвало да забранят християнството през Средновековието, щото ти сигурно не си 4увал, ама тогава са се правили страшни неща в името на друг бог и друга религия. Тесногръдието, елементарността, необразоваността, НЕПОЗНАВАНЕТО на нещото, за което говориш - това са нещата, които трябва да се забранят. Тъжното е, 4е масата са като теб.
46
1
 
66
 
! Отговори
мене преди 12 години
Все повече се убеждавам, че в тази държава мъжете всъщност са едни примитивни животни и нищо повече. Нещастни елементарни твари!
45
24
 
8
 
! Отговори
може и да е пропаган преди 12 години
Пропагандата не спи. Вече на нищо написано в медиите не трябва да вярваш веднага.Тези може и да измислят че момичето е обезглавено и едвам се е измъкнало и сега се възтановява. Само и само да бомбим я иран, я авганистан , че там си е келепира. Що не бомбят северна корея, я ония , ще умрат от обезводняване с тоя рев повсеместен за великия лидер. Това не е ли малтретиране, да накараш някой да се дехидратира до смърт!
44
0
 
12
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
Повечето афганци са от племето "пущу" и са пущуни,а не пищуни
43
3
 
30
 
! Отговори
до 34 ew преди 12 години
"По-големи *** от тюрките (каквото е населението на Афганистан) и от арабите няма."Съвсем не си прав. В Афганистан има много етноси, но истинските афганци са т.н. ПИЩУНИ. А пищуните са чисти арийци и езикът им е ирано-арийски.Не знам защо като се говори за ислям и хората все си мислят за араби и турци. Някои дори иранците слагат при арабите. А иранците са арийци - бяла раса. Както пищуните. И най-голямата мюсюлманска страна е Индонезия. С население от 238 000 000 души - 4-та в света.
42
17
 
35
 
! Отговори
Кенефистан бг преди 12 години
Оставете вие Афганистан ми се вижте в *** общочовешките права как са потъпкани .Избиват ви един по един , унижават ви всеки ден - мъже и жени , всички сте роби. Това , което се случва на хиляди жени в Афганистан наистина е чудовищно , но това , което се случва с вас и вашите деца в "европейска" страна е не по-малко зловещо . И тук бандюгите , извергите са на власт и ви притежават . И тук жертвите "са си виновни", а бандюгите на свобода и щастливи .
41
1
 
14
 
! Отговори
ss преди 12 години
не са хора
40
9
 
4
 
! Отговори
ew do40 преди 12 години
kakvo obshto ima s islama tova koeto se e sluchilo s momicheto be gluM..rivoyuvat ot sto godini nese videli byal den DO DEN DNESHENisya ochakvame ot tyah da mislyat normalno ABSURTNYAMA UCHILISHTE NYAMA BOLNIZI NYAMA HRANA ,,
39
5
 
54
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Това показва как мюсюлманите се отнасят към жените.Исляма е античовешка религия,която трябва да бъде забранена в цял свят.
38
1
 
31
 
! Отговори
s преди 12 години
Вече не съжелявам ***, който Брайвик прати в великите им макови полета...Това не са хора.. това са ***...
37
3
 
16
 
! Отговори
с.до 37 преди 12 години
Американците наистина съвсем скоро ще нашокат аятоласите и това ме изпълва с безмерна радост!Нали не си мислиш,че всички иранци са съгласни да живеят при тоя режим!?Всички видяхме с какви фалшификации Ахманинеджад спечели изборите и как потуши протестите!Хубаво беше снайперисти да стрелят по невъоръжени млади жени,нали!?