Двойните стандарти при държавните поръчкови убийства

Иранските ядрени учени не са жертва на атентати, тях ги избиват
Обновена: 30 яну 2012 14:19 | 17 яну 2012 20:27, Елка Василева
113
Двойните стандарти при държавните поръчкови убийства
Колата на Мостафа Ахмади Рошан на мястото на взрива. Снимка: Reuters

На 11 януари сутринта Мостафа Ахмади Рошан - заместник-директор на завода за обогатяване на уран в Натанз - е в колата си на път за работа, когато е взривен от задействана магнитна бомба, прикрепена към вратата на автомобила. Той беше 32-годишен, семеен, с малък син. Нито е бил въоръжен, нито се е намирал близо до зона на бойни действия.

От 2010 г. насам при подобни обстоятелства бяха убити трима ирански ядрени учени, сред които 35-годишният специалист по електроника Дариуш Резаеинеджад, застрелян през юли миналата зад детските ясли на дъщеря си в Техеран, се казва в материал на Мехди Хасан, публикуван в „Гардиън“ .

Вместо възмущение или осъдително отношение към случващото се реакцията, която ни сервираха, беше нескрита радост.

"Понякога учените, работещи по ядрената програма в Иран, ги застига смърт", заяви наперено претендентът за президентска номинация на републиканците в САЩ Рик Санторъм през октомври. "Откровено казано, мисля, че това е чудесно". В деня на убийството на Рошан израелският военен говорител бригаден генерал Йоав Мордехай, написа във Facebook: "Не знам кой е видял сметката на иранския учен, но със сигурност няма да плача за него" - становище, повторено и от историка Майкъл Бърли във в. "Дейли телеграф": "Няма да роня сълзи всеки път, когато някой от тези учени се сблъска с мъжете на мотоциклети, които не прощават".

Тези "мъже на мотоциклети" бяха представени като "атентатори", но терминът "атентат" е просто по-учтива дума за предумишлено убийство. В действителност нашите политици и техните военни господари прикриват преднамереното, беззаконно избиване на учени в Техеран, на цивилни във Вазиристан, на политици в Газа, с куп евфемизми: не просто атентати, а ликвидиране, убийство на набелязана мишена, въздушни удари, извършвани от безпилотни самолети.

Целта им е да ни накарат да свикнем с подобни актове на държавно насилие спрямо чужденци.

Западните либерали се надпреварват да заклеймяват смъртната присъда за извършителите на убийства, а за убийства, спонсорирани от държавата, внезапно се умълчават, когато техните държави убиват - безнаказано - ядрени учени, предполагаеми терористи и бунтовници в далечни земи. Адвокатът по правата на човека и противник на акциите с безпилотни самолети Клайв Стафърд Смит каза, че "убийството на набелязана мишена е просто изпълнение на смъртна присъда без процес".

При това не говорим само за чужденци. Да вземем например случая с Ануар ал Аулаки - ислямистки проповедник, поддръжник на „Ал Кайда“ и американски гражданин. На 30 септември 2011 г. безпилотен самолет на ЦРУ уби Аулаки и още един гражданин на САЩ - Самир Хан. Две седмици по-късно друг безпилотен самолет на ЦРУ отне живота на 21-годишния син на Аулаки – Абдул-Рахман.

Нито бащата, нито синът някога са били привлечени под отговорност, камо ли да бъдат съдени или осъждани за извършено престъпление. И двамата американски граждани бяха убити от американското правителство в нарушение на Петата поправка, която гласи: "На нито едно лице не бива да бъде отнет животът без справедливо съдопроизводство".

Разследване на Ройтерс през октомври миналата година установи, че при управлението на правителството на Обама американски граждани, обвинени в участие в тероризъм, "могат да бъдат включени в списък на лица за ликвидиране или залавяне, изготвен от тайна експертна група от висши правителствени служители, която впоследствие уведомява президента за решенията си. . . Публични данни за операциите или решенията на тази група няма, няма и закон за създаването й или за определяне на правилата, по които тя би трябвало да работи".

Допустимо ли е "тайни експертни групи" и "списъци на хора, набелязани за ликвидиране", да бъдат толерирани в либерална демокрация, управлявана от върховенството на закона? Дали основателите на Съединените щати са искали техният президент да бъде съдия, съдебен заседател и екзекутор? Какво стана с проучването и преценките? А със справедливото съдопроизводство?

Да си представим как биха реагирали нашите политици и учени глави на кампания от политически убийства на западни учени, извършени, да речем, от Иран или Северна Корея. При държавните поръчкови убийства двойните стандарти са очевадни. "Делата са добри или лоши не сами по себе си, а в зависимост от това кой ги върши и почти не съществува възмущение, което да не променя нравствената си окраска, когато те са извършени "от нашите"", отбелязва Джордж Оруел.

Колко обаче от нашите ценности ще станат на пух и прах в името на сигурността?

Щом веднъж сме позволили на правителствата си да убиват наши съграждани, човешки същества тайно, безконтролно и безнаказано, ще посмеем ли да им откажем други правомощия?

Тук няма нищо сложно, няма оттенъци на сивото. Ще осъдим ли взривяването на автомобили и стрелбата от превозни средства или не? Достатъчно ли сме последователни при осъждането на убийствата без съд и присъда, чийто поръчител е държавата, като актове на чист тероризъм, независимо къде по света и по чие нареждане са извършени? Или просто свиваме рамене, правим се на слепи и продължаваме падението си към беззаконна варварщина?

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
4
 
! Отговори
onbashi преди 12 години
Pi4, iavno ima demokraciq v Iran, 6tom ti si uspql da otide6 tam i da vidi6 ne6tata s o4ite si!
62
7
 
12
 
! Отговори
Крис-до 83 преди 12 години
83 , говориш пълни глупости и малоумия, мислене на промит мозък, който не вижда по-далече от носа си. В момента, в който Иран направят подготовка да изстрелят ракета, в момента , в който успеят да я пуснат, ако това се случи, тази ракета ще бъде унищожена, вероятно още на тяхна територия, при което ще последва ответен удар от "братята хамерикани" и Иран ще бъде изтрит от лицето на земята. Това е истината , всичко друго е манипулации и вкарване на страх у хората , за да оправдават безочията си!
61
22
 
11
 
! Отговори
До Онбашията преди 12 години
Онбаши, я първо прескочи до Иран да видиш с очите си как е иранската "демокрация" и тогава пак поствай. Поне ще е от първа ръка. Що не вземат да спрат да ги избиват тези учени та Иран на спокойствие да си направи ядрените глави. Послед аятоласите, които комаандват страната, да праснат Израел, близка страна - Саудитска Арабия (Шиити с/у Сунити) плюс няколко раакети по достижими цели в Европа (познаай къде сме ние). Тогава щее стане весело, но поне ще е демократично, нали? Няма прости решения...
60
11
 
23
 
! Отговори
uh преди 12 години
Сляп е, сляп е българския демократ за тези световни неправдини. Дай му на него да повтаря в несвятст за престъпленията на комунизма. "Без съд и присъда", "Без съд и присъда" ехтяха пискливите им гласове
59
11
 
32
 
! Отговори
Крис преди 12 години
Ето ви великата демокрация, вижте как действа, избива хора, от собствения си народ прави безмозъчни роботи , които при разтройство звънят на 911 , това ли искахте ? А ние постоянно говорим за нашия Георги Марков, който Бог знае , дали въобще комунисти са го ликвидирали , още повече , че ако се разровите, ще видите , че няма повод да бъде убит, освен ако не е бил шпионин на Запада, или ако не е било постановка всичко...
58
4
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Недай Боже ако след време се окаже, че неразкритите у нас убийства на български недоказани "мафиоти" са станали по поръчка на държавата без съд и присъда !
57
14
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
между другото това с евреите в иранския парламент е вярно, евреи и християни имат гарантирани места в парламента. но това е по-скоро слабост, зараза от запада. все пак аз ще се кефя иран и подобните му да победят и света да стане ирански, точно защото ми е писнало от *** пацифисти и толерасти, дето навсякъде им се привижда фашизъм и полицейщина.
56
8
 
39
 
! Отговори
до 64 преди 12 години
Къде прочете тия глупости? И къде видя напълно забулени иранки или иранци с бради? Нищо не знаеш за тази държава а и не само ти. Американската пропаганда е толкова силна, че просто не е истина направо! За твое сведение в иранския парламент дори и евреите имат законово гарантирани места.
55
13
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
аман от *** пацифисти и хуманисти. мисля че щатите преди да изтребват външните си врагове, трябва да помислят повече за вътрешните, щото иран и да се сдобие с ядренно оръжие едва ли ще затрие щатите, но виж *** като чомски, мур и останалите интелектуалци квичащи срещу "фашистките методи" със сигурност ще ги затрият. набийте си добре в кофите радетели за правда - престанат лиу щатите с "фашизма" си, до 10 години ще нахлузите шалварите. и мисля дори че ще е по-добре
54
4
 
12
 
! Отговори
brava преди 12 години
Mnogo dobre napisano
53
5
 
64
 
! Отговори
RedmoonZ преди 12 години
От 1945г. до днес по света са детонирани общо 2053 атомни бойни глави. Ето "шампионите":1. САЩ- 1032 (малко повече от половината)2. СССР- 7153. Франция- 2104. Великобритания- 45-. Китай- 456. Индия- 47. Пакистан- 2На фона на всичко това, световната общност се е нахвърлила върху Иран, който още не е произвел нито една ядрена експлозия?!? Това не са двойни стандарти, приятели мои. Това е лудостта на едно човечество!
52
7
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
90% от това, което знаем за Иран е пропаганда. Не са толкова "първобитни", колкото иска да ги изкарат западните медии. Вярно е, че жените са забулени, но да знаете, че вкъщи те командват. И аман му е системата на някой, ако жена му отиде и се оплаче в полицията от някакъв тормоз. В някои отношения са си "женско царство". После тия "временни бракове". Проституцията е забранена и ще те претрепят като нищо. И затова са измислили "временни бракове" - жениш се за някоя за определено време. Един месец, три месеца или колкото си решите. Живеят заедно и после "чао". Че на всичкото отгоре и законът е регламентирал какво е обезщетението на "изоставената женица". Тъй че, не можеш да си "биеш камшика" и да не платиш. Защото там законите се спазват от най-последният до президента. Това, че имаме големи различия в традициите, не значи, че трябва непременно да променим другите да станат като нас. Защото те пък не одобряват много неща от нашето битие.По отношение на Америка. От 2-та световна война, тая страна е в постоянна война. Обърнете внимание с кого воюва - не с най-нехуманните режими по света, а с тия, дето не приемат нейната политика. И с тия нахалници, които не искат доброволно да си предоставят ресурсите на Чичо Сам. Били техни.Иран е обречен. Те са под ударите и на двете правила - хем не слушат, хем богати.
51
47
 
10
 
! Отговори
Теди преди 12 години
Предлагам на всички критици на САЩ да отидат да живеят в Иран или да им се случи нещо от рода на кулите близнаци от 2001 !!!! НЕЩАСТНИ *** !!
50
4
 
5
 
! Отговори
бай Петко преди 12 години
Ако колите бяха направени от хром-никелова ламарина нито магнит ще ги хваща, нито ще ръждясват.
49
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След 9 септември 1944г,избиване на инакомислещи без съд и присъда?!Познайте къде и от кого и тук в този сайт те вият най-много !?
48
10
 
3
 
! Отговори
do Hristov1984 преди 12 години
Христов,колко точно бели са пакистанците да те попитам,защото и те имат ядрено оръжие иначе досега и там щяха да мародерстват познатите индивиди.Разбира се всичко е до времеедна държава,заобиколена от врагове не може да просъществува дълго или поне досега е нямало такъв случай с толкова малко парче земя като Израел,а световната доминация отдавна е мит и блян,който също е невъзможен,така че големи яйца,че убили някой учен,друг ще дойде,голяма работа,че убиха Кадафи и Саддам,сега си имат иранеца.
47
24
 
2
 
! Отговори
а ве, преди 12 години
писатела на та дитирамба треба да е иранец, да знаете, а и сигурно си мисли че е в иран. На кого се подмазва, обаче не е ясно.По големо некадърие не беме виждале. Дали е учил до 7ми клас!?
46
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
слаба статия, става въпрос за война, а не за съдене и прочие...Има други правила когато се намираш във война, и съвсем други когато си в мирни времена.Всъщност войната е точно това, липса на съдебна система...
45
5
 
8
 
! Отговори
dp преди 12 години
Проблемът с тия убийства е, че не се знае извършителят. Предположения колкото щечовек, от ЦРУ през Мосад до иранските служби за да имат материал за пропагандата си(възможно е този 32 годишен учен да не е бил толкова важна част от програмата им).А че и в щатите и къде ли не ще се намерят ***-политици да плещят глупости как билидоволни от станалото едва ли си струва да се коментира, свикнали сме с тая частот пейзажа.
44
40
 
15
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
В бялата държава Иран, има религиозна полиция с право да арестува на улицата и поставя в лагери без съдебен процес жени с нерелигиозно облекло/ напълно забулени/ или мъже без бради, за кражба се режат ръце, за изневяра се пребиват с камъни,религиозният режим е вече на 40 години, колко емигранти българи в Иран познавате и колко в черните, лоши САЩ. Всички бягат към хубавото нали? Защо няма имиграция в Иран. В САЩ има върховенство на закона, прозрачност и контрол върху политическата класа.