Мъченията на затворници в нова Либия

"Малко бой по време на разпит не е чак толкова зле, но нищо повече"
Обновена: 3 фев 2012 15:05 | 3 фев 2012 14:46, Елка Василева
26
Мъченията на затворници в нова Либия
Затворът в Мисурата. Снимка: Reuters

Животът на затворника в нова Либия е монотонен и същевременно стресиращ. Всекидневието от молитви, закуска, напътствия за исляма, бобена супа и прекарваните нощи в общо помещение с още 200 души е прекъсвано от разпити.

За затворниците да ги разпитват извън затвора често пъти означава да бъдат бити или измъчвани от военната полиция, пише ДПА.

Миналата седмица международната организация "Лекари без граници" преустанови дейността си в малката клиника в затвора в град Мисурата, след като регистрира 115 случая, при които затворници са били измъчвани по време на разпити.

"Критиките ни не са насочени към ръководството на затвора, тъй като към затворниците там се отнасят добре", каза Клаудия Еферс от „Лекари без граници“. "Следите от насилие бяха открити, след като затворниците се завърнаха от центровете за разпити."

Миналата година Мисурата беше арена на тежки битки между бунтовническите сили и верните на Муамар Кадафи, който беше убит през октомври.

Шейх Фатхи Абдел Салам Дарас, началник на импровизирания военен затвор в Мисурата, също е недоволен от грубото отношение към затворниците.

"Всеки, който отиде на война, е истински мъж, но хората, които бият затворници, са страхливци", каза 37-годишният Дарас, който ръководи затвора с помощта на 65-ма доброволци.

На бюрото му има визитни картички на представители на правозащитната организация "Амнести интернешънъл". Нейни хуманитарни работници наскоро са го посетили, а той си признава, че не разбира много от закони за човешките права и международни конвенции.

Дарас казва, че ислямът е неговата пътеводна светлина. "Малко бой по време на разпит не е чак толкова зле. Но не трябва да се случва нищо повече от това."

В кабинета на началника постоянно се влиза и излиза, а мобилният му телефон не спира да звъни през цялото време. Жицата към слушалката на хендсфрито се губи в гъстата му брада, а на главата му има черно-бяла куфия (памучна кърпа за глава, обикновено бяла или карирана, която се връзва чрез лента – бел.ред.).

"Когато ме видят, западните посетители отначало си мислят, че съм поредният, който прилича на Осама бин Ладен."

"Какво става там?", пита Дарас по телефона. Двама души от клана на Кадафи са били задържани от "революционна бригада" на пропускателен пункт в западната част на града. Те искат да посетят свой роднина във военния затвор. "Добре. Ще дойда и ще го уредя сам", крещи Дарас.

Той тръгва, за да обсъди въпроса с хората на пропускателния пункт. "Тук е пълен хаос", казва той, мръщейки се. Дарас е недоволен, че трябва да работи, без да има зад себе си властта на министерство.

През прозорците с решетки на кабинета му се виждат събраните в закрития двор 1000 затворници. Повечето от тях отдавна не са имали възможност да се избръснат, но брадата на никого от тях не е дълга като тази, на която се радва Шейх Фатхи. Той знае, че някои от мъжете, седящи на покрития с мокет под, са невинни, докато други са убивали опоненти на Кадафи и са изнасилвали жени. Но той не се смята за съдия.

"Нашата задача е хората, докарани тук от бригадите и армията, да имат одеяла и достатъчно храна. Осигуряваме медицинско обслужване и се уверяваме, че роднините им могат да ги посещават", казва той.

Мерките за сигурност в затвора не са строги. Само неколцина от брадатите пазачи са видимо въоръжени.

От личния състав на затвора казват, че е имало само един опит за бягство. "На улицата те биха останали на милостта на хората, които взимат закона в собствените си ръце", казва един от хората на Дарас.

Шейх Фатхи нямал никаква представа как се ръководи затвор, когато поел центъра за задържане, намиращ се в сгради, в които до миналата година са се помещавали службите на Кадафи за вътрешна сигурност.

Но той добре познавал сградата, защото режимът на Кадафи се отнасял с подозрение към вярващите мюсюлмани с дълги бради като неговата. Той е бил призоваван и е бил разпитван там по различни поводи. "Но никога не са ме били, защото съм от голямо семейство, което те очевидно не искаха да предизвикват", казва Дарас.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: затвориЛибияМисурата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
5
 
! Отговори
до 5,6,7,8,21 и 24 преди 12 години
Прави сте всички.Кадафи беше съчетал добрите страни и от двата режима.Либийците наистина си поживяха добре.
19
2
 
15
 
! Отговори
НРБ преди 12 години
Сега ще види либийския народ що е то демокрация от американски тип.Живота им ще стане ад,ще го търсят Кадафи но вече е късно.
18
14
 
1
 
! Отговори
Американофил преди 12 години
Ще ги бият, разбира се, кой ги обича тия *** кадафисти. Бият ги тези, които те са били преди.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди са ги били варварски,мракобесно.Сега ги бият по- хуманно,по-цивилизовано.И тука милицията и мутрите така бият-евро-атлантическата,християн-демократично.
16
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха честита "демокрация" по американски!!!Още много зор ще видят в Либия, докато разберат какво всъщност им организираха "демократичните" държави от запада.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
hm
14
2
 
5
 
! Отговори
princess преди 12 години
do 15;6te gi iztrebe,dobre se spravq Asad,nezavisimo,4e amerikancite i tqhnite podlogi se opitvat po kakav li ne na4in da go sprat.Asad ima podkrepata na naroda si i takava musulmanska ismet nqma mqsto na zemqta.
13
11
 
4
 
! Отговори
а преди 12 години
Значи при Кадафи не е имало затвори и побойща, а сега изведнъж са се появили. След 42 години диктатура, никой не е видял по-хуманно поведение. Това си е залегнала традиция.
12
8
 
31
 
! Отговори
Дано... преди 12 години
Дано,поне в Сирия,Асад да изтреби навреме,заразоносителите на оранжева-американска чума!
11
1
 
8
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
не е вярно, Хасан ефенди никой не го е бил!
10
2
 
5
 
! Отговори
kamadev8 преди 12 години
drugo e kato se spodelj ot sobstven opit,hasan efendi
9
6
 
33
 
! Отговори
Цоко преди 12 години
"Малко бой по време на разпит не е чак толкова зле, но нищо повече" - Тва Цоко Цветанов ли го е казал
8
4
 
32
 
! Отговори
Хасан ефенди преди 12 години
В либийските затвори не само бият но и ***...
7
2
 
24
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Имаше една приказка - кой каквото сам си направи....
6
3
 
93
 
! Отговори
Крис преди 12 години
Либийците сега ще разберат що е то - платено и некачествено медицинско обслужване, платено и некачествено образование, ще забравят за всички социални придобивки , които са имали досега , като почти безплатните апартаменти за млади семейства, ще забравят за помощите отпускани на всяко младо семейство, за парите отпускани за всяко родено дете... Ще разберат какво е беззаконие и разхождащи се крадци и убийци по улиците... Добре дошли в демокрацията , Либийци!! Ние вече сме там :)
5
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честита ви нова диктатура от демократично-капиталистичен тип, ще се наложи и да работите за напред и бой да ядете. C един петрол не можете го докара, хайде чао !
4
5
 
75
 
! Отговори
Oleee преди 12 години
Добре дошли в "демократичния свят" братя египтяни! Ако знаехте какво Ви чака, никога нямаше да направите това, което сторихте. Но и Вие като нас сте си сами виновни.
3
50
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Долни лъжи на комонуидите целящи да оплюят демокрацията VIVA USA
2
7
 
34
 
! Отговори
ined преди 12 години
Който и да дойде на власт в Либия - либийците все ще си останат *** (и в двата смисъла на думата) камилари.
1
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** им се мамата от демокрация на хората! В Либия Тунис Египет... Защочва техният преход който ще завърши с рухването на САЩ! В Иран, Русия и Китай ни е надеждата това да се случи!