Реална ли e нежеланата война в Близкия изток?

Израел се готви да "прескочи" Вашингтон и да удари Иран
Обновена: 9 фев 2012 10:41 | 9 фев 2012 07:00,
273
Реална ли e нежеланата война в Близкия изток?
Иранец стъпва върху израелското знаме на изложба в Техеран по повод годишнината от иранско-иракската война. Снимка: Reuters

Скорошните визити на шефа на Мосад (израелското разузнаване) и израелския външен министър в Съединените щати определено не могат да бъдат наречени случайни. И определено карат американските политици и дипломати да се замислят възможно ли e Вашингтон да бъде въвлечен в нов военен конфликт и то в година, когато има президентски избори, пише BBC.

Още повече, че самият американски министър на отбрана Леон Панета не отрече вероятността Израел да атакува ирански ядрени обекти още в ранната пролет. Тел Авив бърза с нанасяне на удар, защото данни от разузнаването сочат,  че след по-малко от година Техеран ще премине в нов етап на развитие на ядрената си програма. Етап, в който дори и военна атака не може да навреди сериозно на иранските ядрени амбиции.

И така израелските намерения поставят под особено силно напрежение Барак Обама.

Международни наблюдатели считат, че подготовката за израелска атака вече е в ход, като вода в мелницата налива и липсата на съпротива за военен удар от опозиционната левица. За американското правителство има и още по-тревожни сигнали – Израел е категоричен, че не може да даде гаранции на Вашингтон за предварително уведомление при евентуална атака.

Още по темата

От BBC считат, че Барак Обама няма особен избор. Ако Израел предприеме офанзива, той не може да покаже несъгласие, дори и да не е съгласен с решението на Нетаняху (премиера на Израел). Обама може да обяви, че Вашингтон не участва в нападението, че не е бил осведомен предварително, че не одобрява подхода, но в крайна сметка неизбежно ще даде американско рамо на Израел.

Неофициално се говори, че американският държавен глава е силно обезпокоен от възможността за още една война в мандата му и дори се е опитвал да убеди Израел да не атакува Иран.

Тези информации, разбира се, се връщат като бумеранг към стопанина на Белия дом. Неслучайно републиканските му опоненти го атакуват непрекъснато за това, че не подкрепя Израел достатъчно.

За консерваторите Съединените щати трябва да са най-близкият и силен съюзник на Тел Авив. Тяхното виждане е, че да не даваш пълната си подкрепа за Израел, е равносилно на непатриотична и неамериканска постъпка.

От друга страна експерти като Майкъл Шойер (бивш агент на ЦРУ, оглавил отряда, който проследи Осама бин Ладен) не са убедени, че близките отношения с Израел са най-добрата външна политика на Съединените щати. Но дори и Шойер признава, че да се дистанцираш от Тел Авив е доста смела постъпка в годината, в която се бориш за втори президентски мандат.

„Мисля, че за който и да е американски президент би било изключително трудно да каже „не” на Израел. В тази връзка си мисля, че Обама ще клекне”, споделя специалистът. Но бърза да допълни, че в крайна сметка решението на Белия дом няма да има особено значение: „Ако Израел атакува, за персийския свят, за арабския свят, за мюсюлманския свят Съединените щати ще са виновни съучастници, дори и публично да осъдят офанзивата. Защото за тези хора израелско нападение от такъв калибър просто не може да се случи без зелена светлина от Вашингтон”.

Затова и не са малко тези, които смятат, че ако се стигне до избор между ядрено въоръжен Иран и участие на Съединените щати във военна офанзива, Вашингтон трябва да участва. Това би бил лош избор, не и най-лошият възможен, коментират пред BBC анализатори.

Има и оптимисти, които вярват, че случващото се в последните седмици е просто демонстриране на сила с цел Иран да се върне на масата на преговорите. Манипулация от страна на Израел, за да се стигне до нови, още по-тежки санкции от Запада срещу Техеран, които да поставят режима на Ахмадинежад в безизходица.

Но тези оптимисти вече са малцинство...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
4
 
3
 
! Отговори
Tomase преди 12 години
Не такъв завет, какъвто направих с бащите им В деня, когато ги хванах за ръка, за да ги изведа из Египетската земя; Защото те не устояха в завета Ми, И Аз ги оставих, казва Господ.Евр. 8:67, 910
203
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в талмуда който така абичате да цитирате е написано " спазвай законите в държавата в която живееш " и още нещо евреите са научени че където и да живеят по света с каквато и култура и обичай да имат досег да не забравят никога корените си , така са се съхранили като народ далеч от родината си 2000 години. Днес в Израел много лесно могат да се раличат евреите по страни от които са дошли , а наште са едни от най качествените .
202
4
 
5
 
! Отговори
моето мнение преди 12 години
Ако Израел нападне Иран ще направи услуга на Америка. Първо евреите не са от услужливите и второ ако правят услуга, не е безплатна.Силата на евреите от Израел е много по малка от силата на евреите намиращи се по цял свят.Те въртят голяма част от парите на земята. Живеят в различни страни говорят различни езици.Интересно кое е общото което ги свързва ? Стария завет на Библията. Той през вековете е изисквал от тях 100% грамотност. Неграмотен евреин почти не се среща.Това ги прави и различни
201
1
 
4
 
! Отговори
Кръстника преди 12 години
до 231. Ами кръсти теленцето Обама :), тои нали като послушно теленце, ще слуша републиканците за да си запази достъпа до яслата и да папка ;)
200
9
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
240Написал си невярни неща - но така се случва, когато коментиращите Библията не са я отваряли - не, Иезекиил не е ял ***.
199
6
 
2
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
Той не е мой пророк,а Божий пророк.Може да е от стария завет,ама то всички книги на пророци са в старите завет.В новия завет са евангелията,деянията на апостолите,апостолските послания и откровението на Йоан.А дали пророчеството му се отнася за днешно време-не мога да кажа,понеже не съм тълкувател.
198
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Honorik,абе тоя езикиел, не е ли същия ваш (пророк) дето вашето (божество) му беше казало да яде *** , и тоя си хапвал л***а ,нищо лично просто факт от стария завет
197
8
 
1
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
Написан ви откъс от глава 38.Останалото го прочетете добре.Много от нещата не се разбират,като например кои са Рош,Мешех и Тувал,но поне част от враговете на Израил са посочени-перси,етиопци и ливийци/т.е.либийците,понеже буквата"б" е транскибирана "в"/.За кое време се отнася това пророчство-това не мога да кажа,но би могло да се допусне,че ще е скоро /животът и времето ще покажат/.
196
9
 
1
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
КНИГА НА ПРОРОК ИЕЗЕКИИЛЯ-Прочетете внимателно 38 и 39 глава."ето, Аз съм против тебе, Гоге, княже на Рош, Мешех и Тувал!4. Ще те върна и ще туря халка на твоите челюсти; ще изведа тебе и цялата твоя войска, коне и ездачи, всички добре въоръжени, голямо пълчище, в брони и с щитове, всички въоръжени с мечове,5. перси, етиопци и ливийци с тях, всички с щитове и в шлемове,6. Гомера с всичките му полкове, дома на Тогарма от северните предели, с всичките му полкове, много народи с тебе."
195
10
 
1
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
КНИГА НА ПРОРОК ИЕЗЕКИИЛЯ-Прочетете внимателно 38 и 39 глава."ето, Аз съм против тебе, Гоге, княже на Рош, Мешех и Тувал!4. Ще те върна и ще туря халка на твоите челюсти; ще изведа тебе и цялата твоя войска, коне и ездачи, всички добре въоръжени, голямо пълчище, в брони и с щитове, всички въоръжени с мечове,5. перси, етиопци и ливийци с тях, всички с щитове и в шлемове,6. Гомера с всичките му полкове, дома на Тогарма от северните предели, с всичките му полкове, много народи с тебе."
194
2
 
15
 
! Отговори
BG преди 12 години
Излиза, че Израел са господарите, а САЩ слугите. Прав е значи Артър Кларк, според който американския народ трябва да извърши революция и да се освободи. То и без това е видно, че САЩ е финансово-робовладелска страна. Малко господари и народ от финансови роби. И как решили, че не трябвало да оставят Израел. Това някакво безумие, не са у ред тези хора. Дано се намери някакви зачатъци американски разум. И Израел като нападне Сирия или Иран, да ги оставят да се оправят сами. И историята да приключи.
193
4
 
7
 
! Отговори
БОКО преди 12 години
За консерваторите Съединените щати трябва да са най-близкият и силен съюзник на Тел Авив. Тяхното виждане е, че да не даваш пълната си подкрепа за Израел, е равносилно на непатриотична и неамериканска постъпка.Б.Б. защо не оценяте дупето което софия вече 22 години ви подава
192
1
 
6
 
! Отговори
до 233 преди 12 години
Да,*** ще трябва да зарежеш жената!Че още в края на март си останал без "муниции"!Само със гориво не добре работата!
191
1
 
39
 
! Отговори
запасняк преди 12 години
Ако ни нападнат иранците имам маза, като бетонен бункер и 650 литра вино,козя пастърма и 4 пушени свински бута.От укритието мога да воювам до късна пролет
190
0
 
33
 
! Отговори
аман от мангали преди 12 години
В Израел живеят много араби от палестински произход, както и в България живеят много *** но Израел не глупави и не плащат социални осигуровки за бебета на арабите В България *** са по превилегировани от българите голяма част от тях са мюсюлмански, говорещи освен български, *** и турски език те по богати заради алъш вериша който въртят с турците. Другата част от *** са християнски или както им казват български. Те не знаят турски и са по мизерни, но и за двата вида ние работим
189
4
 
14
 
! Отговори
селянин преди 12 години
Кравата ми се отели.Имам мъжко теленце.Не мога да реша как да го кръстя.
188
1
 
11
 
! Отговори
Новата война ! преди 12 години
На территорию Сирии введен катарский и британский спецназ, утверждают израильские СМИ.
187
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сирия е последната преграда към България за салафитите- мюсюлманските фанатици !Ако агресорите превземат Сирия ( с наша помощ, за това беше форс-мажорното посещение на един вамп) , то България ще бъде открита за безмозъчните.Турция ще участва в агресията и подготвя завладяване на сирийска територия, за "защита на въстаниците".
186
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като чета такива "задълбочени анализи" почва да ми се приисква нещо по-разтоварващо и простичко като за "кръволока диктатор" и "мирните демократични протести". Почти ще ме накарат да съчувствам на Обама, на САЩ на стоящите зад тях финансови и корпорационни елити - видите ли, те не щат ама обстоятелствата са такива че ще ги принудят най-накрая да се включат с отвръщение, да се жертват дори за спасението на човечеството
185
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Историята е такав каквато се пише а не такава каквато се прави. Каква ще бъде и следващата история не зависи от тези които ще я направят а от тези които ще я напишат. Някога историята се се разказвала от устно от поколение на поколение но дори и тогава ако бяха попитали двете страни на едно и също поколение разказа щеше да бъде различен защото всеки гледа събитието от своята страна. Така че каквото има да става ще става а победителите ще пишат история както е било и до днес