Реална ли e нежеланата война в Близкия изток?

Израел се готви да "прескочи" Вашингтон и да удари Иран
Обновена: 9 фев 2012 10:41 | 9 фев 2012 07:00,
273
Реална ли e нежеланата война в Близкия изток?
Иранец стъпва върху израелското знаме на изложба в Техеран по повод годишнината от иранско-иракската война. Снимка: Reuters

Скорошните визити на шефа на Мосад (израелското разузнаване) и израелския външен министър в Съединените щати определено не могат да бъдат наречени случайни. И определено карат американските политици и дипломати да се замислят възможно ли e Вашингтон да бъде въвлечен в нов военен конфликт и то в година, когато има президентски избори, пише BBC.

Още повече, че самият американски министър на отбрана Леон Панета не отрече вероятността Израел да атакува ирански ядрени обекти още в ранната пролет. Тел Авив бърза с нанасяне на удар, защото данни от разузнаването сочат,  че след по-малко от година Техеран ще премине в нов етап на развитие на ядрената си програма. Етап, в който дори и военна атака не може да навреди сериозно на иранските ядрени амбиции.

И така израелските намерения поставят под особено силно напрежение Барак Обама.

Международни наблюдатели считат, че подготовката за израелска атака вече е в ход, като вода в мелницата налива и липсата на съпротива за военен удар от опозиционната левица. За американското правителство има и още по-тревожни сигнали – Израел е категоричен, че не може да даде гаранции на Вашингтон за предварително уведомление при евентуална атака.

Още по темата

От BBC считат, че Барак Обама няма особен избор. Ако Израел предприеме офанзива, той не може да покаже несъгласие, дори и да не е съгласен с решението на Нетаняху (премиера на Израел). Обама може да обяви, че Вашингтон не участва в нападението, че не е бил осведомен предварително, че не одобрява подхода, но в крайна сметка неизбежно ще даде американско рамо на Израел.

Неофициално се говори, че американският държавен глава е силно обезпокоен от възможността за още една война в мандата му и дори се е опитвал да убеди Израел да не атакува Иран.

Тези информации, разбира се, се връщат като бумеранг към стопанина на Белия дом. Неслучайно републиканските му опоненти го атакуват непрекъснато за това, че не подкрепя Израел достатъчно.

За консерваторите Съединените щати трябва да са най-близкият и силен съюзник на Тел Авив. Тяхното виждане е, че да не даваш пълната си подкрепа за Израел, е равносилно на непатриотична и неамериканска постъпка.

От друга страна експерти като Майкъл Шойер (бивш агент на ЦРУ, оглавил отряда, който проследи Осама бин Ладен) не са убедени, че близките отношения с Израел са най-добрата външна политика на Съединените щати. Но дори и Шойер признава, че да се дистанцираш от Тел Авив е доста смела постъпка в годината, в която се бориш за втори президентски мандат.

„Мисля, че за който и да е американски президент би било изключително трудно да каже „не” на Израел. В тази връзка си мисля, че Обама ще клекне”, споделя специалистът. Но бърза да допълни, че в крайна сметка решението на Белия дом няма да има особено значение: „Ако Израел атакува, за персийския свят, за арабския свят, за мюсюлманския свят Съединените щати ще са виновни съучастници, дори и публично да осъдят офанзивата. Защото за тези хора израелско нападение от такъв калибър просто не може да се случи без зелена светлина от Вашингтон”.

Затова и не са малко тези, които смятат, че ако се стигне до избор между ядрено въоръжен Иран и участие на Съединените щати във военна офанзива, Вашингтон трябва да участва. Това би бил лош избор, не и най-лошият възможен, коментират пред BBC анализатори.

Има и оптимисти, които вярват, че случващото се в последните седмици е просто демонстриране на сила с цел Иран да се върне на масата на преговорите. Манипулация от страна на Израел, за да се стигне до нови, още по-тежки санкции от Запада срещу Техеран, които да поставят режима на Ахмадинежад в безизходица.

Но тези оптимисти вече са малцинство...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
3
 
1
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
Христос може да е иудеин по плът,но Неговия Дух носят всички вярващи в Него.Тъй че Той е Господ и Спасител на всички вярващи в Него,а не само на отделен народ.Евреите са били Божий народ в стария завет,понеже единствено те са вярвали в Господ,а всеки друг народ е имал свои божества.Но в новия завет,всеки който е приел вярата в Иисус Христос е Божие дете.В писанието пише:"Няма ни иудеин,ни елин,нито роб,нито свободен и т.н.Всички,които в Христа се кръстихте в Христа се облякохте!"
163
16
 
6
 
! Отговори
.... преди 12 години
САЩ и Израел трябва по бързо да се намесят в делата на Иран, защото не искам радикално-мюсулманска държава, да има атомно оръжие, ако това стане, никой няма да може да спи спокойно защото не се знае, кога на Иранците може да им хрумне да бомбардират някой неверник! А вие също за тях сте неверници! Не искам децата ми след време да живеят в една радиационна Европа! Искам мир и спокойствие, предпочитам САЩ да има ядрено оръжие, но да си живея спокойно, от колкото да знам че някой мюсулманин дебне
162
0
 
4
 
! Отговори
ANONIMEN преди 12 години
ДО 186 ХАХАХА поне да беше ходил в казарма , там поне имахме някакви часове по стратегия и тактика за да можеш да използваш такива вонни термини , моля ти се недей това не ти е компютърната игра
161
3
 
7
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
Господ е Бог на всички и всички вяращи в Него са Негови чада.Това трябва да знаят онези,които смята отделни народи за Негови.Всички народи са Божии и всички хора,които са приели Бога за Свой Отец /в духовен смисъл/.А тези,които не вярват в Бога,или се отричат и Го хулят,дори и да са Негови деца,каква полза за тях?Това е все едно дете да се отрече от баща си.То пак си остава дете на същия баща,но не признава баща си.Така и с Бога,Който не се отрича от никого,но мнозина се отричат от Него.
160
3
 
3
 
! Отговори
до 186 преди 12 години
А как ПРО пази от балистична ракета експертю ?
159
1
 
1
 
! Отговори
до 186 преди 12 години
А кой ще пази извън този кръг около Иран ?
158
3
 
0
 
! Отговори
до 186 преди 12 години
Младеж, ПРО има политически, а не военни цели.
157
10
 
2
 
! Отговори
До 177 преди 12 години
И все пак другарю не ми отговори на въпроса защо Америка да разполага ПРО за милиони в цяла Европа и не само там? Ще ти помогна тя набляга на защита в дълбочина кръгова отбрана другарю явно макар че си бил чавдарче и пионерче за разлика от мен (90 набор) стратегията ти куца. И всички живели по онова време за мен сте ДРУГАРИ другарю :)
156
1
 
12
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
Стига сте писали тъпотии, какво да ни помогне Русия за 5 паднали кирпичени къщи. Ако ние не можем да се справим с това смешно наводнение, значи по-добре да закриваме държавата. Да ви припомня, че през последните години, при големите пожари в България, точно огромните руски самолети гасеха от въздуха. Нормално е и ние да пратим поне 10 пожарникара , да покажем съпричастност.
155
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 181 все пак не трябва да сме коне с капаци помагала ние и е Русия , аз лично си спомням пожарив България и техни самолети , които дойдоха , но иначе наистина където и да стане стихиино природно бедствие по света обикновенно реагират първи Щатите и забележете Израел включително и на последното земетресение в Търция с която в момента имат търкания , а съм сигурен че и в Иран биха искали да изпратят , ако не дай си боже се случи нещо стига да ги приемат.
154
2
 
10
 
! Отговори
wow преди 12 години
НЯКО ХОРА ТУКА ЗАБРАВЯТ ЧЕ СМЕ СТРАНА ПОДВОДНИЦА И ЧЛЕНУВАМЕ В НАТО И ЕС , И ПИТАТ *** защо , *** как Русия като така ни обича не ни помага , еми отговора е елемантарен - среден пръст , а защо е така сами си отговорете а не обвинявайте страна която до последно ни подаваше ръка , вината я търсете при Петър Стоянов , Соломон Паси и всички по онова време
153
2
 
7
 
! Отговори
174 преди 12 години
Турция се управлява от ислямисти които подкрепят Евреите и Запада за военна намеса в Сирия.В Турция се намира така наречената "сирийска опозиция" - която всъщност е фундаменталната групировка Мюсюлмански Братя под благосклонният поглед на Запада и Израел.Ислямски Иран не може да "зарази" Турция с ислямизъм защото това са две различни системи. Иран е шиитска страна докато Турцияе сунитска. Сирия се управлява от шиитското малцинство но мнозинството от населението на Сирия са сунити като в Турция.Турция е единствената светска мюсюлманска сунитска страна в света ако не броим Сирия която се управлява от шиити но както казах населението в мнозинството е сунитско.Появата на още една сунитска шериатска страна и то до границата на Турция която също се управлява от ислямисти които уж са "умерени"никак не е добре за бъдещите развития на настроенията в Турция която е 99% мюсюлманска страна.Израел се интересува от петрола. Израел иска да ползва Сирия като трасе за петролопроводите си както и като обект откъдето да бъде нападнат Иран за да могат Американските Евреи да се докопат до иранският петрол.Русия и Китай не искат пък искат евтиният Ирански петрол и затова защитават Сирийския режим който е в много добри отошения с тях и с Иран.
152
10
 
1
 
! Отговори
Антикомунист преди 12 години
до 179 - ами когато имаше пожар в Русия,кой ходи да им гаси пожарите - ние българите.Защо не разчитаха на помощ от Северна корея или Китай,а наши пожарникари си рискуваха живота.Ама толкова и пука на Русия за България.Добре че този път сме на правилната страна и няма да изгубим войната
151
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 172 на теб известно ли ти че ОПЕК регулира цените на петрола и изкуствено се спира свръхдобива на петрол за да се регулират цените и никой не го взима без пари , разходи се до Кувейт, Катар , Оман , ОАЕ или Саудитска арбия , тези чудеса дето се строят там без пари ли се строят
150
0
 
9
 
! Отговори
до 178 преди 12 години
А защо не искаш помощ от ЕС къде е проблема, Русия ли да храни богатия ЕС ?
149
9
 
2
 
! Отговори
Антикомунист преди 12 години
до 175 - добре ,добре,разбрахме че руските ракети си номер едно и унищожават всичко.А ми кажи едно защо не получаваме помощ за наводненията от братските ирански и руски народ.На който някой съформци,яко им лижат гъзовете
148
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 173 Не съм ти другар , макар че съм бил чавдарче и пионерче и виждам за разлика от теб доста по далече от носа си , а Щатите са си извадили съответните поуки след двете световни войни и точно за това искат да имат присъствие в Европа за да не стане трета такава, защото след ПСВ си се прибраха на континента , за това и сега започват да наблягат на Азия ,а Европа е оставят по скоро на нас с изключение на системите за ПРО
147
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
... пропаганда му е майката, не се спирай, защото ако спреш, ще вземеш да се замислишИран много добре знае, че без тоя петрол никой няма да ги бръсне за нищо, затова им трябва бомбата, за да изнудват останалите. Пука им на американците за вътрешните работи на Иран, винаги ще има кой да им изнесе петрол. Не знам дали се сещаш, че САЩ не пипат собствените си ресурси много-много, затова гледат да внасят.А това с жълтите стотинки за каране в САЩ *** и го кажи на някого там
146
2
 
7
 
! Отговори
до 162 преди 12 години
Нещо се бъркаш ракети от типа SS 18 Satan ще изпепелят САЩ със всичкото им ПРО.
145
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Там е работата Музиканте че външната политика е нещо много сложно , България е далече от Близкия изток но близо до Турция и с този реакционен ислямски фундаментализъм , ако не дай си боже в Турция забравят заветите на Кемал ние ставаме фронтова линия, света е много малък вече.