Реална ли e нежеланата война в Близкия изток?

Израел се готви да "прескочи" Вашингтон и да удари Иран
Обновена: 9 фев 2012 10:41 | 9 фев 2012 07:00,
273
Реална ли e нежеланата война в Близкия изток?
Иранец стъпва върху израелското знаме на изложба в Техеран по повод годишнината от иранско-иракската война. Снимка: Reuters

Скорошните визити на шефа на Мосад (израелското разузнаване) и израелския външен министър в Съединените щати определено не могат да бъдат наречени случайни. И определено карат американските политици и дипломати да се замислят възможно ли e Вашингтон да бъде въвлечен в нов военен конфликт и то в година, когато има президентски избори, пише BBC.

Още повече, че самият американски министър на отбрана Леон Панета не отрече вероятността Израел да атакува ирански ядрени обекти още в ранната пролет. Тел Авив бърза с нанасяне на удар, защото данни от разузнаването сочат,  че след по-малко от година Техеран ще премине в нов етап на развитие на ядрената си програма. Етап, в който дори и военна атака не може да навреди сериозно на иранските ядрени амбиции.

И така израелските намерения поставят под особено силно напрежение Барак Обама.

Международни наблюдатели считат, че подготовката за израелска атака вече е в ход, като вода в мелницата налива и липсата на съпротива за военен удар от опозиционната левица. За американското правителство има и още по-тревожни сигнали – Израел е категоричен, че не може да даде гаранции на Вашингтон за предварително уведомление при евентуална атака.

Още по темата

От BBC считат, че Барак Обама няма особен избор. Ако Израел предприеме офанзива, той не може да покаже несъгласие, дори и да не е съгласен с решението на Нетаняху (премиера на Израел). Обама може да обяви, че Вашингтон не участва в нападението, че не е бил осведомен предварително, че не одобрява подхода, но в крайна сметка неизбежно ще даде американско рамо на Израел.

Неофициално се говори, че американският държавен глава е силно обезпокоен от възможността за още една война в мандата му и дори се е опитвал да убеди Израел да не атакува Иран.

Тези информации, разбира се, се връщат като бумеранг към стопанина на Белия дом. Неслучайно републиканските му опоненти го атакуват непрекъснато за това, че не подкрепя Израел достатъчно.

За консерваторите Съединените щати трябва да са най-близкият и силен съюзник на Тел Авив. Тяхното виждане е, че да не даваш пълната си подкрепа за Израел, е равносилно на непатриотична и неамериканска постъпка.

От друга страна експерти като Майкъл Шойер (бивш агент на ЦРУ, оглавил отряда, който проследи Осама бин Ладен) не са убедени, че близките отношения с Израел са най-добрата външна политика на Съединените щати. Но дори и Шойер признава, че да се дистанцираш от Тел Авив е доста смела постъпка в годината, в която се бориш за втори президентски мандат.

„Мисля, че за който и да е американски президент би било изключително трудно да каже „не” на Израел. В тази връзка си мисля, че Обама ще клекне”, споделя специалистът. Но бърза да допълни, че в крайна сметка решението на Белия дом няма да има особено значение: „Ако Израел атакува, за персийския свят, за арабския свят, за мюсюлманския свят Съединените щати ще са виновни съучастници, дори и публично да осъдят офанзивата. Защото за тези хора израелско нападение от такъв калибър просто не може да се случи без зелена светлина от Вашингтон”.

Затова и не са малко тези, които смятат, че ако се стигне до избор между ядрено въоръжен Иран и участие на Съединените щати във военна офанзива, Вашингтон трябва да участва. Това би бил лош избор, не и най-лошият възможен, коментират пред BBC анализатори.

Има и оптимисти, които вярват, че случващото се в последните седмици е просто демонстриране на сила с цел Иран да се върне на масата на преговорите. Манипулация от страна на Израел, за да се стигне до нови, още по-тежки санкции от Запада срещу Техеран, които да поставят режима на Ахмадинежад в безизходица.

Но тези оптимисти вече са малцинство...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 12 години
когато еврейските първо свещенници разпнаха христа сина божии,самите те си пожелаха,като казаха,нека неговата кръв бъде върху нас и върху децата ни.за това омразата на света ще се стовари върху тях.
223
0
 
1
 
! Отговори
до 255 преди 12 години
А преди повече от 3000 години? Аз предлагам да си върнем всички земи, които се предполага, че сме населявали от сега до 8000 години назад! Ами ако речем 120000 г. - и Африка ще е българска. Леле, ами то само Антарктида ще остане без нас, но и това не сигурно.А война ще има. Само за парлама Израел настоява, а в действителност е обратното - това го искат някои хора в САЩ. На фона на нарастващия брой двустранни договори без $ участие това е решението. Печатарката ще ръждяса.
222
0
 
3
 
! Отговори
tokata преди 12 години
Tozi pit 6te si namerqt maystora tiqa Amerikantsi ako pomognat na Izrael tova 6te e krayat na nasiliqata.
221
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еврейте са живеели хиляди години по тези земи, като през 3 000 г. преди новата ера начело на тяхното царство е бил цар Соломон, за който още се носят легенди за приказното му богатство. Еврейското царство е просъществувало до към 1000г преди новата ера, след като е било превзето от съседни племена, крепостите опожарени, а хората са взети в плен и се започва с изгнанието на този народ! И сега има останки от тези крепости, които са били едни от най-величествените за времето си и свидетелстват за едно царство, в което хората са живеели много добре, но след като били сполетени от напастите /описани в Библията/, царството постепенно е отслабнало, което пък е довело до неговото превземане и унищожаване. Така, че глупостите, които се пишат, че Израел е създаден на чужда земя са най-малкото непознаване на световната история.
220
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Реални са, но още не е дошло времето. Може би след няколко месеца.
219
3
 
9
 
! Отговори
ринго преди 12 години
евреите не могат да използват ядрено оръжие ...самите те ще пострадат от него а иранците имат достатъчен потенциал в ракети да изринат прокаженото еврейско племе веднъж завинаги .Добре ще е ако щатите държат на каишка побърканите еврейски политици.Не всички в Израел ще искат война...може това да е края на изкуствената еврейска държава .Земите са на всички които са се родили там а не на евреите домъкнали се от целия свят.Дано няма война.
218
5
 
4
 
! Отговори
акуд преди 12 години
250, аз не мразя никой човек, а само болните амбиции на ОПРЕДЕЛЕНИ СИРИСКИ И МЮСЮЛМАНСКИ ФРАКЦИИ
217
9
 
22
 
! Отговори
НРБ преди 12 години
Всеки мрази евреите,но никой не го признава гласно.
216
0
 
17
 
! Отговори
цезар преди 12 години
Не знам какво оръжие ще се използва при трета световна война?? Но при четвъртата ще се бият с камъни и тояги...... АйНЩАйН
215
0
 
1
 
! Отговори
хахо преди 12 години
защо да е нежелана?
214
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Войната се готви пред очите на всички ни. То въпроса не е дали, а кога ще избухне...Гадно, но вярно.
213
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да се смажат тези огнища на анти цивилизация като Иран, Сирия и прочие.
212
5
 
28
 
! Отговори
Стефанов преди 12 години
Ако евреите ударят, ще бъдат издухани от картата за минути! Намирисва на Трета Световна...
211
0
 
36
 
! Отговори
опасно е преди 12 години
Ако Америка и Израел ще удрят Иран аз от страната на Китай очаквам нов Пърл Харбър. Китай станаха много силни и ще искат да имат дума в световната политика.
210
11
 
4
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
А ти ми лъхаш на мюсюлманин.Ние,християните почитаме Иисус Христос като Господ,Син Божий,Спасител и т.н.Вие го имате просто за един от пророците.Ти Го считай за когото искаш,но не ми се бъркай на мен и на останалите християни.Това,че Иисус е Син Божий няма нищо общо с евангелизма.И православие и католицизъм смятат същото,тъй че не се опитвай да заблуждаваш,или да всяваш съмнение в онези,които са по-малко запознати с християнството.
209
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като видя написана думата ,,ОПРЕДЕЛЕНО,, спирам да чета!Като чуя думата ,,ОПРЕДЕЛЕНО,, изключвам звука и започвам да повръщам заради използването на това отвратително клише-ОПРЕДЕЛЕНО!!!
208
8
 
5
 
! Отговори
Федаин преди 12 години
Honorik, Иса не е син на Бог, а негов пратеник. От тук ми лъхаш на евангелист.
207
8
 
38
 
! Отговори
алооо преди 12 години
Един *** въпрос - защо евреите и американците да имат ядрено оръжие, а араби, африканци и другите да нямат? Все пак демокрацията изисква всички страни да са въоръжени еднакво и тогава ще могат да се провеждат нормални преговори. Или да се изпотрепат, което също е вариант за окончателно решение на проблема с изхранването на световното население.
206
7
 
9
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
Господ решава всичко което става.Това е така понеже всичко което е създадено Му принадлежи-видим и невидим свят,тела,души и духове.Дали ще бъде война или мир-всичко е в Божиите ръце.Слава и вечно владичество на Бога и Неговия пречист и свят Син Иисус-нашият Спасител!Амин.
205
8
 
6
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
Господ решава всичко което става.Това е така понеже всичко което е създадено Му принадлежи-видим и невидим свят,тела,души и духове.Дали ще бъде война или мир-всичко е в Божиите ръце.Слава и вечно владичество на Бога и Неговия пречист и свят Син Иисус-нашият Спасител!Амин.