Сирийската първа дама - краят на блясъка

Разочарованието - Асма Асад подкрепи напълно съпруга си
Обновена: 10 фев 2012 10:13 | 10 фев 2012 07:04, Елка Василева
194

Снимка: Reuters

 

Асма Асад вече не се разхожда, хванала под ръка съпруга си из улиците на стария град на Дамаск, преди двамата да отидат на вечеря в някои от ароматните ресторанти-градини, които създават очарованието на сирийската столица. От почти година, откакто бунтът разтърсва нейната страна, първата дама, доскоро звезда на лъскавите списания, за които позираше с колиетата си с ахати на Шанел, е станала по-дискретна, пише в. „Фигаро“.

В началото на въстанието близките й долавяха, че тя е объркана и смутена, че несъмнено се чувства зле - тя, която беше израснала в шикозните лондонски квартали. Можеше ли студентката от Кингс колидж, която колегите й наричаха Ема, да замълчи пред всички тези млади хора, паднали в търсене на свободата? Можеше ли бляскавата адвокатка по фирмени дела да откаже да се изправи срещу действителността?

За голямо разочарование на всички, които дълго се уповаваха на нея, 36-годишната госпожа Асад наруши тежкото си мълчание едва във вторник. И то не директно, а чрез имейл, който офисът й изпрати до британския вестник "Таймс". "Президентът е президент на Сирия, а не на част от сирийците и първата дама го подкрепя в неговата роля", се казваше в имейла. Човек ще рече, че се намира на конгрес на старата партия Баас, управляваща от 40 години в Дамаск.

Асма Асад се оказа още една надежда, превърнала се в разочарование за хиляди сирийци. Когато през есента на 2000 г. тя промени живота си, за да се омъжи за Башар, току-що наследил баща си Хафез, починал преди няколко месеца, президентшата въплъщаваше модерната визия и мислене в една страна, току-що излязла от 30-годишно придържане към съветския блок. Асма и Башар бяха в пълен контраст с местните обичаи и порядки.

На първо място с това, че Башар беше избрал Асма преди няколко години, докато учеше офталмология в Лондон. На второ място с това, че двамата съпрузи се обичаха и техният брак изобщо не беше уреден, както често пъти се случва из ориенталските географски ширини.

Кариерата на Асма беше впечатляваща. Тя беше специалист по сливанията и придобиванията в Джей Пи Морган.

"Когато тя посети Франция за първи път с президента Асад през 2001 г., й предложиха да посети бутика на "Хермес", си спомня един дипломат. Но президентството в Дамаск отказа и подчерта, че първата дама предпочита да посети Висшето училище
за търговия. А когато телевизия Те Еф 1 предложи да вземе интервю от нея, за да представи на зрителите красивата сирийска първа дама, официалният отказ гласеше: "Това не е в стила на президентството".

Зад затворените врати на семейната власт Асма трябваше да преживее какво ли не. Тя трябваше да се изправи срещу две съпернички - свекърва си Аниса, бдяща над наследството на всемогъщия клан Маклуф, и още една жена с характер – Бушра, голямата сестра на Башар, съпруга на генерал Асиф Шаукат, страховитият шеф на службите за военно разузнаване.

В действителност нито една от тези две жени не можа да преглътне брака им. Асма е сунитка. Кланът Асад, който спада към алауитите, предпочиташе алауитка. Осъдена на ролята на фигурантка, Асма дори е била на прага на нервната депресия.

Трябваше Башар да се наложи лично над останалата част от клана през 2006 г., за да се откаже свекървата на Асма от титлата на първа дама в полза на снаха си.

В чужбина легендата Асма обаче вече се беше родила. Още от 2002 г. Асма беше приета заедно със съпруга си от кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец. През 2008 г. нейната очароваща красота и сдържана елегантност предизвикаха фурор на парада на 14 юли на Шанз-Елизе. Фотографите я снимаха на воля.

През есента на 2010 г. след обед в Елисейския дворец сп. "Пари мач" увековечи "двамата влюбени" в Париж.

"Хората искат да видят съпричастност и ангажираност", обясни уверено Асма пред седмичника. "Хората не искат тяхната първа дама да се показва само по церемониите", допълни тя.

В Сирия госпожа Асад основа неправителствена организация, за да подобри състоянието на жените и да задоволи потребностите на децата в бежанските лагери. Президентската съпруга се опита да се сближи с един народ, който беше открила едва преди 10 години.

"Истината е, че Башар й предостави някои привилегии, запазени досега за Баас", казва бившият дипломат Иняс Льоверие.

Миналата пролет, докато бунтът се надигаше в Дераа, Южна Сирия, сп. "Вог" посвети няколко все още хвалебствени страници на най-свежата и най-магнетичната сред първите дами. Но "розата на пустинята" се превърна в една Мария Антоанета,
отдалечила се от народа си. Имаше ли в действителност избор Асма?

Няколко пъти тя участваше в срещи с жени, дошли да й разкажат ужаса на репресиите.

"Тя знае какво се случва", увери западна дипломатка, посещаваща често Дамаск. Въпреки това пред гостите на лицето на Асма не се изписваше дори и най-малкото съчувствие, още по-малко пък неодобрение от репресията, стоварила се върху разбунтувалите се хора, в това число и в Хомс, града, в който е роден баща й доктор Фауас Акрас. Разнесоха се дори слухове, че Асма е избягала заедно с трите си деца.

"Първата дама на Сирия няма поле за маневриране в рамките на системата", казва Иняс Льоверие. "Тя не може да общува, а още по-малко да напуска страната", допълва той. Защото Асма е свързана за добро или за зло с Башар Асад.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
17
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде стига. " надежда, превърнала се в разочарование за хиляди сирийци" Видяхме ги тези хиляди "борци за свобода" в Египет, Тунис, Либия, Йемен. Западните "хуманисти" да помислят за милионите сирийци, които искат държавата им да остане светска.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази май е извадила по-голям късмет от наша Дафинка.
2
11
 
35
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ЦИТАТ: "...старата партия Баас, управляваща от 40 години в Дамаск"КОМЕНТАР: Повечето тоталитарни режими рухват след около 40 години. През около 40 години са войните, революциите, финансовите и други кризи и всички други сътресения в историята на човечеството. Периодът от 40 години определя смяната на поколенията. Така е описано и в Библията, когато Моисей води еврейския народ 40 години през пустинята- новите хора не искат да бъдат роби, като родителите си.
1
34
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде са сега американските дупелизци да ги питам дали тия двамата са убийци. И да не забрав браво на Русия и Китай.