Младите испанци - жертвеният агнец на кризата

"Нямаме никаква перспектива, притиснати сме до стената"
Обновена: 14 фев 2012 09:24 | 14 фев 2012 09:24, Елка Василева
94
Младите испанци - жертвеният агнец на кризата
Снимка: архив, Reuters

Испания прехвърли летвата от 5 милиона безработни. Още по-лошото е, че 45 процента от младите испанци нямат работа.

Едно поколение, изгубено насред строителния мираж, оцеляващо чрез временна заетост, работа на черно и семейна солидарност, пише в. „Фигаро“

В Албайда, южно от Валенсия, историята на Хавиер и Исабел Монреал е жив пример за тази мрачна действителност. Този древен град с население от 6000 души е разположен върху няколко окъпани от средиземноморското слънце хълмове. Дълго време той живееше от текстилната промишленост, преди да се поддаде на изкушението на спекулациите с недвижими имоти.

В началото на 21 век животът наистина се усмихваше на Хавиер и Исабел. Хавиер печелеше над 3000 евро на месец от работа в строителството. Исабел работеше в кметството. Те успяха да си купят къщата на техните мечти, естествено като теглиха кредит.

След това сапуненият мехур се спука, кризата помете десетки предприятия, а Хавиер и Исабел останаха без работа и без къща. Спестяванията им, вложени в купено от тях магазинче, се изпариха, когато то фалира. Банката конфискува цялото им имущество и така семейството, което има четири деца на възраст от 8 до 18 години, бе принудено да се подслони при бащата на Исабел. Доходите им вече се свеждат до 800 евро месечно - от помощите за безработни, които Хавиер и Исабел получават. След няколко месеца помощите ще секнат и семейството ще разчита само на 900-те евро пенсия на дядото.

Днес Хавиер и Исабел намират работа тук-там на черно и живеят бедно. "Нямаме никаква перспектива, притиснати сме до стената", споделя примирилата се Исабел. "Ако не беше баща ми, нямаше да се оправим".

В Испания днес има 1,5 милиона семейства, в които всички са безработни.

"Драмата на Испания произтича от високия процент на учениците, които напускат преждевременно училище и от липсата на квалификация на много млади хора", казва университетският преподавател Хуан Ромеро.

Във Валенсия 40 процента от младите не са завършили училище и нямат квалификация. Това е с 10 процента повече от средното за страната, припомня Ромеро.

"Сапуненият мехур в недвижимите имоти беше истинска катастрофа. Миражът, че Испания може да оцелее благодарение на строителството, накара десетки млади да се откажат от училището и да станат строителни работници заради привлекателните заплати", разказва Ромеро.

Подобен е случаят с Онике Куеста, който от 15-годишна до 29-годишна възраст е работил на най-различни места в текстилния отрасъл, преди да стане водопроводчик. "Сменях работа всеки път, когато ми предлагаха по-висока заплата", разказва той.

Но тези времена отдавна са отминали. Днес Онике не може да си намери работа и получава 700 евро помощ като безработен. Съпругата му е бременна с първото им дете и продължава да работи като секретарка в малка фирма срещу 1000 евро на месец, от които 600 евро отиват за покриване на теглен кредит.

Друга жертва на кризата е Мария-Лусия Тормо, уволнена през 2009 г. от текстилна фабрика. Тя е прехвърлила 40-те, но твърдо е решила да си стъпи на краката, въпреки че гледа сама детето си. Мария-Лусия се е преквалифицирала в социален асистент и от две години и половина редува периодите на работа на срочен трудов договор с периоди на помощи за безработица и периоди на обучение, финансирано с европейски субсидии.

"Много учреждения в сектора на здравеопазването, най-вече болниците, наемат все повече хора на срочен договор и използват държавни пари, за да платят образователни курсове, вместо да наемат хора на безсрочен трудов договор", ядосва се Мария-Лусия.

Тази несигурност е добре позната и на 31-годишния Алберто Перес, принуден да се върне при родителите си в Албайда, след като е опитал късмета си като сервитьор в Барселона. В подобна несигурност живее и 25-годишната Лая, взела матура с отличие. Тъй като не е успяла да си намери работа като учителка, тя дава частни уроци на черно.

Ева Тормо, заместник-кмет на Албайда, признава, че е много притеснена за бъдещето на младите в Испания. "Хората тук се оправят благодарение на семейството си и на сивата икономика, благодарение на парите, спестени в богатите години. Но се страхувам от социална експлозия, когато помощите секнат, защото тук скоро няма да бъдат открити работни места", казва тя.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: Испаниябезработица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
3
 
! Отговори
санио преди 12 години
Седя и чета за страданията на испанския народ и плача! Такава мизерия ,такива ниски доходи! Особено болно ми стана за пенсионерите! Тия достойни хора как карат с тия мижави 900 ЕУРО!?Призовавам българските пенЦионери да изпратят помощи на борещия се и страдащ братски испански народ!Нека българските безработни да отделят по 500ЕУРО и да подпомогнат испанските си събратя. Защото може един ден и да се озоват в техното положение! Освен това изпращаме на испанците армаган-една голяма Тиква!
72
0
 
6
 
! Отговори
Боко и Чоко преди 12 години
Ние в БГ си живееме добре. Ето и плазми си накупихме и автомобили 3-та възраст. Само на политици, 20 години не можеме да случиме.
71
0
 
1
 
! Отговори
Kmn преди 12 години
От 10 години живея в Мадрид със семейството ми (съпруга и син на 11 години) и пари не спестих (не съм имал това за цел), но за сметка на това живяхме като бели хора в цивилизована държава, където (забележете) ме научиха на професионализъм, колкото и странно да ви звучи. Сега положението е страшно и ако не бяха социалните помощи щеше да се стигне до бунт със сигурност, лошото е , че и те изтичат а не се вижда скорошен изход от ситуацията.
70
5
 
7
 
! Отговори
BG преди 12 години
Jiveq tuk v ES ot 7 godini i 5-te mi priqtelstva,koito sum si suzdala sa SAMO i EDINSTVENO s ispanki,dose6tate se za6to, nali:)?Jalko e,4e go kazvam i az,no po-zavistlivo,netolerantno....pleme ot nas bulgarite NQMA!
69
5
 
3
 
! Отговори
Plamen преди 12 години
Na vsiakakvi Ebalnit.zi shte kaja vie kato ste bili v Bg na dai edna tzigara i tuka da doidete pak shte ste na dai edna tzigara.
68
5
 
9
 
! Отговори
Plamen преди 12 години
Ot 10 godini sam v Stranata na Baskite koeto e dosta po dobre ot Ispania, NIKOGA NE MI E LIPSVALA RABOTA ( ne sam shef na Banka ) Vadia sredno po 4 000 evro i plashtam na 3 ma 4oveka po 1600, Mladite tuk niamat rabota shtoto kato v BG ili iskat da sa shefove na Banka ili shefove na Mafiata, teia deto prodavaha apartamenti iskat samo tova da rabotiat. Nikoga ne sam se 4uvstval Emigrant. Emigrant se 4uvstvam kato se pribirah 2 puti v BG! Zatova i ve4e ne si idvam - nashite mi idvat na Gosty!
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички са жертва на кризата, не само младите. Пак противопоставяте някой на някого!!! И виновен е банковия капитал и управлението му. Банките предизвикаха този път кризата!
66
5
 
28
 
! Отговори
и аз да кажа преди 12 години
от личен опит ви казвам моето положение в Испания какво е-сама жена съм с две деца,получавам 1100-1200 ?(баща им естествено не плаща издръжка),300 наем,250 храна,150 кола,200 сметки(40 ток,10 вода,50 интернет и дом.тел.20 мобилен,70-80 бензин),останалите заделям за разходи които не са всеки месец-ГО и данък на колата,учебници,екскурзии и подобни,но не парите са най-важното,спокойствието и невероятно добрите и вежливи хора са нещата,които най-много ценя в живота си тук(Майорка).
65
8
 
16
 
! Отговори
към всички злобари преди 12 години
ако това ще стопли дребните ви душички да си мислите,че сте по-добре от Испания,Гърция или който и да е,мислете си,но ще си останете все същите мизерници и то не в материалния смисъл,а в духовния,мизерията при вас е духовна
64
18
 
7
 
! Отговори
22-ри преди 12 години
не знам защо се мислите българите за много работни,едва ли има по-мързеливи от вас,така че не давайте акъл
63
9
 
14
 
! Отговори
do 75 преди 12 години
БРАВО,не 100,1000% те подкрепям,и аз от 7 г.съм в испания и наистина по-толерантни от испанците няма,а българите са такива расисти и злобари,че никой не може да се мери с тях,мен също ме е срам от тях,много долно племе,което на всичкото отгоре живее на наш гръб,толкова са нагли и алчни,че нямам думи
62
1
 
19
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
Ели, и аз живея в Испания пак от толкова години и мога да ти кажа, че докато не останах без работа, не ми се виждаше толкова голяма безработицата... Сега ще поживея година време за сметка на държавата, а като ми изтече парото, ще си вървя в БГ.... Ако не намеря нищо до тогава, де..
61
8
 
19
 
! Отговори
към Ели кухата лейка преди 12 години
айде стига глупости! работа няма и да ти се работи, освен ако не те вкарат забележете ВКАРАТ С ВРЪЗКИ на хамалска работа като бране на портокали. Испания си замина
60
17
 
9
 
! Отговори
eli преди 12 години
jiveq v ispaniq 10 godini i ne moga da kaja 4e ima tolkoz bezrabotni.rabota ima ako ti se raboti.
59
0
 
8
 
! Отговори
do 56 преди 12 години
Da ama ne,bezraboticata tuk e pochti 25% veche.A ti v kak gi izchisli 11 ne znam,bi bilo dobre ot 46 mln. da mahnesh decata,starite i bolnite hora koito ne mogat da rabotiat i togava niama da sa 11 %
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tezi komentari me draznqt za6toto jiveq tuk i imam mnogo poznati bezrabotni ispanci koito ne sa pokazli s ni6to 4e zaradi nas chujdencite nqmat rabota .Tolerantna naciq .I prestnete da pishete koi sa po zle tova qvno vi e vrodeno v genite .Napravo me e sram ot vas nikakvi zachenki na evuluzia v misleneto i tuk pishat predimno mladi hora koito mislqt kato pradqdosi .Ne e vjno dali sa zle vajnoto e nie da ne gledame v chujdata panichka 5
57
3
 
17
 
! Отговори
v преди 12 години
abe vi jiveeli li ste nqkade osven v bulgariq ,imam poznati koito ne sa izlizali nikadev chujbina i drunkat gluposti po adres na ispancite marzqlo gi drundrun ,da vqrno malko sa po nedisciplinirani ot germancite no ne sa chak tolkova marzelivi kato gurcite ,da vqrno ne iskat da rabotqt za 200 evro i sa si v pravoto 4e si otstoqvat tqhnoto .I sa dalech po tolernantni ot nas ,dori i v tazi kriza .mnogo va6i ronini rabotqt tuk i izkarvat po 10 evro na 4as .V bg ganio ne dava tolkova
56
6
 
39
 
! Отговори
имам преди 12 години
Имам позната , която работи учителка там по английски . Казва , че ги мързи ужасно много да учат и изобщо не им е до това . Хайде разправяйте после , че ние сме зле ... При нас системата е сбъркана , не децата . Политиката е сбъркана , не хората .
55
4
 
32
 
! Отговори
Лично мнение преди 12 години
Не ги мислете много испанците. Направете справка в Wikipedia за икономиката и инфраструктурата, която притежават. Аз съм в Мадрид от няколко месеца. Възможно е да има криза, но това което вече имат, не знам кога ще го постигнем в България. Може много да се пише по въпроса и естествено всяка монета си има две страни и всеки си има гледна точка.
54
1
 
4
 
! Отговори
Лично мнение преди 12 години
Не ги мислете много испанците. Направете справка в Wikipedia за икономиката и инфраструктурата, която притежават. Аз съм в Мадрид от няколко месеца. Възможно е да има криза, но това което вече имат, не знам кога ще го постигнем в България. Може много да се пише по въпроса и естествено всяка монета си има две страни и всеки си има гледна точка.