Младите испанци - жертвеният агнец на кризата

"Нямаме никаква перспектива, притиснати сме до стената"
Обновена: 14 фев 2012 09:24 | 14 фев 2012 09:24, Елка Василева
94
Младите испанци - жертвеният агнец на кризата
Снимка: архив, Reuters

Испания прехвърли летвата от 5 милиона безработни. Още по-лошото е, че 45 процента от младите испанци нямат работа.

Едно поколение, изгубено насред строителния мираж, оцеляващо чрез временна заетост, работа на черно и семейна солидарност, пише в. „Фигаро“

В Албайда, южно от Валенсия, историята на Хавиер и Исабел Монреал е жив пример за тази мрачна действителност. Този древен град с население от 6000 души е разположен върху няколко окъпани от средиземноморското слънце хълмове. Дълго време той живееше от текстилната промишленост, преди да се поддаде на изкушението на спекулациите с недвижими имоти.

В началото на 21 век животът наистина се усмихваше на Хавиер и Исабел. Хавиер печелеше над 3000 евро на месец от работа в строителството. Исабел работеше в кметството. Те успяха да си купят къщата на техните мечти, естествено като теглиха кредит.

След това сапуненият мехур се спука, кризата помете десетки предприятия, а Хавиер и Исабел останаха без работа и без къща. Спестяванията им, вложени в купено от тях магазинче, се изпариха, когато то фалира. Банката конфискува цялото им имущество и така семейството, което има четири деца на възраст от 8 до 18 години, бе принудено да се подслони при бащата на Исабел. Доходите им вече се свеждат до 800 евро месечно - от помощите за безработни, които Хавиер и Исабел получават. След няколко месеца помощите ще секнат и семейството ще разчита само на 900-те евро пенсия на дядото.

Днес Хавиер и Исабел намират работа тук-там на черно и живеят бедно. "Нямаме никаква перспектива, притиснати сме до стената", споделя примирилата се Исабел. "Ако не беше баща ми, нямаше да се оправим".

В Испания днес има 1,5 милиона семейства, в които всички са безработни.

"Драмата на Испания произтича от високия процент на учениците, които напускат преждевременно училище и от липсата на квалификация на много млади хора", казва университетският преподавател Хуан Ромеро.

Във Валенсия 40 процента от младите не са завършили училище и нямат квалификация. Това е с 10 процента повече от средното за страната, припомня Ромеро.

"Сапуненият мехур в недвижимите имоти беше истинска катастрофа. Миражът, че Испания може да оцелее благодарение на строителството, накара десетки млади да се откажат от училището и да станат строителни работници заради привлекателните заплати", разказва Ромеро.

Подобен е случаят с Онике Куеста, който от 15-годишна до 29-годишна възраст е работил на най-различни места в текстилния отрасъл, преди да стане водопроводчик. "Сменях работа всеки път, когато ми предлагаха по-висока заплата", разказва той.

Но тези времена отдавна са отминали. Днес Онике не може да си намери работа и получава 700 евро помощ като безработен. Съпругата му е бременна с първото им дете и продължава да работи като секретарка в малка фирма срещу 1000 евро на месец, от които 600 евро отиват за покриване на теглен кредит.

Друга жертва на кризата е Мария-Лусия Тормо, уволнена през 2009 г. от текстилна фабрика. Тя е прехвърлила 40-те, но твърдо е решила да си стъпи на краката, въпреки че гледа сама детето си. Мария-Лусия се е преквалифицирала в социален асистент и от две години и половина редува периодите на работа на срочен трудов договор с периоди на помощи за безработица и периоди на обучение, финансирано с европейски субсидии.

"Много учреждения в сектора на здравеопазването, най-вече болниците, наемат все повече хора на срочен договор и използват държавни пари, за да платят образователни курсове, вместо да наемат хора на безсрочен трудов договор", ядосва се Мария-Лусия.

Тази несигурност е добре позната и на 31-годишния Алберто Перес, принуден да се върне при родителите си в Албайда, след като е опитал късмета си като сервитьор в Барселона. В подобна несигурност живее и 25-годишната Лая, взела матура с отличие. Тъй като не е успяла да си намери работа като учителка, тя дава частни уроци на черно.

Ева Тормо, заместник-кмет на Албайда, признава, че е много притеснена за бъдещето на младите в Испания. "Хората тук се оправят благодарение на семейството си и на сивата икономика, благодарение на парите, спестени в богатите години. Но се страхувам от социална експлозия, когато помощите секнат, защото тук скоро няма да бъдат открити работни места", казва тя.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: испаниябезработица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе не знам какво е в Испания, но имам приятели там и никой от тях не иска да чуе за България.Идват на 2-3 години през лятото или есента за 15 дни и като мине седмица,казват : " Хайде да СИ ходим". Такава мизерия като тук няма в Европа.
32
1
 
22
 
! Отговори
мен преди 12 години
всички заедно срещу банките, барозу, баба меца, тиквозу, цюцюн оглу, голдмън сакс, обама, ротишилд, трайчо трайков, иван костов и всички други знайни и незнайни проекто робовладелци. ДА СЕ ОБЕДИНИМ И ДА ГИ ИЗРИНЕМ. СВОБОДА Е ИЗКОННО ПРАВО НО НЕ ИДВА САМА И НЕ ИДВА БЕЗПЛАТНО!
31
1
 
24
 
! Отговори
asd преди 12 години
Банкерите таковаха таковата на Европа и Америка. Благодарение на кредитите стандарта на живот се покачи рязко. Възможноста да разполагаш с пари които се очаква да изработиш следващите 20-30 години повиши цените много. Това принуди дори разумни хора да теглят кредити, защото от спестявания стана невъзможно да купиш нещо. В допълнение с възхода на Китай, Индия и Южна Америка и изнасяне на производствата там, това ще доведе в бъдеще до много нещастни съдби в бишите вече "Развити страни".
30
1
 
27
 
! Отговори
Schweizer преди 12 години
Аз също бях в Испания преди нова година. в Мадрид не си личеше да има криза, но да не забравяме че това е столица и е пълно с туристи. В нашата фирма имаме чистачка испанка, около 30 годишна, която твърди че само за последната година над 30 нейни познати и роднини са емигрирали в Германия и Швейцария за да си търсят работа. И в Испания нещата не вървят на добре - така е когато човек залага на *** строителство и на недвижими имущества. За испанците истината е в туризма и фермерството.
29
3
 
17
 
! Отговори
RedmoonZ преди 12 години
Мадрид не е Испания
28
1
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
недей да говориш глупости!
27
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Драмата на Испания произтича от високия процент на учениците, които напускат преждевременно училище и от липсата на квалификация на много млади хора." Той човека го е казал. Те са като ромите. Напускат училище на 15-16 и започват работа на черно.
26
7
 
21
 
! Отговори
ето преди 12 години
Съвсем до скоро бях в Мадрид за известно време. По нищо не си пролича да има криза. Магазините бяха препълнени с хора.. трябваше да чакаш сумати време за да си платиш! Дискотеките бяха също препълнени с хора. Цените на храните в супермаркетите са горе-долу като тук...цените на дрехите са може би само една идея по-скъпи и то само за някои неща, а като почнаха намаленията...те падаха със 70% и то НЕ фиктивно както тук.Може и да съм се заблудил, но никой приятел Испанец не ми се оплака!
25
1
 
28
 
! Отговори
bob преди 12 години
Ще оцелеете "тореадорчета"......ние как оцеляваме вече 22 години....с още по-малки доходи
24
2
 
48
 
! Отговори
32 до 36 преди 12 години
Сега същите тези сметки ги направи за София със заплата 300 евро.100 евро квартира.Зимата 75 евро ток.10 евро gsm, 10 евро интернет, 5 евро вода, 50 евро кредит.Дотук ми останаха 50 евро за харчене и има все някакви странични разходи.А за храна?Така че ми е интересно защо няма статии от този тип за живота в България?Нали е много по-лесно да напишеш за живота на страната в която живееш.Испанците са зле, ок.Дано да се оправят.Но те са зле от няколко години.А ние сме зле много отдавна.
23
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 32.Едно малко пояснение за тези 700 евро.Една стая под наем е около 300 евро,плащаш си разходите за нея,още 200 евро за др. разходи които са жизнено необходиви,а ако трябва да си купиш обувки ли дреха елементарна цените започват от 40 евро и нагоре.Е ако си просяк,наркоман или безделник и нямаш амбиции за работа ще ти стигнат,но и това са помощи няколко месеца само ако си работил!Иначе не си и мечтай!Наймного социална кухня и спално помещение и то не винаги!
22
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"700 евро като безработни получават и са бедни, а аз получавам 300 евро като работя и едвам оцелявам.Онези са бедни, а ние какви сме?"Глупави.
21
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Значи да забраним на герберистите да гласуват? А кои да гласуват бе ***,бабичките за серГЕЙЧО ли?"Тия бабички и дядовци бяха построили такава държава, че на вас четвърт век не ви стигна да я разбиете. Така че, да. Не заслужавате право на глас. Доказахте се като некомпетентни да вземете живота си в свои ръце. Следователно вашето гласуване е вредно за обществото и държавата!
20
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Испания действително положението е страшно но за всички,не само са младежите.Още позле са хората около 4045 години,и повече,семейни или не с и без деца.Статистиката е че всеки ден 200 човека остават без жилища,защото банките им ги взимат.Новото правиелство няма идея какво да прави,просто защото не знаят и са въздух под налягане нищо че не са социалисти,просто са зле,хората са отчаяни.Социалните им помощи са 400 евро,а останалите са за кратко време.Но...в България е още по зле!Това е факт!
19
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
700 евро като безработни получават и са бедни, а аз получавам 300 евро като работя и едвам оцелявам.Онези са бедни, а ние какви сме?
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Абсолютно правилен ход е да се влагат пари в инфраструктура и само *** като теб не виждат каква е ползата от това"Ако инвестициите не са дошли досега, превръщането на първокласните пътища в магистрали няма да помогне и следователно парите се дават само да захранят някоя и друга мутра притежаваща пътно-строителна компания.Корупцията и липсата на яснота за бъдещето на страната са проблем на инвеститорите. А ГЕРБ се доказа като поредната партия на корумпетата. Затова не чакайте инвестиции.
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност 300 евро в Испания са сеедно 400 евро в България, защото цените в магазините са по-ниски, а стоките по-качествени, разбирай храна и всичко останало.
16
3
 
38
 
! Отговори
BuKo преди 12 години
А ние тук хич не сме притиснати до стената.И млади и стари, и вишисти, и неуки ровят в кофите редом един до друг. Пак да си помислим какво е да си притиснат до стената в Испания и какво е да си притиснат до стената в България.Испания: тая година няма да мога да отида на Бахамите, ще отида някъде из европа на почивка.България: Взех си заплатата, за която работя 6 дена в седмицата. Кое ще платя тоя месец?Тока за миналия, или да върна на Пешо парите ?Не, сетих се ще направя Гражданска на колата..
15
2
 
33
 
! Отговори
E, преди 12 години
накрая на всички ще им писне от евреи, банки, лихви и подобни...и нещата ще си дойдат на мястото - по един или друг начин...
14
11
 
22
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Дянков е престъпник. Сега се кани да опоска и Сребърния фонд, така че на такива като мене им предстои пенсиониране на 80 години най-рано. Вярвам, че скоро поне половината герберастко правителство ще лежи на топло.