Година по-късно: Оръжия вместо мир!

Либия търси своето ново лице след Кадафи
Обновена: 20 фев 2012 10:44 | 20 фев 2012 07:06,
56
Година по-късно: Оръжия вместо мир!
Снимка: Reuters

Тържества по улиците на Бенгази белязаха изминалата седмица. От рано-рано местните жители започнаха честването на една от най-сладките им годишнини – тази от бунта срещу диктатора Муамар Кадафи. Бунтът, който в крайна сметка разпали искрата на огъня, впоследствие помел 42-годишния авторитарен режим в Либия.

„Това е свободата. Няма Кадафи, просто не е за вярване. Усещам свободата, мога да я помириша”, развълнувано говори пред BBC Ламин ел Бижоу. Той и много неговите съграждани са безумно горди, че именно в техния град беше дадено началото на края на династията Кадафи.

Но покрай множеството празненства остава натрапчивото чувство за недовършена работа.

И няма как да е иначе след като в момента Либия е страна, която в голяма степен се управлява не от преходно правителство, а от неопределена смесица от тежковъоръжени милиции, всяващи страхопочитание у хората.

Властта настоява бойците да предадат оръжията си и да се присъединят към националната армия. Но повечето мъже не са съгласни да направят това, без да получат съответното заплащане.

„Игнорират ни. Такава е политиката в момента. А ние сме тези, които осигуриха всички бази на съпротивата”, гневи се Мохамед Хиджази, офицер в синя униформа.

„Загубихме контрол върху революцията. Ние се бихме, бяхме на фронтовата линия, а сега наградата ни е да бъдем игнорирани”, продължава Хиджази.

Именно тези настроения карат много бойци да не се отказват от оръжието. И от яростта.

Някои отряди са обвинявани, че изкарват гнева си от неуредиците и липсата на заплащане върху лоялистите на Кадафи. Става въпрос за невъобразими мъчения, сходни с тези, които полковникът не се свенеше да използва срещу противниците си в продължение на десетилетия.

Електрошокове и физически издевателства са често явление в редица центрове за задържане на доскорошната съпротива и днешна власт, алармират от Амнести Интернешанъл.

Вицепремиерът Мустафа Абусхугур признава, че има проблем с удържането на редица бунтовнически групи и призовава за повече ангажираност от обществото.

„На тези млади хора, които разпалиха революцията, сега разчитаме да ни помогнат да осигурим ред и спокойствие в страната, докато изграждаме правителствените институции”, казва Абусхугур.

Край фонтаните на един от централните площади в Бенгази всеки ден може да бъде забелязан уличния музикант Масуд Бвисри. Същият, който се превърна в истинска знаменитост по време на войната, когато без страх излизаше на бойното поле, за да повдига духа на войниците с музиката си.

Сега обаче той трудно крие разочарованието си от резултата от революцията.

„Наистина съм много натъжен. Ние не се бихме срещу името Кадафи, ние се бихме за защита на човешките права”, спомня си Бвисри на фона на продължаващите безнаказани издевателства и хаоса в цялата страна.

И е убеден, че е от същественото значение да се постигне възможно най-бързо разоръжаване на десетките хиляди, които получиха оръжия за битката със силите на Кадафи.

„Музиката носи мир. Пушките – не. За мен струните са по-силни от куршумите”, убеден е музикантът.

Повечето либийци вярват, че свободите и правата, които дойдоха с революцията, ще променят живота им към по-добро.

Но налице е и страхът, че тези недостъпни по времето на режима „привилегии” могат да бъдат загубени набързо заради подновено насилие от страна на множеството недоволни и гневни бойци, неполучили от бунта това, на което са се надявали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
14
 
! Отговори
Крис преди 12 години
Да им имам свободата на Либия :) подлъгаха ги и тях като нас за свобода и хубави дни. Ние обаче нямаше от къде да се поучим и да знаем какво следва с демокрацията, а либийците имаха опита на Египет и Ирак. А нещо забелязвате ли , че има медийно затъмнение около Сирия?! Какво ли се случва сега...
20
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-добре гладен човек, отколкото доволна ***!
19
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разпадът ще е мъчителен и гаден за арабелите.Имаха само петрол и стандартът им идваше от продажбите му.Сега американци и британци ще засмучат "елексира" още при появата му, и за либийците ще остане с пясък и морска вода да се хранят.
18
1
 
38
 
! Отговори
Не съм никой. преди 12 години
И какво стана? *** Хамериканци демократизираха Либия ,а тези същества без мозък вчера екзекутираха най влиятелната Либийска журналистка като преди това публично и отрязаха езика.Медийте в България мълчат.Мълчат и правозащитниците както и онази крава Хилари.Нещастници!
17
2
 
20
 
! Отговори
e , кво да е ? преди 12 години
то беше ясно не само на архитектите на унищожението !!!!!! От ръцете на последните - само кръв мъка глад болести и все в този ред ,,демократични благини ,, .
16
2
 
32
 
! Отговори
ГЮРО преди 12 години
ДО ПОЛУГРАМОТНИЯ 10Приятелю,никой не е за Асад или Кадафи.Но фактите показват,че във всяка точка на земното кълбо има различно международно право.В действителност от началото на 20 век международното право не съществува,то е само "перде"за марсиански интереси.Русия и Китай не защитават Асад ,а международното право,защото вазата преля...FOXNEWS преди 2 седмици показаха улични демонстрации против Путин,но всъщност филмираното е било...в Гърция.Така че и ти си един от симпатичните лъжци...
15
0
 
33
 
! Отговори
? преди 12 години
сами сме си виновни...някой да си задава въпроса защо вече Исландия не е в новините? нали те бяха първите които фалираха?Там в Исландия казаха НЕ на МВФ и СБ и сега всичко си е ОК при тях но имат кадърни политици за разлика от нашите ***...
14
1
 
37
 
! Отговори
9К79 Точка У преди 12 години
Тези *** се полъгаха по раздувките на Сарко и компания и сега ще видят както пишат форумци "кон боб яде ли ". Ще трябва да забравят за безплатното образование, здравеоп., ток и вода, за раздаваните хиляди долари от добива на нефт! Ще мизерстват и гладуват като кучета, ще ги трепят различни банди борещи се за кокъла, въоръжени с АК-47, който АК-47 в момента управлява Либия! Ако пък си успял да свиеш някой ДШК от складовете, пък си още по-голям началник .. каквото са надробили ще си го сърбат
13
2
 
32
 
! Отговори
Пичо преди 12 години
Където Щатите са пратили своите съюзничета от Ал-ЦРайда, там цветя не никнат.
12
14
 
12
 
! Отговори
Freedom_People преди 12 години
Погледнете в България продажни журналисти *** -мутри политици и милиционери са си сплотена партия в България! Милицията е в подкрепа на престъпността -едрата на олигархията ! Кога ще има арестувани висши милиционери - никога защото те самите няма да се арестуват и пък част от олигархията им пере парите. Ако бяхме достоен народ подобно на Левски трябваше 89 година да обесим и линчуваме душманите - заптиетата от БКП и ДС начело с правешкия партизанин Тодор Живков. Историята е изопачена реално Ботев пише че руската мечка задушава всеки опит на българските граждани за човечески живот но не с оръжие като турците с икономически, медиина пропаганда и други методи. Днес имаме фалшива демокрация - а някой си мислят че това е демокрация понеже не са виждали друго освен комунизъм.Днес заптиета на Цецо Крадецо (милицията) работят за олигархията която си е напазарувала медии. Трябва да се вдигнем и да направим революция и да накажем сурово всички продажни журналисти, дерибей депутати и министри,милиционери и НСО на Гоце и Тиквата които газят наред като Султани.Време е да се освободим и обединим да изкореним династията на комунистите!
11
1
 
43
 
! Отговори
? преди 12 години
до 10то в Авганистан и Иарк положението е супертам всичко е мирноняма убийства няма изчезнали хора....и за Венецуела преди години слушахме как народа е срещу Чавес но след преврата лъсна цялата истина а като са толкова загрижени американците защо не помогнаха на протестиращите в Бахрейн?
10
39
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има много хора дето са на страната на Кадафи (уж) и на Асад (уж) в България.Но същите тези не живеят в Сирия на Асад, където от 40 г. една клика е на власт.Където за коментари като тяхните вкарват в затвора или хората просто безследно изчезват.Тези хора, които пишат са просто против Америка.Но такова механично "аз против американците и щом те са против Асад, значи аз съм за Асад" до никъде не води."Враговете на моите врагове са мои приятели."
9
4
 
29
 
! Отговори
7 ти си неграмотник преди 12 години
Анонимнико 7, който се явяваш навсякъде и ръсиш простотии. Ходил ли си поне веднъж в Либия или в друга държава, че навсякъде си вреш гагата. За твое съжаление, аз съм обиколил света и имам представа, къде, какво е. Това че си политическо чучуло в ръцете на собствената си идеологическа заблуденост, не ти дава право да ръсиш лъжи и демагогии навсякъде.
8
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Анархо-демокрацията си прилича с анархо-комунизма.Освен това и двете идват с "революции".И след двете избиват тези от предишният режим.И в двете следват деситилетия на настабилност за страната.И в двете след това, точно като се закрепи режима и следва друг режим (военен преврат) или криза.А България още си живее в комунизъм.Няма напълно отваряне на досиетата.И по-важното, няма закон за лустрацията.Защото какво като знаем кой е агент щом, той продължава да вреди на държавата?
7
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тва да се обяснва че България била като Либия е просто все едно да кажеш че всички хора са еднакви.Май някой още не е изтрезнял.Гледам снимки на Либия в интернет гледам снимки на България.Как може да са ви еднакви беее?!Не може да сте ТОЛКОВА пияни или слепи.Сменете марката,сменете субстанцията сменете всичко най вече главите си.Аз мисля че сме доста по-цивилизована страна от оная пустиня начело с дебелия ***.Я се стегнете или сте "лабави" и се опитвате да се криете зад еднаквоста?
6
2
 
52
 
! Отговори
.. преди 12 години
Отиде им държавицата, сега ще видят " кон боб яде ли? "
5
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е, където е стъпил американски ботуш после и трева не никне.
4
4
 
49
 
! Отговори
хахахаа преди 12 години
нещо са гладнички ..революционерите.....демократите не дават...а вземат..!!!
3
7
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще плачете за Кадафи,като видите демократите.
2
7
 
58
 
! Отговори
То се знаеше преди 12 години
Такава свобода очаква и Сирия, ако се предаде на Янките.