Година по-късно: Оръжия вместо мир!

Либия търси своето ново лице след Кадафи
Обновена: 20 фев 2012 10:44 | 20 фев 2012 07:06,
56
Година по-късно: Оръжия вместо мир!
Снимка: Reuters

Тържества по улиците на Бенгази белязаха изминалата седмица. От рано-рано местните жители започнаха честването на една от най-сладките им годишнини – тази от бунта срещу диктатора Муамар Кадафи. Бунтът, който в крайна сметка разпали искрата на огъня, впоследствие помел 42-годишния авторитарен режим в Либия.

„Това е свободата. Няма Кадафи, просто не е за вярване. Усещам свободата, мога да я помириша”, развълнувано говори пред BBC Ламин ел Бижоу. Той и много неговите съграждани са безумно горди, че именно в техния град беше дадено началото на края на династията Кадафи.

Но покрай множеството празненства остава натрапчивото чувство за недовършена работа.

И няма как да е иначе след като в момента Либия е страна, която в голяма степен се управлява не от преходно правителство, а от неопределена смесица от тежковъоръжени милиции, всяващи страхопочитание у хората.

Властта настоява бойците да предадат оръжията си и да се присъединят към националната армия. Но повечето мъже не са съгласни да направят това, без да получат съответното заплащане.

„Игнорират ни. Такава е политиката в момента. А ние сме тези, които осигуриха всички бази на съпротивата”, гневи се Мохамед Хиджази, офицер в синя униформа.

„Загубихме контрол върху революцията. Ние се бихме, бяхме на фронтовата линия, а сега наградата ни е да бъдем игнорирани”, продължава Хиджази.

Именно тези настроения карат много бойци да не се отказват от оръжието. И от яростта.

Някои отряди са обвинявани, че изкарват гнева си от неуредиците и липсата на заплащане върху лоялистите на Кадафи. Става въпрос за невъобразими мъчения, сходни с тези, които полковникът не се свенеше да използва срещу противниците си в продължение на десетилетия.

Електрошокове и физически издевателства са често явление в редица центрове за задържане на доскорошната съпротива и днешна власт, алармират от Амнести Интернешанъл.

Вицепремиерът Мустафа Абусхугур признава, че има проблем с удържането на редица бунтовнически групи и призовава за повече ангажираност от обществото.

„На тези млади хора, които разпалиха революцията, сега разчитаме да ни помогнат да осигурим ред и спокойствие в страната, докато изграждаме правителствените институции”, казва Абусхугур.

Край фонтаните на един от централните площади в Бенгази всеки ден може да бъде забелязан уличния музикант Масуд Бвисри. Същият, който се превърна в истинска знаменитост по време на войната, когато без страх излизаше на бойното поле, за да повдига духа на войниците с музиката си.

Сега обаче той трудно крие разочарованието си от резултата от революцията.

„Наистина съм много натъжен. Ние не се бихме срещу името Кадафи, ние се бихме за защита на човешките права”, спомня си Бвисри на фона на продължаващите безнаказани издевателства и хаоса в цялата страна.

И е убеден, че е от същественото значение да се постигне възможно най-бързо разоръжаване на десетките хиляди, които получиха оръжия за битката със силите на Кадафи.

„Музиката носи мир. Пушките – не. За мен струните са по-силни от куршумите”, убеден е музикантът.

Повечето либийци вярват, че свободите и правата, които дойдоха с революцията, ще променят живота им към по-добро.

Но налице е и страхът, че тези недостъпни по времето на режима „привилегии” могат да бъдат загубени набързо заради подновено насилие от страна на множеството недоволни и гневни бойци, неполучили от бунта това, на което са се надявали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
7
 
! Отговори
Акъл се иска преди 10 години
При Кадафито либийците имаха много повече придобивки от колкото сега.Но явно и те като нас ще ядат горчивите плодове на демокрацията.Явно когато не достига акъла на един народ,сам си е виновен за последствията..
60
0
 
9
 
! Отговори
ДА преди 11 години
Северна Африка,изкуствено създадени държави наврмето,изкуствени граници.Това са чергарски племена,които никога няма да станат държави.Само погледнете границите-прави и изкуствени.До вчера ходеха без ***,че и още ходят,един Кадафи ги направи държава и те го убиха.Хак да ви е демокрацията!
59
1
 
9
 
! Отговори
ХАХА преди 11 години
***!Радват се!На какво?!Добре дошли в "демокрацията"!!!
58
1
 
7
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
KVO PRAZNUVAT TIQ 10 NOEMVRI LI XAXAXA NE ZNAQT KAKAV GI 4AKA .KOI V BALGARIQ VE4E SE RADVA NA 10 NOEMVRI
57
3
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
e ne e 100 dolara lityr benzin a samo 0.15 stotinki
56
0
 
13
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Седесарско сборище в Киренайка...
55
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е демокрацията, сега ще видят как чужди фирми ще започнат да им изпомпват петрола и паричките. Къде по-добре от преди, когато диктаторът им беше отнел свободата да плащат сметки за ток, наеми, здравеопазване...свобода
54
1
 
24
 
! Отговори
Чавес преди 12 години
"Край фонтаните на един от централните площади в Бенгази всеки ден може да бъде забелязан уличния музикант Масуд Бвисри. Същият, който се превърна в истинска знаменитост по време на войната, когато без страх излизаше на бойното поле, за да повдига духа на войниците с музиката си.Сега обаче той трудно крие разочарованието си от резултата от революцията. ".....този откъс казва всичко....
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
i tia shte stanat kato balgarite kadeto ima prast amerika narod xybavo nee vidial ,i tia niama da vidat .
52
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 49 преди 12 години
Съжалявам ,но живееш в робска страна без плурализъм
51
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Демокрацията е двустепенна система за тайно управляние на масите. Отзад стоят няколко мазни безкрайно богати евреи които никой не познава но те управляват света а отпреде стои президента и народното събрания избрани с техните пари които всички познават и си мислят че са ги избрали по своя свобствен аволя. Така при революция или война управляващите евреи няма да пострадат изобщо защото никой не знае за тях.
50
5
 
3
 
! Отговори
1 преди 12 години
iskate dasme ot silnite pa posle revete izberete ot koi da budem.ne na tia ne na onai.trebvashe kadafi i tuka da doide da opravliva da vi vida togava
49
2
 
52
 
! Отговори
Арап преди 12 години
А още колко "демокрация" ще видите без Кадафи!!!!
48
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да им са честити новите хамерикански приятели.
47
0
 
91
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боже,най после българите разбраха бандитската природа на "революционерите" в Либия и бавдитските цели на натовските "освободители".....Поне сто мои коментара бяха премахнати от "демократичните и свободолюбиви" модератори....Дано поне този коментар да оцелее....Публикувах и статия за курбан байрама от френски сайт,но беше изтрита от фейсбука,моят блог,и от настоящият сайт....Не е удивително защото получих много заплахи,но съм на 65 години и не се страхувам от смъртта!!!Търсете истината!!!
46
1
 
100
 
! Отговори
123 преди 12 години
На ви демокрация, драги либийци! Сега ще мизерствате като нас 20-30 години и ще си спомняте с умиление за спокойствието и стандарта на живот от "едно време"...
45
1
 
56
 
! Отговори
морски преди 12 години
Празнувайте,100 долара е литър бензин в Либия.
44
1
 
76
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 12 години
Каквото стана с Ирак ,Афганистан същото ще стане и с Либия както и всички държави в северна Африка , разруха и хаос , това остава след себе си НАТО и по точно USA.
43
7
 
45
 
! Отговори
благунь преди 12 години
нищо не става от либийците,ще теглят докато свет светува.
42
4
 
40
 
! Отговори
rofl преди 12 години
Диваци , къв ред искат и кво спокойствие? Калашници за всички с повече съндъчета с патрони и демокрацията е гарантирана.