Началото на края на Владимир Путин

Репресии или реформи ще избере, след като бъде избран за президент
2 мар 2012 17:40, Елка Василева
255
Началото на края на Владимир Путин
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Владимир Путин още веднъж ще стане президент на Русия. Въпреки това времето му изтича, пише сп. „Икономист“.

Смисълът на изборите е в това изходът им да бъде несигурен. Но всички в Русия знаят, че Владимир Путин, който сега е министър-председател, ще бъде избран за президент на 4 март.

Това е така не защото той е твърде популярен, а защото към подкрепата за него ще се прибави силна смес от изборни измами и възпрепятстване на всички приемливи алтернативни кандидати.

Несигурността ще дойде след изборите, а не преди тях. Развоят на събитията през последните няколко месеца показва, че Путин не може да управлява своята страна безкрайно. Началото на края на неговото властване започва. Дали това ще бъде добър или лош край зависи от него.

Изборът на Путин

Когато Путин дойде на власт преди 12 години, много руснаци бяха благодарни за стабилността и благоденствието, които донесе той. Политическият хаос и намаляването на доходите след рухването на Съветския съюз подкопаха вярата им в демократичната политика и ги насърчиха да се съсредоточат върху правенето на пари. Путин се представи силно на изборите. За останалата част от света Русия приличаше на цинично общество, в което хората се интересуват само от личното си обогатяване и силата на собствената им страна.

Но Русия се променя. Появява се по-богата и по-гласовита средна класа, която разбира, че Русия е зле управлявана клептокрация. Това стана очевидно през септември миналата година, когато Путин за първи път обяви намерението си да се
върне в Кремъл чрез размяна на постовете с Дмитрий Медведев, който официално е президент, въпреки че Путин запазва пълния контрол. Започна да се надига недоволство. Манипулираните парламентарни избори в началото на декември бяха последвани от улични протести в Москва и на други места. На 4 февруари 100 000 души излязоха на демонстрация при температура минус 22 градуса.

Оттогава протестите не престават и демонстрантите възнамеряват да продължат след избирането на Путин, като започнат в деня след вота.

Недоволството от режима е най-явно сред хората от средната класа, но по-възрастните, по-бедните и по-некосмополитните руснаци също оттеглят подкрепата си от Путин. На избирателите им е омръзнало от корупция, разочаровани са от многократните му провали да изпълни обещаните реформи и са все по-скептични към твърденията, че неговите критици са все агенти или съучастници на Запада.

Какво ще се случи след това зависи до голяма степен от Путин. Той може да отговори на натиска за промяна, като се опита да го потисне или като отстъпи пред него. Миналото му в КГБ, репутацията му на авторитарен лидер и все по-твърдата му антизападна реторика навеждат на мисълта, че той ще избере първия вариант. Същото се отнася за корупцията, която вбесява толкова много от протестиращите. За управниците в Русия корупцията не е щастлив страничен ефект от властта, а ядрото на системата. През последното десетилетие малка група хора, които са изцяло над закона, натрупаха богатство, надхвърлящо и най-смелите мечти на руските царе. Ако Путин се върне на власт, това ще осигури защита за придобитото по незаконен начин благосъстояние. Ако има реформи, то ще бъде поставено в опасност.

Но да се запази Русия статична може да се окаже трудно. Путин успя да постигне това повече от десетилетие донякъде заради бързия икономически растеж, породен от големите реални увеличения на цените на петрола. Петролът и газът все още съставляват две трети от износа на Русия. Но сега растежът рязко се забавя. Откриването на залежи от шистов газ на други места по света води до понижаване на цената на газа, а в бъдеще цената на петрола едва ли ще се покачва толкова бързо, както в миналото. Европа - най-големият пазар на Русия - е слаба. Русия страда както от напускане на капитали, така и от изтичане на мозъци. Населението в работоспособна възраст намалява.

Тези проблеми се влошават от нова фискална невъздържаност. При БВП от 40 процента държавните разходи са вече високи за страна със средни доходи. Путин дава екстравагантни предизборни обещания, които биха натоварили бюджета с още 160 милиарда долара, увеличавайки още повече това съотношение. Обещанията му включват големи увеличения на заплатите и пенсиите на военните, учителите и лекарите. Само за 2012 г. той настоява за 33-процентно увеличение на разходите за отбрана, сигурност и полиция. Федералният бюджет, който през 2007 г. постигна баланс при цени на петрола от под 30 долара за барел, скоро ще има нужда от цени, близки до 130 долара.

А и сега не е толкова лесно да се прилагат репресиите, както едно време. Путин би могъл да засили натиска върху медиите, които активно поддържат протестиращите - този процес вече започна с либералната радио станция "Ехото на Москва" и вестник "Новая газета". Но дори той признава, че ще му бъде трудно да наложи цензура в интернет, до който имат достъп 50 процента от хората в Русия (и над 70 процента в Москва). Също толкова трудно би му било да сплаши цялата възраждаща се средна класа.

Има и друг път

Ако вместо това Путин избере пътя на реформата, той би могъл да започне, като обещае да не се кандидатира отново през 2018 г. и също като предложи да свика предсрочни парламентарни избори. Би могъл да установи върховенството на закона и да реформира икономиката, както обеща неотдавна в поредица от вестникарски статии, които звучаха като предизборна програма. Би могъл да възстанови напълно свободното избиране на регионални губернатори като стъпка към по-голяма децентрализация на властта. Би могъл да освободи от затвора бившия шеф на петролната компания "Юкос" Михаил Ходорковски. А вместо своята марионетка Медведев би могъл да избере за министър-председател сравнително либерално настроена фигура като бившия финансов министър Алексей Кудрин, който се стреми да се сближи с протестиращите.

Подобни реформи биха довели по един или друг начин до намаляване на властта на Путин. Но до същия резултат, макар и по различен начин, биха довели и репресиите. Ако той не избере да реформира държавата или икономиката, ако не може да обуздае желанието на средната класа за промяна, ако не може да види демонстрациите като нещо повече от заплаха, която трябва да бъде удържана и смазана, тогава изгледите за следващ мандат на президента Путин са наистина мрачни: протести, разочарование, репресии и икономически застой. Русия би станала по-слаба, а същото важи за нейния лидер.

Един мъдър човек с чувство за собствената си съдба сега би помислил внимателно за своето наследство и за наследника си.

Путин не проявява голяма мъдрост, откакто е на власт, но не е глупак. Той е изправен пред изключително важен избор и историята няма да бъде благосклонна към него, ако той избере погрешния път.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: Владимир Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахахахаха, смешна статия хахаахха
212
4
 
6
 
! Отговори
RUS преди 12 години
Пети Март рожден Ден на Нова РусияРусия достигна тази граница, която се нарича ИСТОРИЧЕСКА, защото на Пети Март хората ще разберат, че те от сега и завинаги ще живеят в съвършено Нова страна в страна на свободни Духовно хора, които изведнъж са разбрали, че страната това са тези хора, от желанието, от проявлението на СВОБОДНАТА ВОЛЯ на които зависи, какво ще бъде нейното Утре!
211
2
 
9
 
! Отговори
djani преди 12 години
Споко Володя. Нашите неблагодарни палета нека лаят. Дори и на 3-ти март не се спряха. Досадни са като комари, но абсолютно безпомощни в злобата си. Руските избиратели ядоха попарата на пияния дурак Елцин и вече си знаят работата. Все пак Русия е не е за всяка уста лъжица. Да не забравяме, че на Малта се разбраха с американците - капитализъм да, но с наши кадри. А кадрите във всички бивши соц страни са на бившата номенклатура...
210
10
 
28
 
! Отговори
Jek преди 12 години
Дай Боже и на България един като Путин умел ръководител.
209
7
 
11
 
! Отговори
tuzarya преди 12 години
колкото и да обичам и уважавам американци, англичани, канадци, германци и прочие за това което са постигнали - демокрация, свобода, защита на частната собственост, не мога да не отчета и това което са направили руснаците! Помнете - ако руснаците не бяха сега щяхме да сме асимилирани мюсюлмано-българо-турци! Дори преди освобождението а и след него тези "демократи" англичаните работеха за интересите на Турция а не за християнските българи!
208
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
248,защо пък ти е на теб управник,като другарят!Не можеш му плати заплатите само на охраната. Какво направи за народа си-мизерията е като тук,минимална,средна и пенсии като тук,защо...
207
10
 
18
 
! Отговори
новатор преди 12 години
Дано един ден Господ да даде на България управник като Путин!
206
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще ви се да му е краят еврейчета от "Икономист".Ама няма............
205
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който не е съгласен с политиката на Путин-бива убит,да си спомним с Политковская,а другият който умря в страшни мъки в Лондон..В Русиия стават странни неща.Всяка аналогия със събития в БГ до преди две години е плод на вашата фантазия,или не...
204
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отново ,както в далечното и в близкото минало таварища ще бъде избран-ще продължат добре облечени бизнесмени да водят спор с оръжие, а не в съда,Русские ще имат най ниската минимална и средна заплата-около нашите,ще печелят господата,които перат парите на мафията,ще имат най високите лихви по заеми,ще има шепа милионери и шепа милиардери-едните живеещи на дъното,а други-които не могат да обеснят произхода на парите си ще надминат по алчност и избиване на комплекси познатите ни досега парвенюта..
203
4
 
10
 
! Отговори
Елцин преди 12 години
Днес започва второто начало на ***. Краят му ще дойде след 12 години.
202
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И Путин един ден ще гушне букета, както и другите соц. иди0ти. Колкото и да си инжектира ботокс.
201
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПУТИН ПРЕЗИДЕНТ!
200
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дай Боже такъв президент и управник за България!Той стабилизира Русия,а естествено на т.нар. демокртичен зашпад това не му харесва.Западняците не обичат някой да живее по-добре от тях.
199
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
neznam dali Putin 6te stane prezident no dai Boje takav upravnik da ima v bg
198
9
 
26
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Ревете, масони, ревете, щото в Русия не мина отработеният ви номер с цветните и сезонните "революции". А, дано да идва краят на вашата антихристова система!
197
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
predateli obicham rysia i ryskia narod osvoboditelite na balgaria .da jivee rysia i pytin vseki iztinski balgarin moje da otide v rysia da se chystva svoboden no ne i v amerika .
196
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
na pytin i da my izteche vremeto dryg shte doide rysia rysia treperete strax li vie ot ryskia botysh predateli strax vie nali ot ryskata sila smelost na slavianskia narod.rshte sa zaedno kolkoto i da ne vi se izkar ysia i balgaria vinagi .ne s pravitelstvata na peshkite koito ia ypravliavat.
195
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 234: Явно е, че понятието "Задунавская" за тебе не само че съществува, но ти си духом, а може би и тялом там !
194
7
 
44
 
! Отговори
119 преди 12 години
Проблемът ви не е Путин,а Русия! Искате да я направите "демократична"като БГ-то и да бъде ръководена от американския посланик в Москва.Напразни надежди! Русия е държава преживяла много тежки изпитания,непосилни за която и да е държава в света.Ако не е Путин,други,още по-силни от него ще дойдат,за да направят Русия достатъчно твърда за да спре тоталната световна диктатура.Избирайте си депутати и депутатки за унищожената ни Родина и оставете Русия на руснаците!Не си завирайте сополивите носове там