Правилният лидер и демокрацията – мираж

Некомпетентните трудно могат да съдят за компетентните
Обновена: 4 мар 2012 19:30 | 4 мар 2012 19:30,
105
Правилният лидер и демокрацията – мираж
Винаги бъдете нащрек кого избирате. Снимка: Reuters

Учени от Корнуелския университет твърдят, че хората са прекалено глупави, за да изберат правилните си лидери и поради това демокрацията на много места не функционира, пише в. "Дейли мейл".

Подобно твърдение би било музика за ухото на хора като Хитлер, Сталин и цяла кохорта брутални диктатори от 20 век.

Но повечето от обикновените хора биха се стреснали от подобна констатация, защото поставя под въпрос самите устои на демокрацията.

Според тях демократичният процес разчита на предположението, че мнозинството от гражданите е способно да припознае най-добрия политически кандидат или политически проект и да му делегира съответната власт.

Но според последни проучвания на екипа на проф. Дейвид Дънинг, психолог от Корнуелския университет, некомпетентните хора много трудно могат да съдят за компетентността на другите и за качеството на техните проекти.

Например когато става дума за данъчна реформа, много трудно е за мнозинството да открие истинските експерти сред кандидатите. Обикновеният гласоподавател не разполага с професионалния капацитет за това и залита по популистки предложения.

Демократичният процес наистина предлага голям избор, но не произвежда най-добрия резултат в лицето на народните избраници.

Дънинг и екипът му доказали, че когато човек има възможност да избира, той често греши, независимо дали става дума за най-смешната шега, за най-правилното изписване на думи или за най-добри шахматни ходове.

Но избиращите винаги си дават самооценка "над средното" ниво, дори и при най-грешни отговори.

"Хората са толкова нехайни за чуждите способности, колкото и за собствените си грешки. Ние сме не само некомпетентни, но и сме и най-лошите съдници за чуждата некомпетентност", твърди Дънинг.

По време на експериментите учените установили, че хората много по-често постигат единодушие относно това кой най-лошо се е представил, но много по-трудно разпознават най-добрите постижения.

Така че необразованият електорат е най-лошият съдник за блестящите кандидати и идеи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
5
 
! Отговори
Български чукча преди 12 години
Каква демокрация, бе? Какви пет лева?Не виждате ли че винаги (и сега) сме били колониална държава. Начело с генерал-губернатори.
60
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 12 години
Тези учени са изследвали България :) 22 години избирате само най-големите убитаци и крадци. После ревете: "Що съм толку беден???"
59
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е случайно, че добре работещи демокрации има само в държави с добре образовано население. Колкото по *** е средностатическият електорат, толкова по лошо работи демокрацията!
58
1
 
5
 
! Отговори
De Dim преди 12 години
Винаги съм си мислел ,че е така,затова идеите за толкова много референдуми по теми от който болшинството от нас нищо не разбират ми се струва смешно,по скоро група хора не искайки да поемат отговорността за дадено решение се опитват с манипулация на групи от хора да го представят за решение на масите........За или против Белене.....може би не повече от 100 човека в България могат да заемат аргументирана позиция......а се говореше за референдум
57
0
 
11
 
! Отговори
Хм преди 12 години
"Учени от Корнуелския университет твърдят, че хората са прекалено глупави, за да изберат правилните си лидери и поради това демокрацията на много места не функционира"е па БГ е живо доказателство...
56
2
 
6
 
! Отговори
аз преди 12 години
ВЪПРОС: Кой е толкоз загрижен за света и защо тогава така усърдно се лансира демокрацията. Това човечество няма качества за да живее на тази планета.
55
0
 
2
 
! Отговори
RedmoonZ преди 12 години
Не само с 69 съм съгласен разбира се, но явно ме е привлякла цифрата :-D
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората са прекалено глупави да вярват, че някъде има демокрация и гласуването променя нещо. Умните са не тези, които били знаели кои трябва да ни контролират, а тези, които са озъзнали, че такива просто не трябва да има. За съжаление осъзналите се са напълно нищожно малцинство и затова светът никога няма да се оправи, а само ще отива на по-зле.
53
0
 
8
 
! Отговори
RedmoonZ преди 12 години
Статията е музика за ушите ми. Напълно съм съгласен с 69, с уточнението, че ако един ден станеш министър, искам да те видя ТИ как ще избереш, когато някой банкер (ДС-функционер?) те постави пред избора или подписваш тука и взимаш безнаказано едни 500 хиляди евро или имаш сериозни проблеми, ти и семейството ти...Трябва да се научим да не ни е страх от болката и вместо да сме лоялни, да сме принципни въпреки че ще загубим от сигурността си. И това трябва да стане у нас и у вас, не по телевизията.
52
2
 
2
 
! Отговори
17 март преди 12 години
- Уважение към околоната среда, за да гарантираме настоящ и бъдещ живот, да бъде уважавана като източник на здраве и благополучие: Животът не е бизнес. - Плуралистична култура и свободно общество, в уважение на всички сексуалности, пол, култури, социални среди, способности, възрасти или всяко друго обществено положение.Ние сме 99%! Заедно ще успеем! Присъедини се сега!!
51
2
 
4
 
! Отговори
17 март преди 12 години
- Промяна на елитарното общество, основано на уважение към хората и тяхната околна среда, работеща като генератор на богатство за всички както и за лична реализация, която се стреми да развива задоволяването на всички фундаментални нужди, права и свободи. - Да защитим свят без войни, незаконни окупации, апартрейд режими, патриархалност, полова дискриминация и намаляване на насилието, прехвърляйки военните разходи към ресурси подпомагащи социални услуги.
50
2
 
5
 
! Отговори
17 март преди 12 години
- Демокрацията да дава възможност на гражданите да се намесват пряко в държавните дела и реално да контролират управлението на политиците и изпълнението на законите от големите предприятия. - Социална и кооперативна икономика, защитена от спекулацията за земя,финансова или всяка друга форма на спекулация, и от гоненето на печалба.
49
3
 
7
 
! Отговори
17 март преди 12 години
- те също така ни налагат техните ценности: надпреварата всеки да спасява себе си ни изправя един срещу друг и е в полза само на малцинството, което става все по-богато За какво настояваме? - Да не ни ограбват благосъстоянието и благата: общия интерес трябва да бъде над това на малцинство управляващи. - Основните нужди (здравеопазване, социални услуги, вода, жилище, храна...) да не е бизнес на спекулантите. Суверенитета на хората да е над диктатурата на банкери и влиятелни бизнес директори.
48
4
 
4
 
! Отговори
17 март преди 12 години
- банкерите и корпорациите които провокираха кризата настояват ние да платим за нея,правейки бизнес на гърба на нашите основни нужди. - спекулантите които никой не е избирал, управляват правителството и корумпират политиците, които работят за тях. - ние сме лишени от социални права, които сме спечелили след битки водени над 130 години. - политическата корупция и спекулацията на земята са ни лишили от фундаменталното право на жилище. - те разрушават нашата околна среда и ресурси
47
4
 
5
 
! Отговори
17 март преди 12 години
Ние сме за смяна на сегашната система на парламентарното представителство с реална и истинска демокрация. Ние сме за тотално премахване на властта превзета от политическата олигархия, създадена за да обслужва външните и вътрешни мощни финансови интереси.Ние смятаме че докато тези които участват в управлението на държавата, не са пряко избрани от народа, Народното Събрание никога няма да работи само и единствено за благото на българския народ.
46
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
63Просто си погледни лк-то и ще разбереш на мига кой е селяка!
45
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
62,63,63Колко са прави само тези от Корнуел ,а............Такава *** като вас напълно покрива критериите за завършени ***.Бугарин от село.*** та чак смърди от простотия.
44
0
 
2
 
! Отговори
jan преди 12 години
до59Живей си в помийната яма, но не шавай много, защото пръскаш наоколо и вони. Казах, ти си аутсайдер, който мрази всичко около себе си, и най-вече себе си поради собствената си незначителност.Скрий се.
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
60Звъни веднага на 112 ***!Имаш нужда от психар!И си погледни личната карта.Тя ще ти каже всичко.*** ***.Сплескана ли ти е тиквата отзад?!Не ми отговаряй!Знам че е сплескана.И не ми предлагай това с което се храниш всеки ден.Да ти е вкусно *** селски!
42
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
58Не съм от ЦСКА нито Уески нито който и да е лайнярник в ***.Същото е и с *** които ви управляват.През К.. ми е за всички които ви щавят!Както и за щавената ***.Изобщo FCOF плебей!