Правилният лидер и демокрацията – мираж

Некомпетентните трудно могат да съдят за компетентните
Обновена: 4 мар 2012 19:30 | 4 мар 2012 19:30,
105
Правилният лидер и демокрацията – мираж
Винаги бъдете нащрек кого избирате. Снимка: Reuters

Учени от Корнуелския университет твърдят, че хората са прекалено глупави, за да изберат правилните си лидери и поради това демокрацията на много места не функционира, пише в. "Дейли мейл".

Подобно твърдение би било музика за ухото на хора като Хитлер, Сталин и цяла кохорта брутални диктатори от 20 век.

Но повечето от обикновените хора биха се стреснали от подобна констатация, защото поставя под въпрос самите устои на демокрацията.

Според тях демократичният процес разчита на предположението, че мнозинството от гражданите е способно да припознае най-добрия политически кандидат или политически проект и да му делегира съответната власт.

Но според последни проучвания на екипа на проф. Дейвид Дънинг, психолог от Корнуелския университет, некомпетентните хора много трудно могат да съдят за компетентността на другите и за качеството на техните проекти.

Например когато става дума за данъчна реформа, много трудно е за мнозинството да открие истинските експерти сред кандидатите. Обикновеният гласоподавател не разполага с професионалния капацитет за това и залита по популистки предложения.

Демократичният процес наистина предлага голям избор, но не произвежда най-добрия резултат в лицето на народните избраници.

Дънинг и екипът му доказали, че когато човек има възможност да избира, той често греши, независимо дали става дума за най-смешната шега, за най-правилното изписване на думи или за най-добри шахматни ходове.

Но избиращите винаги си дават самооценка "над средното" ниво, дори и при най-грешни отговори.

"Хората са толкова нехайни за чуждите способности, колкото и за собствените си грешки. Ние сме не само некомпетентни, но и сме и най-лошите съдници за чуждата некомпетентност", твърди Дънинг.

По време на експериментите учените установили, че хората много по-често постигат единодушие относно това кой най-лошо се е представил, но много по-трудно разпознават най-добрите постижения.

Така че необразованият електорат е най-лошият съдник за блестящите кандидати и идеи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
55Оооо извинявай че те надцених!Електората на Сайдеров е извън всякакви класации за ***. А националистите са НАЙ-ГОЛЕМИТЕ аутсайдери по правило!Неудачници които търсят тълпа към която да се приобщят поради тоталното си нищожност.Запиши си час при психиатър!Имаш СПEШНА НУЖДА.P.S.Да беше националист в германия поне.....там са качествена нация.Да се отъждествяваш с простите българи си е жив мазохизъм "умнико" ***!Горното е написано точно за *** като теб но НЯМА КАК ДА ГО РАЗБЕРЕШ.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Превода ли нещо,заключенията ли незнам *** Дънинг нещо се объркал.Ако хората не избират това което според тях е най-добро тогава техния избор остава в ръцете на ограничен кръг личности.Много важно е тези личности да имат съзнание защото иначе биха направили избор от който ще са добре те и зле останалите.А каква е гаранцията че някой специалист ще направи добрия избор?Според тоя когато човек избира той греши.А когато не избира какво прави?Ама чакайте за Англия ли става въпрос?Там им е простено...
39
0
 
4
 
! Отговори
jan преди 12 години
до54Убежденията ми винаги са били националистически.Тези имена не ми ги споменавай -отвращават ме, особено вторият. Призовах те да бъдеш малко по-възпитан, но явно си аутсайдер в живота, дължащо се разбира се на ниско образование и възпитание, да не говорим за тоталната липса на природна интелигентност.
38
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
44,46,47Мозъка ви тече от *** дори.Мога да се обзаложа че и тримата сте гласували за Тиквата а преди това за Костов.100%-ви ***.За такива *** демокрация не требе.Бой и е..бане само!
37
0
 
2
 
! Отговори
до тиквеника с WAZZU преди 12 години
алооо , пич много си досаден и ще се помолим на admina да те прати в трета глуха!
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес е актуално да се работи по проекти, със средства, спечелени с конкурс.ОБАЧЕ! Когато кандидатстваш за подобно финансиране в скъпата ни татковина, нерядко се случва проектът ти да бъде оценяван от хора, които знаят и могат много по-малко от теб!Тогава?!?!?
35
0
 
9
 
! Отговори
Дънди Крокозъбела преди 12 години
Верно е , това е като идеята за референдум за АЕЦ Белене в БГ - трябва всички гласуващи да имат докторска степен по ядрена физика и финанси за да очакваме компетентно мнение по въпроса . Същото е и за демокрацията - резултата зависи от Асан от Столипиново който требе да гласува за правилния лидер ама в момента той си мисли за кебапчета и бира!
34
3
 
1
 
! Отговори
е и ? преди 12 години
Поне има някакъв шанс да се уцелят точните хора. Без демокрация даже и това не е възможно!
33
0
 
1
 
! Отговори
jan преди 12 години
43 В статията са описани именно твоите симптоми. Щом казваш, че си ггоооо устаааановил веееече значи с писането тук ти се е предоставила възможността да участваш в нещо, което е над твоето ниво на компетентност.Възползвай се от възможността и бъди по- толерантен.
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
41Нещото си се объркал моето зайче.Глупаците са в *** и други дивашки територии но на много места по-света мнозинството хора са приемливо разумни и това съм го установил МНОооооооГО ОТДАВНА.А ти определено си от масата ***!Виж пост Nо 40
31
1
 
5
 
! Отговори
Аз пък съм от БАН, преди 12 години
сравнително млад човек,но не хлапе.Видях как не особено образовани хорица се занимаваха с кадровата политика на научните институти в самия край на социализма -ако случайно в института попадне млад човек без връзки /т.е.,отличник,който наивно се надява да направи научна кариера,започвайки със свободна докторантура,защото тези по държавна поръчка са за връзкарите/.Знам какво е да се стъписаш,виждайки хора от поколението на родителите си,които нямат и половината от твоите знания.И да зависиш от тях
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глупавите винаги ще са повече от умните и по закона на демокрацията - печели мнозинството - ще управляват винаги недобри хора.
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предните 36 поста по недвусмислен начин доказват тезата на това проучване.36 *** смятат себе си за гении!За това и ДЕМОКРАЦИЯТА в Бг НЕ РАБОТИ!!Защото над 90% са ***!
28
0
 
8
 
! Отговори
бравос преди 12 години
много добра статия !Светът е пълен с ***, необразовани зомбита и лесно манипулируеми шебеци !*** които освен себе си друго не виждат особено в БГ тук всеки разбира от всичко и е най-гоУемия и от спорт разбира и от коли и от жени от мъже от компютри момпютри от счетоводство а бе от ВСИЧКО БЕ !
27
1
 
3
 
! Отговори
Традиция ? преди 12 години
20 години кандидати са Зюганов, Жириновски, и ...от 12години Путин
26
0
 
5
 
! Отговори
учен преди 12 години
напразните опити за превръщане на хората от бозайници в зеленчукникога няма да спрат!!!
25
1
 
2
 
! Отговори
- преди 12 години
Няма формула за това заболяване. Алчността и лакомията процъфтяват в Демокрацията. Хората които не са засегнати от тези болести се раждат такива и цял живот се учат да не са такива, едва ли обаче ще ги разпознаеш ако ги срещнеш на улицата и едва ли ще са на почит в обществото, колкото и някой да им се възхищава. Жалко е за целия свят ... дали наистина заслужава да съществува ?
24
0
 
0
 
! Отговори
а припознавате ли преди 12 години
и още някой-например себе си.
23
2
 
1
 
! Отговори
Тиквард преди 12 години
От този Корнуелски университет са си направили проучванията с кофти мат'рял.Далеч по-престижният университет, Тиквард, скоро ще заключи, че 100 000 българи могат да опровергаят учените, като отърват държавата си от олигархията и построят демократичен рай на Балканите.Пряка демокрация сега!
22
2
 
2
 
! Отговори
ааа преди 12 години
Това е много вярно. Познавате ли от историята поне 1 държавен лидер, който не е подкупен. Който усети в ръцете си чужди пари, сякаш нещо в мозъка му умира и остава само чувството за лакомия.Аз все питам за формулата която да спре това опазно заболяване/лакомията/, но досега никой няма идея.