Юговойната е била нагласена?

През 1995 г. новите граници на Балканите са начертани на салфетка
14 мар 2012 14:05, Елка Василева
72
Юговойната е била нагласена?
Франьо Туджман и Слободан Милошевич, февруари, 1996 г. Снимка: архив, Reuters

В един стар виц сръбският диктатор Слободан Милошевич и хърватският президент Франьо Туджман се срещат случайно в Токио. Туджман: "Колко малък е светът, скъпи Слобо". Милошевич: "Не, скъпи Франьо, не светът е малък, а Сърбия е голяма."

Със сигурност Милошевич не е единственият, който си е мечтаел за Велика Сърбия, пише Дойче веле. През 90-те години на 20 век много популярна не само сред футболните запалянковци беше фразата "Srbija do Tokija" - Сърбия до Токио. Днес тази страница от историята на балканските народи изглежда затворена.

И макар че няма непосредствена заплаха от избухването на нова война, носталгията по миналото си остава факт. Със силен емоционален заряд се води например спорът за това кой е виновникът за разпалването на войните в бивша Югославия. Винаги, когато на стадиона се срещат сръбски и хърватски отбори, се налагат засилени мерки за сигурност и мобилизация на допълнителни полицейски сили. А когато хърватите почитат своите герои от войната, сърбите им отвръщат с възмущение и дори с открити провокации.

"Хайде да си поделим Босна!"

Сега ролите са разменени. Хърватите се възмущават от един документален филм на двама белградски режисьори, който беше показан на кинофестивала "Загребдокс". Лентата е озаглавена "Туджман и Милошевич - договорената война?".

След като са изгледали стотици часове видеоматериал и са разговаряли с приближени на двамата балкански лидери, авторите на документацията - Сладжана Зарич и Филип Чолович - правят извода, че Милошевич и Туджман са инсценирали войната от началото на 90-те години с цел да си поделят съседна Босна и Херцеговина.

Достоверни доказателства за съществуването на подобна договорка двамата автори на лентата не представят. Затова пък премълчават факта, че Слободан Милошевич много умело успява навремето да инструментализира сръбския национализъм за укрепване на властта си, включително като използва военна сила срещу останалите бивши югорепублики.

Документалният филм, разбунил духовете в Хърватия, има обаче и своите достойнства. Така например той показва свидетелствата на бившия хърватски президент Стипе Месич, според когото Туджман бил очарован от Милошевич и вярвал, че една подялба на Босна наистина може да предотврати сръбската агресия срещу Хърватия. По-късно Туджман ще признае за "допуснати грешки в миналото".

В интерес на истината Слободан Милошевич и Франьо Туджман до последно са разговаряли помежду си - дори когато сръбската армия бомбардира хърватските градове Вуковар и Дубровник. Двамата балкански политици си говорят на "ти" и често използват за поверителни разговори телефонна връзка, защитена срещу подслушване. Хърватските медии я наричаха "Слобофон".

Балканите върху салфетка

Между 1990 и 1995 година двамата са се срещали общо 47 пъти. Само по време на войната със Сърбия хърватският лидер е пътувал 11 пъти до Белград за разговори с Милошевич, потвърждава във филма Хървойе Шаринич, доверено лице на Туджман.

През пролетта на 1991 г. в ловната резиденция на Тито Караджорджево Милошевич и Туджман наистина обсъждат териториалната подялба на Босна. А през 1995 година двамата начертават новите граници на Балканите на една салфетка.

По-късно хърватските медии ще обвинят Туджман, че по онова време се е държал като истински балкански великодържец, който се е оставил да бъде воден за носа от Слободан Милошевич.

Въпреки всичко двамата приятели Слобо и Франьо не успяват да заграбят Босна - най-вече заради намесата на международната общност, макар и след дълго колебание. Но те успяват в нещо друго - да разбъркат максимално сложния националистически пасианс в мултиетническа Босна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Балканите върху салфеткаМежду 1990 и 1995 година двамата са се срещали общо 47 пъти. Само по време на войната със Сърбия хърватският лидер е пътувал 11 пъти до Белград за разговори с Милошевич, потвърждава във филма Хървойе Шаринич, доверено лице на Туджман.През пролетта на 1991 г. в ловната резиденция на Тито Караджорджево Милошевич и Туджман наистина обсъждат териториалната подялба на Босна. А през 1995 година двамата начертават новите граници на Балканите на една салфетка.
59
0
 
0
 
! Отговори
и аз преди 12 години
не се радвайте на неуспехитие на американците.Всъщност,това са неуспехи на света,включително и наши.Ако се радвате на успехите на радикалния ислям - радвайте се на талибаните.Само си представете,че ни бяха комшии...
58
5
 
0
 
! Отговори
....... преди 12 години
Имате шанс да бъдете един от трима който ще спечелят награди от 1000,3000 и 5000 лева.Изпратете SMS с текст sk52582 aihman88 на кратък номер 18423.Побързайте желаещите са много.
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Филма е поредната манипулация на новите демократични лица в Сърбия. Колко познато ако се върнем във времето на нашия преход и лицата котио творяха филмите и държаха медиите...Не е възможно Милошевич и Франьо да подялят Босна. Те неса толкова глупави и наивни дори да си го помислят. Всичко е дирижирано от САЩ, Германия и Англия. Достатъчно е човек самод а се запознае с Операция Буря (Олуя) и ще разбере къде са чертани границите...
56
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ZDRASTI,всичко е от политическите *** ,сърбите не са виновни.А ние сме дупедавци ,защото те са наши братя икомшии .Това него забравяите гупаци
55
4
 
1
 
! Отговори
XACAH преди 12 години
do 50 az nenosya na glavatasi fes no 500 godini diadomi pra diadomi i pra-pra diadomi polzva6e fesa i ot strah mnogo bulgari noseha fes ako Osmanskata imperiya ne beşe zavladyala bg dnes nyama6e da sa5testvuva Balgariya drugite darjavi 6taha da vi asimilirat no OSMANSKATA İMPERİYA ne dokosna ni tsırkvata nito bılgarskiya ezik
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те и 44г-45г границите на цяла Европа са били начертани на салфетка
53
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който подстрекаваше нашите турци, действаше и в бивша Югославия. И ако мислите, че са спрели да действат на наша територия, сте коне с капаци! Турция продължава да работи за отцепването на райони от България,/всъщност никога не са спирали/, но вече с икономически, религиозни и политически средства. Много от децата на изселниците ни са със двойно поданство и с по два паспорта, но вече отбиха военната си служба в турската армия!!! Коментирайте това, както и американските благословии на процеса
52
0
 
1
 
! Отговори
El_Diablo преди 12 години
Smetki bez krachmarq hvala ARBiH hvala Atifa Dudakovica TEKBIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIR!!!
51
0
 
1
 
! Отговори
Архив преди 12 години
На снимката- Слободан Милошевич ,който умира на 11 март 2006 г. - Главнокомандващ войната в Хърватия в август 1991 - юни 1992. войната в Босна и Херцеговина в периода 1992-1995.
50
0
 
1
 
! Отговори
Месия- последна преди 12 години
Странно заглавие- а има ли не нагласена?!
49
4
 
15
 
! Отговори
Акъл море до 55 преди 12 години
унищожена не защото беше социалистическа,а основно защото заплашваше да се превърне във влиятелна сила след падането на СССР.Имаше и други причини,но виждам,че реални факти не ти влизат лесно в главата...Само искам да ти повторя,че зад това,което става в света,стоят сили и мотивации,които никога не виждат бял свят.Основно трябва да се видят резултатите от това,което става.Факт е,че където САЩ са се намесили,е хаос и разруха.Не наричай сърбите сърбета!Мой съвет!
48
4
 
15
 
! Отговори
Акъл море до 55 преди 12 години
Не изглежда чиста работата ти в Сърбия.Малко си се пооплел там.Не е ясно на кой дявол служиш.Не е моя работа...За света като цяло,Русия е положителна сила.Тя спря Наполеон,спря Хитлер и други малки и големи агресори.Само по причина на Русия света все още има възможност да предотврати тотална световна диктатура.Унищожаването на Югославия е само етап.След тях и други опитаха "демокрацията"от въздуха.И още ще има.Имам голямата надежда,че Русия ще ги спре,както спря Хитлер при Москва.Югославия беше
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От форума излиза , че лично президентът Клинтън е виновен за проблемите на Югославия. Те нямат нищо общо с "мирните" договори след края на Първата световна война, когато тази империя беше образувана и подарена на сърбите за назидание на съюзниците на Германия. Договори за който Иван Вазов написал: "...тоз мир на пясък е положен, тоз мир е просто бой отложен!"
46
0
 
5
 
! Отговори
Сашо преди 12 години
До 48 - в Горна Баня падна антирадарна ракета HARM с радиус до 60км, и правилно казваш ПАДНА, щото като падне бомба щеше да ги отняма две карета от улиците в Горна Баня. Ракетата е паднала и не е се е детонирала главата, беше счупила лошо покрива :)
45
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съжалявам , но си болен мозък щом като смяташ че , руснаци някога са били на страната на справедливостта , а колкото до сърбите бъди спокоен дори са ме поздравявали по радиото защото дефакто без да искам приостигнах веднъж точно когато се подписа примирието , не че имам някаква заслуга но ми се кефеха , пак ти казвам те знаят много добре кой е виновен за провала им 90 години , не случайно махнаха комунистите от власт и вече 12 години не ги допускат , у нас дали стана така от 22 години БСП - 15
44
6
 
10
 
! Отговори
Акъл море преди 12 години
До тъпанар48.Основния ти късмет иде от там,че сърбите не са те хванали за ушите да те питат защо викаш ура на американските бомби.Не ти го пожелавам,но ако стане ще ти се стъжни,защото няма сърбин,който да е подскачал от радост на ударите от небето.Гадно е че им ядеш хляба,ако е истина което казваш.Аз лично не се страхувам да умра от американски бомби,защото тогава ще знам,че стоя на страната на справедливостта.Ще е трагедия обаче ако ме уцели руска ракета.
43
2
 
5
 
! Отговори
Црвена Звезда преди 12 години
"Сърбия до Токио" няма нищо общо с политикапрез 1991 Црвена Звезда печели Интерконтинентални Куп срещу Коло Коло точно в Токио след като става европейски шампион в Бари
42
2
 
1
 
! Отговори
Ofca преди 12 години
Of bre Bulgari, kutri ste...
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 50 много мъка има по света , боже колко мъка , явмо психиатричните клники не смогват.