Антисемитизмът във Франция се спотайва под повърхността

Страната е особено чувствителна към своята еврейска общност
20 мар 2012 15:06, Елка Василева
220
Антисемитизмът във Франция се спотайва под повърхността
Три деца и равин бяха застреляни пред еврейско училище в Тулуза. Снимка: Reuters

Броят на регистрираните антисемитски прояви във Франция е намалял миналата година, но все още има гореща линия, която приема сигнали за подобни случаи денонощно седем дни в седмицата, пише Асошиейтед прес.

Евреите във Франция до голяма степен живеят в безопасност и участват свободно във френския обществен живот, а повечето антисемитски прояви са насочени срещу имущество, не срещу хора. Но съществуването на гореща линия говори, че антисемитизмът често се спотайва под повърхността.

Нападението в понеделник пред еврейско училище в югозападния град Тулуза, при което бяха убити равин и три деца, беше сериозно напомняне колко опасна може да стане тази омраза. Това беше най-смъртоносното нападение срещу евреи във Франция от началото на 80-те години.

Еврейски гробове, а и мюсюлмански, често са осквернявани; министър-председателят неотдавна намекна, че клането на животни съгласно еврейските традиции не е в крак със сегашното време; а съвсем скоро - миналата седмица, на две синагоги в Париж бяха пратени писма със заплахи, като едно от тях наричаше евреите "сатана" и ги предупреждаваше, че ще отидат в ада.

Франция е особено чувствителна към своята еврейска общност, която наброява около 500 000 души, тъй като през Втората световна война е съдействала на нацистките окупатори за депортирането на еврейски граждани. Френският президент Никола Саркози, чийто дядо по майчина линия е бил евреин, работи за подобряване на отношенията с Израел през последните години.

Безплатната гореща линия се поддържа от Службата за защита на еврейската общност - организация, чиято единствена мисия е да помага за обезпечаване на сигурността на синагогите и големите еврейски чествания.

Службата за защита, която изготвя доклади за антисемитските прояви всяка година, каза, че макар броят на нападенията да е намалял на 389 през 2011 г., тяхната агресивност се е увеличила. През 2010 г. са били регистрирани 466 нападения. Тези прояви включват всичко - от насилие до вандализъм.

Службата беше създадена през 1980 г., след като бомба, поставена в чантата на мотоциклет, уби четирима души и рани деветима в синагогата на улица "Коперник" в центъра на Париж.

Във Франция са най-големите общности на мюсюлмани и евреи в Европа и много антисемитски нападения са свързани с конфликта между тях в Близкия изток. Повечето стават във френската столица и еврейски лидер в Тулуза каза, че е потресен от това, че подобно нападение е било извършено в неговия град в Югозападна Франция.

"Тулуза винаги е била интегрирана. Никога не сме имали проблеми с интеграцията или сигурността", заяви вицепрезидентът на Асоциацията на евреите реформисти в Тулуза Буаз Гасто. "Затова винаги сме мислели, че това никога няма да се случи тук, защото не сме имали никакво особено безпокойство", каза той.

По думите му повечето от приблизително 15-те хиляди евреи в Тулуза са от северноафрикански произход, както мнозина във Франция, и общността е доста традиционна, но винаги е здраво свързана с другите общности в града. Тулуза например никога не е имала традиционен еврейски квартал въпреки значителния размер на общността в град с около 440 000 жители. "Имало е някои произшествия, както навсякъде. Но никога не сме се съсредоточавали върху тях", каза Гасто.

Гасто обаче заяви, че в последните години религията и антисемитизмът все повече се промъкват в обществените дебати. Той изтъкна сегашната президентска кампания, която неотдавна беше завладяна от спор за месото от ритуално заклани животни. Той заяви, че когато бил малък, "не обръщахме внимание на това кой какъв е, кой кой е".

Няколко френски и европейски еврейски организации открито изразиха ужаса си от нападението в понеделник. Едно от оръжията, използвано при стрелбата, е било използвано и при нападенията срещу френски парашутисти от северноафрикански и карибски произход миналата седмица. Това породи предположения, че убиецът
е взел на прицел малцинствата във Франция, а не само евреите.


(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЦИОНИЗЪМ-САТЪНИЗЪМ-СВЕТОВНОТО ЗЛО.... ,БЕЗ ТАЗИ САТАНИНСКА РЕЛИГИОЗНА СЕКТА СЪСТАВЕНА ОТ *** САМООБЯВИЛИ СЕ ЗА (ИЗБРАН НАРОД) ДЕТО СЕ СНОШАВАТ ПОМЕЖДУ СИ ПО СЕМЕЙНА ЛИНИЯ ,СВЕТЪТ ОПРЕДЕЛЕНО ЩЕ Е ЕДНО МНОГО ПО ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВОТ....
83
5
 
5
 
! Отговори
Yehudi преди 12 години
Mnogo narodi sa ni mrazeli i presledvali,i sa opitvali da ni onishtozhat,no ne sa uspeli .Vyarata ni e silna.I koyto ni mrazi v byag sas strah v sarceto se prebira.Unikalnosta ni e che 2000 godini razpilyan ne se otrekohme ot vyarata ni.I ne shte go napravime nikoga.A tezi deto pluyat vav forumite da vidyat Israel sega kakva darzhava e ,i da vidyat bg kakva e sega darzhava
82
8
 
26
 
! Отговори
dpa преди 12 години
*** еврейски. Антисимитизъм е една измислена и безсмислена дума.Най - големите расисти са евреите. Като умре евреин кой знае кой е умрял, а като избиват деца на куп от други раси все едно е нормално. евреите миризливи повече ли са хора от който и да е друг. За 600 умрели еврейчета цяла дума измислиха, холокост. А за останалите 100 000 000 каква трябва да е думата бе миризливи расисти долни.Явно всички животни са равни, ама някой са по равни от другите. Поснайте кои???
81
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Писалият 100 със сигурност е евреин.Само те нямат смелост дори да напишат Бог,ами го пишат Б-г.
80
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей,добре че са ви Евреите да са ви виновни, че ви бият разни мутри по чалготеките и разни комунасти ви лъжат всеки ден по телевизията и се дупят на турци, руснаци, на ЕС и на кой ли още не... Ама ако вземе някой магасар да застреля вашето дете от упор (да пази Б-г) или да се взриви в някой Български автобус,друга песен ще запеете. До 97: тоя Исус, дето сигурно си мислиш, че е бог, е бил Евреин и според книжката,дето си я цитирал, не са го убили Евреите, а римляните.Що не вземеш да мразиш и тях?
79
3
 
12
 
! Отговори
jan преди 12 години
Явно си еврейски "ангел" и много си се възгордял, че пишеш "евреи" с главна буква. А истината е една -- всеки народ рано или късно плаща за греховете си, и твоите любимци, са много близо до часа на истината.
78
0
 
16
 
! Отговори
коментар преди 12 години
спомних си един много хубав израз на прочут наш спортен коментатор на едно световно по футбол,играеха франция срещу нигерия-лесно ще разпознавате играчите по различните цветове на фанелките
77
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И не само във Франция... В България, пирамидите бяха създадени от евреи и там потънаха спесяванията на българите и започан великото ограбване..Соломон Анжел да е жив и здрави и други такива като него от неговата "велика раса"
76
1
 
10
 
! Отговори
Моше Аврам преди 12 години
Тази политкоректна инсинуация по-горе е писана преди да се разбере кой е убиеца. Сега се получи малко конфуз за толерастите, но те са дебелокожи, ще им мине бързо.
75
5
 
42
 
! Отговори
Дъмбела преди 12 години
''Ако Франция в продължение на още някакви си три века се развива в същата насока, последните остатъци от франкската кръв ще изчезнат, разтваряйки се в новата европейско африканска мулатска държава. Франция постепенно се превръща в една гигантска държава, простираща се от Рейн до Конго.'' АДОЛФ ХИТЛЕР.И кажете не е ли бил пророк фюрера
74
7
 
42
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Добре бе Анонимния от #90,да оставим арабите настрана,а я ми кажи защо евреите не дават на останалите народи по света да надигнат глава за глътка въздух,а постоянно ги мачкат с изкуствено създадени войни,икономически кризи и банково заробване? Ще чакам да отговориш,имам и още един въпрос,не бяхме прости и глупави когато ви спасихме от газовите камери нали? Ама сега сме лоши,който не ви играе по свирката е лош!?
73
26
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Dostata4no e da pro4etesh komentarite na tazi statia za da razberesh kolko jalak,i glupav e BG naroda.Tazi godina BG darjavata ia spoletia bedstvie,koeto ne e prirodno kakto na drugi mesta po sveta ,a v rezultat na tapotiata na balgarite.asaiguren sam,4e ne e dale4e vremeto kogato i v BG shte gramne "bombata"na fanaticite arabi,koito s lekota se razporejdat v BG darjavata.Samo togava glupaviat bai Ganio shte razbere zashto evreite ne davat na arabite da "vdignat glava".
72
7
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В страна, където се заселят евреи, независимо от тяхното количество, те понижават морала и търговската честност, изолират себе си и не се поддават на асимилация. Те се присмиват на християнската религия, стараейки се да я подкопаят. Строят държава в държавата и в случай на опозиция се стремят смъртоносно да задушат страната във финансово отношениеБенджамин Франклин, (XVIII в.) американски учен и държавник.
71
7
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никога Слънцето не е огрявало народ по-кръвожаден и отмъстителен, който да лелее идеята за унищожение и задушаване на всички друговерци. Те душат и унищожават останалото население и на това основание се считат за богоизбран народ. - Мартин Лутер, църковен реформатор протестант.
70
10
 
53
 
! Отговори
до 84 преди 12 години
Да си видял евреин спортист или някой майстор. Няма. Всичко където има труд и работа евреи няма. Има там, където има пари, измама. И този ум да откраднеш парите на някой, не е ум и умен. Това са просто добри измамници. По-добри от другите, да. Но не по-умни. по-умните не се занимават с такива долни дела. А да управлявате света просто не сте дорасли. Страните, които са попадали под еврейска финансова зависимост, стават жалки карикатури на държави. Робски държави. Като САЩ за пример.
69
7
 
27
 
! Отговори
до 84 преди 12 години
Аз не знам евреин от Израел да има нобелова награда. някой израсъл и объчен в Израел. Всички са расли и учени от други държави. техен продукт са. А останалото е чиста сметкаджийница. След нобеловата награда за мир за Обама, вече стана публично ясно, че тези награди са пародия. Еврейчетата отдавна пускат рушвет. Нали знаете, че тази награда носи една кръгла сума пари. За това са там евреите. Прибират парите на горкия Нобел и връщат хонорар за комисията.
68
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
82, къде сложи *** при евреите? Те вярно, че малцинствата се подкрепят до един момент, ама това вече е тъпо...
67
38
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евреите са по-велики от всички, не може да се спори за това. Вижте само колко Нобелови лауреати са евреи. Нормално е да управляват света.
66
7
 
53
 
! Отговори
GOD real преди 12 години
Преди няколко дни израелската авиация бомбардира Газа. Имаше жертви 7 деца. Малки, невинни деца. Просто се отбеляза и точка. някакви си палестинчета. Гойчета, ***, предметчета. Очистени, е и? На някого да беше потърсена сметка. Някой да беше преследван. Някой да пое отговорност. Някой да бъде съден. А сега трябва всички дружно да ревем за убитите еврейчета. А защо са убити. Защото е казано, за простотиите на родителите ще трябва да платят децата. Убиха деца, дадоха деца. Така и ще бъде.
65
27
 
6
 
! Отговори
ROMEN EMPIRE преди 12 години
HAIDE PLUITE FACHISTI . KATO STANE VAPROS ZA ROMITE I EVREITE STE NA LINIYA DA PLUETE PO GOLEMI TAPUNGERI OT VAS NYAMA .