Отровното завещание на Андерш Брайвик

"Затваряме очи пред факта, че мирогледа му споделят мнозина в цяла Европа"
Обновена: 17 апр 2012 14:54 | 17 апр 2012 14:45, Елка Василева
175
Отровното завещание на Андерш Брайвик
Андерш Брайвик на влизане в съдебната зала. Снимка: Reuters

Терорът в Осло и Ютьоя нанесе на нас, норвежците, обща травма, която ще остане с нас завинаги. Ние сме обвързани и чрез съчувствието към оцелелите и роднините и приятелите на 77-имата убити през миналия юли. След атаката ние се събирахме за манифестации и публични прояви на скръб, пише Аслак Сира Мире* във вестник "Гардиън".

Но се опасявам, че тази реакция малко се отличава от реакцията на природно бедствие или смъртоносен инцидент от същите мащаби. Сега, когато започна процесът срещу направилият самопризнания убиец Андерш Беринг Брайвик, норвежката политика като че ли ще възстанови нормалния си ход. Въпреки че деянията, процесът и душевността на Брайвик тотално доминираха в националните медии, ние сякаш отбягваме политическите теми, близки до сърцето на терориста.

Тази зима Норвегия подписа споразумение за връщането в Етиопия на млади кандидати за убежище. Тези деца са живели цял живот в нашата страна, те говорят норвежки и посещават норвежки училища. Коалиция от организации се опита да спре тяхното принудително изпращане в една страна с нестабилна диктатура, но е много вероятно депортирането им да започне. Любовта, която трябваше да бъде отговорът на омразата на Брайвик, не се разпростря до тези деца, нито до палестинците, кюрдите или другите бежанци.

По същия начин дебатът за исляма и ислямофобията се ожесточи вместо да омекне след събитията от 22 юли м.г. След убийствата някои антиислямски организации и уебсайтове дадоха признаци на разкаяние, но този период отмина и сега озлоблението е още по-силно.

Онези, които настояват, че ислямът представлява заплаха за европейците и норвежците и твърдят, че последните 1500 години представляват история на безкрайния конфликт между християнската цивилизация и ислямското варварство, са толкова настойчиви както преди. Вместо да отвори вратата за почтен дебат, терорът циментира разногласията. Десните политици и антиислямски уебсайтове като document.no се върнаха към обичайната си практика. А норвежките вестници все още са длъжни да закриват своите интернет дебати при констатирана вербална обида към исляма или имиграцията в статия или коментар.

Всичко това е залегнало в сърцевината на идеологията на Брайвик. И въпреки че бяха използвани много думи, за да се декларира как 22 юли е променил и ще промени Норвегия, все още същите хора възразяват срещу нехуманността на нашата имиграционна политика и същите представители на десницата критикуват всичко, което изглежда като "отстъпление пред исляма". А покрай това ислямофобите отхвърлят твърденията, че имат нещо общо с Брайвик и сега още по-ожесточено бранят своята параноя.

След атаката премиерът Столтенберг заяви, че отговорът на Норвегия ще бъде повече демокрация и повече откритост.

Политиците от всички партии се присъединиха към него с декларация, че изборите през септември миналата година щели бъдат отговорът, който страната ще даде на терора. Трябваше хората да гласуват и да защитят демокрацията. Но преброяването показа, че нямаше голямо увеличение на избирателната активност.

Дебатът и говоренето за терора от 22 юли все повече и повече се съсредоточава върху подробностите: за самия акт, за грешките на полицията и правителството и най-вече върху биографията на Брайвик. Толкова напрегнато се взираме в очите на терориста, че започваме да ослепяваме. Вече познаваме всичките му пушки, костюми и униформи, неговите роднини и приятели. Той става знаменитост, икона на злото. Но затваряме очите си пред факта, че мирогледът на Брайвик се споделя от мнозина в цяла Европа.

Колективното отвращение от неговите действия не съвпада с колективно отвращение от неговите мотиви. В YouTube под документалния клип на Би Би Си за 22 юли могат да се прочетат коментари на хора, които твърдят, че са норвежци, като следния: "Така става, когато унищожаваш спокойната преди Норвегия, когато докарваш мюсюлмани, африканци и измет от Третия свят".

Норвежкият премиер и мнозина други казват, че няма да позволят на терористите да ни променят. Успяхме чак дотам, че обсъждането на връзката между Брайвик и съвременния политически живот стана табу. Убеден съм, че ние трябва да се променим след Ютьоя. Трябва да преосмислим най-сериозния измежду всичките
проблеми: как да се държим в бъдеще, когато хората от различни религии и култури живеят рамо до рамо в Европа? И как да се отнасяме към идеологията, която ни казва, че това е невъзможно.

Трябва да унищожим почвата, върху която е отрасъл Брайвик. Именно това е залогът в процеса срещу него. По-важно от наказанието, което ще му бъде наложено, е как да разбираме събитията от 22 юли. Какво ще четат нашите деца в учебниците си след 15 години? Ще бъде ли разглеждано това като безумен самотен акт на Брайвик или като продукт на нарастваща ислямофобия и омраза? Последиците ще вървят след нас поколения наред.

(БТА)


- - - - - - -
* Авторът Аслак Сира Мире е директор на Дома на литературата в Осло; писател и бивш лидер на Червения избирателен съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
6
 
5
 
! Отговори
скитник преди 12 години
Нашите мюсюлмани са НАПЪЛНО интегрирани и това ни дава ОГРОМНО предимство пред всички останали европейски държави,но трябва да го пазим ...
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашите мюсулмани са кротки хора!Но смее ли някой да каже, че са се интегрирали?!?!----------------- А ти на кое казваш интеграция? Да се покръстят и да си сменят имената ли?
76
5
 
3
 
! Отговори
Ordo преди 12 години
Налице е някаква мощна крайно-дясна организация сред норвежките военни (с разклонения Бог знае още къде), която 22 юли 2011 проведе демонстрация на сила за да упражни натиск върху факторите в Норвегия с цел промяна на курса. Не бива да се забравя, че множество нацисти и кадри на СС след края на -та св. война успешно се инфилтрираха в управлението на редица западно-европейски държави. Даже по време на Студената война началник на сухопътните сили на НАТО беше бивш гаулайтер и приближен на Химлер
75
3
 
23
 
! Отговори
пресичащ преди 12 години
Само който не познава от близо,не се е сблъсквал и не не е бил пострадал от Исляма,може да твърди че Андерш Брайвик е психопат и луд! Не случайно в своя задълбочен изследователски труд публикуван като \"МАНИФЕСТ\",откровено симпатизира на упоритостта и борбеността на балканските християнски народи и на много места ги изтъква и дава за пример, като се обосновава с драматичната история на Балканите в борбата срещу мохамеданството! А братята сърби като добри познавачи с опит в по ново време на Исляма,както винаги са с една крачка напред и вече съвсем са пощурели и са готови да му изпратят допълнителна юридическа защита и помощ на процеса в Осло и с възторг дебатират възможността за предоставянето на Брайвик на политическо убежище, ако се наложи да го пожелае!
74
3
 
3
 
! Отговори
Оrdo преди 12 години
Брайвик е само върха на айсберга. Немислимо е подобна организация на различни по вид атентати, извършени едновременно, да бъде организирана и извършена от един човек. Този процес е дирижиран и целта му е да се замажат нещата. Някои хора все още си спомнят първоначалните информации за нападение и срещу кралското семейство, които протекоха в информационния обмен в първите минути след атентатите. Освен това къде се потулиха снимките и данните, че Брайвик е масон и офицер от норвежките спец. части?
73
2
 
3
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Марк, говориш за неспособност за интеграция на другите общности, но ти самият не си се интегрирал. Стоиш като чуждо тяло в една култура, която няма друг избор освен да върви към все по-налагащо се унифициране на традиции, религиозност, мироглед...И разбира се, дори и в 600 годишен пример за съжителство на култури, може да се появят предпоставки за конфликти, подпалени от някой, който обвинява някого в неумение за интеграция...
72
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Християнският екстремизъм взема опасни размери в Норвегия и се превръща в крайна идеология водеща до омраза и избиване на хора както стана с евреите и *** при неонацизма и фашизма. Решението не е да се изтребят емигрантите, а да се спре ограбването на родините на емигрантите или ограбването на бедните страни от богатите западни страни и тези емигранти да спрат да преселват към богатите страни. Ако не се помогне на бедните държави, преселението ще погуби самия Запад и войната няма да спаси.
71
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо показва нацистки жестове?Войствени религии са юдаизма и исляма. Християнството е мирна религия. Щом е воиствен и е против исляма значи е с еврейте.???????
70
9
 
11
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
80, ако тези емигранти бъдат погнати от Зап. Европа, цялата икономическа система ще рухне.Даваш ли си сметка, че в някои държави като Великобритания, мнозинството от работещото население е именно от средите на имиграцията - от най-ниско квалифицираните миячи и чистачи до ай ти та, инженери, лекари и дори учители?Даваш ли си сметка, че процентът безработни сред местното население е по-висок отколкото сред имигрантите. А бе, многобройните бели господари си живуркат като безработни с помощи, които именно имигрантите изработват. За какво гонене от "в къщи" говориш:). Първо, това не ти е "в къщи", защото нямаш нотариаален акт за собственост върху територия, държава или пространства и второ, те не са ти дошли на гости, а са дошли да работят. Много е лесно да ползваш имигрантите два пъти - 1. Да ти работят и 2. Да си оправдаваш чрез тях целия обществен невървеж. Я, си отворете очите!
69
2
 
3
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
А бе, сканди, какви ги говориш:). Недей да смесваш несвързани едно с друго явления, каквито са алиенацията в западното общество (състояние, характерно за свръхурбанизираната култура на западния свят, явление описано още през 50-те години на 20 век от големите представители на екзистенциализма и "новата вълна" в киното - време, в което не е имало и намек за предстояща имиграция) и в същото пвреме явлението, масова миграция...
68
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я стига!!! Европа не е обетованата земя за всички бедняци по света. Да си стоят у дома и да си решават проблемите на място, вместо да разпространяват помежду си истории за охолния живот, който ще получат, без да работят. И откъде накъде ще ми идват в къщата със своите закони и ще ми ги налагат!? А за исляма нямам думи - и в корана е написано, че крайната цел е всички да станем мюсюлмани, защото няма друга "истинска" религия!!!
67
2
 
31
 
! Отговори
сканди преди 12 години
Виждам отвращението в очите на млади шведки когато някой мазен арабин или турчин ги закачи, виждам как в транспорта хората се затварят в себе си, всеки напъхал слушалки в ушите, чакащ с нетърпение да дойде спирката му..Не знам кога ще дойде времето да се слеят различните култури, проблема е, че днес, единственото време, в което живеем ние, сме принудени да понасяме всички други, без някой да се съобразява с нас, в собствения ни дом...
66
2
 
27
 
! Отговори
сканди преди 12 години
Не оправдавам убийствата, извършени от Брейвик, но се притеснявам, че никой не чува вика му за помощ!! Пресата и най-вече политиците са заети да убеждават всички колко европейското общество е демократично и как всички, видите ли, осъждат зверството...А всъщност настроенията са много различни, глухото ръмжене на младите европейци, тихото неизразяване на мнение на възрастните всъщност говори повече от напъните на политици, живеещи в лукс, виждащи чужденците само от купетата на лимузините!!
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 76: Защото е масон. Масонството е изключително могъща организация.
64
14
 
6
 
! Отговори
Българин преди 12 години
И пак да попитам:В свободните и независими БГ медии прочетохте ли поне 1 интервю с близки на жертвите на тоя социопат?Прочетохте ли поне 1 интервю с прокурорите,обвинители по процеса?Прочетохте ли поне 1 интервю с обикновени норвежки граждани,които са възмутени от това масово убийство на деца?Няма и да прочетете!Не се допуска това!Само ежедневна пропаганда на мислите,чувствата и идеите на това мръсно животно-убиец на снимката!ЗАЩО?
63
2
 
17
 
! Отговори
Мюсла-Башка преди 12 години
На резняка мюсла тип мюсла-писач - не четящ децата му ще станат на лагерна прах, викингите колкото и да са се изпедерасчили, все пак има вътък в тях и няма дълго да търпят простотията на мюслите които стават само за кражби и гадости. При нас е релативно по-сложно да се избавим от ***, защото масово ще крадат почти всички бетона и телта по строителните обекти за концлагери като му дойде времето
62
5
 
8
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Така че голямото предизвикателство пред хората ще бъде не как да се изгони една или друга общност от някъде си /посока, в която хората биват все повече тласкани от фашизацията в Европа/, а как да се преодолеят предразсъдъците към другия, за да могат хората да се обединят в борбата си срещу една система, раждаща несправедливост, бедност и все по-отчетлива поляризация.
61
4
 
15
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Това усещане за близост обаче ще се придобие тогава, когато хората помъдреят и разберат, че обикновеният имигрант и обикновеният бял работник/безработен имат общи интереси. И те се коренят в общия враг - индустриално-банкерско-мултинационалният бизнес, който в симбиоза с политическото създава разкол между двете общности - имигранти и местни и така насъсквайки ги един срещу друг реализира старият управленски принцип -"разделяй и владей".
60
11
 
5
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Естествено, че когато има съжителство на разнообразни култури, ще има и конфликт. Но също така е естествено с течение на времето, с поколенията, тези различия да бъдат изглаждани - говоря в перспектива от 5-6 поколения напред.Общият начин на живот и населяване на едни и същи пространства неизменно ще възпита и усещане за близост между различавалите се някога по цвят или религия хора.
59
1
 
22
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Скандинавия, какво има да съдим?Когато белите европейци решиха да вкарат евтина работна ръка през 60-70-те години и да го играят господари, тогава имиграцията беше нещо хубаво за тях. Когато обаче се прояви и обратната страна на явлението - вълни от чуждоетнически и чуждорелигиозни тълпи, изведнъж стана нещо много лошо!Е, няма как да черпиш само от хубавата страна на едно явление или както казваме "да ядем само на хляба мекото".Трябва да сме готови да приемем и негативите.