Отровното завещание на Андерш Брайвик

"Затваряме очи пред факта, че мирогледа му споделят мнозина в цяла Европа"
Обновена: 17 апр 2012 14:54 | 17 апр 2012 14:45, Елка Василева
175
Отровното завещание на Андерш Брайвик
Андерш Брайвик на влизане в съдебната зала. Снимка: Reuters

Терорът в Осло и Ютьоя нанесе на нас, норвежците, обща травма, която ще остане с нас завинаги. Ние сме обвързани и чрез съчувствието към оцелелите и роднините и приятелите на 77-имата убити през миналия юли. След атаката ние се събирахме за манифестации и публични прояви на скръб, пише Аслак Сира Мире* във вестник "Гардиън".

Но се опасявам, че тази реакция малко се отличава от реакцията на природно бедствие или смъртоносен инцидент от същите мащаби. Сега, когато започна процесът срещу направилият самопризнания убиец Андерш Беринг Брайвик, норвежката политика като че ли ще възстанови нормалния си ход. Въпреки че деянията, процесът и душевността на Брайвик тотално доминираха в националните медии, ние сякаш отбягваме политическите теми, близки до сърцето на терориста.

Тази зима Норвегия подписа споразумение за връщането в Етиопия на млади кандидати за убежище. Тези деца са живели цял живот в нашата страна, те говорят норвежки и посещават норвежки училища. Коалиция от организации се опита да спре тяхното принудително изпращане в една страна с нестабилна диктатура, но е много вероятно депортирането им да започне. Любовта, която трябваше да бъде отговорът на омразата на Брайвик, не се разпростря до тези деца, нито до палестинците, кюрдите или другите бежанци.

По същия начин дебатът за исляма и ислямофобията се ожесточи вместо да омекне след събитията от 22 юли м.г. След убийствата някои антиислямски организации и уебсайтове дадоха признаци на разкаяние, но този период отмина и сега озлоблението е още по-силно.

Онези, които настояват, че ислямът представлява заплаха за европейците и норвежците и твърдят, че последните 1500 години представляват история на безкрайния конфликт между християнската цивилизация и ислямското варварство, са толкова настойчиви както преди. Вместо да отвори вратата за почтен дебат, терорът циментира разногласията. Десните политици и антиислямски уебсайтове като document.no се върнаха към обичайната си практика. А норвежките вестници все още са длъжни да закриват своите интернет дебати при констатирана вербална обида към исляма или имиграцията в статия или коментар.

Всичко това е залегнало в сърцевината на идеологията на Брайвик. И въпреки че бяха използвани много думи, за да се декларира как 22 юли е променил и ще промени Норвегия, все още същите хора възразяват срещу нехуманността на нашата имиграционна политика и същите представители на десницата критикуват всичко, което изглежда като "отстъпление пред исляма". А покрай това ислямофобите отхвърлят твърденията, че имат нещо общо с Брайвик и сега още по-ожесточено бранят своята параноя.

След атаката премиерът Столтенберг заяви, че отговорът на Норвегия ще бъде повече демокрация и повече откритост.

Политиците от всички партии се присъединиха към него с декларация, че изборите през септември миналата година щели бъдат отговорът, който страната ще даде на терора. Трябваше хората да гласуват и да защитят демокрацията. Но преброяването показа, че нямаше голямо увеличение на избирателната активност.

Дебатът и говоренето за терора от 22 юли все повече и повече се съсредоточава върху подробностите: за самия акт, за грешките на полицията и правителството и най-вече върху биографията на Брайвик. Толкова напрегнато се взираме в очите на терориста, че започваме да ослепяваме. Вече познаваме всичките му пушки, костюми и униформи, неговите роднини и приятели. Той става знаменитост, икона на злото. Но затваряме очите си пред факта, че мирогледът на Брайвик се споделя от мнозина в цяла Европа.

Колективното отвращение от неговите действия не съвпада с колективно отвращение от неговите мотиви. В YouTube под документалния клип на Би Би Си за 22 юли могат да се прочетат коментари на хора, които твърдят, че са норвежци, като следния: "Така става, когато унищожаваш спокойната преди Норвегия, когато докарваш мюсюлмани, африканци и измет от Третия свят".

Норвежкият премиер и мнозина други казват, че няма да позволят на терористите да ни променят. Успяхме чак дотам, че обсъждането на връзката между Брайвик и съвременния политически живот стана табу. Убеден съм, че ние трябва да се променим след Ютьоя. Трябва да преосмислим най-сериозния измежду всичките
проблеми: как да се държим в бъдеще, когато хората от различни религии и култури живеят рамо до рамо в Европа? И как да се отнасяме към идеологията, която ни казва, че това е невъзможно.

Трябва да унищожим почвата, върху която е отрасъл Брайвик. Именно това е залогът в процеса срещу него. По-важно от наказанието, което ще му бъде наложено, е как да разбираме събитията от 22 юли. Какво ще четат нашите деца в учебниците си след 15 години? Ще бъде ли разглеждано това като безумен самотен акт на Брайвик или като продукт на нарастваща ислямофобия и омраза? Последиците ще вървят след нас поколения наред.

(БТА)


- - - - - - -
* Авторът Аслак Сира Мире е директор на Дома на литературата в Осло; писател и бивш лидер на Червения избирателен съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
мм преди 11 години
До Биби мисля че не е .телевизията много ти влияе .помисли трезво.утре като дойдат и започнат да ти диктуват живота по тяхните правила за какво ти е била тази (демокрация)
137
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Буревестник Ами ако бяха смазали Италия,Австрия и ...Да попитам аз сега кой щеше да се радва на Давинчи Микеланжело и др.или им е все едно на някой.Не се знае и ние какво сме загубили при условие че сме си създали сами азбуката.
136
1
 
1
 
! Отговори
Биби преди 11 години
Този е психично болен!
135
0
 
2
 
! Отговори
musi преди 11 години
ti da go ***ş ti si mnogo prost
134
0
 
4
 
! Отговори
НЕ СМЕ НАРОД!!! преди 11 години
Ех,Ех,Ех Не уважайми мои сънародници,ВСЯКО СТАДО СИ ЗАСЛУЖАВА ОВЧАРЯ!!! Оставяте вече 22 години да ви МАНИПУЛИРАТ ,ЕВРЕЙСКИ МЕДИИ КАТО БИ ТИ ВИ, И СТОИТЕ ПО КЪЩИТЕ СИ ОБЗЕТИ ОТ НИХИЛИЗЪМ И ОМРАЗА ЕДИН КЪМ ДРУГ ОСТАВЯЙКИ СЕ СИСТЕМАТА ДА ВИ КОНТРОЛИРА И НАКРАЯ КОГАТО НИЕ МАЛКОТО БУДНИ ВИКАМЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ ЗА СЪПРОТИВА ВИЕ МИНАВАТЕ И ЗАМИНАВАТЕ ВСЕ ЕДНО НЕ ВИ КАСАЕ!!! Не сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат.
133
0
 
0
 
! Отговори
някойси преди 11 години
Като го гледам на снимката /по горе/ само дето не е казал "хайл Хитлер'"!Дано ние и бъдните поколения имамеме късмета да живеем в мир.
132
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бяла стая с под от фаянсови плочки . Металните белезници са свалени.Изтрел. Съдебен лекар.
131
0
 
2
 
! Отговори
do 140 преди 11 години
Брайвик НЕ СЕ оправдава.Той излага ПРИЧИНИТЕ, поради които е дествал така.Медиите в статиите наистина доста филтрират. Той разказва как най-добрията му приятел в ранното тийнейджърство е бил от имигрирало семейство, мюсюлмани. Казва, че още тогава му е направило впечатление техните действия в неговата държава, която ги е приела с 'добре дошли', когато са бягали от война или бедност. И не, не го подкрепям в избора на мишена.
130
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие, които подкрепяте Брайвик, които сте за него??????Бели? Расови? Та той първо вас ще ви изтреби.
129
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЕЛИК СИ БРАИВИК..ВЕЛИК.
128
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашите политици се държат като виновни пред тези, чиито деди клаха българите, арменците и други цели 500 години! Аз се чудя защо повече от 100 години не са сменени турските имена на български села, местности и други?На какво прилича това?!Недоверието ми се оправда, когато ДПС подкрепи отказа за Белене.За коя страна работи ДПС?
127
7
 
28
 
! Отговори
НФСБ преди 11 години
България на българите! Да се сринат до основи всички джамии - гнезда на антибългарски действия и ерозия на държавността! Докога ще търпим сервилността на политиците ни? Докога ще си затваряме очите пред незаконната ДПС? Докога ще толерираме палачите си?
126
5
 
21
 
! Отговори
интелектуалец преди 11 години
Тъпите мохамедани искат да ни превземат с прекомерно раждане на ***! Къде е в тях интелекта и хуманизма да проумеят, че с тъпите си популации са безполезни и вредни! Ние преценяваме как ще отгледаме, възпитаме и осигурим бъдеще на нашите деца, а те само раждат някакви *** и искат помощи и посягат на всичко наше! Ще позволим ли тази *** да оскверни нашите огнища и родова памет? Малко ли ни клаха като пилци? Ненаситни хиени!
125
6
 
26
 
! Отговори
Буревестник преди 11 години
*** тръгнаха от османския бейлик. Бяха 10 хил. ***. С ятаган и огън заграбиха 12 арменски области, изклаха десетки милиони християни, съсипаха Византия, Киликия, Фригия, Месопотамия, обезкървиха гърци, българи, сърби, кюрди и напредват към Европа. Каква толерантност може да ги накара да се интегрират? Никаква! Те са обсебени от исляма. В много от сурите и аятите на Корана се зове за джихат - свещена война с християните. Единственото нормално поведение към тях е да бъдат прогонени от ЕС!!
124
20
 
9
 
! Отговори
doc. N. K. преди 11 години
До всички които подкрепят лудата, скопена норвежка *** Брайвик. - Вие май сте по-луди и от тази ***! Той сега се чуди какво да усуква за да се оправдае! Борил се срещу исляма - ха-ха, по-голяма глупост не съм чул! Интересно как се бори-като убива 77 християнски деца ли?!!! Много жалко, че в Норвегия обществото и властта са дълбоко уродливи, и дават думата на този нечовек да повръща душевната си смрад в медиите и да трови хората! В нормална държава биха го рязали бавно на парчета до смърт!
123
12
 
22
 
! Отговори
658 преди 11 години
Браивик трябва да е президент на Балгария а Волен премиер.
122
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има едно много просто нещо-държавата има закони, важащи за всички.Религията е отделно от държавата и тя няма право да доминира по никакъв начин в светския живот.Гостите да се съобразяват с правилата на домакина, който ги е поканил и да се постарае да се държи така, че довакинът да спи спокойно, без да се опасява, че докато спи, ще му направят джамия в хола.Проблемът е в колониално-обременени западни правителства, пронеждали недалновидна АЛЧНА и използваческа политика.
121
4
 
35
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Нормално е да го подкрепяме, като виждаме какво става в България:- *** крадат, мамят и се плодат;- както казвате еврейските банкерчета ни пият кръвчицата с безбожни лихви;- всякакви посланници и чужденци си позволяват да ни говорят глупусти;- ЕС постоянно натяква, че все нещо не сме направили, като на фона на скандалите за милярди с Вили Клаас, Гърция, Ирландия и др. сме нищо;- не на последно място, точаянието на хората е стигнало до там, че искат някой такъв да почне да решава нещата
120
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
що не писаха че плака по време на процеса паралиите са го зомбирали но вьтре е пьлно с по големи зомбита от КОЛОНИИТЕ НА КРАЛИЦАТА
119
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
между християнската цивилизация и ислямското варварство ДЕМАГОГИЯ СЛЕД ХРИСТИЯНСКОТО ВАРВАРСТВО САМО АЛЧНОСТ И ПАК АЛЧНОСТ КЛАДИ И НА ДВА КОНТИНЕНТА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ СВИХА СЕ ДО РЕЗЕРВАТ DEMAGOGIYA коя религийа е по толерантна