Смъртна присъда за най-лошите от лошите!

"Вашингтон пост": Заслужено възмездие за най-чудовищните простъпки
2 май 2012 21:52, Елка Василева
61
Смъртна присъда за най-лошите от лошите!
Дали случаят Брайвик няма да накара повече хора в Европа да се запитат дали в цивилизованите страни няма място за смъртното наказание. Снимка: архив, Reuters

Ако някой е олицетворение на злото, това е Андерш Брайвик, пише Чарлз Лейн във„Вашингтон пост“. Този 33-годишен норвежец грубо смути обичайното спокойствие в своята страна на 22 юли 2011 г., като застреля 69 души, повечето младежи, на летен лагер. Малко преди това поставена от него бомба в Осло уби още осем души. Той направи това само за да защити Норвегия от мултикултурализма, както сам обясняваше екзалтирано впоследствие.

Но по един въпрос Брайвик не говори като луд. По време на процеса срещу него той обяви за "жалък" факта, че може да бъде осъден за деянията си на максимум 21 години затвор (или повече, ако бъде сметнат за обществено опасен). Той заяви, че "би приел" смъртна присъда. Но, разбира се, той няма да я получи, защото Норвегия отдавна е отменила крайната наказателна мярка.

Норвегия пострада тежко заради Брайвик и аз не искам да сипвам сол в раните й. Но тази ситуация илюстрира колко погрешна е забраната на смъртното наказание във всички случаи. Ако екзекутирането на невинен човек е най-лошият сценарий за привържениците на смъртното наказание, то тогава опитът да сплашиш Брайвик със затвор свежда до абсурд движението за отменяне на смъртното наказание.

Аболиционизмът по отношение на смъртната присъда не е ограничен само в Европа. Миналата седмица губернаторът на Кънектикът Дан Малой подписа закон, който премахна крайната наказателна мярка, което означава, че нито един бъдещ Брайвик няма да бъде екзекутиран в този щат. Шестнайсет други щата на САЩ нямат смъртно наказание, а избирателите в Калифорния ще получат възможността да се присъединят към тях на референдума в ноември.

В Съединените щати набират мощ аболиционистките аргументи, особено твърденията за големите разходи по процедурата на обжалването на смъртната присъда и риска да бъдат екзекутирани хора по грешка. Малой се позова и на "нравствен елемент" в своето решение.

Такива практически и нравствени опасения са разбираеми най-вече при рутинни процеси за убийства в денонощни магазини, при които рискът от грешка изглежда относително висок в сравнение с облагите от наказване на убийството със смърт.

Но Брайвик не е обикновен престъпник. Той представлява специален случай на хладнокръвно убийство на деца от политически терорист, чиято вина е неоспорима и който остава напълно неразкаял се: и наистина той каза пред съда, че би убивал още, ако му се удаде възможност.

Кое е по-лошо от морална гледна точка - да екзекутираш извършителя на тази кървава баня или да го оставиш жив при съпътстващия риск, макар и малък, той да успее да изпрати от затвора своето послание до възприемчива аудитория или да избяга, или един ден да си издейства предсрочно освобождаване?

Няма научен отговор на този въпрос. Да опонираш на смъртното наказание независимо от престъплението или от последствията от това да оставиш извършителя жив е последователна и принципна позиция. Ако норвежците искат да правят от това въпрос на чест, тяхна си работа.

В Кънектикът 62 на сто от регистрираните избиратели подкрепят смъртното наказание за убийство, сочи анкета на университета "Куинипиак" от миналия месец. Така че от законодателите и губернатора се е изисквала политическа смелост да направят това, което са направили.

Но нека отбележим, че приетият в Кънектикът закон не е с обратна сила. Той няма да се прилага към онези 11 души, които вече са получили смъртни присъди. Сред тях има и двама осъдени за това, че през 2007 г. са нахлули в жилище, изнасилили са и са удушили една жена, убили са двете й дъщери, след което са подпалили труповете.

Изглежда малко непоследователно и не толкова смело да осъдиш несправедливостта и неморалността на смъртното наказание, като същевременно оставяш в сила присъдите в 11 случая. Това ме кара да заключа, че политиците в Кънектикът, които са гласували да забранят занапред крайната наказателна мярка, все още се затрудняват да възразят срещу смъртното наказание във всеки отделен случай, колкото и ужасяващ да е той.

Неоспорим е фактът, че движението за премахване на смъртното наказание върви срещу една от най-старите и най-устойчиви нравствени позиции на човечеството: че трябва да има заслужено възмездие за най-чудовищните простъпки.

Даже и в Норвегия вилнеенето на Брайвик стана причина за преосмисляне. Непосредствено след неговите престъпления миналото лято един мъж на име Томас Индребьо написа в интернет, че "смъртното наказание е единствената справедлива присъда в този случай!!!". Впоследствие Индребьо бе назначен за съдебен заседател в процеса срещу Брайвик, но трябваше да бъде отзован заради коментара си. Това бе правилен, основателен призив.

И се чудя дали случаят Брайвик няма да накара повече хора в Европа да се запитат дали наистина в цивилизованите страни няма място за смъртното наказание. Както в чужбина, така и тук, в САЩ, имаме нужда от дебат - по-малко поляризиран и по-малко политизиран - и от по-искрени законодателни усилия за помиряването на действащите опасения от смъртното наказание и ясните и трайни убеждения в обществото, че тази крайна мярка трябва да бъде възможна за "най-лошите от лошите" престъпници.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
8
 
22
 
! Отговори
МИТКО преди 11 години
НЕ СЪМ ПРОТИВНИК НА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ ПО ПРИНЦИП, НО ИМА ЕДИН ИНТЕРЕСЕН МОМЕНТ В ЦЯЛАТА РАБОТА - НА СМЪРТ ПОДЛЕЖИМ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ! ТОГАВА КАК ТОВА МОЖЕ ДА БЪДЕ НАКАЗАНИЕ?!?!?!?! - НЕЩО, КОЕТО РАНО ИЛИ КЪСНО ОЧАКВА ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС??? ОСВЕН ТОВА, ОТДАВНА Е ИЗВЕСТО, ЧЕ СМЪРТНАТА ПРИСЪДА НЯМА НИКАКЪВ, АМА НИКАКЪВ ПРЕВАНТИВЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ПРЕСТЪПНОСТТА... ОСТАВА САМО ИЗМАМНАТА ПЕРСПЕКТИВА ЗА УСПОКОЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВОТО, АМА ДАЛИ Е ДОСТАТЪЧНА?....
31
9
 
11
 
! Отговори
.. преди 11 години
По *** статия отдавна не бях чел
30
14
 
18
 
! Отговори
Месия преди 11 години
Човек на смърт няма право да съди!
29
9
 
34
 
! Отговори
до the Truth преди 11 години
Дааа, дааа продължавай да ревеш за негърчетата.Понякога дори в САЩ ги пържат на ел.стола.Голяма дискриминация голямо чудо.То пък бива бива реване за *** *** чак пък толкова.Преди месец некви *** в Англия разпорили детето си щото мислели,че някакъв дух го е обладал и те да го излекуват та го направили на котлети.Първо го били с пръчки а после изкарали ножа и го нарязали на парчета докато било още живо.Та искам да те запитам пак ли белите са виновни щото черните са маймуни?
28
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Американците са смешници!Какво наказание е смъртната присъда бе?!? НИКАКВО.Една приспивателна инжекция и сладки сънища. Това си е измъкване.Помислете си ако сте роднини на пострадалите това възмездие ли е ?!Я да търка нара 21 години и после ще плаче за приспивателната инжекция ама няма.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 30 Не разбрах какво е твоето мнение.
26
7
 
3
 
! Отговори
човек преди 11 години
Ако тази статия е официално мнение на каквато и да е национална медиа, боже опази, но така изглежда. Като чета коментарите също просто се хващам за главата. По-долу No 13 се възмощава също, но завършва с "бог да пази България". За какво да я пази, за тези хора ли, които пишат такива мисли като за Нобелова награда?
25
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много хейтъри в България как е възможно да удобрявате убийстото на69 невинни деца ????Ами ако товадете беше вашето дали щяхте да сте толкова щастливи ??? Такива изверги трябва да се набиват на кол да умират бавно само това може да ги възпре! Какво наказание е 20 години затвор да погубиш стотици животи ????? Ами родителите на тези деца ??? ХЕЙТЪРИ МРАЗЕТЕ ВАС И МАЙКИТЕ СИ ,ЧЕ СА ВИ РОДИЛИ А НЕ ХОРАТА ДЕТО С НИЩО НЕ СА ВИ ВИНОВНИ !!!
24
7
 
13
 
! Отговори
jan преди 11 години
Сбъркал си - били са комсомолци. Затова са по-ценни и наградата трябва да е по-голяма - пътуване до Марс в разхерметизирана кабина. Олигофренията е във възход!
23
25
 
17
 
! Отговори
Рогача преди 11 години
По принцип съм "ЗА" смъртната присъда, но Брайвик е убил комунисти, а това е похвално и заслужава медал и двуседмична почивка на френската ривиера на държавни разноски!
22
7
 
26
 
! Отговори
jan преди 11 години
Аман от "модерни европейци", "хуманисти" и всякаква друга ***. Затова западната цивилизация потъва - заради псевдохуманизъм, лицемерие и арогантност. Брайвик убил 69 деца - смърт! Буш виновен за стотици хиляди убити - съд в Хага! Око за око, зъб за зъб! Само страхът от смъртта възпира повечето убийци-садисти
21
6
 
9
 
! Отговори
the Truth преди 11 години
Антиме, силно искам същите присъди за изброените случаи, но едновременно с това искам неоспорими доказателства за вина. Би трябвало да си наясно как се случват нещата във България. Не са изстинали още гробовете на жертвите на ДС, за да забравим как един държавен инструмент се използваше за отстраняване на неудобните. Заплахата идва от това, някой да те припознае, надявам се ме разбираш.
20
5
 
23
 
! Отговори
Антим преди 11 години
Truth, не натоварвай крехката си психика. Вредно е! Без да ми мигне окото ще гръмна онзи, който изнасилил 82-годишната старица и я е убил, 12- годишното момиченце и го е заклал със стъкло от счупен буркан! Ще се чувствам като архангел Михаил! Какъв хуманист си, бе! Когато освободиш Земята от един Брайвик, ще спасиш 1000 дарфурчета или сомалийчета от гладна смърт! Аз съм твърдо за ВСЕНАРОДЕН РЕФЕРЕНДУМ ПО ВЪПРОСА ЗА ВРЪЩАНЕ НА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ! Нека НАРОДЪТ се произнесе!
19
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като ви чета коментарите, моля обяснете защо според вас Брайвик е герой? Та той не екзикутира ли норвежки деца? Какво означава Норвегия за норвежците, ако екзикутираш деца от норвежки произход. Да не е екзикутирал *** или някаква друга раса? Обяснете за какво сте му привърженици. Нещо не разбирам за какво става въпрос...
18
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само Годпод има право да отнема живот. Ако е супер опасен сложи му доживот, но не и смърт. Това е антиморално наказание, никой няма право да отнема живот.
17
8
 
9
 
! Отговори
the Truth преди 11 години
ПоИмам предвид изпълнителя на присъдата, това ще те бележи психически за цял живот, особено в момента, в който осъзнаеш, че твоето ежедневие е да приключваш живота на хора и за това ти се плаща. екзекуцията на убиец не те прави по- различен от него и това важи не само за екзекутора, но и за обществото.
16
7
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 11 години
Пълни глупости. :-) Няма какво повече да се каже за този жалък опит за разсъждения. :-)
15
10
 
11
 
! Отговори
the Truth преди 11 години
В случая не говоря конкретно, представете си да ви осъдят на смъртна присъда, само защото не сте от "правилните" хора. Не изглежда никак розово, нали? По никакъв начин не подкрепям изродщината на Брайвик, но убийството не е отговор на убийството. Представете си какво ще му е и на човека, нагърбен със задачата да убива.
14
2
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
A Vashington post iska li smartna prisada za Amerikanskia serzant koito izbi nevinni Afganistanci zeni i deca
13
7
 
25
 
! Отговори
the Truth преди 11 години
През 1944-та година, в щатите екзекутират на електрическия стол 14 годишно дете, в обвинение за убийство на две бели момичета, само защото момчето е било негърче, тоест не е имало никакъв шанс. Журито и съдията са били бели. Сещам се и за един друг ***, който прекара 20 години зад решетките и след това екзекутиран за двойно убийство, предвид, че в последствие се разкрива, че е бил невинен през цялото време. Предразсъдъците са най- страшния момент, при дело със възможност за смъртна присъда.