Паралелният свят на мюсюлманите в Швеция

Оказва се, че в страната има общност, живееща според законите на шериата
Обновена: 23 май 2012 13:23 | 23 май 2012 13:23, Елка Василева
332
Паралелният свят на мюсюлманите в Швеция
Петъчна молитва в джамията в шведския град Малмьо. Снимка: архив, Reuters

"Един мъж има правото да бие жена си и тя не бива да се оплаква в полицията. Един мъж има правото да има няколко жени. Един мъж има правото да иска секс от жена си по всяко време и тя не може да отхвърля справедливото желание на своя съпруг".

Тези "три права" на мъжа - глава на семейство, прозвучали в програмата "Разследване" на шведската обществена телевизия SVT, взривиха Швеция, като предизвикаха дебати в медиите и в министерския кабинет, пише в. "Новие известия".
 
Две журналистки от предаването посетиха десетте най-популярни джамии в страната, като едната се представи за млада мюсюлманка, придружена от своя приятелка.

Жените помолиха местните имами за съвет във връзка с житейските проблеми на "героинята". Съпругът й бил многоженец, пребивал своята благоверна и настоявал тя пряко волята си да изпълнява съпружеските си задължения. Разговорите бяха записвани със скрита камера. В шест от десетте джамии имамите увещаваха клетницата да се подчини на мъжа си, търпеливо да понася побоите и да не търси от властите закрила в семейните си несгоди. Духовните лидери потвърдиха освен това правото на мъжа да има няколко жени и да получава секс винаги, щом пожелае.

След известно време репортери от "Разследване" посетиха споменатите джамии открито и зададоха същите въпроси пред камера. Отговорите бяха съвсем цивилизовани, в духа на шведските закони и обществени норми.

Капанът щракна и се затвори. Пред нацията бе потвърдена тезата, внушавана й отдавна от десните радикали: "Мюсюлманската общност живее според собствени правила и мами държавата."

Ефектът от предаването може би нямаше да е така силен, ако в Скандинавия не живееха с мисълта за два шумни процеса. В Норвегия съдят 33-годишния масов убиец Андерш Брайвик, извършил двоен терористичен атентат, за да брани обществото от
"мултикултурализма" (както нарича ислямизацията), а в Швеция - негов духовен сродник и съмишленик, 40-годишния Петер Мангс, получил прякора "Ужаса на Малмьо". Години наред Мангс тероризираше този град, разстрелвайки със снайперистка пушка хора "с ориенталска външност". Обвинен е в три убийства и 12 опита за убийство. Брайвик впрочем припозна вече Мангс за свой съратник - изпрати му от затвора писмо, в което предлага приятелство и морална подкрепа.

Предаването "Разследване" изправи властите и медиите пред трудна дилема: те не можеха да приемат факта, че в страната има общност, живееща според законите на шериата; същевременно обаче се страхуваха неволно да вземат страната на Брайвик и Мангс - "борци срещу ислямизацията".

Отчели този момент, лидерите на мюсюлманската общност в Швеция се възползваха от скандалното телевизионно предаване и преминаха в атака срещу журналистите.

"Трудно бихме си представили по-добър подарък за десните екстремисти. И всичко това става по време, когато антимюсюлманските сили в страната са необичайно силни" – ето едно типично изявление, направено в случая от Омар Мустафа, председател на ислямско сдружение в Швеция.

Либерални представители на исляма наистина осъдиха изказванията на имамите, чиято позиция според тях се дължи на невежество - повечето имами, служещи в джамиите из северноевропейските държави, се "внасят" от Саудитска Арабия, прочута с религиозния си консерватизъм. Те смятат, че правителството трябва да отпусне средства за подготовка на ислямски духовни водачи в самата Швеция.

Както сочат първите изявления на хора от кабинета, властите в страната се очертава да склонят. "Приветствам идеята да започне обучение на имами в Швеция. Тогава тези хора ще са добре запознати с основополагащите шведски ценности", заяви министърът за интеграцията Ерик Уленхаг. По думите му вече е разпоредено и съответното проучване.

Стефан Атефал - министър за публичната администрация и жилищното строителство, чието ведомство разпределя дотациите за религиозни организации, съобщи на свой ред, че подчинените му започват тези дни проверки в мюсюлманските общности, в чиито джамии имамите правят противозаконни изказвания. Ако там не се осъществи "демократизация", паричните помощи ще бъдат спрени.

Критиците на "икономическия камшик" обаче не вярват той да стане ефикасен инструмент за влияние върху живота на мюсюлманските общности. Споменатата Саудитска Арабия например харчи десетки милиони долари за изграждане на джамии в Европа, включително в Швеция, а също и за подготовка на имами, които да
служат в чужбина. За тази държава е нищо работа да поеме издръжката на общностите, които изгубят шведската държавна подкрепа.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Один проклина в момента, а Тор готви ***! :) Чалмалиите нямат място във Валхала!
205
0
 
17
 
! Отговори
Е па оно... преди 11 години
Обединени Европейски Емирства...
204
1
 
24
 
! Отговори
БГ преди 11 години
До 235 ... говоря от парво лице единствено число, лично са ме заплашвали мюсулмани от Иран ... щели да режат глави и не знам к'во си ... при това не в България. Ми те масово са си комплексари и само прикриват долните си страсти зад разни теории ... кой може да докаже какво е било преди 2000 години ... даже и най големите фанатици, не са го видиали с очите си за да гопроповядват ... ама техните имами опрашват редовно момиченцата ... ако не им пуснат, ги убиват (даже и в щатите). И то пак в името
203
5
 
33
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Тоя техния Алах (мохамед) си е някав бесен перверзен комплексар ... При това лицемерен егоист ... Много жени (да си ги ***) а с децата (6 годишните му жени) кво ще прави ... И тях ли??? Ами това си е жива перверзия !!!
202
0
 
31
 
! Отговори
до 223 преди 11 години
"Не можеш да презираш нещо ,което не познаваш,нещо ,за което слушаш само по медиите..."Ами ти явно не презираш педофили,изнасилвачи и убиици. Или ги познаваш. Чудно ми е кое от двете.
201
12
 
6
 
! Отговори
da 230 преди 11 години
Всеки е дал нещо на света,фундаментът на математическите ни познания,като започнем разбира се от числовата система се дължи основно на гърци и араби,така че не трябва да се подценява техния принос за науката.Относно модерните технологии-да Западния свят създаде Аушвитц,атомната бомба и химическото оръжие,вярно е...
200
0
 
0
 
! Отговори
до 228 преди 11 години
А Арабския полуостров да не би да е в Австралия? хахаха... Отвори бързо картата...
199
2
 
24
 
! Отговори
do 224 преди 11 години
А ти наясно ли си че всички модерни технологии от химия, до инжинерство и машини са създадени от западния христянски свят...исляма единствено може да копира и имитира и перверзно да лицемерничи?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
198
13
 
5
 
! Отговори
до 226 преди 11 години
Коперник не мюсюлманин,но:първите хора,които използват x,y и z за означаване на неизвестноразработват дробите и действията с иррационални числакоренуват и решават уравненияразвиват първите теории за тригонометрията са АРАБИ,харесва ли ви или не... съжалявам ЧЕТЕТЕ,не гледайте бтивито какво ви говори...
197
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук някой ислямисти още малко искат да ни убедят и че Коперник е мюсюлманин! Ислямът няма място в Европа, а тия диваци трябва да се натирят в Азия и Африка от където са се пръкнали!
196
13
 
4
 
! Отговори
do samo minavam преди 11 години
Наясно ли си,че всички фундаментални математически и астрномически знания са събрани и открити от гърци и мюсюлмани...
195
9
 
1
 
! Отговори
до 216 преди 11 години
Не можеш да презираш нещо ,което не познаваш,нещо ,за което слушаш само по медиите,това е. Няма как да давате коментари на хора,които сте виждали само на картинки.
194
0
 
12
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Гениалният евреин,Аинщаин,формулира теорията за относителност,човек се кани да надникне във Вселената.Може би ще намери братя по разум,на по високо духовно и технологично ниво.А какво правят тези ***,бият чела в земята,зареждат се с бомби и се наричат камикадзе.Безпросветници,не познават моралния кодекс на самурая,закона Бушидо.Впрочем какво ли се чудя...Бунтът е превилегия на Роба.
193
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента, в който Мохамед видял Аиша, той започнал да се стреми тя да му стане жена. Проблемът бил, че по това време Аиша била на 4-5 години, а Мохамед на 50 години. Въпреки това Мохамед не губел време, за да осъществи стремежа си. Когато Аиша станала на 6 години, той поискал ръката й.
192
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Господ бог, един създател на всичко и всички, е дал на арабското/ислямско семе единствено сух пясък и солена вода, кои са те за да идват в нашите земи и да ни казват и насилват какво да слушаме, говорим, ядем, как да се обличаме и какво да правим и на кои да се молим? Подигравка с демокрацията/хората е единствено да изискват и консумират демокрация, но не и да участват в нея.Ислямското нашесвие е господен тест за всички вярващи.
191
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още веднъж става ясно какъв морал се проповядва в джамиите.Европа трябва да вземе крути мерки срещу т.нар. вносен ислям.Няма смисъл да се мразим заради религиозните си убеждения,но има голям смисъл Европа да не затъне в ислямски фундаментализъм.
190
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Практикуването на педофилия от исляма датира от времето на пророк Мохамед - Наскоро в Газа се състоя гала събитие. Групировката Хамас спонсорира масова сватба на 450 двойки. Повечето от младоженците бяха между 20 и 30 години, а булките между 6 и 9 г. Влиятелни мюсюлмански личности, сред които Махмуд Ал-Захар, лидер на Хамас, присъстваха и поздравиха двойките.
189
30
 
2
 
! Отговори
Ястреб С* преди 11 години
"Пътят на исляма е единственият път за спасението на земята!" - принц Чарлз при откриването на джамия в Лондон. Най-голямото зло, сполетяло човечеството е пълната доминация на света от юдейо-християнството. За щастие, все повече хора около света се събуждат от апатията и избират пътя на спасението - исляма!
188
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на шведите и всички западно европейци...Да гонят българите и *** от техните страни обратно в БГ...но да заселват страните си с това ислямско семе,....да им е честит расизма към белите източноевропейци и лицемерното отношение и гостоприемство към близко източните пришалци...
187
5
 
0
 
! Отговори
do 211 преди 11 години
Дано Господ на теб ти прости,че мразиш и плюеш вместо да обичаш :}