Паралелният свят на мюсюлманите в Швеция

Оказва се, че в страната има общност, живееща според законите на шериата
Обновена: 23 май 2012 13:23 | 23 май 2012 13:23, Елка Василева
332
Паралелният свят на мюсюлманите в Швеция
Петъчна молитва в джамията в шведския град Малмьо. Снимка: архив, Reuters

"Един мъж има правото да бие жена си и тя не бива да се оплаква в полицията. Един мъж има правото да има няколко жени. Един мъж има правото да иска секс от жена си по всяко време и тя не може да отхвърля справедливото желание на своя съпруг".

Тези "три права" на мъжа - глава на семейство, прозвучали в програмата "Разследване" на шведската обществена телевизия SVT, взривиха Швеция, като предизвикаха дебати в медиите и в министерския кабинет, пише в. "Новие известия".
 
Две журналистки от предаването посетиха десетте най-популярни джамии в страната, като едната се представи за млада мюсюлманка, придружена от своя приятелка.

Жените помолиха местните имами за съвет във връзка с житейските проблеми на "героинята". Съпругът й бил многоженец, пребивал своята благоверна и настоявал тя пряко волята си да изпълнява съпружеските си задължения. Разговорите бяха записвани със скрита камера. В шест от десетте джамии имамите увещаваха клетницата да се подчини на мъжа си, търпеливо да понася побоите и да не търси от властите закрила в семейните си несгоди. Духовните лидери потвърдиха освен това правото на мъжа да има няколко жени и да получава секс винаги, щом пожелае.

След известно време репортери от "Разследване" посетиха споменатите джамии открито и зададоха същите въпроси пред камера. Отговорите бяха съвсем цивилизовани, в духа на шведските закони и обществени норми.

Капанът щракна и се затвори. Пред нацията бе потвърдена тезата, внушавана й отдавна от десните радикали: "Мюсюлманската общност живее според собствени правила и мами държавата."

Ефектът от предаването може би нямаше да е така силен, ако в Скандинавия не живееха с мисълта за два шумни процеса. В Норвегия съдят 33-годишния масов убиец Андерш Брайвик, извършил двоен терористичен атентат, за да брани обществото от
"мултикултурализма" (както нарича ислямизацията), а в Швеция - негов духовен сродник и съмишленик, 40-годишния Петер Мангс, получил прякора "Ужаса на Малмьо". Години наред Мангс тероризираше този град, разстрелвайки със снайперистка пушка хора "с ориенталска външност". Обвинен е в три убийства и 12 опита за убийство. Брайвик впрочем припозна вече Мангс за свой съратник - изпрати му от затвора писмо, в което предлага приятелство и морална подкрепа.

Предаването "Разследване" изправи властите и медиите пред трудна дилема: те не можеха да приемат факта, че в страната има общност, живееща според законите на шериата; същевременно обаче се страхуваха неволно да вземат страната на Брайвик и Мангс - "борци срещу ислямизацията".

Отчели този момент, лидерите на мюсюлманската общност в Швеция се възползваха от скандалното телевизионно предаване и преминаха в атака срещу журналистите.

"Трудно бихме си представили по-добър подарък за десните екстремисти. И всичко това става по време, когато антимюсюлманските сили в страната са необичайно силни" – ето едно типично изявление, направено в случая от Омар Мустафа, председател на ислямско сдружение в Швеция.

Либерални представители на исляма наистина осъдиха изказванията на имамите, чиято позиция според тях се дължи на невежество - повечето имами, служещи в джамиите из северноевропейските държави, се "внасят" от Саудитска Арабия, прочута с религиозния си консерватизъм. Те смятат, че правителството трябва да отпусне средства за подготовка на ислямски духовни водачи в самата Швеция.

Както сочат първите изявления на хора от кабинета, властите в страната се очертава да склонят. "Приветствам идеята да започне обучение на имами в Швеция. Тогава тези хора ще са добре запознати с основополагащите шведски ценности", заяви министърът за интеграцията Ерик Уленхаг. По думите му вече е разпоредено и съответното проучване.

Стефан Атефал - министър за публичната администрация и жилищното строителство, чието ведомство разпределя дотациите за религиозни организации, съобщи на свой ред, че подчинените му започват тези дни проверки в мюсюлманските общности, в чиито джамии имамите правят противозаконни изказвания. Ако там не се осъществи "демократизация", паричните помощи ще бъдат спрени.

Критиците на "икономическия камшик" обаче не вярват той да стане ефикасен инструмент за влияние върху живота на мюсюлманските общности. Споменатата Саудитска Арабия например харчи десетки милиони долари за изграждане на джамии в Европа, включително в Швеция, а също и за подготовка на имами, които да
служат в чужбина. За тази държава е нищо работа да поеме издръжката на общностите, които изгубят шведската държавна подкрепа.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
13
 
0
 
! Отговори
до 208 преди 11 години
Много добре съм запознат с истинската му биографи,когато твойто име го произнасят по 5 пъти на ден 2 милиарда човека,тогава можеш да го коментираш...такъв човек е имало и е бил велик,останал е в историята,не виждам нищо невежо в това този факт да се признава от всички на този свят.
185
17
 
1
 
! Отговори
до 198 от славянин преди 11 години
Явно не си запознат с ИСТИНСКАТА му биография, а че е такъв най-доброто доказателство е това, което е оставил на хората - Корана и исляма! Жалко, че си невеж християнин!
184
8
 
8
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 11 години
Аз предлагам да се помолим с една молитва то Корана:Обгръща нашият Господ със знание всяко нещо. На Аллах се уповаваме. Господи наш, отсъди между нас и нашия народ с правдата! Ти си Най-добрият съдник. Между другото за тези който не знаят Аллах от арабски на български се превежда Бог, и християните в Арабия когато се молят също казват о,Аллах - което се превежда о,Боже. Това е за тези който имат предрасъдаци. Хайде всичко добро, Бог да ви напътва...
183
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми,то и в България има такава общност,а никой никого не сигнализира.
182
2
 
12
 
! Отговори
мун4о преди 11 години
Мусюлманин,не знаеш какво казват индийските йоги за пророка Мухаммад- миг на просветление /самадхи/в неподготвен мозък.Все едно от зелена тиква семки.От там всите нещастия които вашата религия е донесла и ще да донесе на света.
181
0
 
1
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
A Roma e Romano.
180
8
 
5
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 11 години
Вземете се успокойте...
179
17
 
4
 
! Отговори
::: преди 11 години
Християнин съм обаче да кажеш,че Мохамед е бесен дивак си е гавра с историята и уникално ниско ниво на обща култура!
178
0
 
17
 
! Отговори
до 189 преди 11 години
Расизма няма нищо общо с темата, тук иде реч за религии, както и с вечната борба между различните религиозни течения за надмощие.Всяка религия отделя огромно финансови средства за разпространение в т.ч. и католическата църква, даже те отделят най-много, между впрочем в християнството на жената също се гледа като на придатък на мъжа :))) Така че проблема не е в религията, а в това че някой хора я взимат прекалено на сериозно.....
177
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мохамед е само един педофил, оженил се за 6 годишната Айша... Мюсюлманите са диваци.
176
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ислямът няма място в Европа, а мюсюлманите трябва да я напуснат, ако се налага и насила!
175
4
 
4
 
! Отговори
desso преди 11 години
Като стане законно и в България да се бие жената редовно и да няма лична свобода, тогава ще се вземат крути мерки. Бях свидетел на голяма група майки, които настояваха да бъде решен в тяхна полза един обществен проблем. Стават страшна сила.
174
3
 
24
 
! Отговори
до 190 от славянин преди 11 години
''Пророка'' Мохамед е един бесен дивак бе ''приятел'', вземи се запознай с биографията му, за да видиш с какво се е занимавал ! Аман от ''***'' мозъци като теб! И Бог скоро така ще ви ''благослови'' всички ***, че свят ще ви се завие!
173
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мюсюлманино,грешиш!Най-влиятелната личност в историята на човечеството е ХРИСТОС.
172
8
 
4
 
! Отговори
ГОце преди 11 години
Точно ние да даваме оценки на това дали някой бие жена си или не...моля ви се,драги балканци,точно ние ли,смешно ми става вече...
171
20
 
5
 
! Отговори
Мюсюлманин до 162 преди 11 години
Не си запознат с Историята човече, има какво да почетеш, а Пророка Мухаммед Бог да го благослови и с мир да го дари е избран за най влиятелната личност в човешката история, и е единствения човек постигнал такъв успех в религиозната и светската среда - има защо...
170
0
 
14
 
! Отговори
до 187 преди 11 години
Прав си ,но ще се хвана за думата. Малоумието на тези дето търсят съвет от религиозен водач и го следват сляпо дали се равнява на малоумието на тези приели ги като поданници в Светска държава и държат очите си затворени за да не бъдат обвинени в расизъм?Ясно е всеки що годе умен ,че има страни ,които плащат за да се разпространява исляма. Въпроса е защо Европа го допуска и не прави нищо по въпроса. В крайна сметка е спорно кой ще излезе малоумния... :(
169
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Долу ВОЛЕН СИДЕРОВ!Да се убии!
168
1
 
13
 
! Отговори
до 184 преди 11 години
Виж сега малоумието не е че един имам дава подобен съвет, а че има хора, които търсят подобни съвети от имама :)))Ти да не мислиш че някой католически свещеник или нашенски поп ще ти даде по-умни съвети :)))
167
2
 
12
 
! Отговори
хм.. преди 11 години
#175,Кръстоносния, спри се малко. Звучиш като християнски фундаменталист, който не познава християнството, но иначе го брани и е готов да избие хиляди в името на каузата. Много християнско, няма що :) Бе то и самото християнство навсякъде е налагано с огън и меч, но нейсе...Такива като теб наливат вода в мелницата на ислямистите. Двете крайности сте.Все повече се убеждавам, че религията е откачена работа...