Защо един филм предизвика толкова гняв?

Опит за обяснение на една на пръв поглед необяснима реакция
17 сеп 2012 07:00,
220
Защо един филм предизвика толкова гняв?
Разрушеното американско консулство в Бенгази. Снимка: Reuters

Преди повече от 3 години американският президент Барак Обама заяви в реч в университета в Кайро, че между Съединените щати и мюсюлманите по света има огромно напрежение. Тази реч, озаглавена „Ново начало“, имаше основната цел да свали, нека кажем облекчи, озлобеността, насадена при управлението на Буш. 
 
Сега кървави антиамерикански протести (на религиозна основа) белязаха изминалата седмица в Близкия изток и други населени предимно с мюсюлмани региони. И Обама сигурно се пита: „Какво се обърка?“. 
 
Според BBC еднозначно обяснение няма.

Някои търсят отговора в настъпилите промени в политическото статукво в aрабския свят. „Пролетта“ превърна Египет в най-населената арабска демокрация, а Либия – най-голямата по територия. 
 
Революциите обаче върнаха влиянието на радикалните ислямистки движения в тези страни и определено отслабиха правораздавателните системи. В тази обстановка изглежда логично масовите протести да се организират далеч по-лесно. И същевременно да бъдет екплоатирани от екстремистите. Потушаването им пък става доста по-трудно. 
 
Но това не може да обясни защо най-тежко в последните дни беше положението в Судан и други места (като Катар), където антиамериканските настроения не са така ярко изразени. 
 
Може да се каже също, че подобни демонстрации с изблици на насилие са се случвали и преди Арабската пролет, по време на диктаторските режими на Мубарак, Кадафи и т.н. Най-пресният пример е от 2006-та година, когато Близкият изток „избухна“ след публикуването на карикатури на пророка Мохамед в датски вестник. 
 
Не е лишена от смисъл и друга позиция – че озлоблението към Съединените щати нараства прогресивно в последната година и филмът „Невинността на мюсюлманите“ (обрисуващ Мохамед като измамник и човек, подстрекаващ към сексуално малтретиране на деца) е просто чаканият катализатор на тази омраза. 
 
Според изследване от юни тази година само 15% от жителите на мюсюлманските страни имат положително мнение за САЩ. Преди 3 години този процент е над 25. 
 
Проучванията посочват и отдавна ясните причини за мюсюлманския гняв – политиката на Вашингтон по отношение на израело-палестинския конфликт, водените войни в Афганистан и Ирак, както и американската подкрепа за приятелски настроени диктатори в мюсюлманския регион.
 
Иронията е в това, че докато немалко западни съюзници крикитуват Обама, че наивно е подкрепил арабската революция, повечето араби гледат на действията на Белия дом като на прекалено закъснели и недостатъчни. В Тунис едва 1/3 от хората вярват, че американската позиция е имала положителен ефект върху бунта срещу режима. 
 
Но и не трябва да се пропуска, че омразата към САЩ и религиозният екстремизъм са две различни неща. 
 
84% от египтяните искат смъртно наказание за всеки, който се отрече от мюсюлманската религия. В същото време обаче младата генерация, която на практика е основната движеща сила, свалила Мубарак от власт, не е чак толкова близо до религията. За младите определяща по-скоро е политиката, а не вярата.

В тази връзка скорошни проучвания рисуват и друга картина – в Египет 35% искат запазване на близките отношения със Съединените щати и дори тяхното засилване, в Тунис 60 на сто от хората харесват американските идеи за демокрацията.
 
Изследване на Галъп изкарва мнението на 54% от либийците, които одобряват лидерската позиция на Вашингтон в световната политика. В Либия дори имаше демонстрации в подкрепа на Съединените щати и срещу атаката срещу американското консулство в Бенгази.
 
Ако погледнем по-мащабно, групите, които нападаха западни посолства в мюсюлманския свят през последните дни, са изключително малобройни в сравнение с тълпите, помели авторитарните режими. 
 
В крайна сметка антиамериканските настроения трудно могат да сa достатъчно обяснение на случилото се и изблиците на насилие. Доста от протестите щяха да преминат далеч по-спокойно, ако местни политици и религиозни водачи не ги експлоатираха за лични цели. 
 
По отношение на смъртоносното покушение срещу американския посланик в Либия, от BBC са категорични, че става въпрос за отдавна планирана, коордирана атака на „Ал Кайда“. 
 
Терористите просто са се възползвали от обстоятелствата. Но да се говори за израз на мнението на либийската общественост е също толкова логично, колкото да се счита, че масовият убиец Андерш Брейвик е изразил мнението на цяла Норвегия, убедени са от британската обществена медия. 
 
Основният проблем пред управляващите в Съединените щати е, че подобни провокативни филми и други прояви на свободата на словото не могат да бъдат избегнати. И подобни прояви на насилие ще са отново налице. 
 
Колкото и усилия да полага американската дипломация, трудно можем да си представим, че културните и религиозни различия могат да бъдат изгладени до степен, в която мюсюлманите биха приели спокойно представяне на техния пророк в негативна светлина. 
 
Конкретен пример е позицията на Обама по израело-палестинския конфликт, където подкрепата му за палестинците срещу израелското заселване на Западния бряг не му спечели кой знае колко поддръжници в Близкия изток.
 
В Египет, който продължава да е силно зависим финансово от Съединените щати, президентът Мохамед Мурси не бързаше да заклейми настоящите кървави протести. И Обама призна: „Не считаме Египет за враг, но не смятам, че можем да ги считаме за съюзник“.
 
И така спирането на омразата към САЩ в този ключов геополитически регион отново изглежда толкова невъзможно, колкото и при управлението на Буш. Оттеглянето от активната дипломация в Близкия изток и превръщането на посолствата в солидно укрепени крепости става все по-искана алтернатива от множество американци. В навечерието на президентски избори...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 183 напротив има твърде много общи неща християнството е секта на юдаизма , ислямя също
163
0
 
7
 
! Отговори
до Ястреб преди 11 години
Може да си турчин,но аз ти пожелавам Господ здраве и живот да дава на теб и на семейството ти,ти не си виновен за неща,които са се случили преди повече от два века,а това че уважаваш моята държава те прави не по-малко българин от другите.
162
2
 
8
 
! Отговори
До Ястреб преди 11 години
Изобщо не си наясно с историята, никога не поставяй юдеи и християни на едно място. Те нямат нищо общо, не бъркай вяра с политика. Аз съм също между две страни - България ми е Родина, в Египет живея, но обичам Франция. Мисля, че съм видяла доста никога не съди от една страна, знам какво е вяра, знам какво е политика. Хората са хора навсякъде има ги всякакви, на нека да бъдем обективни и да осъдим екстремистките действия като такива!!!
161
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ai stiga s tozi film ve, abati filma, nekvi reznqci - kamilari se razvihrili i golqm praz veche, shte mirqsat sled kato gi izbiqt polovinata...
160
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 177 вчера повтаряха филма на ББС Циливизацията за Западната циливизация , трябваше да го гледаш да видиш кой е по голям християнин , ние европейците или американците , колко са пълни техните църкви и нашите и нещо което и аз не знаех , че в момента протестанството набира сила и в Китай вече има почти 100 млн.китайци протестанти и очакват до средата на века да станат 30% от населението на Китай , а именно протестанската религия е дала тласък на промишлената революция на Запад .
159
2
 
1
 
! Отговори
do turcite преди 11 години
ПОБЕДИТЕЛ България и Балканските страни .
158
1
 
2
 
! Отговори
do turcite преди 11 години
Страни Площ (км2) Население (1912 г.) Мобилизационен резервБългария 96 345 4 430 000 714 000Сърбия 48 303 2 910 000 400 000Гърция 63 211 2 630 000 300 000Черна гора 9 000 247 000 30 000Балкански съюз 216 859 10 217 000 1 444 000Османска империя 2 983 000[21] 24 800 000 1 000 000
157
2
 
19
 
! Отговори
ттттуууууутт преди 11 години
В Египет искали смърт за всеки който не е мюсюлманин - това ми е достатъчно за да определя що за религия е. Трябва да се спре с толерантността към мюсюлманите , по простата причина че те не проявяват никаква не само към християните но и към всички други религии.
156
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много ви моля, не използвайте думата 'юдейско-християнски'..американците не са християни, а сектанти и в болшинството си са от еврейски корен!! едва ли е нужно да ви изнасям уроци за мормоните, амитите и т.н. Самият факт, че нация, която си пише на валутата 'Вярваме в Бог' и превръща същата валута в свой Бог, ги изключва от списъка на каквито и да е вярващи.
155
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СПРЕТЕ ЦЕНЗУРАТА БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
154
1
 
8
 
! Отговори
патриот преди 11 години
Абе кво му се връзвате на тоя ястреб?! "Обичал бил и двете страни ,едната му била Родина ,другата му дала подслон"! Едва ли в Турция е изкарал през балкона и двете знамена едно до друго ,100% е изкарал само турското знаме ! Но тук в български сайт нарочно поставя българското знаме до турското за да се гаври с историята на собствената си родина !
153
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На тея *** чалмисти не им ли идва на акъла, че по някое време чашата на търпението ще прелее и после жална им майка. Хубава работа, ама ***.
152
2
 
3
 
! Отговори
Акълмайстор преди 11 години
На Станишев какво му подариха за Еврейската нова година?
151
1
 
11
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До _Ястреб_ . Ти си обичай и двете страни едновременно ,никой не ти пречи ,а и не е лошо ! Аз също обичам и България и Турция и Германия ! Имало е случаи когато съм критикувал или възхвалявал всяка една от тези страни ,според темата на новината и конюнктурата !Но поне в български сайт не поставяй родното бг. знаме до турското ,не е много хубаво от твоя страна ,българите малко или много са пострадали от турците!Нека да покажем уважение към родината! Заради такива като тебе ,българите мразят и мен
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 166 prawilno разсъждаваш като амеба или най-много чехълче
149
0
 
10
 
! Отговори
прасчо преди 11 години
"Защо един филм предизвика толкова гняв?"-ЗАЩОТО НЯКОЙ ИМА СМЕТКА !!!
148
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Нито един атентат до сега в България не е ставал без благословията на Турция!
147
3
 
5
 
! Отговори
Правилно Ястреб преди 11 години
Правилно забелязваш, че няма никаква логика във случващото се. Всяка страна има своите минуси.Въпросът е, защо някой от третата талмудска вяра умишлено го правят това. Умишлено създават такава конфронтация.В този епизод беше съвсем явно. Евреите имат нужда да покажат на целия свят, колко са лоши ислямистите и какви са великомъченици. И как цял свят трябва да ги носи на ръце. Стандартен холокоски вариант разиграват. И всички да осъдят лошите *** и да дадат още пари на добрите евреи. Пари.
146
5
 
6
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
156 - Гурбетчийо, сложи си мислите малко в ред преди да пишеш. И аз да сложа точката на спора с аватара ми, че почна много да се пенявиш - това са знамената на две държави, като едната ми е Родината, другата е страната, дала ми подслон и бъдеще на мене и семейството ми. Хайде сега да не разиграваме евтини драми и да си играем на големи патриоти!
145
10
 
3
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
157 - Разбира се, че юдейо-християните такива неща не правят! Не са те, воюващи от 20 години в Ирак, Судан, Йемен, Либия, Пакистан, Сомалия и т.н. Не са те, извършили масови кланета в сърцето на "цивилизованата" Европа. Не са те отговорни за смъртта на 2.5 милиона деца в Ирак през периода от 1991 до 2003 година! Нямат нищо общо с избиването на 1.2 милиона иракчани от 2003 година насам! Цъ цъ цъ ... човек може да е гламав може, ама чак пък толкова гламав да е, е много дори за българския стандарт!