Защо един филм предизвика толкова гняв?

Опит за обяснение на една на пръв поглед необяснима реакция
17 сеп 2012 07:00,
220
Защо един филм предизвика толкова гняв?
Разрушеното американско консулство в Бенгази. Снимка: Reuters

Преди повече от 3 години американският президент Барак Обама заяви в реч в университета в Кайро, че между Съединените щати и мюсюлманите по света има огромно напрежение. Тази реч, озаглавена „Ново начало“, имаше основната цел да свали, нека кажем облекчи, озлобеността, насадена при управлението на Буш. 
 
Сега кървави антиамерикански протести (на религиозна основа) белязаха изминалата седмица в Близкия изток и други населени предимно с мюсюлмани региони. И Обама сигурно се пита: „Какво се обърка?“. 
 
Според BBC еднозначно обяснение няма.

Някои търсят отговора в настъпилите промени в политическото статукво в aрабския свят. „Пролетта“ превърна Египет в най-населената арабска демокрация, а Либия – най-голямата по територия. 
 
Революциите обаче върнаха влиянието на радикалните ислямистки движения в тези страни и определено отслабиха правораздавателните системи. В тази обстановка изглежда логично масовите протести да се организират далеч по-лесно. И същевременно да бъдет екплоатирани от екстремистите. Потушаването им пък става доста по-трудно. 
 
Но това не може да обясни защо най-тежко в последните дни беше положението в Судан и други места (като Катар), където антиамериканските настроения не са така ярко изразени. 
 
Може да се каже също, че подобни демонстрации с изблици на насилие са се случвали и преди Арабската пролет, по време на диктаторските режими на Мубарак, Кадафи и т.н. Най-пресният пример е от 2006-та година, когато Близкият изток „избухна“ след публикуването на карикатури на пророка Мохамед в датски вестник. 
 
Не е лишена от смисъл и друга позиция – че озлоблението към Съединените щати нараства прогресивно в последната година и филмът „Невинността на мюсюлманите“ (обрисуващ Мохамед като измамник и човек, подстрекаващ към сексуално малтретиране на деца) е просто чаканият катализатор на тази омраза. 
 
Според изследване от юни тази година само 15% от жителите на мюсюлманските страни имат положително мнение за САЩ. Преди 3 години този процент е над 25. 
 
Проучванията посочват и отдавна ясните причини за мюсюлманския гняв – политиката на Вашингтон по отношение на израело-палестинския конфликт, водените войни в Афганистан и Ирак, както и американската подкрепа за приятелски настроени диктатори в мюсюлманския регион.
 
Иронията е в това, че докато немалко западни съюзници крикитуват Обама, че наивно е подкрепил арабската революция, повечето араби гледат на действията на Белия дом като на прекалено закъснели и недостатъчни. В Тунис едва 1/3 от хората вярват, че американската позиция е имала положителен ефект върху бунта срещу режима. 
 
Но и не трябва да се пропуска, че омразата към САЩ и религиозният екстремизъм са две различни неща. 
 
84% от египтяните искат смъртно наказание за всеки, който се отрече от мюсюлманската религия. В същото време обаче младата генерация, която на практика е основната движеща сила, свалила Мубарак от власт, не е чак толкова близо до религията. За младите определяща по-скоро е политиката, а не вярата.

В тази връзка скорошни проучвания рисуват и друга картина – в Египет 35% искат запазване на близките отношения със Съединените щати и дори тяхното засилване, в Тунис 60 на сто от хората харесват американските идеи за демокрацията.
 
Изследване на Галъп изкарва мнението на 54% от либийците, които одобряват лидерската позиция на Вашингтон в световната политика. В Либия дори имаше демонстрации в подкрепа на Съединените щати и срещу атаката срещу американското консулство в Бенгази.
 
Ако погледнем по-мащабно, групите, които нападаха западни посолства в мюсюлманския свят през последните дни, са изключително малобройни в сравнение с тълпите, помели авторитарните режими. 
 
В крайна сметка антиамериканските настроения трудно могат да сa достатъчно обяснение на случилото се и изблиците на насилие. Доста от протестите щяха да преминат далеч по-спокойно, ако местни политици и религиозни водачи не ги експлоатираха за лични цели. 
 
По отношение на смъртоносното покушение срещу американския посланик в Либия, от BBC са категорични, че става въпрос за отдавна планирана, коордирана атака на „Ал Кайда“. 
 
Терористите просто са се възползвали от обстоятелствата. Но да се говори за израз на мнението на либийската общественост е също толкова логично, колкото да се счита, че масовият убиец Андерш Брейвик е изразил мнението на цяла Норвегия, убедени са от британската обществена медия. 
 
Основният проблем пред управляващите в Съединените щати е, че подобни провокативни филми и други прояви на свободата на словото не могат да бъдат избегнати. И подобни прояви на насилие ще са отново налице. 
 
Колкото и усилия да полага американската дипломация, трудно можем да си представим, че културните и религиозни различия могат да бъдат изгладени до степен, в която мюсюлманите биха приели спокойно представяне на техния пророк в негативна светлина. 
 
Конкретен пример е позицията на Обама по израело-палестинския конфликт, където подкрепата му за палестинците срещу израелското заселване на Западния бряг не му спечели кой знае колко поддръжници в Близкия изток.
 
В Египет, който продължава да е силно зависим финансово от Съединените щати, президентът Мохамед Мурси не бързаше да заклейми настоящите кървави протести. И Обама призна: „Не считаме Египет за враг, но не смятам, че можем да ги считаме за съюзник“.
 
И така спирането на омразата към САЩ в този ключов геополитически регион отново изглежда толкова невъзможно, колкото и при управлението на Буш. Оттеглянето от активната дипломация в Близкия изток и превръщането на посолствата в солидно укрепени крепости става все по-искана алтернатива от множество американци. В навечерието на президентски избори...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 11 години
musolmanite nisho ne iskat ama polzvat interneta polzvat telefoni deto za da se napraviat triabvat fabriki da rabotia. Kato gledam i ne hodat pesha vozat se avtobusi deto goriat prirodnia resurs zimata se greia na parno ot iadrena enegetika.Stiga gluposti na seko mome4e mlado mu se izliza da se zabaavliava i da se glasi dokato e mlado.
143
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
реакциите на фанатиците само доказват, че ислямът е религия на омразата! нито един будист, християнин, шинтоист и т.н. не би реагирал по този начин. И не ми говорете за католицизма в 14 век - сега сме 21 век!!! И същите блага като интернет, фейсбук, радио и телевизия се ползват от всички..и отделно се замислям колко двулични са мюсюлманите - точно уахабитите в с. арабия си мълчат - защото продават петрол на сащ.
142
1
 
3
 
! Отговори
до 157 преди 11 години
Теб пък какво те бърка, нали си евреин. Защо не поехте отговорността за това, което направихте. Защо подставихте християните. Защо целенасочено от дълги години култивирате и финансирате радикалните течения в исляма. А се опитвате да унищожите позитивната част.Преследвате мръсни цели. търсите съюзници на антиислямска основа, за това водите такава пропаганда. След като дори САЩ се отврати от вас и е на път да ви изостави.А религиите ще отпаднат, нямат място в този си вид днес.
141
1
 
9
 
! Отговори
до 145 преди 11 години
Не послъгвай. Филмът е направен от евреин и спонсориран от евреи.Опитаха се да го прехвърлят на християните-копти от Египет, но го направиха твърде нескопосано и некординирано.Истината е очевидна, това е целенасочена провокация да сблъска исляма с християнството.А в същия момент, същинските виновници, еврейството, най-лукаво се опитват да се изнижат в страни.Все повече се убеждавам, че точно този сценирии се разиграва от години и у нас.
140
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
питате дали мюсюлманин бил запалил Библията? Ами аз да ви питам - християнин случайно да се е самовзривил в джамия или да е изгорил знамето на Иран, или Афганистан или когото и да е? Християнин да е взел за заложници 500 мюсюлмански деца в училище и после да ги убие? Християнин да е отвлякъл арабски самолет и после да го блъсне в кулите на Дубай? Християнин да беси жени или да ги убива с камъни?
139
2
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До _Ястреб_119."Кое е правилно и кое не ,е много субективно и в предишните ти коментари съм чел ,чи ти приемаш за правилно да правиш групов секс с жена си и др. семейства или да убиеш С.Ружди за пари.."! Бъркаш понятията !Моето е право на личен живот,а твоето е гарва с националната история на родитата ти !Разбира се в "убийството" на Ружди малко прекалих ,едва ли бих го направил ,но мисля,че си заслужава смъртта !Колкото и да не уважава дадена религия или общност ,има си по-културни начини да...
138
0
 
7
 
! Отговори
реалист преди 11 години
До _Ястреб_127. Те чаветата като *** не са имали досега претенции за автономия ,но вие имахте и имате ! Чаветата не са слагали бомби по гарите и не са убивали бременни българки,но вие го направихте ! И такива като тебе са очевадно доказателство каква ви е целта !
137
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мохамед не само краде и язди камилите ,а и флиртува и прави секс с тях.Най простите хора и ниски прослойки са мюсюлманите.
136
2
 
7
 
! Отговори
ДО 146 преди 11 години
.... И в допълнение на коментарът ми под номер 149 искам да кажа,че ЖИВОТА НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ ЕДВА ЛИ Е ВЪЗНИКНАЛ СЛУЧАЙНО... Най вероятно сме експеримент на значително по развит от нас извънземен разум,които си ни наблюдава как се развиваме и какво правим... А представите и легендите за различни Богове е била породено точно от близки срещи на наши предци със представители на точно този ИЗВЪНЗЕМЕН РАЗУМ! Почти съм убеден,че така се зараждат и Религиите по Света! А сега чрез тях НИ МАНИПУЛИРАТ!!!
135
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
'...84% от египтяните искат смъртно наказание за всеки, който се отрече от мюсюлманската религия...'дотук с басните за велика египетска култура, толерантност. дотук с приказките за демокрация в близкия изток...че то дори и в най-кървавите години на католическата инквизиция, отреклите се от Бог поне са минавали през процес. да не говорим, че на 84% от обикновените християни през Средновековието не им е пукало особено кой в какво вярва
134
2
 
8
 
! Отговори
ДО 146 преди 11 години
Напълно със съгласен със твоето мнение 146-ти !!! Религиите още от древни времена са измислени точно за да бъдат ръководени хората като овце по най лесен начин !!! После са се разцепили на НЯКОЛКО ОСНОВНИ ТАКИВА.... а вече освен ОСНОВНИТЕ има сигурно 1 милион секти по Света!!! И всичко това... защото всеки дърпа кокала към себе си и иска чрез Религия да управлява по голям контингент от хора! Това,което ние си представяме като ИСУС или МОХАМЕД най вероятно е било ИЗВЪНЗЕМЕН РАЗУМ със сигурност !!
133
3
 
6
 
! Отговори
bahura преди 11 години
Смешно е един филм да води до такава реакция.
132
2
 
12
 
! Отговори
Шибан Реалист 2 преди 11 години
.... Ще видим в переспектива каква е била главната цел на това изнервяне на обстановката сред Мюсюлманите със някакъв филм!!! Все някой ден ще изскочи и ще се разбере! Но започнат ли да ни убеждават в предимството да имаш ЧИП в себе си.... за това колко ще бъде БЕЗопасно и как така ще се намали престъпността... Тогава вече става лошо... Защото май това ще е НАЧАЛОТО НА КРАЯ.... Засега обаче все още НЕ СА... затова си поживейте още някоя и друга година :) :) :) :) :) .....
131
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Египтянин е направил филма , има много такива като него които искат да покажат истинския Мухамед . Американското правирелство не може да го спре.
130
1
 
9
 
! Отговори
Шибан Реалист преди 11 години
Всичко се прави със ЦЕЛ Дами и Господа!!! А дълосрочната цел едва ли са само много пари и власт... ТЕ си ги имат и БЕЗ ТОВА.... ГОЛЯМАТА ЦЕЛ Е СВЕТОВНО ГОСПОДСТВО И НОВ СВЕТОВЕН РЕД ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДВЕ НАЦИИ.... А ИМЕННО ЕВРЕИ И АМЕРИКАНЦИ....!!! За тях бачкат и Папата... и Римо - Католическата Църква... и световните олигарси и най богати корпорации...! Много добре знаят че Мюсюлманите ще се изнервят здраво при едно такова "филмче" но го правят и го пускат нали?!? Всичко си има цел обаче....
129
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Религията е много вредно нещо
128
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Христос идва с отворени ръце да покаже нА свта , че не идва да го съди , идва да го спаси . умира на кръста , за да възкръсне ... 400 години по късно идва Мухамед , крадец на камили , хомосексоалист и педофил. .. Обещадащ на мюсолманите 72 девици на небето и много богатства, цитира безразборно Библията и си противогечи. За съхаление Министъра на Образованието на България не смее да каже , че българия е Християнска държава , нарича я държава на Договорите ? Но какви ?
127
4
 
4
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
126 - Ами, да ти кажа честно, познавам много хора, дето не са мюсулмани, но нещо им пречи да мислят. Което е осезаемо при доста от коментаторите тука например. Не виждам корелация между мисловната способност на хората и религиозната им принадлежност. И между другото, кои свободи ги забранява исляма? Или да те питам иначе - ти какво разбираш под "свобода"? Където живееш, дали има правила и закони, които трябва да ги спазваш? Можеш ли да правиш каквото си искаш и както си искаш!? Само си мисля де.
126
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
koi musolmanin zapali bibliata kato tova ko*ele amerekaneca sapali korana
125
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нож,жица-Сребреница!!!!!!!!!!!