Венецуела - страната, в която бензинът е по-евтин от водата

Литър А95 е на смешната цена от 1 щатски цент
Обновена: 2 окт 2012 07:03 | 2 окт 2012 07:00,
187
Венецуела - страната, в която бензинът е по-евтин от водата
Снимка: Reuters

Във Венецуела няма значение дали колата ти изразходва 6 или 30 литра на 100 км, защото държавата харчи милиарди долари за субсидиране на бензина и никъде другаде по света горивото не е толкова евтино, колкото в тази латиноамериканска страна. Шофьор на мотоциклет-такси, който може да кара по 10 часа на ден в хаотичния трафик на Каракас - град с 6-милионно население - отначало не разбира въпроса колко струва да налее около 10 литра бензин в резервоара, пише в материал ДПА.

Накрая бръква в джобовете на панталона си и се усмихва, показвайки малка монета. Тя е 1 боливар - 23 щатски цента според официалния обменен курс. Но повечето хора обменят парите си на черния пазар, където техните боливари струват по-малко. Така литър бензин А95 е на смешната цена от 1 щатски цент. Никъде другаде по света той не е толкова евтин.

Нищо чудно, че в богатите квартали на Каракас, като скъпия район Алтамира, на бензиностанциите на държавния петролен гигант "Петролеос де Венесуела" спират предимно големи джипове и луксозни коли с по 4-литрови двигатели. Там ги няма едро изписаните цени на горивата, както е другаде по света. "Бензинът е на смешна цена", казва Енрике - шофьор на такси, който кара сравнително малък Форд Фюжън с 3-литров двигател с 6 цилиндъра.

В по-бедни райони като Барио Петаре по улиците се движат като таксита 20 и 30-годишни шевролети и тойоти Лендкрузър на същите години. Разходът на гориво на автомобилите няма никакво значение за живота във Венецуела. Водата например е много по-скъпа от бензина.

В магазините литър вода върви по 8 боливара (1,86 долара по официалния обменен курс). За толкова можеш да напълниш с гориво 80-литров резервоар, който можеш да заредиш три пъти за цената на пакет цигари (30 боливара или 6,98 долара).

Лявото популистко правителство на венецуелския президент Уго Чавес не иска да прави никакви експерименти с цените на бензина; евтиното гориво трябва да е от полза за народа. Но то излиза скъпо, защото 90 процента от реалната цена на бензина се покрива от субсидии. Потребителят плаща само незначителна част от реалната му стойност.

Само "Петролео де Венесуела" харчи за тази цел по около 1,5 милиарда долара годишно, сочат официалните данни. А общата сума на субсидиите според различни оценки е значително по-голяма - най-малко 7 млрд. долара годишно.

Венецуела е една от най-големите производителки на суров петрол и е член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Според венецуелските власти тя разполага с около 300 млрд. барела нефт - най-големите запаси в света. Парадоксално, но Венецуела налага да внася бензин, защото рафинериите й нямат капацитет да задоволят търсенето на вътрешния пазар. Положението стана още по-тежко заради експлозията и последвалия пожар преди няколко седмици в най-голямата венецуелска рафинерия Амуай, когато загинаха над 40 души.

Макар повечето хора да разбират ефекта от субсидиите, почти никой не смее да се замисли какви са истинските пазарни цени на бензина. И Чавес, и съперникът му Енрике Каприлес - кандидат на обединената опозиция, са наясно с проблема в навечерието на президентските избори на 7 октомври. Двамата, подобно на всички други, помнят 1989 г., когато опитът цената на бензина да приближи реалната, предизвика съпроводени с насилие размирици, при които бяха убити стотици хора.

Идеята тогава бе бензинът да поскъпне със 100 процента, а общественият транспорт - с 30 процента. Венецуелското правителство постоянно призовава хората да пестят бензин, за да може то да пести от субсидии. В граничните щати с ограничен успех се използват чипове, които регулират потреблението на гориво и възпрепятстват контрабандата - особено към Колумбия, където цената на бензина е многократно по-висока от тази във Венецуела.

Но докато продължават да текат милиардите от износа на петрол и цената на суровия петрол се държи над 100 долара за барел, никой във Венецуела не се замисля сериозно да пести.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: ценабензинВенецуела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
3
 
! Отговори
то В до оз преди 11 години
Браво, майна връщаш ме да допиша. Прасния мацката да те стопли и да ти мине настинката. Ако искаш ми пусни един е-мейл да ти драсна после. Ти не спиш ли, после ще ти е замаяна главата, като моята. Не можах да спя, децата врищяха, сега съм като ***, не спал и пил. Тръгвам майна ,че ме чака Хосе. Айде чао.
112
5
 
3
 
! Отговори
от В до 126 -2 преди 11 години
Специално за визите за оз, не бях светнат, мерси ще знам. Когато реша да идвам при теб в оз, ще си спомня за теб. Кой е този цар дето го споменаваш вече няколко пъти, не се ли казваше Симеон, или аз бъркам. Както ти писах съм пътувал дост,а имаше моменти даже имах чуството че живея по самолетите. А за чиниите в Пловдив ги миеха вместо мен, а сега имам една жива съдомиялна от местните, бяла и лоялна. Жена ми много и се кефи, всичко прави без да и казва. Това е майна, тръгвам че имам работа.
111
10
 
5
 
! Отговори
от В до 126 преди 11 години
Ей, майна тука ли си, събудих, пак си се изказал неподготвен. Имаш комплекс, майна, трябва да чукнеш нещо, да се успокоиш. Забравих да ти пиша, че съм роден в Пловдив, и от там тръгнах. НИКОЙ НЕ СЪМ ИЗЛЪГАЛ ДО СЕГА И ЗА НИЩО. По простата причина, че съм имал и не ми е било необходимо да лъжа. Когато преди години тръгнах, ти навярно си бил с пръст в уста. Просто имам двойно ЕВРОПЕЙСКО гражданство от родителите ми. А, специално за твоя инфо. щатската виза си я взех от Мадрид.
110
0
 
7
 
! Отговори
jan преди 11 години
Затова щатите искат да ги смачкат, за да им го вземат. Живеят в почти вечно военно положение, но при такъв натиск на "цветни" революционери няма друг начин да поддържат реда.
109
4
 
3
 
! Отговори
Nabuco преди 11 години
Те нямат и много коли във Венецуела
108
0
 
10
 
! Отговори
Иван преди 11 години
нямаш си и представа колко си прав. Ние плащаме здраво данък заради СО2 на колите, а в същото време от другата страна си карат със 6-литрови двигатели.
107
1
 
18
 
! Отговори
сопол преди 11 години
о ние тук в европа си плащаме данък въглерероден двуокис, евро 5 , ала бала докато *** в южна америка изсякоха цяла амазонка и продължават да мажат.
106
5
 
7
 
! Отговори
da преди 11 години
там има диктатура , хората все пак обичат свободата
105
3
 
15
 
! Отговори
НЕ от Венецуела преди 11 години
може и да си излъгал янките да ти дадът виза да им миеш чиниите но Оз ако не знаеш е единствената страна която не и трябва виза, както за разлика от всички останали по света. Слизаш си от самолета в USA и визата я имаш по default просто щот си Оз. Само Оз са отделно изключение от всички останали страни. Но обратното ако янки иска да дойде не може, трябва да чака виза. Така че по кротко, що там си Цар Киро не излизай от махалата че Света може да да не ти е до колене. Развивай си "давам парите"
104
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СКОРО САЩ ЩЕ НАХЛУЕ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА ДА ГИ НАУЧИ НА ДЕМОКРАЦИЯ И ДА ИМ ОТКРАДНЕ ПЕТРОЛА,ЗАЩОТО СРИНЕ ЛИ СЕ ДОЛАРА СРИВА СЕ И ВЛАСТА НА ЧАСНИТЕ АМЕРИКАНСКИ БАНКИ,А ТОГАВА КОЛКОТО И ДА ПЕЧАТАТ ДОЛАРИ ФАЙДА НЯМА ДА ИМАААА
103
11
 
14
 
! Отговори
НЕ от Венецуела преди 11 години
финансовия център в комонуидна Венецуела?!? Дървено Желязо!Качи ми снимка да видим? То тука е кулата на JP Morgan но ти сигурно трябва да знаеш, даже май се е фанала на една от снимките.Е какво е тва лягане уж до 24 часа щеше да идваш при Оз. Кво стана? Оз или USA кога ти дадът виза... Само като чуят Венецуела, камо ли капитали от там да влачиш насам. EC ще те пуснат по изключение заради БГ паспортчето....Обикалял... ела тука да те видим на 2 км. от JP Morgan tower живея в баровския квартал
102
6
 
28
 
! Отговори
4око преди 11 години
БРАВО ЧАВО!!! Мачкай капиталистите!!!
101
25
 
8
 
! Отговори
Жорко преди 11 години
На който му е скъп бензина в европейска и демократична България, да ходи при *** във Венецуела.
100
3
 
3
 
! Отговори
от В до 115,116 преди 11 години
Не слагам никакви знаци, нещо ме бъркаш. Ако искаш и снимки ще ти пратя, дай е-мейл. А, за изпита. В света има няколко финансови центъра. Теб те пускат за 24 часа в не финансов център, и трябва да пишеш и разказваш дали има нужните качества за бизнес. Обиколил съм света по тази уж програма. Няма нищо без платно, нали знаеш. Всичко от моя джоб. Утре като стана ще видя дали си ми пратил е-мейл. Айде, чао беше ми готино да си пиша с теб.
99
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
VIVA VENECUELA! VIVA UGO!
98
0
 
5
 
! Отговори
от В до НЕ, 116,115 преди 11 години
Видях ,че си ми писал заедливо. Ще ти дам повечко разяснение и отивам да спя. На мен виза не ми трябва за никъде. Освен това имам и BG-паспорт с 10г. виза, преди да замина от САЩ. Описаното от теб не е вярно, забавляваш ме. Как ти дойде на ум че съм контрабандист. Виж по едно време ми мина през ум .Описанието за 80-сте години е че има много неща от който се печели. Тук строят като диви, имат пари строят, и се печели. Няма смисъл да пиша тук, но както ти казах купил съм монопол в един район.
97
4
 
4
 
! Отговори
до 117 преди 11 години
Младост и Люлин са ми на 14500 км от Сидни. Но мога да ти ъплоадна една снимка сега на форума с небостъргачите на Сидни на фона. Само кажи къде да я кача
96
1
 
19
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Интересно е,когато двама копанари-единия от Младост,а другия от Люлин се вкарват във филми за 100-200к и т.н.Хайде стана почти обяд,ставайте и си дотътрете до кварталната кръчма да хапнете по едно шкембе и да си изпиете по една бира,че това ще ви е удоволствието за днес.
95
8
 
3
 
! Отговори
НЕ от Венецуела преди 11 години
.. и като гледам сега в Венецуела е 3 посреднощ така че внимавай с успешния бизнес че ще дойде новата смяна на пограничния контрол и токувиж някой патрул те засякъл покрай оградата с мулетата
94
9
 
3
 
! Отговори
НЕ от Венецуела преди 11 години
и внимавай с "бизнеса" че аз не помня в БГ 80-те да е имало бизнес, камо ли бизнесмени... Какви са тия прасета в космос дето плещиш. Правил "бизнес" в комунизъмГлей да не те барнат янките щото ако правилно ти разконспирирах "бизнеса" и там граничната полиция не си поплюва и наказанията са сурови. Внимавай на кой "даваш парите" че ако има къртици в схемата ще те четем по весницитеУспех