Автоголът на един десятък

ГЕРБ ще загуби политически от новия налог върху банковите лихви
Обновена: 12 окт 2012 14:44 | 12 окт 2012 11:36, Красимир Ангелов
351
Автоголът на един десятък
Снимка: Булфото

Ще има данък върху лихвите на банковите спестявания, потвърди отново финансовият министър Симеон Дянков и за пореден път сложи точка (вероятно с възможност за многоточие) по темата, която вълнува страната от 2 дни.

Правителството обаче си вкара сериозен автогол с идеята да обложи  с 10% лихвите по депозити и влогове и то точно в годината на изборите. За никого не е тайна, че в условията на финансова криза българинът прави и невъзможното да спести пари за още по-черни дни и гледа със страшна злоба всеки, който се опита да му бръкне в джоба.

Българите бедни, пък спестяват

"Не може с такива усилия ние да спасим държавата от фалит, от това, което заварихме, и сега да излязат и да викат – гледай ГЕРБ какво направиха, обеднели хората. В същото време БНБ отчита рекордни постъпления на спестявания на гражданите. За да спестяват хората - нали отнякъде са дошли тези пари?!”

Думите са на премиера Бойко Борисов, който на предишното заседание на Министерския съвет потвърди радостната (май) новина, че българите спестяват все повече и повече.

Още по темата

Добра констатация, на фона на която седмица по-късно стана ясно, че идва време и за десятък върху лихвите от депозити и влогове. Логично на това вероятно ще последва и нова банкова такса, която банките ще си я удържат, защото трябва да пресмятат колко да преведат в хазната от новия налог.

Ще има ли сериозен финансов плюс за държавата това упражнение, ще трябва да кажат финансовите експерти, но е факт, че българинът пак се почуства прецакан и да не ползваме по-нецензурни думи - да кажем просто изигран.

Защото богатият слой от обществото, който всъщност трябва да поеме най-голямата тежест от въвеждането на новия данък, ще си намери своето решение за този казус. Но за десетки хиляди българи със скромните влогове от 1000-2000 лева никак не им харесва да им облагат и без това скромните 50-100 лева бонус от лихви на година с втори данък, след като те веднъж са платили такъв за парите си.

Рискът на правителството в годината преди изборите тук вече става повече политически, отколкото икономически. Ясно е, че парите, които ще влязат в хазната от този данък, са крайно необходими, макар финансовият министър Симеон Дянков да твърди, че иска въвеждането му поради факта, че данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и капитала.

Но след като ГЕРБ загуби окончателно пенсионерите с решението за вдигане на пенсиите едва напролет, сега с тази идея рискува да загуби и много от спестовните хора с по-скромни доходи. С други думи – играта загрубява.

Още повече, че сега идва време на опозицията, която и отляво, и отдясно скочи срещу новия налог, заложен от правителството, което „дава с едната ръка, а окончателно ще го прибере с другата“.

А предизборната кампания вече започна и както се вижда, се води с всякакви възможни средства. А головете ще се броят през лятото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
0
 
32
 
! Отговори
jns преди 11 години
ако може някой да ми отговори на следния въпрос:ако имам кредит от банка да речем 20 000лв,и в срок от десет години аз трябва да върна да речем 30 000 лв,върху тези 10 000 лв лихва които ще платя има ли някакъв данък,и ако не защо?
255
0
 
36
 
! Отговори
Волф преди 11 години
До Чужденец-Всеки българин би си плащал с удоволствие всички данъци и осигуровки,ако доходите му бяха европейски.По друг начин би реагирал българина,ако му вземаха на 4000 1000 лева,а не на 400 -100.Живей ти с тези 300 лева,и мисли като европеец!
254
0
 
25
 
! Отговори
педераст-скитник преди 11 години
Нищо ново от времето на Илф и Петров - спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се!Ще увеличават пенсиите с парите на пенсионерите!Типично за гениалния дует Бочко-Мо/у/нчо!
253
2
 
54
 
! Отговори
!!!! преди 11 години
ГЕРБ, ВИЕ УНИЩОЖИХТЕ МАЛКИЯ БИЗНЕС НА НОРМАЛНИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ. ОКРАДОХТЕ ЦЕЛИЯ РЕСУРС НА ДЪРЖАВАТА. БЪЛГАРИТЕ ПАНИЧЕСКИ НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ. ОТ ПРОСТОТИЯ ЛИ ГО ПРАВИТЕ ИЛИ НЯКОЙ ВИ ПЛАЩА И ГО ПРАВИТЕ ПО ПОРЪЧКА? ИМАТЕ ЛИ ПОРЪЧКА ДА ДОУНИЩОЖИТЕ БЪЛГАРИЯ??? КАЗВАЙТЕ!!!
252
2
 
56
 
! Отговори
безработна преди 11 години
НАРОДА Е БЕЗРАБОТЕН .БОЛЕН. БЕДЕН. МАСОВО ЕМИГРИРА .МАСОВО УМИРА.ТИЯ ПРОСТАЦИ ГОРЕ КАК Я МИСЛЯТ?ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ***.а не да умуват от къде пак да му го заврат.
251
0
 
33
 
! Отговори
NEDEMOKRATOS преди 11 години
1000-2000 . TEGLETE SI PARITE, DA VIDIM KAKVO SHTE OBLAGAT S DANAK !!!
250
52
 
4
 
! Отговори
Чужденец преди 11 години
Не мога да разбера,защо е целият този шум на опозицията около този данък? От него по голямата част от българите няма да го почувстват или нещо повече да обеднеят,но той има по скоро социално психологически ефект за бъдеще,за да подготви мисленето и нагласата на егоистичните българи свиканали на голямите претенций и научени досега само да получават всичко наготово,без нищо да дават,че ако искат да заприличат на модерна европейска държава от ЕС им предстой и облагането с много повечепо високи данъци за в бъдеще!
249
3
 
19
 
! Отговори
Веселин преди 11 години
Въпрос Банките дават до 5 % а Дянков иска 10 % налог и какво става че като имаш пари ще ти ги вземат такса за обслужване на депозита такса за това че имаш пари такса за това такса за онова аз предлагам нова такса като тегля кредит и ходя да си плащам да ми се плаща за това 10 % на месечната такса а дънков става ли така измисли такъв закон банките и те да плащат такса за обслужване на клиента към банката след като си губи времето да ходи и да плаща
248
0
 
65
 
! Отговори
ЛЪЖА преди 11 години
Дянков ЛЪЖЕ много нагло за подобния данък в европейските държави. Навсякъде депозитите има МИНИМУМ, който НЕ СЕ облага - варира от 5 000 до 15 000 ЕВРО.ЗАЩО ВИЕ КАТО ЖУРНАЛИСТИ НЕ МУ ЗАДАДЕТЕ ТОЗИ ВЪПРОС?!!!!ЗАЩОТО НА ВСИЧКИ НИ Е ЯСЕН ОТГОВОРЪТ !!!
247
0
 
40
 
! Отговори
перо преди 11 години
За всички гласували за ГЕРБ .Преди години даваха един много хубав грузински филм.Имаше една пивница,с табела-САМ ДОЙДОХ.
246
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко е решил да ограби парите на гърците, само дето гърците са хитри, ако си дръпнат парите, в мутростан нема да остане ни една читава банка!
245
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Веднъж мутрите ви взеха спестяванията от банките, сега втори път ще ви ги вземат!
244
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
oshte ima li takiva hora deto smiatat 4e tova e dyrjava? za men tova edna 4astna banditska teritoria
243
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 275Абсолютно не е вярно това което си го написал.Искам да ми кажеш 3 страни от ЕС, в които ако имаш годишен доход от лихви по частен банков депозит в размер на 1000 евро ще платиш 100 евро данък Чакам :)
242
1
 
32
 
! Отговори
До Аз преди 11 години
Абе,***, не виждаш ли че цялата държава фалира с бързи темпове, за каква икономика говориш ти, ***!Чуваш това, което ти казват управляващите, но не виждаш каква е истината всъщност, много, много глупав човек!
241
35
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Навсякъде в ЕС го има този данък, но тук ако се въведе, ще е някаква страхотна трагедия за държавата... Аман от манипулативни статии! Пак ли искаме да се правим на по-католици от папата?
240
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мачкай Бойко!Пляскай Дянков!Мишоците ще си траят!
239
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе Дянков- Гърция взима заеми за да имат хората човешки заплати/вкл. и 13-та!/ а ти остави българските граждани да живеят с по 200-300 евро на месец /пенсионери с по 120!/ и имаш наглостта да слагаш данък на спестяванията "за черни дни!!!/ За мен таова паведение не е нормално, не е човечно и рано или късно ще получиш възмездие по някакъв начин!!!!!!!!!
238
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 269Декларират се само облагаемите доходи, а досега банковите лихви не бяха облагаем доход респективно този тип доходи не подлежаха на деклариране.Не подлежат на деклариране и доходите от трудови правоотношения, когато лицето неполучава и други облагаеми доходи.С тази поправка в закона, на практика превруща всеки Бг гражданин в получател на повече от 1 облагаем доход, което автоматически го задължава да подава годишна декларация за изравняване
237
0
 
2
 
! Отговори
Ina преди 11 години
A za6to gospoda ypravlqva6ti da ne iz4islqt koi kolko vazdyh di6a , ta i nego da si pla6tame........No tyk ima i problem, koi po mrasen vazdyh, koi po 4ist di6a....