Автоголът на един десятък

ГЕРБ ще загуби политически от новия налог върху банковите лихви
Обновена: 12 окт 2012 14:44 | 12 окт 2012 11:36, Красимир Ангелов
351
Автоголът на един десятък
Снимка: Булфото

Ще има данък върху лихвите на банковите спестявания, потвърди отново финансовият министър Симеон Дянков и за пореден път сложи точка (вероятно с възможност за многоточие) по темата, която вълнува страната от 2 дни.

Правителството обаче си вкара сериозен автогол с идеята да обложи  с 10% лихвите по депозити и влогове и то точно в годината на изборите. За никого не е тайна, че в условията на финансова криза българинът прави и невъзможното да спести пари за още по-черни дни и гледа със страшна злоба всеки, който се опита да му бръкне в джоба.

Българите бедни, пък спестяват

"Не може с такива усилия ние да спасим държавата от фалит, от това, което заварихме, и сега да излязат и да викат – гледай ГЕРБ какво направиха, обеднели хората. В същото време БНБ отчита рекордни постъпления на спестявания на гражданите. За да спестяват хората - нали отнякъде са дошли тези пари?!”

Думите са на премиера Бойко Борисов, който на предишното заседание на Министерския съвет потвърди радостната (май) новина, че българите спестяват все повече и повече.

Още по темата

Добра констатация, на фона на която седмица по-късно стана ясно, че идва време и за десятък върху лихвите от депозити и влогове. Логично на това вероятно ще последва и нова банкова такса, която банките ще си я удържат, защото трябва да пресмятат колко да преведат в хазната от новия налог.

Ще има ли сериозен финансов плюс за държавата това упражнение, ще трябва да кажат финансовите експерти, но е факт, че българинът пак се почуства прецакан и да не ползваме по-нецензурни думи - да кажем просто изигран.

Защото богатият слой от обществото, който всъщност трябва да поеме най-голямата тежест от въвеждането на новия данък, ще си намери своето решение за този казус. Но за десетки хиляди българи със скромните влогове от 1000-2000 лева никак не им харесва да им облагат и без това скромните 50-100 лева бонус от лихви на година с втори данък, след като те веднъж са платили такъв за парите си.

Рискът на правителството в годината преди изборите тук вече става повече политически, отколкото икономически. Ясно е, че парите, които ще влязат в хазната от този данък, са крайно необходими, макар финансовият министър Симеон Дянков да твърди, че иска въвеждането му поради факта, че данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и капитала.

Но след като ГЕРБ загуби окончателно пенсионерите с решението за вдигане на пенсиите едва напролет, сега с тази идея рискува да загуби и много от спестовните хора с по-скромни доходи. С други думи – играта загрубява.

Още повече, че сега идва време на опозицията, която и отляво, и отдясно скочи срещу новия налог, заложен от правителството, което „дава с едната ръка, а окончателно ще го прибере с другата“.

А предизборната кампания вече започна и както се вижда, се води с всякакви възможни средства. А головете ще се броят през лятото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
1
 
25
 
! Отговори
От194 преди 11 години
"Месечната инфлация за септември е 1,1 %, а годишната 4.9 %, отчитат от НСИ. "(данни НСИ)Да се поправя:Това означава,че предишните ми сметки НЕ са верни и съм на червено не с 1.5%, а с 3.5%! "Моля", тогава Дянков да МИ ВЪРНЕ 10% върху тях!
215
2
 
28
 
! Отговори
НАЛИ ТАКА ПЪРДЯНК-ОФ преди 11 години
НАРОДА Е КАТО БРАШНЯН ЧУВАЛ, КОЛКОТО ГО ТУПАШ - ВСЕ ПАДА НЕЩО
214
3
 
26
 
! Отговори
бай Петко преди 11 години
ЧЕРНИТЕ ДНИ МАЙ ДОЙДОХА...
213
27
 
3
 
! Отговори
Аз преди 11 години
До коментар И кое от изминалите за 20 години управления е свършило и наполовина толкова работа? Доколкото си спомням последните купуваха хеликоптери, самолети, два кораба и разни други неща все от първа необходимост. Раздаваха по 1.5 милина за "консултантски" услуги на Цанков камък и т.н. А нещата които изброи хич не са малко, и все пак това са само видимите неща. Май забравяш как още от 2010 накараха хората да декларират реалните си доходи и повишиха събираемостта на данъци, такси и акцизи.
212
3
 
28
 
! Отговори
ТИКВИНСКИ РАБОТИ преди 11 години
ЕДИНИЯТ ВАРИАНТ - Е ДА ПАДНАТ ПРЕДСРОЧНО, НО НЕ ОТ НЕДОВОЛСТВОТО НА НАРОДА, А ОТ ЗЛЕ СТЪКМЕН БЮДЖЕТ, АКО НЕ ГО ВЪВЕДАТВТОРИ ВАРИАНТ - ДА ПАДНАТ НА ИЗБОРИТЕЕСТЕСТВЕНО ПРЕДПОЧИТАТ ВТОРИЯТ ВАРИАНТ - НАЛИ ВСЕ ПАК ИМА КАКВО ДА СЕ ЗУЛИ ОЩЕХОРАТА НЕ СА ПРОСТИ, ПЪРДЯНК-ООФФФФФ, ПО КРУМОВО ВРЕМЕ СА ИМ РЕЖЕЛИ РЪЦЕТЕ НА КРАДЦИТЕ, А НА ТИЯ ДЕТО НЕ СЛУШАТ - УШИТЕ, НА ВАС ЩЕ ВИ РЕЗНАТ КВИТАНЦИИТЕ И ЩЕ ВИ ОКОШАРЯТ ВСИЧКИ В СЪЗДАДЕНИЯТ ОТ ВАС СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪД - КАТО ОРГАНИЗИРАНА ПР...............А ГРУПА
211
10
 
8
 
! Отговори
Аз преди 11 години
До Не е въпросът в 4Тя и сега банката има право да предостави информацията налична за теб на НОИ, ДАНС и там другите институции, ако имат основание да я поискат. Та не виждам как ще бъдеш рекетиран с тия 1000 лева. Явно ти знаеш нещо което аз не. А иначе това го казвам защото хората и опозицията спекулират с тези данъци и всяват страх у хората, все едно влоговете им ще започнат да се стопяват, а реално те просто ще растат малко по-бавно.
210
5
 
28
 
! Отговори
коментар преди 11 години
за Аз,ако за 4 години , едно Правителство е свършило:саниранео на блоковете, дтски градини и училища,достроява се магистрала,спортни зали,пречиствателни танци?Та това е напълно достатъчно , за да бъде напълно изхвърлен , дори и след първата година. Тъпчо,нали разбираш , че в цяла Европа се извършват подобни дейности и никой не обръща внимание на тях. Но виж , ако Б.Борисов е стигнал до там , че ще решава ПРОБЛЕМЪТ, дали мачът между ЦСКА и Левски да се дава по БНТ. Това е работа.ГОЛЯМА.
209
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ETO OSHTE EDNA HUBAVA SEKIRA OT ET GERB NE E SAMO DANAKA OT 10%
208
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поне 5000 лв. ще струва "амнистията" на остъклен балкон. Ден след новината за въвеждането на 10% данък върху лихвите от депозити на гражданите ГЕРБ обяви още една рискована за изборна година кампания - узаконяване на незаконните строежи, построени до 31 март 2001 г."Амнистията" ще струва поне 5000 лв., а желаещите да се възползват от нея ще разполагат с 12 месеца от влизането на закона в сила. Така точно в годината на парламентарните избори стотици хиляди собственици на незаконни преустройства, като остъклени балкони например, ще трябва да платят, за да ги легализират.В противен случай рискуват да ги загубят. Това е смисълът на промени в Закона за устройство на територията, приети окончателно вчера от парламента.
207
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
VIJTE I TOVA MN INTERESNO PAK OT ET GERB
206
1
 
15
 
! Отговори
кривчоправ преди 11 години
216 Ами ти като всичко изяждаш и изс...., нормалните българиси делят от залъкаи дрешката,за да могат да заделят 2лв. настрани,за да могат да си посрещнат елементарните нужди,когато изпаднат в НУЖДА! Защито държавата тогаваи бащицата ги няма никакви! Нали видяхте какво стана с помощта на държавата за пострадалите от земетресението! Направиха хората на хахави само и само да не им дадат някой лев!
205
3
 
21
 
! Отговори
Не е въпросът в 4 преди 11 години
До аз Не е въпросът в 4 лева на 1000 а в това, че *** и пульо ще има достъп до колко са ти спестяванията и съответно можеш да бъдеш рекетиран. А като се има предвид че се управляваме от мутри имам и причина за тези страхове.
204
3
 
9
 
! Отговори
123 преди 11 години
<irony>Интересно как банкерите, дет пичелят от лихви, са лоши, а спестителите - не?...Ех, колко е сладичък двойния стандарт... от прайлната страна на аршина...</irony>
203
1
 
13
 
! Отговори
Дяни преди 11 години
на всяка стока,услуга,на всеки доход,на всяко действие или бездействие,ходене в тоалетна,не ходене,дишане,поглеждане или не ще ви тура данък " ГЕРБ"
202
18
 
3
 
! Отговори
иво преди 11 години
До 222. Величината на депозитите се изчислява на над 32 милиарда лева, като депозитите до 100 000 лева са по-малко от 20%. Това четох като статистика днес някъде из сайтовете. Ще бъдат облагани и депозитите в на българите в банки по целия свят. Така е по-справедливо. Който иска да си тегли парите и да си ги държи у дома. Трябва да разберем, че успеха на държавата зависи от нас. Ние сме държавата. На никой не му се плащат данъци, но и хората в неравностойно положение трябва да живеят по-добре.
201
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АзAko e naistina taka-super!
200
24
 
5
 
! Отговори
Аз преди 11 години
До 229Ти да не би да си сляп, че не виждаш къде се дават парите които даваш на държавата? Догодина образование и здравеопазване ще имат 6.9 милиарда бюджет, което значи сериозно увеличение спрямо тази и миналите години. А за инфраструктурата нямам намерение да споря защото за всички е повече от видно какво се прави, санират се училища, детски градини, жилищни блокове, строят се пречиствателни станции, магистрали, спортни зали. Какво повече искате за 4 години?
199
5
 
4
 
! Отговори
местен преди 11 години
Е, не вуиждам как ще спечели?Такива са съдбите на всички СПАСИТЕЛИ на нацията. Отиват си неразбрани,неоценени, отиват си с много тъга и обида,Направиха толкова много за нас, а ние!!!Да ни се чудиш , защо все ние сме недоволни?Явно всички преди НЕГО са ни направили такива и дано всички след НЕГО ни направят , мъничко , ама съвсем мъничко , по доволни и щастливи.Амин.
198
0
 
7
 
! Отговори
Do Аз преди 11 години
Prav si NO problema ne e che ste vzemat na horata 10 ili 50 leva a che tezi pari ste idat za mrasnite grabiteli, a ne za infrastruktura, obrazovanie, zdraveopazvane primerno. Ako horata biaha ubedeni che darjavata se upravliava savestno i parite na horata otivat kadeto triabva niamashe da se protivopostaviat. Spored men tova e problema i za tova sa nedovolni, zastoto si misliat che novia danak niama da bade opolzotvoren, vie kak mislite?
197
7
 
5
 
! Отговори
Аз преди 11 години
До 222Няма как по-заможен човек да държи абсолютно всичките си пари в кеш или в имоти, коли и т.н. Всеки нормален съвременен човек има сметка, малко са тия които нямат. А това което казваш полека-лека и навънка няма да е никак изгодно за въпросния бизнесмен, защото навън този същия данък е по-висок, и освен това лихвите в целия ЕС са със средна стойнсот 1.5%, а не както тук между 3 и 6%. Та все пак ще си останем един данъчен рай за бизнеса.