Салафитската пролет

Защо ултраконсервативният ислям намира подкрепа
Обновена: 17 окт 2012 10:27 | 17 окт 2012 07:04,
217
Салафитската пролет
Снимка: архив, Reuters

Ултраконсервативното салафитско движение оглави много от последните гневни протести срещу противоречивия антимюсюлмански филм, който се появи в интернет.

Най-съществен знак за подкрепата на салафизма може да се види в Египет, където привърженици на движението получиха добри резултати в последните избори.

За да нахрани 15-членното си семейство Рабия Рахим трябва да изпече 120 самуна хляб всяка седмица. С вдигащите се цени обаче тя не може да си позволи да плати 20 египетски паунда (3 щатски долара) за бутилка газ, пише в материал Би Би Си. 

Докато дъщеря й меси тестото в брашно и го слага в горещата пещ, Рабия казва, че никой в правителството не иска да чуе какви са нуждите на бедните.

Тесните непавирани улици на Ал Ком Ал-Ахмар, на един час път с кола от столицата Кайро, от години са запуснати – на жителите, които основно се занимават със земеделие, им липсват най-основните удобства.

Повечето хора от по-старото поколение са неграмотни, а основният транспорт е магарето с каруца.

Икономическата криза в Египет води до нова вълна от протести по улиците на Кайро, но тук хората се обръщат към Господ. За семейството на Рахим помощта е наблизо. Група салафити в дълги до глезените роби и сандали пристигат на входната им врата с ваучери, които могат да бъдат разменени за газ на по-ниска цена. Салафистите са популярни сред жителите, известни са с благотворителните си дела. По време на празници колят камила, овца или бивол и дават месото на бедните. Плащат също за учебници и лекарства, помагат и за подаряването на домакински вещи, което е задължително за младите булки.

Мохамед Гомах, който отговаря за социалните дейности, обяснява, че салафистите следват инструкциите на исляма.
„Трябва да помагаме на нашия народ. Правим го заради Аллах, но хората не забравят стореното, уважават ни“, казва той. Целта на салафизма е да върне мюсюлманите към онова, което смятат за истинската вяра, проповядвана от Пророка Мохамед и неговите последователи.

Влиянието им се чувства не само в Египет, но също в Либия и Тунис, където салафисти бяха обвинени за атаките срещу американското консулство в Бенгази и американското посолство в Тунис. И в двете държави има напрежение между салафистите и по-умерените мюсюлмани.

В Египет журналист на BBC се е срещнал с шейх Хасан Гидан, учен и проповедник, който се е дипломирал във влиятелния ислямски университет в Кайро „Ал Ажар“.
Той обяснява, че вярва в промяната в обществото, но чрез проповядване сред хората, а не чрез агресивния джихад, възприет от някои салафисти. Дългосрочните им цели обаче били еднакви.

"Промените, които търсим, са да наложим шериата – ислямските закони за социална справедливост, и да установим ислямски халифат, да освободим окупираните от немюсюлмани земи - земи, които са били мюсюлмански“, казва той.
Списъкът му със земи, които трябва да бъдат завзети отново, включват Палестина, Ирак, Бурма, Чечения и Андалусия в Испания.

Запитан за визията си за законите на шериата в Египет, той казва, че неомъжените жени, които участват в изневяра, трябва да получат наказание от 100 удара с камшик, а омъжените трябва да бъдат убити с камъни.
Всеки, хванат да пие алкохол, трябва да бъде осъден на 80 удара с камшик, допълва той.

Обикновено салафитите се дистанцират от политиката с аргумента, че тя е нечиста, но откакто революцията свали режима на Хосни Мубарак през февруари 2011 г., те са сформирали свои собствени политически партии.

Спечелвайки над 20% от гласовете на изборите, те са в позиция да повлияят в настоящия дебат за Конституцията, като настояват шериатът да бъде основен източник на законодателството, а не водещ принцип, както е в момента.

Как да се интерпретира шериатът ще се решава в университета „Ал Ажар“, където междувременно се опитват да изгонят по-умерените духовници и да ги заменят с по-твърдолинейни.

Според директора на организацията „Human Rights Watch” Хеба Мораяф обаче това може да доведе до теокрация, подобна на тази в Иран. „Да имаш неизбираем орган, управляван от религиозни консерватори, които да определят кои закони са в съотвествие с шериата и кои не са, може да бъде пагубно за Египет“, казва тя.

„Египет може да се превърне в религиозна държава, управлявана от неизбираемо малцинство, а това ще бъде директна заплаха за много от основните човешки права“, посочва Хеба Мораяф.

Долната камара на Народното събрание в момента е разпусната, а египетският съд е изправен пред правно предизвикателство по отношение на изборния процес и е възможно да се наложи изборите да бъдат повторени.

Никой не очаква салафитите да дойдат на власт, но светските либерални египтяни се страхуват, че тяхното влияние над получилата мнозинство Партия на свободата и справедливостта на „Мюсюлманските братя“ може да доведе до промяна към по-консервативен ислямизъм.

Ако има нови избори, изходът им ще се определи по-скоро от икономиката, а не от религията.  Селяните в Ком Ал-Ахмар обаче ще гласуват за онази партия, която може да им осигури неща като канализация и доставки на газ.
Докато дъщеря й вади парещия хляб от пещта, Рабия Рашим грейва от щастие.

В ръката си тя държи ваучера с надпис „Младежи салафити“. Утре тя ще го занесе в склада на салафитите и ще се върне с пълна газова бутилка.  На въпрос за кого ще гласува на следващите избори, тя отговаря без колебание: „За кандидата на салафитите“. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: Египетсалафизъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ястребе не е ли малко рано за чикаго да висиш по форумите и да драскаш ;)
17
11
 
40
 
! Отговори
до Ястреб преди 11 години
Пиле шарено,забелязвам че на няколко пъти вече заплашваш хората,започна да си вярваш,дали извън нета ще ти стиска.И много добре знаем кой си,въпрос на време е да си отнесеш нещо,писателче нещастно.
16
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
муахаххайхахахха тоя ястреб , пардон къртица андър ковър ,ме разсмива
15
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Покажи се бе Ястреб :))) Исляма ще ти помогне ! Я бъди мъж и кажи кой си къде си ? Фактите говорят, че си *** платен драскач по форумите за жълти стотинки! Кажи кой си, кой сте ВИЕ ? Поне да има за какво да ни е страх от теб мишко нещастна :)))
14
13
 
63
 
! Отговори
ттттуууууутт преди 11 години
Защото почти 90 % от тях са необразовани хора ... и виждат че единствената власт която могат да имат е тази която им дава религията - което е доста ограничено виждане , породено разбира се от ограниченото им мислене за което допринася липсата им на образование.
13
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ястрибински ади бе ..к'во става ? Света ще превземаш, пък те е страх да кажеш кой си, къде си ? А вярно вие света ще го превземете като се множите :)))) Уникална стратегия и много смела !!! Ханъма имаш ли Ястреб, колко маанета направи да превземеш света ?
12
25
 
59
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Няма да вземам страна. Само ще отбележа, че гей- парадите процъфтяват в християтските държави и са забранени в ислямските. ФАКТ.
11
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде бе мишок, нали ВИЕ сте силни и страшни! Що се криеш в пещерата ? Излез на свелто, покажи се ? Много ни е страх от теб :))) Ще те накарам едно кило сланина да омахаш мишко такава :)
10
14
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кажи кой си и къде си Ястреб :) Ще ти излекуваме хемороидите дето си хванал да драскаш по сайтове за жълти стотинки ! Иначе аркадаш умната какво пишеш..да не станеш ханъма ? ;)
9
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Петьо-ЕвреиПълни глупости си написал. Това - християнин ти го пише!!!
8
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И *** пиши си глупостите, ама ако не спреш да плюеш България и Българите...имаш IP ;) Може да си слагаш бялата салафитска роба, ще те направим булка в панделата!!! Анадък аркадаш..или йок анадък ? :))))
7
13
 
41
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 11 години
Много правилно казано от Ловък исламът е чумата на света но както със чумата светът се справи така и със ислама ще се справим братя Българи амин!
6
9
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ястреб кой сте ВИЕ компютърна мишко ? :))) Напиши някоя от глупостите си на един плакат и излезе на улицата :))) Ще видиш рая, ония вашия ..ама като девица :) Предполагам си салафит, ама таен..обичаш да жулиш ракия по пости и да набиваш мазни пръжки :) Ами ако те види имама бе Ястреб ? В рая като девица ли ще те пратят ? Колкото до глупостите ти - Щатите, Израел, Русия, Великобритания, Германия и тн.( да не продължавам)..всяка едно от тези бели държави може да ви изличи за седмица ВАС!!
5
11
 
38
 
! Отговори
- преди 11 години
За какво са ни религиозни фанатици в БГ като имаме форумни драскачи, дето раздават смъртни присъди като Сталин на допинг.
4
10
 
50
 
! Отговори
ловък преди 11 години
Ястребчо,много си ербеп,но на тъмно.Покажи се,обозначи се,и тогава да те видя дали си "АСЛАН",или просто си се н----л.*** мюсюлмански,ако те запитам какво пише в творението за умопомрачените-корана,нищо не можеш да кажеш,но по форумите пишеш глупости.Ще ти кажа нещо-"чумата"на човечеството е исляма,и затова тази болест ще бъде излекувана.Но ще ви излекуваме скоро по най-радикален начин.Много време Ви търпим,но и търпението ни ще се стопи.А тогава господ да ви е на помощ.Аллах го няма никъде.
3
13
 
35
 
! Отговори
рави Маркузе преди 11 години
Да бегат в Шабесия Американа(бивши САЩ) ,там има много работа и хляб за гоите!!!
2
29
 
55
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 11 години
Мюсюлманите ще подпалят трета световна война и във неините пламаци ще изгорят после което исламът ще бъде забранен като опасна секта амин!
1
12
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки, хванат да пие алкохол, трябва да бъде осъден на 80 удара с камшик :)удрииии