Турция - регионалната сила с евроамбиции

Тя е много важна за европейците по различни геостратегически причини
1 ное 2012 20:06, Елка Василева
304
Турция - регионалната сила с евроамбиции
Ангела Меркел ще посети Турция през февруари 2013 г. Снимка: архив, Reuters

Европа е толкова важна за Турция, колкото и Турция за Европа. Анкара знае, че без Германия няма да влезе в ЕС. Но само ако Турция запази своите евроамбиции, към нея ще могат да се предявяват претенции за още реформи, пише Дойче веле.

Турският премиер Реджеп Таип Ердоган винаги може да те изненада. При предишни свои посещения в Германия той редовно критикуваше политиката за интегрирането на чужденците. Нещо повече, Ердоган повтаряше, че "асимилацията" била престъпление срещу човечеството. И ето, че този път той смая всички с кроткия си тон. На какво ли се дължи този положителен обрат? Защо ли Ердоган изведнъж призова турците да се интегрират в «Алмания»?

Не и без Германия!

Турция амбициозно си присвоява ролята на регионална сила. Страната се гордее с нечуван в Европа икономически растеж и все по-често поема отговорността да посредничи за стратегиите на западните държави, когато трябва да се решава поредният конфликт на юг от Турция. Анкара естествено желае да продължи и усили тази тенденция, която превръща страната от периферен и незначителен играч във важен регионален фактор.

За целта обаче не стига само едно членство в НАТО – Турция има нужда и от непрестанната подкрепа на ЕС и най-вече на Германия. Цели 37 процента от турската външна търговия се осъществява с държави от ЕС. Самата Турция много иска да влезе в Евросъюза, а тази цел не може да се постигне без подкрепата на Германия. И Ердоган добре знае, че напреженията в германо-турските отношения вредят на сближаването с ЕС.

Германия пък е убедена, че като страна, която се намира на самия кръстопът между Европа и Близкия Изток, Турция непременно трябва да запази амбициите си за еврочленство. Турция е изключително важна за европейците по различни геостратегически причини, например за да се гарантира задоволяването на европейските енергийни потребности. Ако Анкара реши наново да дефинира политиката си и да обърне гръб на Европа, това ще донесе неприятности на европейците, и то не само политико-икономически.

Кой какво очаква от другия?

Колкото до проблема, който винаги излиза на дневен ред: да, положението на немюсюлманските малцинства в Турция бавно се подобрява, но все още е далеч от очакваните стандарти. Големи групи от населението, например алевитите, протестират срещу тежките посегателства върху правата им, срещу преследванията и произволните арести. Същото се отнася и до журналистите и интелектуалците. Към Турция могат да се отправят претенции за провеждане на наложителните реформи – обаче единствено, ако тя запази своите евроамбиции.

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Турция през февруари 2013 година. Това решение е доста смело в годината, когато в Германия предстоят избори. Преди тази визита правителството на Меркел има доста работа за вършене в областта на двустранните отношения. На дневен ред са наложителните облекчения на визовия режим за бизнесмени, хора на изкуството и студенти. Турците в Германия очакват също да им се разреши двойно гражданство.

Друга много мъдра политическа стъпка би било решението Турция отново да участва като гост на срещите на високо равнище на Евросъюза. Защото става дума не за коя да е държава, а за една страна, която отдавна заслужава да бъде третирана като пълноценен европейски партньор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
2
 
3
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
До Ястреб вземи ти прочети и се образовай-Одрин не се предава, благодарение на обсадата, а благодарение на българска атака "на щик". Да-150 000 са българо-сръбските сили край Одрин, срещу 60-70 000 турски. Обаче това е нормално за обсадите. По-малка армия защитава укрепени позиции. Българската армия-без никакъв опит в този момент, прави маневри в опасна близост до Истанбул в продължение на 5 месеца. Чети, паша, че се излагаш. Турците от Турция са образовани хора, ти обаче си доморасъл:)
192
2
 
1
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Абе тия европедофили ако искаха Турция,нямаше да накарат турските генерали да дадат властта на ислямиста Ердоган,това го направиха за да имат оправдания да не приемат комшиите в европедофилският съюз...Да се интегрирали,призовал вече Ердоган...дрън та пляс...Той ги призовал да интегрират германките,да ама турците харесвали повече да интегрират рускоговорящите жени,къде къде по-красиви от алеманките:))))))))Абе в някоя тъмна нощ мюсюлманите,с нож в ръка,ще интегрират германци,франсета,датчансет
191
1
 
1
 
! Отговори
lih преди 11 години
поредния платен журналист ......от Анкара ...
190
6
 
3
 
! Отговори
АРИСТОТЕЛ преди 11 години
В диво място - Анадола,дето има 2-3 гьола,припка фесче на полянка,а в тупрака - мюсулманка...Гуши,муши, вади-трий,народили османлий...Тръгнали са те на запад,щото няма кво да папат!Колят, палят и убиват, цели нации затриват...Но Европа не ги ще, щотса прости кат овце!
189
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Времето на турция изтече. Тя не е нужна вече на евреите за унищожаването на Европа, това го правят с арабите и *** по лесно, а голяма и нахална държава между изсраел и Европа ще им пречи. Не са нужни и за разбиването на България, тъй като евреите са си я харесали за себе си. Няма и да изчезне някаква голяма държава турция, турците са малцинство, а ще я направят каша от държавици, така приятна за евреите.
188
6
 
2
 
! Отговори
до ББ преди 11 години
ДРЪН-ДРЪН !!! Измислена е историята на Турция, в която никой не вярва освен самите турци. Затова сега в самата Турция се събират турските историци за да си я пренапишат отново историята така, че да е приемлива за целия свят. А не тази, с която ходжите ви пълнят главите от малки.
187
9
 
14
 
! Отговори
ББ преди 11 години
Османската империя е била най-великата за времето си, когато на запад не са имали тоалетни и църквата ги е горяла затова, че се занимават с наука, в Империята цари подем в науката, образованието и икономиката. На български предприемачи им биват опростени данъци, затова че са отворили работни места. Построени са повече църкви, откогато преди това... Но ние това не учим, четем измислена история и се самозалъгваме - пишмам патриоти. Жалка е картинката, каквато и цялата държава ***..
186
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боли ме феса за Турция :D
185
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този, Ердоган ще разсипе Турция. Често ходя до Истанбул и мога да кажа, че хората там го мразят много повече от нас.
184
5
 
5
 
! Отговори
до 248 и 250 преди 11 години
DOMUZ, DOMUZ, отново си развял многократно употребените си дамски превръзки с турския полумесец върху тях в знак на поредната порция глупости.
183
8
 
8
 
! Отговори
9667 преди 11 години
249 - Сега ще почнем да ги нижем румънците ли "По 5 мамалигари на щик!"А бе, знаем ви колко сте храбри и смели! Дори на умряло куче ритник може да теглите!Хайде чао!
182
10
 
7
 
! Отговори
9667 преди 11 години
238 - Хехехехех...."По 5 турски войника на щик!" Хехехехеех....Уфтсо, я отвори някоя и дrуга сериозна книжка по история, ке ептен се осраахте веке!В превземането на Одрин участвуват 155,000 български и 60,000 сръбски войника срещу 70,000 гарнизон на Шюкрю Паша! Градът се предава след 5 месечна обсада! Сабята на Шюкрю Паша му се връща обратно от цар Фердинанд в израз на поклонение пред храбростта на този паша и войниците му, бранили града срещу трикратен противник! Чети, чоджуум, чети!!
181
1
 
3
 
! Отговори
Служил до 236 преди 11 години
Цитат:Одрин я защищаваха 70,000 души срещу 220,000 съюзническа армия! - ако не си служил да ти поясня - когато атакуваш укрепен пункт съотношението на силите трябва да е мин. 3 към 1.Сети се сам защо...
180
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
valio ya po spoko de taya balkanska voyna ( samo sled nyakolko mesetsa nali znaesh che i nie prevzehme edirne без 1 изстрел ) v ogromnata turska istoriya e samo edna kapchitsa i procheti malko za tsar ivan shishman kak si dava sestrata na sultan murat han i shte se uspokoish
179
2
 
6
 
! Отговори
АРИСТОТЕЛ преди 11 години
Оставете Турция, тя е пушечното месо на САЩ срещу Русия, ЕС, Арабите и Балканите. Тя е маша в ръцете на САЩ, респективно евреите. Сценария е с нея да се разбие ЕС и да се поробят Балканите, а след това и на нея ще и видят сметката.По-скоро спешно трябва да се противопоставим на пръскането с отрови на територията ни/КЕМТРЕЙЛС/ от самолетите на САЩ, защото до 4-5 години ще ни изтровят поголовно!
178
2
 
2
 
! Отговори
do Valio преди 11 години
Valio ti lud li si be, ot kade gi vadi6 teq fakti :)
177
2
 
5
 
! Отговори
дядо преди 11 години
в турция имаше един балканец дето ги направи хора като навря ходжите им в *** гъзсега се пъчат и забравят какво им е казал Ататюрка и само ползват името муно ако има нещо свястна в турция това е балканската кръв - останалото е паплачато не ги е страх да си направят генетични изследваниясигурна тюркското ще е най-малко ако го има въобще
176
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
234 - Пингвин, винаги сте си били слабо племе и винаги ще сте такива. Одрин я защищаваха 70,000 души срещу 220,000 съюзническа армия! "По 5 турски войника на щик!" На това само пингвини могат да вярват, и то само олигофреничните! Хайде сега върви да си блъснеш една чикийка, велики български пингвине!
175
4
 
4
 
! Отговори
до Валио преди 11 години
Ей как сме ги мачкали турчолятя цели 560 години, ще ги мачкаме още 4 пъти по толкова! Браво момко, достоен син на великите българи!
174
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турция е тумурът на Европа!