Циганите в Германия: мемориал има, враждебността не намалява

Проблемите с тяхната изолация и сегрегация остават и за идните поколения
5 ное 2012 22:05, Елка Василева
101
Циганите в Германия: мемориал има, враждебността не намалява
Откриването на мемориала в Берлин. Снимка: Reuters

След 20-годишни колебания германското правителство откри мемориал, посветен на хилядите цигани, изтезавани до смърт или убити от нацистите по време на хитлеровия режим. Циганският Холокост е взел близо половин милион жертви. Но и в днешна Германия тези хора не живеят много по-добре, отколкото другаде в Европа - подложени са на битова омраза, изолация и сегрегация, пише Любов Люлко във в. "Правда".

Унищожаването на циганите бе част от общата политика на нацистите за изтребване на политическите им опоненти, евреите, хомосексуалните, неизлечимо и душевноболните, наркоманите. По различни оценки са били ликвидирани - главно в концлагера Освиенцим, между 200 000 до 500 000 цигани.

Още по темата

На церемонията на 24 октомври, когато бе открит мемориалът, присъстваха няколкостотин оцелели, а също така германският канцлер Ангела Меркел и президентът Йоахим Гаук. Паметникът има трудна история - строежът неведнъж бе отлаган. Федералното правителство взе решение за изграждане на монумента още през 1992 г. Но бившият кмет на Берлин Еберхард Дипген от управляващия Християндемократически съюз се обяви против идеята за мемориал край Райхстага и предложи да бъде издигнат в берлинското предградие Марцан, където е имало концлагер за цигани. Мястото до Райхстага все пак бе одобрено; после обаче започнаха спорове с израелския автор на проекта Дани Караван и с германското сдружение на синтите и ромите.

Мемориалът има форма на цвете с огромно черно око в центъра, напомнящо според образния израз на Меркел "огледало на безкрайната тъга". Около него са изсечени стихове от поемата "Освиенцим" на италианския поет Сантино Спинели. "Длъжници сме на мъртвите и сме виновни пред оцелелите. За мен е много важно, че знаем да пазим спомена", каза при откриването Ангела Меркел.

Един от гостите обаче наруши тържествеността на момента с въпрос: "Какво ще кажете за депортираните (цигани), фрау Меркел? Те също са цигани и искат да останат тук".

Германия призна циганския Холокост и това може само да се приветства, но какво е отношението й към днешните цигани? Същия ден автори на публикации в германския печат обвиниха вътрешния министър Ханс-Петер Фридрих, че ги дискриминира, че властите отказват на циганите бежански статут и създават какви ли не пречки за имиграцията им.

"Циганите от Сърбия и Македония, търсещи убежище в Германия, срещат тук технократична хладина спрямо най-бедните от всички бедняци", цитира вестник "Ди Велт" думи на Фолкер Бек, говорител на фракцията на Зелените в Бундестага. А политикът социалдемократ Рюдигер Вайт призова Фридрих да не забравя "за християнското си социално предназначение".

Положението с циганите в Германия е също тъй трудно, както и в цяла Европа, при все че според германците у тях няма такива катуни-гета и такова насилие, както във Франция. Те твърдят, че циганите са признати в Германия за етническо малцинство, че са добре интегрирани и почти всички имат гражданство. И че единственият проблем на циганите, дискутиран в медиите, засяга отказите за узаконяване на пребиваването чрез бежански статут.

Всъщност нещата са далеч по-сложни. След влизането на България и Румъния в ЕС през 2007 г. Германия също като всички държави членки бе подложена на циганско нашествие. Броят на циганите там днес е между 120 и 200 хиляди души; паспорти имат между 30 и 70 хиляди. Трудно е да се правят оценки, тъй като в страната не се
прави преброяване по етнически признак.

Отношението към циганите на битово равнище в Германия е също тъй предубедено, както и в другите западноевропейски страни. Те не са предпочитани съседи. "В предградията на Берлин наистина няма такива гета, както в предградията на Мадрид или Марсилия, но примерно около Франкфурт на Майн постоянно изникват нелегални
постройки, коптори някакви", казва Йоахим Бренер, шеф на местното сдружение "Roma e. V.". Да, германците не депортират цигани в същите количества като Франция. Но постоянно пращат обратно циганите от Косово.

Легалната миграция въз основа на бежански статут расте в геометрична прогресия, сочат данни на вътрешното министерство: 324 молби са подадени през юли, 496 през август, 1395 през септември, а през октомври - над 2300. Това вече надхвърля броя на молбите от Афганистан, Сирия и Ирак, взети заедно. Циганите искат убежище по член "гонения на етническа основа". Докато се разглеждат документите, подателят на молбата получава специални помощи. И нищо не пречи на имигрантите, получили отказ в Германия, пак да приложат проверената схема в други държави от ЕС.

Властите вече не знаят какво да правят с този поток и приканват час по-скоро да се задейства т. нар. защитна клауза, според която за държави извън ЕС може да бъде въведен визов режим, ако броят молби за убежище нарасне внезапно и без причина. А какви причини може да има в страните кандидатки за членство в общността? Та нали са "безопасни страни".  И гласът на Германия не остава самотен. В Европейската комисия я подкрепят Австрия, Франция, Белгия, Люксембург и Холандия.

Но един циганин, дори да получи бежански статут (такъв имат в момента към 12 000 души), става обект на дискриминация. Той не може да постъпи на работа, ако има германец с претенции за същата позиция - работодателят първо трябва да докаже пред властите, че германецът не е подходящ за съответната длъжност. Циганите със статут на бежанци получават помощи в по-малък размер, налагат им се ограничения в пътуванията из страната.

"Откриването на мемориала е важен сигнал за обществото, че антициганските чувства са също тъй неприемливи, както и антисемитизмът", каза Романи Розе, лидер на общността в Германия. При все това Германия трябва да избягва "нов расизъм спрямо циганите", добави той. Този расизъм според него е насочен срещу едно малцинство, но всъщност става дума за демокрацията и демократичните ценности като цяло.

Уви, след изявлението на Меркел, констатирала провал на мултикултурализма като политика в Германия, тези ценности ще се менят. И не само там, а и в цяла Европа, където живеят около 10 милиона цигани. "Независимо че мемориалът признава най-сетне нацисткия геноцид на циганите в Европа, той не решава проблемите с тяхната изолация и сегрегация - проблеми, които остават и за идните поколения", пише в. "Тагесшпигел".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
17
 
! Отговори
<@> преди 10 години
До 894Сапун се прави главно от евреи. Рецептата е 10 евреи и един *** за есенция (сега ша мъ баннат!)
108
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Една огромна сапунерка да им направят за паметник, кво се чудят, да не е от метал обаче, че ще я разфасоват за 10мин. вечерта
107
1
 
29
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Сега пък *** холокост. Тая толерастия уврежда мозъка, повече и от най- некачествената дрога.
106
3
 
18
 
! Отговори
gen преди 11 години
kato napraviat *** na sapun nali blgarkite 6te si miat p.... .te s tiax
105
10
 
20
 
! Отговори
циго преди 11 години
хаха, бълхари, ще умрете от злоба и невежество.., цял живот сте си плюете по смешните ви форумчета и времето ще мине покрай вас, както е и станало последните 100 години.. айде адиус, че тук вече наистина не се търпи.., мирише на глупост и простотия!!!
104
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какво е този цирк, не знам някой някъде да иска ***
103
1
 
40
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
RCI е напълно прав. Ако се прилагат стриктно законите, поне 80% от пълнолетните *** би трябвало да влязат по затворите - прочетете Наказателния кодекс и ще се убедите в това. За справка кражбата на ток и самонастаняването в чужд имот се наказват със затвор. Прав е и за интеграцията - пълен абсурд е в България да дойде китаец, на третия ден да почне работа, след 7-8 месеца да чете, пише и говори Български без никакви програми, а *** цял живот да се "интегрира" и да живее на наш гръб.
102
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** си е *** - дали в БГ или Европа. На 100 000 *** една се интегрира и то пак гледа каквото може да открадне.
101
2
 
21
 
! Отговори
Zigeuner преди 11 години
Ich verkaufe Eisen und Kupfer! Super Preise und guenstige Kanaldeckel!!! Bei Interesse rufen Sie sofort an!
100
23
 
21
 
! Отговори
цаньо преди 11 години
ей, ще умрете от злоба тук! май ви хвана яд че *** е по-интелигентно от вас и ви направи на маймуни, хахаха!
99
1
 
22
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Жоро,ще ти кажа как разбирам израза "*** ***"към днешна дата.Членовете на тези организации за които говориш прибират огромни суми,само че с тези пари те не осиновяват едно *** да речем,а ароматен *** си купуват.Това са тези които *** *** правят,не аз и ти.
98
2
 
47
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
И какъв го крепят *** братовчеди в Германия! Някой да ги е канил? Окрадаоха каквото имаше и каквото можаха в България, оплячкосаха късде каквото можеше да се краде, дори черковните камбани и бронзовите паметници задигнаха и ги продадоха в пунктовете за вторични суровини, а сега се пръснаха като скакалци по страните от ЕС. И там крадат, изпоосраха Булонската гора, биеха и пребиваха жители на малките градчета и селата в Италия, Франция , Германия заедно с бандюгите от Румъния. И сега плачат от дискриминация в Германия страната, една от първите, която ги прие и вдигна ръце от тях! Да напомня ли,че когато първите българи отидоха в Швеция да работят ,жителите на тази страна искрено су учудиха: те смятаха,че ние сме *** като *** и крадем като тях. Ама ЕС следи зорко дали в БГ има дискриминация на *** и ни глобява за всеки слух за такова нещо. А адвокати на свободна практика именно от доноси по наш адрес и защита на онеправданите *** живеят и с със спечелените пари от такава дела си осигуряват охолен живот. Да не говорим,че адвокатски сдружения като БХК и още 7-8 организации за защита правата на *** получават пари от западни организации и се явяват техни маши и осведомители.
97
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и какво разбрах от тая статия: *** си е ***. Всички и на всякъде ги мразят, с паметник или без паметник.
96
0
 
32
 
! Отговори
RCI преди 11 години
102,каква ксенофобия бе,момче?Ти се хвалиш,че крадеш!!(Работиш,а соц. помощи получаваш).А аз се правя,че не забелязвам!За да се опитам да ви разбирам.Ти ксенофоб ме наричаш!Хвалиш се,ХВАЛИШ СЕ !!!! Положението не е зле-безнадежно е!*** си е ***.И астронавт да стане.ТИ го доказваш,а не аз съм ксенофоб!
95
14
 
18
 
! Отговори
циго преди 11 години
До RCI - положението е по-зле от колкото си представях.., ако ти си еталона за средния българин, българия просто няма шанс. ксенофоби, според които винаги във всичко има интрига и конспирация, хора с мизерно образование без никакво желание да променят нещо.. айде със здраве, че ми е под достойнството да коментирам вече тук...
94
1
 
20
 
! Отговори
RCI преди 11 години
99,за последно.За себе си мога да ти кажа,че на чуждо не работя(не че не съм го правил).Ще си позволя и нещо за теб.Как те виждам?"Кога стана кюмурджия,кога..."Ти си посочен,изтеглен с жребии,използван за показване.Познах ли?Такива знаеш ли как свършват-издърпват го от гетото,той се самозабравя-неуважение към закона,дрога,бързи коли и неразумно каране....Не ти го пожелавам.Трябва път да се извърви,с подскоци катастрофи стават.Вървиш към самозабравяне.Ако ми кажеш,че помагаш на свои ще се извиня.
93
16
 
21
 
! Отговори
циганин преди 11 години
нищо не завъртам около особата си, искам да кажа, че проблема на *** не е само в самите тях - обществото е определящо. В Хамбург работих 1 година за немски *** - чудесно устроен квартал, хора с образование и професии..., а тук не става? Няма смисъл, и аз съм добронамерен, но виждам нещата от друг ъгъл.., българина просто няма шанс да се справи сам, защото е ксенофоб - мрази ***, турците, помаците, евреите и т.н., а не съумява да види мизерията, която сам е сътворил... Айде със здрав
92
15
 
20
 
! Отговори
циганин преди 11 години
знаеш ли, самият факт, че избрахте мутра за премиер е показен, колко изостанало е българското общество.. Светът се развива, а тук е пълен застой. Разбира се има и кадърни, и интелигентни българия, но те са съвсем малко в България. Но от тези като теб (пишмам патриотите), които киснете по форумите и бълвате глупости нищо не става, че ако бяха ***, щяхме да ги изгоним от махалата. Кой е глупавия - ти работиш за 1200 евро в немските заводи, аз за 3500 в БГ и вземам соц. помощи от твоите данъци.
91
1
 
22
 
! Отговори
RCI преди 11 години
96,добронамерен съм,но или не се изразявам разбрано или ти не разбираш.Ако едно българче-бедно, без образование,без протекции попадне в един завод,`бурмички`да навива:гарантирам ти че няма да остане дълго на тази позиция.Залагам каквото искаш!Опитвам се да ви подскажа нещо.Дано го разбирате.Ти,явно не го разбираш.Завърташ нещата около особата си.Откъснал си се от твоите.Така ли е?Ти си успял-чудесно.Но ти не ми вършиш работа-ИЗКЛЮЧЕНИЕ си,а проблемът е с огромната маса.Ти с какво помагаш ?
90
4
 
19
 
! Отговори
циганин преди 11 години
до RCI - Ich koennte es dir auch auf Deutsch erklaeren, ich bin mir aber sicher, dass kaum Deutsch kannst und mich nicht verstehen kannst, deshalb lieber auf bulgarisch.. Also viel Spass in den deutschen Werken, da bist du richtig, weild du zu dumm bist!!! - Разбра ли бълхар ?