Пирова ли е победата, господин главен прокурор?

Победител има, когато има състезание, а не предварително ясен резултат
Обновена: 28 дек 2012 14:38 | 28 дек 2012 14:13,
235
Пирова ли е победата, господин главен прокурор?
Сотир Цацаров след избора му. Снимка: Булфото

След избори винаги има поздравления – лицемерни, с половин уста, рядко искрени, но винаги ги има – просто бон тон. След избора на Сотир Цацаров за главен прокурор обаче не чухме поздравления.

Те бяха изместени от смут, неразбиране, възклицанията на журналистите и въпросите без отговори. Висшият съдебен съвет излъчи своя избор за обвинител номер едно при спорна процедура, която несъмнено хвърли тъмна сянка върху личността на Цацаров. Не че около нея вече нямаше твърде много сенки.

Изслушването на тримата кандидати за главен прокурор – Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов продължи почти 11 часа. Безспорен рекордьор беше Галина Тонева – тя представя концепцията си и отговаря на въпроси почти три часа и половина. Странно стечение на обстоятелствата – за Тонева имаше най-малко постъпили въпроси, срещу нея нямаше сигнали. Всички очаквания бяха, че нейното изслушване ще продължи най-кратко.

Второ странно стечение на обстоятелствата – изслушването на Сотир Цацаров продължи най-кратко, а за него имаше най-много постъпили въпроси, имаше и сигнали. Краткото изслушване на Цацаров обаче беше компенсирано времево от дългите ласкави изказвания на Ясен Тодоров от етичната комисия към ВСС.

Още преди изслушването да започне по същество, Тодоров представи становищата на етичната комисия за тримата кандидати. Силно впечатление направи, че той отдели много повече време на “моралните и етични“ качества на Цацаров, а по адрес на Тонева и Сарафов беше доста по-лаконичен.

Интересно беше и поведението на членовете на ВСС при изслушването на новия обвинител номер едно. Те приемаха крайно уклончивите му отговори, които де факто не даваха обяснение на нито един въпрос по същество.

Сотир Цацаров често започваше изреченията с уточнения, че сега не може да вземе отношение по въпроса, посъветва ни да научим за масонството от книгите и сравни масонските ложи с ловни дружинки.

Най-странно е, че само Калин Калпакчиев не прие това поведение, само той измъкна отговор по същество, и то на доста щекотлив въпрос. Защото Сотир Цацаров призна, че е чел делото на бившата съдийка от Софийски градски съд Мирослава Тодорова, което тя заведе срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, въпреки че не е било разпределено в неговия съд. Случаят се гледаше в Районния съд в Пловдив, а Цацаров е шеф на Окръжния.

Той не даде смислено обяснение защо го е направил, само смотолеви, че нямало законово основание да не го прави и допълни, че и друг път бил чел дела, които не са разпредени в неговия съд. Ха, то не било единичен случай, било му практика.

Горчивият вкус, който остави изслушването на кандидатите, беше затвърден по време на “дискусията“ на членовете на ВСС. Тя обаче заприлича по-скоро на съдебно дело от типа “Всички срещу Калин Калпакчиев“, прекъсвано от време на време от речи  на тема “всички кандидати са прекрасни“ и странни лирични отклонения за ангелите и учителя Дънов. Безсмислеността на въпросната “дискусия“ беше най-добре прозряна от председателя на ВКС Лазар Груев, който призова ВСС да избере нов главен прокурор преди настъпването на новия ден.

Самият вот обаче оправда най-лошите очаквания. На гласуване беше подложен само Сотир Цацаров, останалите двама кандидати не разбраха колко подкрепа имат. Сотир Цацаров беше избран с 18 гласа “за“, 3 “въздържал се“ и 3 “против“.

Възниква обаче следният въпрос – как правосъдният министър Диана Ковачева реши да прекрати избора, след като Цацаров събра мнозинство. Как тя можеше да знае дали Тонева или Сарафов нямаше да съберат по 21 гласа “за“ например?

В това се състоеше цялото безумие на електронното гласуване – кандидатите се гласуваха един по един и реално членовете на ВСС можеха да гласуват “за“ абсолютно всеки от тях. Все едно на парламентарни избори единият ден да се гласува за една партия, резултатите да се обявяват, на другия ден за друга, а вие да можете да пускате бюлетина за всяка една.

Лазар Груев на няколко пъти предупреждаваше, че това на практика не е вот.

След като ВСС избра Цацаров дойде ред на пресконференцията. Традиционно след вот журналистите започват въпросите си към победителите с “Честито“ - бонтон. Този път никой не го направи. Другите двама кандидатите за поста – Сарафов и Тонева, също пропуснаха да честитят, поне публично, новия пост на Цацаров. Пловдивският съдия също не изглеждаше да се чувства победител.

Победа може да има, когато има състезание, не странна процедура, хвърляща сенки и даваща два пъти повече въпроси, отколкото отговори. Победа има, когато победителят не е ясен месеци по-рано. Всичко друго е пирова победа, която не заслужава аплодисменти, не заслужава дори едно “честито“.

Президентът Росен Плевнелиев пък подписа указа за назначаването му на 21 декември около 18 часа. Победителите не ги назначават след работно време в последния работен ден преди Коледа.

Сотир Цацаров си тръгна с горчив вкус от полето на пировата си победа. А всички, които следяхме избора, си тръгнахме със застинали усмивки от черните шегички, които си разменяхме цял ден. Защото след 11 часа гледане на едно нагласено състезание репликата “Колко още ще чакаме Цацаров да стане главен прокурор?“ вече не е смешна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
1
 
! Отговори
САЩ=АЛКАЙДА преди 11 години
МАФИЯТА СИ НАЗНАЧИ главно прокурорче !
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
211 този е угоена ***.
190
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
О, Боже, и тоя свинчуга!
189
0
 
4
 
! Отговори
ало преди 11 години
Тоз как оцеля на Коледа?
188
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-сетне е избран някой свестен прокурор , вместо някакви плюнки и слуги на мафията , която граби последните десетилетя. На България и трябва Главен Прокурор , който да съди мошенниците и бандитите. Затова съдииската мафия подскача. Все по трудно ще лапат хонорари от престъпниците.
187
0
 
10
 
! Отговори
До 208 преди 11 години
От снимката не ми се вижда да е ГЛАДЕН тоя ***!
186
2
 
4
 
! Отговори
Алеф преди 11 години
До До стършел,,Мафията разчита на това че българите са *** и неинформирани като теб "По скоро разчита на ***, като теб, който с блеенето си да легитимират избора на послушен, корумпиран и неграмотен индивид, като Цацаров. Явно не си добре информиран относно концепцията на Цацаров; Цацаров иска да децентрализация на прокуратурата, а не както твърдиш: ,,пирамидалната структура на прокуратурата".
185
1
 
6
 
! Отговори
koi? преди 11 години
Новият Гладен Прокурор...
184
17
 
1
 
! Отговори
До стършел преди 11 години
Този съдия е председател на най-добре работещия в страната съд-пловдивския окръжен съд. И това е известно от години и никой не го отрича. Мафията разчита на това че българите са *** и неинформирани като теб например и гледа да компрометира човека, още преди да е заел поста. Защото силен гл.прокурор, при пирамидалната структура на прокуратурата означава сериозни проблеми за престъпниците.И цялата мафиотска *** в държавата е тръгнала срещу него. Като съюза на съдиите-най корумпираната пасмина
183
0
 
8
 
! Отговори
до Стършел преди 11 години
Държавата ни е проектирана да не върви още с приемането на Гиньо Ганьовската конституция.
182
0
 
12
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
Добре! Толкова ли, няма един свестен, достоен професионалист сред прокурорите, който да стане главен прокурор, а вечно се избират едни съмнителни персони и да се чудиш после защо нищо не върви в държавата ни.
181
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kade se zagubi gadjeto na Stani6ev Vinegin li se kazva6e be komunisti4eski pseta
180
0
 
7
 
! Отговори
до МАКЕ преди 11 години
А ти забрави ли, че вашият президент Плювналиев побърза да направи същия този червен прокурор конституционен съдия? Сигурен съм, че сега ще го направите и шеф на конституционния съд. Разбира се, на вас ви е позволено защото вие сте антикомунисти още от времето на милиционеросоциализма.
179
2
 
7
 
! Отговори
Избирател преди 11 години
На предстоящите избори ще гласувам за онзи, който обещае, че ще създаде нови, наистина прозрачни конкурсни процедури, ще уволни всички, назначени по времето на ГЕРБ и местата на уволнените ще се запълнят по новите процедури, а след това ще проведе пълно разследване на управлението на ГЕРБ.Надявам се до изборите все някой да обещае такова нещо, а на обещанието му ще повярвам ако преди изборите създаде и приложи такива процедури в собствената си организация! Последното ще доведе до известно подобряване на състава на бъдещия парламент, което пък би могло да позволи промяна на конституцията (фразата народният представител е представител на целия народ да стане народният представител е представител на своите избиратели), а после и на други наистина полезни промени.
178
14
 
6
 
! Отговори
МАКЕ преди 11 години
ЗАБРАВИХТЕ ЛИ КАК БЕШЕ НАЗНАЧЕН ЧЕРВЕНИЯ ПРУКОРОР НА ПАРАВАНКАТА БЕ МРЪСНИ ***.ТОЛКОВА МНОГО ОГЛАДНЯХТЕ ЧЕ САМО ЖЛЪЧ ПОВРЪЩАТЕ *** НЕДНИ
177
1
 
3
 
! Отговори
ганю преди 11 години
малееееееееее тоз кат го видят европейците какво ще си помислят.......... колкото по ги критикуваме СС по добре живеят
176
1
 
23
 
! Отговори
рибар преди 11 години
Този е цаца. Други са щуките. Цаца,цаца ама ... к'ва двойно-тройна гушка е отпрал не е истина.
175
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До сербеза.Какво ти трябва.
174
0
 
20
 
! Отговори
сербеза преди 11 години
Охранено момче.Как ли ще изглежда след седем високосни за него години?Не мога да си го представя.Няма да има аналог.фидоската ще изглежда,като фиданка сравнена с туловището му.
173
4
 
13
 
! Отговори
Кънчев преди 11 години
При такива главни прокурори не е чудно че вчера срещнах убиеца Йордан Опиц да се разхожда в София вместо да е в затвора.