Пирова ли е победата, господин главен прокурор?

Победител има, когато има състезание, а не предварително ясен резултат
Обновена: 28 дек 2012 14:38 | 28 дек 2012 14:13,
235
Пирова ли е победата, господин главен прокурор?
Сотир Цацаров след избора му. Снимка: Булфото

След избори винаги има поздравления – лицемерни, с половин уста, рядко искрени, но винаги ги има – просто бон тон. След избора на Сотир Цацаров за главен прокурор обаче не чухме поздравления.

Те бяха изместени от смут, неразбиране, възклицанията на журналистите и въпросите без отговори. Висшият съдебен съвет излъчи своя избор за обвинител номер едно при спорна процедура, която несъмнено хвърли тъмна сянка върху личността на Цацаров. Не че около нея вече нямаше твърде много сенки.

Изслушването на тримата кандидати за главен прокурор – Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов продължи почти 11 часа. Безспорен рекордьор беше Галина Тонева – тя представя концепцията си и отговаря на въпроси почти три часа и половина. Странно стечение на обстоятелствата – за Тонева имаше най-малко постъпили въпроси, срещу нея нямаше сигнали. Всички очаквания бяха, че нейното изслушване ще продължи най-кратко.

Второ странно стечение на обстоятелствата – изслушването на Сотир Цацаров продължи най-кратко, а за него имаше най-много постъпили въпроси, имаше и сигнали. Краткото изслушване на Цацаров обаче беше компенсирано времево от дългите ласкави изказвания на Ясен Тодоров от етичната комисия към ВСС.

Още преди изслушването да започне по същество, Тодоров представи становищата на етичната комисия за тримата кандидати. Силно впечатление направи, че той отдели много повече време на “моралните и етични“ качества на Цацаров, а по адрес на Тонева и Сарафов беше доста по-лаконичен.

Интересно беше и поведението на членовете на ВСС при изслушването на новия обвинител номер едно. Те приемаха крайно уклончивите му отговори, които де факто не даваха обяснение на нито един въпрос по същество.

Сотир Цацаров често започваше изреченията с уточнения, че сега не може да вземе отношение по въпроса, посъветва ни да научим за масонството от книгите и сравни масонските ложи с ловни дружинки.

Най-странно е, че само Калин Калпакчиев не прие това поведение, само той измъкна отговор по същество, и то на доста щекотлив въпрос. Защото Сотир Цацаров призна, че е чел делото на бившата съдийка от Софийски градски съд Мирослава Тодорова, което тя заведе срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, въпреки че не е било разпределено в неговия съд. Случаят се гледаше в Районния съд в Пловдив, а Цацаров е шеф на Окръжния.

Той не даде смислено обяснение защо го е направил, само смотолеви, че нямало законово основание да не го прави и допълни, че и друг път бил чел дела, които не са разпредени в неговия съд. Ха, то не било единичен случай, било му практика.

Горчивият вкус, който остави изслушването на кандидатите, беше затвърден по време на “дискусията“ на членовете на ВСС. Тя обаче заприлича по-скоро на съдебно дело от типа “Всички срещу Калин Калпакчиев“, прекъсвано от време на време от речи  на тема “всички кандидати са прекрасни“ и странни лирични отклонения за ангелите и учителя Дънов. Безсмислеността на въпросната “дискусия“ беше най-добре прозряна от председателя на ВКС Лазар Груев, който призова ВСС да избере нов главен прокурор преди настъпването на новия ден.

Самият вот обаче оправда най-лошите очаквания. На гласуване беше подложен само Сотир Цацаров, останалите двама кандидати не разбраха колко подкрепа имат. Сотир Цацаров беше избран с 18 гласа “за“, 3 “въздържал се“ и 3 “против“.

Възниква обаче следният въпрос – как правосъдният министър Диана Ковачева реши да прекрати избора, след като Цацаров събра мнозинство. Как тя можеше да знае дали Тонева или Сарафов нямаше да съберат по 21 гласа “за“ например?

В това се състоеше цялото безумие на електронното гласуване – кандидатите се гласуваха един по един и реално членовете на ВСС можеха да гласуват “за“ абсолютно всеки от тях. Все едно на парламентарни избори единият ден да се гласува за една партия, резултатите да се обявяват, на другия ден за друга, а вие да можете да пускате бюлетина за всяка една.

Лазар Груев на няколко пъти предупреждаваше, че това на практика не е вот.

След като ВСС избра Цацаров дойде ред на пресконференцията. Традиционно след вот журналистите започват въпросите си към победителите с “Честито“ - бонтон. Този път никой не го направи. Другите двама кандидатите за поста – Сарафов и Тонева, също пропуснаха да честитят, поне публично, новия пост на Цацаров. Пловдивският съдия също не изглеждаше да се чувства победител.

Победа може да има, когато има състезание, не странна процедура, хвърляща сенки и даваща два пъти повече въпроси, отколкото отговори. Победа има, когато победителят не е ясен месеци по-рано. Всичко друго е пирова победа, която не заслужава аплодисменти, не заслужава дори едно “честито“.

Президентът Росен Плевнелиев пък подписа указа за назначаването му на 21 декември около 18 часа. Победителите не ги назначават след работно време в последния работен ден преди Коледа.

Сотир Цацаров си тръгна с горчив вкус от полето на пировата си победа. А всички, които следяхме избора, си тръгнахме със застинали усмивки от черните шегички, които си разменяхме цял ден. Защото след 11 часа гледане на едно нагласено състезание репликата “Колко още ще чакаме Цацаров да стане главен прокурор?“ вече не е смешна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Супер тенденциозна и не вярна драсканица... аз гледах изсушването, а инвестор ме кара да не вярвам на себе си а на някои манипулирян писач
131
22
 
7
 
! Отговори
Денито преди 11 години
само когато *** спечели тогава е реално стига с тези просташка демагогия
130
0
 
6
 
! Отговори
Дебел маркуч преди 11 години
До vivaЕ, те успяха да я докарат до абсурд :-(
129
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този млад човек е вече болен от затлъстяване, за съжаление! Можем да очакваме да предремва на заседанията, но нали е избор на Цеко и Боко?! Да се надяваме и тях да обвини след някой и друг месец! Той Борисов отдавна плаче с изцепките си за прокурор, без да се спираме на "неопределеното" Му минало!
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До iiq=127"абе ***"Не разбрах защо започвате с името си.
127
0
 
0
 
! Отговори
познай преди 11 години
Nent
126
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОМЕНТАРИТЕ, КАКТО И СТАТИЯТА СА НИЩО ДРУГО, ОСВЕН ОПОЗИЦИЯ НА ВСИЧКО И ВСИЧКИ! ВЪРТИШ, СУЧЕШ И ВСЕ ЛОШО СА НАПРАВИЛИ. ДА, ТАКА Е ЧЕРВЕНИ И СИНИ МАЙМУНИ ПО-ДОБРЕ БЕШЕ ДА СЕ ИЗБИРА ТАЙНО И ТИХО, КАКТО ИЗБРАХТЕ ВСИЧКИ ГЛАВНИ ПРОКУРОРИ ДО СЕГА, ЧЕ ДОРИ И ЕДИН ЛУДИЧЪК СИ ИЗБРАХТЕ! *** РАБОТА...
125
5
 
45
 
! Отговори
Д-р Хаусов преди 11 години
Изборът на Голямата дебела цаца е Галям гаф! Да оставим настрана откровеното нарушение на Конституцията за избор на главен прокурор /който иска да се справи сам с материята ако е грамотен/, но т.н.президент побърза да издаде указ още минал-неминал т.н.избор. За да направи цирка с Марковска, той се позова на моралната страна на въпроса.Е, за какъв морал става въпрос в този случай?! За качества ли на Цацата, за морал при избора ли, за какво по-точно?! Историята е една обикнове Герберска гнусотия.
124
3
 
39
 
! Отговори
За пореден път преди 11 години
Толкова много сигнали за нечистоплътност на С. Ц., драстично нарушение на закона при избора (то, нямаше избор, ама нейсе) за глав. про.Еееееее е е е е е е е МОЖЕТЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ (АЗ МОГА) КАКВО Е НИВОТО, КАКЪВ Е МОРАЛЪТ И ПРОФЕСИОНАЛНАТА ЧИСТОТА, ЧЕСТНОСТ, ПОЧТЕНОСТ НА ТЕЗИ КОИТО ГО ИЗБРАХА !!!Който иска, може да продължава да си прави илюзии за нашия свят, в който живеем.
123
2
 
12
 
! Отговори
стършел преди 11 години
За да изработим задоволителни начини на действие, е необходимо да се поощряват мошеничеството, мързела и користолюбието в народите, за да ги направим нестабилни и неспособни да разберат и уважават законите на собствения си начин на живот или собственото си благополучие. Трябва да се разбере, че силата на масите е сляпа, сила, която винаги е зависела от благоволението и внушението отстрани. Не може слепият, когато е воден от сляп, да не стигне до пропастта. Т.е. личности, издигнали се от народа, колкото и да са гениални и мъдри, без политически разбирания не могат да напреднат като лидери на масите, без да доведат нацията си до гибел.
122
2
 
17
 
! Отговори
Петър преди 11 години
На оръжие братя.
121
1
 
18
 
! Отговори
стършел преди 11 години
Политиката няма нищо общо с морала. Управник, който управлява с морал, не е опитен и квалифициран политик, и следователно е нестабилен на своя пост. Който желае да управлява, трябва да влага лукавство и умение, за да накара хората да му вярват. Велики качества като откровеност и честност в очите на народа са грехове в политиката. Те снемат управниците от троновете им много по-ефективно и сигурно, отколкото най-мощният противник....из " Тайните протоколи" на Никола Николов
120
4
 
40
 
! Отговори
Мисли преди 11 години
ГЕРБ дэржи всички техни избраници да са крайно антипатични.Примери колкото искаш.ЦвЦв, Фидосова, Здравните им министри, Цецка Ц....................Политика.Ето и този дебелак.
119
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сотир Цацаров често започваше изреченията с уточнения, че сега не може да вземе отношение по въпроса, посъветва ни да научим за МАСОНСТВОТО от книгите и сравни масонските ложи с ловни дружинки...Знаем,знаем...масонството от време оно е превзето от ИЛЮМИНАТИТЕ... знаем и за ЦИОНИСТИТЕ... за новият световен ЮДЕИСКИ ред...всичко знаем... но,нас никой не ни пита!!?
118
5
 
38
 
! Отговори
ЕК - БГ-Диктатура преди 11 години
И сега какво се оказва имаме май незаконно избран главен прокурор на България!
117
2
 
12
 
! Отговори
СТИГА МУ преди 11 години
ВРЪЗВАЙТЕ "КУСУРИ" НА ЧОВЕКА! ВИЖТЕ ГО, ЧЕ СИ ТЕЖИ НА МЯСТОТО! СЕГА НЯМА И СЛАБАНДРАЦИ "ЗЛОЯДИ" ДА ХРАНИМЕ, ТА ДА НИ СЕ СМЕЕ ЦЯЛА ЕВРОПА....
116
1
 
28
 
! Отговори
2222 преди 11 години
Пир по време на.....криза!
115
1
 
41
 
! Отговори
шоп преди 11 години
Аз не знам защо беше това електронно гласуване на двайсетина човека!Да им дадат там по едно листче, всеки да напише едно от имената, да ги измешат у капата на министърката , и готово. Никакви грешки и фалшификации няма да има.Защо се правиме на модерни, като сме си *** кратуни.
114
11
 
46
 
! Отговори
КОШМАР преди 11 години
А вие какво сте очаквали от Борисов и компания? Те са дошли на власт за да превърнат България в тяхно феодално владение.Само глупаците не го разбраха. Но и те ще го разберат, но ще бъде късно.Господарят ни от Банкя си е поръчал брониран Мерцедес за 800 000 евро, който да издържа и на гранатомет, ще го платим ние с увеличените си данъци.
113
10
 
22
 
! Отговори
За 50 лева кешовица преди 11 години
След като на авторката на темата й е било ясно кой ще стане главен прокурор,защо по дяволите чак сега я написа тази статия,а не изпревари събитията като истински журналист.