Самоубийството на децата булки в Афганистан

150 милиона момичета под 18 години по света са жертви на сексуално насилие
5 яну 2013 12:03, Елка Василева
211
Самоубийството на децата булки в Афганистан
Горчива е съдбата на момичетата и жените в Афганистан. Снимка: архив, Reuters

В Афганистан за момичетата, обещани за съпруги на далечен роднина, дори да са едва на 9 години, смъртта често пъти е единственият изход, защото само с един краен жест брачният договор може да бъде обявен за невалиден. Това бе добре известно на 18-годишната Насрин от провинция Кундуз, която през декември взе една ловна пушка и се застреля, пише в. "Кориере дела сера".

Насрин не е единственият пример. 17-годишната Фатима от Кабул опита да направи същото преди няколко месеца, но при нея нещата се развиха по-зле. Тя оцеля и за да бъде анулиран нейният годеж, трябваше да се яви пред съда, където действат законите на шериата и където, за да бъде чут гласът на едно момиче, то трябва да доведе най-малко 5 души, които да свидетелстват в негова полза и които естествено трябва да са от мъжки пол.

Според хуманитарните организации, които действат в Афганистан, броят на момичетата, които решават с един краен жест да сложат край на семейните обиди или на нежеланите бракове, нараства.

Другата алтернатива пред тези момичета е бягството. Тази опция отваря вратите на затвора за много жени, според правозащитната организация Хюман райтс уоч. Понастоящем около 500 жени се намират сега в затвора, защото са се опитали да се спасят от принудителен брак или от съпруг-насилник.

Третата опция е убийството на разбунтувалата се годеница. През ноември в Кундуз 14-годишната Гиза беше обезглавена безмилостно, след като отказа да се омъжи против волята си.

Двама мъже, идентифицирани от полицията като Садък и Масуд, бяха арестувани за това престъпление. Според афганистанските медии двамата са близки роднини на Гиза и са искали да се оженят за нея пряко волята й. Но момичето и баща й няколко пъти отхвърлили настойчивите им предложения за брак. Тогава двамата се съюзили и нападнали девойката, когато тя се прибирала вкъщи, след като отишла за вода до кладенеца. Тялото й беше намерено насред поле в окръг Имам Шахиб.

Друг нашумял случай беше този на 20-годишна жена, която също беше обезглавена от семейството на съпруга си, защото отказала да проституира, за което настоявало то. Миналия септември пък петима души бяха арестувани, защото бичували 100 пъти на публично място 16-годишна афганистанка, обвинена, че имала сексуална връзка.

През 2009 г. благодарение на влизането в сила на закон за премахване на насилието срещу жените в Афганистан бяха забранени принудителните бракове и практиката да се подарява момиче, за да се решава спор, както и други прояви на насилие.

Но за много афганистански жени действителността не се промени. Според данни на британската организация Оксфам 87 процента от афганистанките са се оплакали, че са станали жертва на насилие, било то сексуално, физическо или психологическо.

Това обаче е само малка част от горчивата истина, касаеща нелеката съдба на момичетата в някои части на света.

Неправителствената организация План съобщава, че днес 10 милиона деца по света са принудени да се омъжват насила. Което означава едно момиче на всеки три секунди. Сто и петдесет милиона момичета под 18 години са жертви на изнасилване или на други форми на сексуално насилие. Кога международната общност ще започне действително да разследва всички тези престъпления?
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
1
 
! Отговори
emisedat преди 11 години
До Asgard NE SLAGAI VSICHKI MUSULMANI POD EDIN ZNAMENATEL:TOVA CHE TEZI TAM SA *** NE ZNACHI CHE VSICHKI MUSULMANI PO SVETA SA TAKIVA:AKO VSE OSHTE MISLISH TAKA JALKO ZA TEB
127
0
 
3
 
! Отговори
xyz преди 11 години
Шeриaта е конституцията на дявола. По-точно една от многото...
126
0
 
1
 
! Отговори
vania.atanassova преди 11 години
Да подкрепим нещастните жени като подписваме петиции.
125
1
 
2
 
! Отговори
vania.atanassova преди 11 години
До Турчин с фес -Сериозно ли си го мислиш?Не съм съгласна с мнението ти!!!Чувал ли си за БАЛКАНДЖИ Йово ,а за красивата Гергана?
124
0
 
1
 
! Отговори
XXL преди 11 години
У Ж А С..
123
0
 
0
 
! Отговори
leika преди 11 години
До Анонименщо за глупости говориш? че и има и по-големи *** от теб, които одобряват онова, което си написал!това, както казва 174 за тях е личен избор и те не са жертва на обезумели животни! в Абу-Даби може жената да няма право да е шофьор, но това, че не шофира не застрашава живота и. чудя се дали правиш разлика... срам казваш, а?
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей това лицемерие ме шокира:"Друг нашумял случай беше този на 20-годишна жена, която също беше обезглавена от семейството на съпруга си, защото отказала да проституира, за което настоявало то. Миналия септември пък петима души бяха арестувани, защото бичували 100 пъти на публично място 16-годишна афганистанка, обвинена, че имала сексуална връзка."?!?!Тея са неверотни ***!
121
1
 
5
 
! Отговори
gtf преди 11 години
До Анонимен 173за танцьорката, стриптизьорката и пр**ката това е личен избор..
120
18
 
16
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Как не ви е срам!Това е поредната хамериканска-еврейска лъжа!Като говорите за правата на жените,що не погледнате Абу-Даби където жената няма право да е шофьор или Израел където деца-жени влизат в армията?!А,там мълчите...И като много ви знаят плювалниците,кажете ми,къде в нашия цивилизован свят жената има права?Проститутката ли има,порно звездата ли,в Амстредам и Вегас жени са голи по витрините,принуждават жени да се лижат по филми и клипове,по билбордове,жената ходи на работа,готви и чисти.Това
119
0
 
18
 
Отговори
pantudi преди 11 години
Боже, колко много мъка има по тая земя ...
118
6
 
10
 
Отговори
КАКА ВИ ДУШКА преди 11 години
Само не знам за кво даваме акъл на тези диваци,в България хора умират от дупки по пътя,големите градове са пълни с просяци агонизиращи в студа ,връстнички на арабката продават плът на чичковци,хората без заплати от месеци ,корупцията е закон, роми мародерстват по селата ,а цялото стадо се пени за неква бедуинка.......
117
8
 
9
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво пак ни напомпвате срещу мюслитата бе, ***!? В САЩ и Белгия е фрашкано с педофили, и какво от това? Заради готвещата се война, ли ни насъсквате некадърно?
116
12
 
8
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
химическа кастрация за малолетните майки
115
0
 
12
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Великият синедрион нека дава още повече права на мюсюлманите, за сметка на Християните!...
114
1
 
4
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
DO *** - TURCHIN S FESNE NAS A VAS
113
0
 
45
 
Отговори
lollypop преди 11 години
До Турчин с фесТи си много зле, да не живееш е 15-ти век? Светът върви напред, вие правите всичко възможно да си останете в Каменната ера!
112
2
 
8
 
Отговори
онбашията преди 11 години
ама като ги нападнаха американците, квичахте ли "нато-убийци"? квичахте и още как, същите дето тука негодувате.
111
48
 
0
 
Отговори
Турчин с фес преди 11 години
И вас това ви чака :)
110
9
 
28
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
"Кога международната общност ще започне действително да разследва всички тези престъпления?"Когато жените започнат да произвеждат петрол, вместо кърма.
109
59
 
9
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Расисти, не обиждайте исляма. Ако и тук беше така ехееее, ходиш по улицата, поебцваш, колиш жени и разтоварваш напрежението. Те хората са го измислили