Хленчещ народ ли сме и защо караме лъскави коли?

Каква е България в очите на психотерапевта д-р Менис Юсри
Обновена: 4 мар 2013 10:04 | 3 мар 2013 09:00,
143
Хленчещ народ ли сме и защо караме лъскави коли?
Д-р Менис Юсри Снимка: Dnes.bg

Той има бакалавърска степен по приложни изкуства. Бил е художник, дизайнер и актьор. Работил е за телевизия BBC, както и за други известни медии. По-късно придобива бакалавърска, магистърска и докторска степен по системна психотерапия и фамилна терапия от Лондонския университет. И оттам животът му тръгва в съвсем различна насока. Но пък попада в „свои води“.

Вече 20 години д-р Менис Юсри създава и води семинари за личностно развитие в САЩ, Великобритания, Испания, Швеция, Унгария, Русия, работил е и като фамилен терапевт в Националната здравна служба в Обединеното кралство. Десетки хиляди хора от цял свят са посетили негови семинари.

По покана на негов колега преди години той посещава и България – във време, в което българите не са отворени към подобен тип знания и семинари. Въпреки това той намира привърженици в лицето на дузина млади хора. И така от 2002 година насам той успешно води семинари за личностно развитие и у нас. Основател е и на фондация „Същност“ във Великобритания, която в последните години набира все по-голяма популярност.

Той обича работата си, защото наблюдава как хората, с които се среща в семинарите, в един по-късен етап успяват да си помагат сами. А какво по-голямо удовлетворение от това за един специалист по психотерапия. Посещават го много българи – от всякакви професии и възрасти, със всякакви възгледи за живота. И с различни проблеми.

Той обича страната ни, защото някак си му напомня за собствената му родина – Египет.

Защо сме стресирани, защо българите карат лъскави коли и дали те наистина са най-недоволната и постоянно оплакваща се нация? Може ли всеки един от нас да стане милионер и кой е щастливият човек, разказва д-р Менис Юсри пред Dnes.bg.

България през погледа на психотерапевта

„Винаги съм казвал, че българите са една от най-невероятните нации в света. Те правят нещо уникално – бързо се променят. Отворени са да правят много нови неща. България има уникална позиция – това е една от държавите, при които Изтокът се среща със Запада и това дава едно невероятно качество.“, казва д-р Юсри.
Според него обаче бързото приспособяване на България или по-скоро „копиране“ на западните модели на поведение може да ни изиграе лоша шега.  Българите се стремят колко се може по-бързо да „настигнат“ Запада, а това крие своите опасности, тъй като само за полагането на основите на западния тип на поведение и мислене е нужен солиден период от време.

„Да вземем за пример психотерапията. Тя на Запад е вече изградена култура, докато тук в България не е – психотерапията навлиза много бързо, без да има поставените основи.“, смята психотерапевтът.

По негови думи България е запазила голяма част от източните традиции и ритуали, което позволява на българите да се събират по-лесно в групи. Това лесно се констатира на събирания – българите обожават да играят народни хора и да се забавляват заедно. „Надявам се това никога да не изчезне във вашата страна!“, казва д-р Юсри.

„Днешният свят поощрява индивидуализма и това всъщност създава проблеми в България между двете поколения – старото, израснало в комунистическия строй, и новото, което говори няколко езика без руски. Навремето едва ли хората са могли да пътуват толкова, колкото сега. Днес всеки може да отиде да работи в друга държава от Европейския съюз.“, смята той.

Какъв е днешният българин?

Днешното поколение е доста по-привилегировано, но отново се появява проблемът, че то се развива твърде бързо. „Децата имат купища неща - получават всичко, което поискат. Не знам какво ще се случи с тях, когато пораснат. Нищо няма да ги удовлетвори. Това е глобален проблем, но тук в България скоро ще бъде много актуален.“, категоричен е психотерапевтът, който е работил и със стотици деца във Великобритания.

„Стремежът към лъскав имидж коства същността на българина. Той се стреми да кара лъскави коли, а пък пътищата му са малки. Големите коли струват много разходи, а всъщност в София е много по-практично да имаш малка и икономична кола. Но тук по-важното е да покажем, че имаме тези коли. Това не е критика от моя страна. Това са нещата, които навлизат отвън. И именно тук е недоразумението – например най-богатите хората на Запад карат най-малките коли.“, казва д-р Юсри.  

Хленчещ народ ли сме и защо караме лъскави коли?
По време на семинар Снимка: Фондация "Същност"

Хленчещ народ ли сме?

По думите на психолога хленченето е характерна черта за повечето нации. Има една английска поговорка, която гласи, че „тревата в чуждия двор е винаги е по-зелена“. И всяка държава си го мисли. „Да вземем Унгария за пример – държавата е чиста, има много красиви сгради, а хората се оплакват през цялото време и си мислят, че те се намират в най-лошата страна в света. Дори в Англия се оплакват много. Те са недоволни от здравните служби, които всъщност са едни от най-добрите в целия свят.“, казва д-р Юсри.
Просто сме загубили чувството за благодарност, убеден е той. А след това добавя, че до една степен българите наистина имат правото да се оплакват, защото много неща в държавата не функционират така, както би трябвало.

За мъжете, жените и насилието

Попитахме д-р Юсри защо напоследък зачестяват случаите, в които член на дадено семейство погубва всички останали. През януари в столичния квартал „Гоце Делчев“ баща застреля цялото си семейство и след това се самоуби. А още по-пресен случай е този от Пловдив, където баща застреля съпругата си и двете си малки деца, след което също се самоуби.
„Не забелязвате ли – само мъже стоят зад такива криминални прояви. Мъжете в момента са много фрустрирани, ядосани, гневни, неразбрани, с объркана роля. Моментът е да се запитаме защо.“, коментира психотерапевтът.
По думите му слабият човек проявява насилие. Не съществува друг начин, за да защити себе си. Нужно е да погледнем какво се случва с мъжете в един глобален план – те стават все по-слаби и по-слаби. Мъжете растат с идеята, че трябва да бъдат силни и да се грижат за семействата си. И когато не успеят – това ги разгневява. А на фона и на икономическата криза и безработицата, мъжете, които губят работата си, губят достойнството и силата си.

„Какво се случва днес между мъжете и жените? Мъжете губят уважение. До ден днешен жените нямат много права и това ги прави много агресивни. Взаимоотношенията между мъжете и жените в момента са критични в целия свят. Жените заемат все повече роли, които изначално са назовани като мъжки. Дори в армиите броят на жените войници расте. В системата на мъжа е да защитава честта и когато жената им отнеме тази роля, той се разгневява. Така че в момента преминаваме през криза. Всъщност нито мъжете, нито жените се уважават взаимно.“, разказва психотерапевтът.

Всеки може да бъде милионер

Това апетитно твърдение изрече д-р Юсри преди известно време.
„Да, всеки може да стане милионер. Всъщност всеки вече е милионер. Но не в пари.“, казва психотерапевтът и с това изказване със сигурност убива надеждите на много хора.
„Знаете ли – темата с парите поражда най-много недоразумения. Защото не за всеки парите са ценност от първостепенно значение. Да, страхотно е да имаш пари – това предразполага към много удобства. Но не бива да бъде самоцел.“, смята д-р Менис Юсри.
Според него всеки има различно изградена ценностна система и докато за някои да похарчиш последните си пари за лъскава кола е приоритет номер едно в живота, други биха похарчили също толкова много пари за книги, ако не показността, а знанието е ценността, на която държат. А друг е въпросът, че показността дори не е ценност, тя е временно щастие – като дъвката със захар, която след известно време губи качествата си.
„Задайте си този въпрос – на коя област от моя живот отдавам най-много внимание? За кое говоря най-много, за какво харча най-много пари? Ако успете да направите правенето на пари в най-голяма ваша ценност, ще станете милионер.“, казва  психотерапевтът.

Щастливият човек е този, които не се стреми към щастие

„Щастливият човек е този, който може да се справя с тъгата. Да живее с нея. А това изисква работа със самия себе си.“, убеден е д-р Юсри.
Той отбелязва, че няма човек, който през цялото време да е щастлив. Хората сме пристрастени към искането да сме щастливи и това се връща като бумеранг под формата не неудовлетвореност и още повече тъга.
„Именно този начин на мислене се опитвам да променя у хората, които посещават индивидуалната и групова работа във фондация "Същност". Уча ги и на нещо друго, което звучи простичко, но крие в себе си цялата схема на щастлив живот - бъдете добри към себе си, един към друг и се уважавайте! Защото да унижиш едно човешко същество е най-страшното и тежко нещо, повече дори от убийството.“, споделя философията си д-р Менис Юсри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: психотерапия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
6
 
! Отговори
Лора преди 11 години
Вече не се търпи!Някой хора крадат като за последно!Мнооооого милиони...иза децата да има ,че и за внуците...А кой помогна на болен или на сираче...Какво е това ?А за хората 310лева заплата...ако случайно намериш работа...А ако си над 30...направо си за пенсия...Затова мисля ,че ако попрестанат да крадат управляващите и откриват нови работни места и отпуснат малко примката от малкия бизнес...може и нещо да се случи...А... дано!ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!
63
1
 
3
 
! Отговори
класик преди 11 години
Народът е с хубавите коли. Другите са прислугата!Както е казал товарищ Ленин, когато е живял в Швейцария.
62
1
 
13
 
! Отговори
една преди 11 години
Много точно: Защо българите се стремят да станат като западняците? Т.е да станат нещо, което не са били и не са. Това е безумие и наистина, много силно се усеща в България в поведението на хората, в мисленето...и е много дразнещо, защото не е естествено.
61
7
 
6
 
! Отговори
ан преди 11 години
има много верни неща ,които е казал ,но и много противоречиви като например това ,че съвременното общество изисква да си борбен амбициозен с лакти да пробиваш като калинките,а той ни съветва да сме щастливи с малкото което имаме и едва ли не да не мечтаем за щастие и то щяло да си дойде само тоет колкото по *** и без амбиции и желания толкова по щастливда си бяхме стояли тогава в първобитния и щяхме да ме най щастливиабе намерил човека да си изкарва лесно прехраната без да копае и
60
3
 
2
 
! Отговори
emcho преди 11 години
I v tia komentari niakoi hora im lipsva soca! Abe kandidatstvaite za vizi za Severna Koreia! Tozi chovek govori za tova da badem dobri edin kam drug ! Tova e cennosnata sistema!
59
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя Мириз с Люспи да ни знай много!
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има доста смислени коментари под статията, но са малко. Ако това беше новина за Бойко или Станишев коментарите щяха да са хиляди.Наистина е много прав човека за манталитета на нас българите.
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уточнете се кой кара лъскавите коли! Не се подигравайте с българския народ!
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки, що годе разумен и използващ по предназначение сивите си клетки, воже да намери отговорите за своя живот и приложението му в себе си. Върхът на глупостта е да плащаш, за да ти казват как да живееш и да бъдеш щастлив. Всеки се ражда със своя мисия и само признаването й може да го накара да изпита удовлетворение в този живот.Честит празник , българи!
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕЗИ С ЛЪСКАВИТЕ КОЛИ НЕ СА НАРОДА!
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо трябва да ставаме западняци? Ние сме си българи и трябва да работим над идеите народа ни да се издигне морално,духовно и материално.Не ми е нужно да ми четат лекции.Нужно е в момента работеща система.На всички пожелавам хубав празник.Време да ставам от компютъра.излизам на улицата.
53
1
 
5
 
! Отговори
Подкрепям това мнени преди 11 години
казах преди 1 минутаЧестит празник,братя БЪЛГАРИ.Всичко това което казва този господин го вижда и знае всеки българин около петдесетте години с мислещ мозък който е живял преди и след 10 ноември.И мисля нямаме нужда от подобни емисари да ни "разясняват" какви сме и защо сме.Този господин най-добре ще направи да изнася тези лекции в родината си Египет там имат много по-голяма необходимост от това.А Днес бг. за поред път доказва че е антиБългарски сайт.
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отивам да хленча на президента че искам нова кола
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гледам на снимката едни сливи, женки се събрали да узнаят как да ни изцоцат докрай и да го направят така, че те да са жертвите, а мъжете лошите. Жената заради слабата си физика ползва, козметически и психологически средства за манипулация, за да компенсира. Сега тоя седнал да ги учи и те зяпат, барем нова рецепта за цоцане научат. Как да "бем майката на мъжете без да ни избият зъбите. Запада до такава степен дава власт на пиклите, че те се самозабравят и злоупотребяват, еххх тояга!
50
1
 
6
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Лесно манипулируем народ сме.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сополанковци сме! Това го разбират хората, завърнали се от Испания, Гърция и прочие.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много добра статия:По думите му слабият човек проявява насилие. Не съществува друг начин, за да защити себе си. Нужно е да погледнем какво се случва с мъжете в един глобален план те стават все по-слаби и по-слаби. Мъжете растат с идеята, че трябва да бъдат силни и да се грижат за семействата си. И когато не успеят това ги разгневява. А на фона и на икономическата криза и безработицата, мъжете, които губят работата си, губят достойнството и силата си.
47
0
 
4
 
! Отговори
fozi преди 11 години
Последната мисъл относно унижението е абсолютно вярна.
46
4
 
7
 
! Отговори
до 50 преди 11 години
при соца нямахме коли, магистрали, метро, айфони, климатици , не ходехме в чужбина на почивки, нямаше дори банани, кафе и и шоколад и шоколадови яйца и МОЛ-овено всички бяхме доволни и щастливи, никой не мрънкаше--Нямането беше наложено със закон - мрънкането беше строго забранено!Кой мрънка бой, в панделатата, нямаш право да следваш.... Помним дивотиите на соца!
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да даваш заключения за Българския народ трябва дълго да си живял тук бе пич. Повечето ти заключения са неверни а останалите са клише понеже важат за всички нации. На фона на Европа и Америка Българина е еманация на толерантност търпимост и образованост.