Хитлер, Троцки, Тито, Фройд и Сталин на едно място

Кога и къде тези исторически личности са живели на едно място?
Обновена: 21 апр 2013 12:03 | 21 апр 2013 12:03,
42
Хитлер, Троцки, Тито, Фройд и Сталин на едно място
Снимка: Reuters

Преди век една европейска столица е била дом за хора, които в последващите години ще оставят трайна следа в историята на човечеството. Наистина впечатляващ факт е, че тези хора са живеели в непосредствена близост един до друг.

Този период е през 1913-та година, а “съседите” Адолф Хитлер, Йосиф Сталин, Лев Троцки, Йосип Броз Тито и Зигмунд Фройд едва ли подозират как съдбите им ще бъдат преплетени, пише БиБиСи.

През януари същата година мъж с паспорт, на който е записано името Ставрос Пападополус, слиза на Виенската гара от влака от Краков. Впечатление прави големият му мустак и следите от тежка шарка по кожата му.

“Когато влезе, видях човек, в чийто поглед нямаше никаква следа от приятелски настроения”, пише в свои мемоари този, с когото Ставрос има тайна среща във Виена.

Авторът на въпросното описание е дисидентът и болшевишки революционер Лев Троцки. А описаният човек не е Ставрос Пападополус. Истинската му самоличност е Йозиф Висарионович Джугашвили, познат сред приятелите си като Коба и останал в човешката история с името Йозиф Сталин.

Троцки и Сталин са само двама от тези, които пребивават в централна Виена през 1913-та година и които впоследствие ще предопределят до голяма степен облика на Европа и света през 20-ти век. Група е доста разнородна.

Двамата революционери Сталин и Троцки, се укриват във Виена, която за тях е просто политическо убежище. В същото време, например, психологът Зигмунд Фройд вече е установен в столицата на Австро-Унгария.

Основателят на психоанализата, често определян като експерт в отключването на тайните на човешкото съзнание, живее и практикува професията си на улица “Berggasse”.
Младият Йосип Броз, който впоследствие ще се прочуе като лидера на Югославия маршал Тито, също живее във Виена, но работи в автомобилен завод във Винер Нойщат на 50 километра от столицата.

Във Виена препитание търси и 24-годишен мъж, чиято амбиция да изучава изобразително изкуство във Виенската художествена академия претърпява провал на два пъти. Това е Адолф Хитлер.

Недалеч от жилищата на всички тези хора се намира и дворецът на император Франц Йосиф, който управлява 1848-ма година.

В своята виенска резиденция ерцхерцогът и племенник на императора Франц Фердинанд пък нетърпеливо очаква момента да заеме трона. Това не се случва, тъй като Франц Фердинанд е убит при атентат в Сараево – покушението слага началото на Първата световна война.

През 1913-та година Виена е столицата на империя с общо население от над 50 милиона души. “Виена е притегателна сила за всички амбициозни хора по онова време”, разказва Дардис Макнамий – гл.редактор на единственото англоезично месечно издание в съвременна Австрия. Тя посочва, че едва половината от 2-та милиона жители на града през 1913-та година са родени там. Над 250 хиляди са преселници от Бохемия и Моравия (днешна Чехия), което прави чешкият език доста популярен.

В империята всъщност се говорят официално дузина езици – цели 11 освен немският. Офицерите в австро-унгарската армия били обучени да дават команди на всички тези езици.

В тази многонационална среда някак естествено се обособява и културният феномен “Виенско кафене”. Дискусиите и дебатите в тези заведения се превръщат в основна част от обществения живот.

На практика тази космополитност, това свободно движение на множество хора от различни националности създава идеалното убежище за всеки, който по една или друга причина иска да се покрие.

Разбира се, не може да се каже със сигурност дали Троцки и Хитлер са разменяли идеи, или пък Тито е срещнал Сталин, или Фройд е консултирал някой от тези мъже.
В крайна сметка случилото се година по-късно (началота на Първата световна война) до голяма степен унищожава интелектуалният оазис  Виена. Австро-унгарската империя се разпада с края на войната, за да дойде времето Хитлер, Сталин, Троцки и Тито да започнат своите политически кариери, оставяйки траен отпечатък в човешката история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
1
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Тука един пише - жалко че Хитлер не са го оставили да учи рисуване... Знаете ли защо сега няма изкуство? Защото талантливите художници споделят идеите на Адолф Хитлер. Вчера беше рожден ден на Хитлер и нито дума, ни хула - явна е дерективата да се премълчава. Всичките изброени без Хитлер са евреи, - евреите за да принизят Хитлер го наричат евреин! Обясняват нашироко без да ги питат, произхода му, а примерно за Троцки, евреин до мозъка на костите си да е ставало дума.
26
5
 
0
 
! Отговори
Zarstvo Balgaria преди 10 години
Zar FERDINAND e roden vav Viena prez 1861 godina...Trabva Da Izdignem PAMETNIK na Zar FERDINAND-STROITELA na SAVREMENNA BALGARIA..ZABELRZZITELEN ZAR,VOENNONACHALNIK i STRATEG... Balgarskia Narod e GOTOV i ZZADUVA za VASTANOVAVANE na TARNOVSKATA KONSTITUZIA i na ZARSTVO BALGARIA...65 GODINI ZZALKA republika STIGAT..TARPENIETO na Balgarskia Narod SE IZCHERPVA..Zar SIMEON II e NAI-INTELIGENTNIA DARZZAVEN GLAVA i POLITIK v SVETA..ZABELEZZITELNA LICHNOST ,DOSTOEN ZA BALGARIA. Pri Zar BORIS III ZARSTVO BALGARIA e bilo na 4-5-6 Masto PO STANDART zaedno S Belgia i Holandia V EVROPA i na 8 Masto V SVET
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И после нямало "КОНСПИРАЦИИ" ...господарите им ги събрали на едно място ,че да ги инструктират празните им дегенерясали тикви,за да знаят какво да правят в следващите 30-40 години!!!! АЙ СЕКТИР
24
1
 
3
 
! Отговори
вячеслав преди 10 години
До Анонименда, бил е пиян в кръчма когато са го попитали дали иска да стане цар на новосъздадена държава, малко изостанало и мръсно но ще е цар, той казал - ми що не. нали има момчета и момичета за забавление..
23
3
 
2
 
! Отговори
Пак любопитен преди 10 години
Та да продължим разширяването на общата култура на "журналиста": по това време Троцки съвсем не е бил болшевик! По-точно е гравитирал около меншевиките; болшевик става чак през 1917 г. Сам той по това време се е считал за нещо като социалдемократ, но не съгласен с нито едно от теченията (болшевики и меншевики). С други думи - още тогава се е считал за по-по-най (казано така за по лесно асимилиране от страна на "журналиста"), който поне можеше да се подпише под творението си!
22
6
 
4
 
! Отговори
maxobg преди 10 години
До Анонимен и хилер е същото еврейско изчадие ,само че ,по баща и не са го приемали ,затова е ги е мразил и избивалтолкова прочети някоя книжка и тогава се изказвай!тоя форрум макар и анонимен е за щогоде умни хора!!!
21
12
 
13
 
! Отговори
.rotos преди 10 години
До АнонименЕвропа я сринаха Съюзниците. Английската авиация разруши Хамбург на 82%, а пълчищата на Сталин оставиха от Берлин само стърчащи руини.За сравнение, за почти три години обсада на Ленинград, нито един от забележителните архитектурни паметници на града не пострада.
20
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудя се само защо са ги поставили на хоризонтала. Къде е Хитлер, олицетворение на борбата със световното зло и останалите необразовани евреи. Изключвам сексуално комплексирания Фройд, който незнайно защо се изучава. За мен е пълен психопат. Просто тия хора са недостойни да стоят в едно изречение дори до Хитлер
19
1
 
12
 
! Отговори
Любопитен преди 10 години
Интересно, дали "журналистът", който е написал горния текст (не пиша "статия" за да не се възгордее съвсем!) е наясно, че името на Сталин е ЙоСиф, а не ЙоЗив? Чел ли е нещо по история или му стига само Гугъл? А?....
18
12
 
15
 
! Отговори
ЧРД на патерици преди 10 години
Неповторим, уникален и истински националист! Ако...Сега светът щеше да е ... райско място! Без бандити и печки!
17
12
 
13
 
! Отговори
20-ти АПРИЛ преди 10 години
Хитлер:Моята майка беше обикновена жена, но тя подари на света необикновен син!
16
19
 
17
 
! Отговори
Жако преди 10 години
По онова време малкият Боко - тиквата е подскачал в Банкя, плюскал филия с мас и пълнел гащите редовно.Знаел, че ще стане прочут диктатор като Хитлер, Сталин и Тито. Само не знаел, че хората на 12 май ще му духнат под опашката!
15
4
 
10
 
! Отговори
Ivan Ivanov преди 10 години
Iskam da otbeleza 4e Georgi Dimitrov sa6to e zivial v VIENNA...
14
5
 
27
 
! Отговори
CTPAHДЖАTA-оriginall преди 10 години
Не се казва Троцки, а Лейба Давидович Бронщайн.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аааа и Батко трябва да е там
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И пак няма информация за източника на статията. Днес-а откровено си плагиатстват...
11
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вчера Хитлер стана на 124 години!
10
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако бяха оставили Хитлер да учи рисуване, нямаше да срине цяла Европа от Лондон до Москва и да умрат 50 милиона души във Втората Световна война, ама на.
9
32
 
30
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Светла памет на Хитлер.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Планували са 2 та,подобно на сирия и арабския свят,един човек продава пиратки на властта и опозицията,бизнес