Децата от Ракитово

Те не бягат, защото няма къде да отидат
28 апр 2013 11:58,
28
Децата от Ракитово
Общежитията, където децата живеят. Снимка: Re-Act

За повечето от нас Ракитово е градче на няколко километра от Велинград. Ако попитате хората, които са ходили там, ще ви кажат, че е много красиво. И действително е. За няколко десетки деца обаче Ракитово е дом, макар и временен, за някои – дългогодишен.

Възпитателно училище - интернат ”Ангел Узунов” Ракитово се намира малко извън градчето. Пътят, който води до там, някога е бил асфалтиран, в момента по него има повече дупки, отколкото асфалт. Всичко наоколо показва, че пътниците са се насочили към не много посещавано място.

След един завой се стига до почти порутена ограда и широко отворени врати. На една от стените на близко здание се разчита цветен надпис ВУИ ”Ангел Узунов”. Въпросната сграда е училището, малко след нея са общежитията, където спят обитателите, а още по-нагоре е ”НДК-то” - за него малко по-нататък.

Още с влизането на колите децата веднага се събират на паркинга, защото знаят какво става. Любен, Габи и Юлето от сдружение Re-Act пристигат, а заедно с тях и други доброволци.

Те идват всяка седмица, за да организират извънкласни занимания на децата тук. Сега тече курс по готварство, но са направили и нещо като работилница за колела. Възпитаниците на училището се опитват сами да си сглобят велосипеди от дарени стари рамки. Вече има няколко готови и те просто нямат търпение да ги покарат.

Децата в Ракитово са като учениците в най-обикновено училище – разделят се на групички, имат различни интереси. По различна причина са и стигнали до тук, пътят им не е еднакъв. Повечето обитатели на ВУИ  ”Ангел Узунов” са се отзовали в интерната за леки провинения – дребни кражби или вандализъм. Най-често попадат в лоша компания и като най-наивни и най-малки първи ”изгарят”, семействата им са проблемни и не им е обръщано никакво внимание. Не рядко и децата от домовете за сираци се отзовават тук.

”Никой не бяга, нямат къде да отидат” - този отговор получавам на въпрос защо вратите на интерната стоят широко отворени. Освен че никой не си тръгва преждевременно, рядко някой и пристига. От време на време идват различни представители на неправителствени организации, за да разнообразят ежедневието.

Децата не се срещат с външни хора и по цял ден няма какво да правят – висят на плаца или гледат телевизия, понякога играят баскетбол и футбол.

Тук е мястото да разкажем и за ”НДК-то”. Това е най-старата сграда и преди в нея се е помещавала администрацията. Сега е място, където децата могат да прекарват част от свободното си време с извънкласни занимания. Ако температурата навън е 18 градуса, в ”НДК-то” е 8.

Бюджетът не стига почти за нищо, зимата температурите в помещенията са около 15 градуса. ”На баня” се ходи веднъж седмично, защото няма средства за затопляне на водата, макар че всяка стая има собствен санитарен възел.

Психолог няма. Разговорите с децата ги провеждат възпитателите. Насърчават ги, когато трябва им се карат, опитват се да им намерят занимания. Любен, Габи и Юлето са направили блог, където качват техни произведения.
Нашите деца професори няма да ги направим, но в спорта са много добри, хвалят се учителите във ВУИ ”Ангел Узунов”. И не е трудно това да се забележи -  на етажерки в сградата на школото са наредени страшно много купи от турнири и състезания.

Забравените деца от Ракитово никога не забравят, че си обещал да се върнеш, макар че много малко го правят.

Dnes.bg ще ви разкаже за Любен, Габи и Юлето от Re-Act, които се връщат почти всяка седмица, и за един ден с тях и децата на Ракитово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До wfwfvijdate samo *** za6toto tarikati kato mene nese snimat be mur6ii ako iska nqkoi dami kaje ne6to da pi6e tu ......MIRO_Plevenskiq
21
0
 
4
 
! Отговори
nikolai преди 10 години
az sum ot tam i kvo *** li sum hora sus mnogo razvito vuobrajenie ste povecheto ot vas ne sa bili tam neznaete kak stoqt neshtata tam a puk govorite vse edno ste bili tam az sum tam 6 godini izturpql sum si nakazanieto i oshte sum tam mnogo ste tupi grozni mazni podobiq na hora tel za vruzka s *acha vi 0896274482
20
6
 
3
 
! Отговори
Това е ТВУ преди 10 години
Люде, осъзнавате ли, че тук си говорим за ТВУ - трудово възпитателно училище за млади престъпници, които не могат да бъдат в затвора. Основно ***.... Защо да ги съжалявам? Все едно да съжалявам затворниците! Нека си изтърпят наказанията, па да им дойде ъкъла какви ще ги вършат в бъдеще.
19
2
 
17
 
! Отговори
Gogo преди 10 години
С тези деца работят добри специалисти. Децата са изоставени от семействата си. Някой трябва да се грижи за тях, докато растат. В противен случай са на улицата и ще крадат и извършват престъпления. Хвала на педагозите.
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
badeshtite prestapnici v bg.
17
1
 
8
 
! Отговори
60 преди 10 години
Отговор на пост:"12 bosnak преди 9 часа нека ЦЦ циркаджията и ББ тиквата обясни на тези деца защо няма пари за тях, а с лекота харчат 100 000 000 лв за подслушвания."Ходила съм в това градче и училище. Знаете ли кога е създадено? Знаете ли от кога е същото положение? Мислите, че е в последните 3 год.? Ха-ха... Винаги! Отделен е въпросът дали трябва да ги има все още, но работещите там дават всичко от себе си да помогнат на тези деца, изоставени от родители ... И българчета има, уви ...
16
0
 
10
 
! Отговори
shnev преди 10 години
Браво dnes.bg, най-накрая да напишете нищо смислено. Моля Ви вземете си поука от тази статия, че с такива случаи е пълно в България.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде е държавата ни, която не трябва да бъде не "майка" за тези деца, а да е регулатор на поведението на родителите и на техните последствия. В Англия живеят над 50 млн. души и няма домове за изоставени деца. Мизеря, безхаберие, простотия това съпътства всичко в нашата държава.Домовете не се затварят, защото осигурват работни места, ще бъдат затворени до 15 години.Но това е един ужасно дълъг период, колко съдби ще бъдат осакатени.Срам ме е, че съм български гражданин, като чета тази статия.
14
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другия път разкажете за Шукри, Нурито и Айшето.
13
16
 
5
 
! Отговори
XXL преди 10 години
Шъ съ разривъ от поредната *** Хистория ;()
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Над 2 000 000 лева струва автопаркът на .... и ....Само лъскавото Ламборгини е над 250 000 в евро.Докато беше вратар в..., ...получи като подарък от баща си ... Ауди S8 за 100 хиляди евро. Година по-късно той си позволи по-нов модел от немската марка.След Аудито любимият на .... си купи Ферари 430 за 200 бона, Мерцедес S600 за 130 000, БМВ М6 за 120 хил., Мерцедес GL за 50 000 всичко в евро.
11
1
 
5
 
! Отговори
edna balgarka преди 10 години
ne sa ni vinovni komunetata , caretata ,ataketata , sedesaretata ,depesetata i drugi etataaaa. takiva hora sme si - bez red i savest .
10
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз ще ти обясн: щото ако не се харчеха 100 000 000 за подслушване, то *** нямаше да оставят на тези деца и това което имат сега. Вече сме го минали този сценарий, ако си забравил да ти напомня за Виденов, за Луканов, за танковете на Петър Младенов и т.н. А кредитните милионери, а масовата приватизация и т.н сценарии и тях да не забравиш...
9
0
 
6
 
! Отговори
23 преди 10 години
Битието определя съзнанието
8
5
 
29
 
! Отговори
bosnak преди 10 години
нека ЦЦ циркаджията и ББ тиквата обясни на тези деца защо няма пари за тях, а с лекота харчат 100 000 000 лв за подслушвания.
7
1
 
6
 
! Отговори
@ преди 10 години
До Анонимен 7 благодаря за честният пост и за опазването на чистотата на статията п.п.съжалявам ,че споменах,, оная,, дума ,но не се стърпях
6
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОДКРЕПЯМ "ЛОШО" и мисля, че всеки нормален българин е установил това нещо от личен опит и наблюдение! Нека после измисления Хелзински комитет ме заплюе................От дете на *** или *** какво може да излезе .Крушата пада под дървото . Днешните деца на този дом ще имат деца които ще живеят пак в този дом . ДНК - в *** е заложен този ген .Генерират Престъпници .
5
2
 
29
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 10 години
Деца и техните възпитатели,не падайте духом,борете се.Поощрявайте честните,добри отношения и примери на...поведение.Нека в този светъл ден,предхождаш Великден,радоста да стигне всяко дете.Бъдете живи и здрави и с вяра към доброто,в сърцата.
4
2
 
33
 
! Отговори
@ преди 10 години
деца! нашето бъдеще , на България !и много от тях ще станат по-читави Човеци отколкото някога ще бъдат политиците ни !!!аз лично засега с нищо не мога да им помогна освен да се помоля Бога да ги пази и покаже верният път !
3
11
 
17
 
! Отговори
Лора преди 10 години
До ЛОШОФашист