Болест ли е затлъстяването?

Множество хора с наднормено тегло се радват на крепко здраве
Обновена: 3 юли 2013 17:46 | 30 юни 2013 15:16,
15
Болест ли е затлъстяването?
Снимка: Reuters

Решението на Американската медицинска асоциация (АМА) за класифициране на затлъстяването като заболяване беше страхотна новина за фармацевтичната индустрия, посочва авторитетното издание "Тайм".

Сега натискът върху Държавната комисия по храните и лекарствата да одобри нови медикаменти за сваляне на килограми ще се увеличи неимоверно, като може да се предполага, че все повече компании ще получат зелена светлина за своите разработки (което ще доведе и до рязък скок в приходите им). Според "Тайм" обаче да се обяви затлъстяването за болест е подвеждащо.
 
Новите тълкувания определят възрастен човек за болен, ако индексът на телесната му маса (ИТМ) достигне 30 (теглото(кг) върху височината(метри) на квадрат). Но това не е особено коректно.
 
От "Тайм" не отричат, че рискът от диабет и сърдечни заболявания се увеличава пропорционално с увеличаването на гореспоменатия индекс. Освен това нарастването на ИТМ може да доведе до високи нива на кръвно налягане, холестерол и глюкоза, както и до инсулинова резистентност и различни възпаления. В същото време обаче почти 25% от хората с “нормално” тегло имат сходни проблеми.
 
Повече от половината от тези с наднормено тегло и близо 1/3 от затлъстелите пък се радват на крепко здраве. С конкретни цифри – 16 милиона американци с нормално тегло страдат от метаболични аномалии, докато 20 милиона затлъстели техни сънародници нямат такива оплаквания.

Едно от обясненията за подобно несъответствие е физическото състояние. Редица изследвания показват, че при хората с наднормено тегло, но в добро физическо състояние, има по-ниска смъртност в сравнение с тези с нормално тегло, но неполагащи грижи за своето физическо състояние.

Скорошно проучване на “New England Journal of Medicine” доказа, че провеждането на популярната средиземноморска диета намалява риска от сърдечносъдови заболявания, но това няма нищо общо със свалянето на килограми.

Специалисти считат, че разминаването се дължи на самото изчисляване на индекса на телесната маса (установен от Световната здравна организация), при което не се прави разлика между масата на мазнини, мускули и кости. В същото време обаче е трудно да се каже, че има нещо по-добро като система за измерване на риска от затлъстяване, макар и да са налице множество опити за намирането на такава.

Според “Тайм” може да се каже, че не просто ИТМ е неакуратна система за изчисляване на затлъстяването, а че затлъстяването не е особено точен показател за здравето на човека.

За някои поддръжници на обявяването на затлъстяването за болест ще помогне на хората с наднормено тегло, които вече няма да бъдат обвинявани за състоянието си и на тях ще се гледа с друго око. В същото време обаче, ако затлъстяването е болест, то родителите на дебели деца лесно могат да бъдат упреквани (че и съдени) в небрежност и дори застрашаване здравето и живота на отрочетата си.
 
От “Тайм” считат, че лекарите трябва да насочат усилията си не към призивите за сваляне на килограми, а към окуражаване на физическата активност и балансираните режими на хранене сред всички хора, независимо от индекса на телесната им маса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Имигрант преди 10 години
Преяждането е най-страшната наркомания!!!
8
1
 
4
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
"Тая шия не е от туршия", всичко е в яденето и калорийте. Яж умерено, движи се повече и резултатите няка кака да не дойдат.Много дебели хора съм чувала да казват, то това не е от яденето, от обмяната на веществата, от хормони....и хиляди оправдания. Да и това има значение, но като гледам и какви количества храна поемат, вечерят по два пъти и постоянно неща дъвчат, няма как да не са дебели.
7
0
 
29
 
! Отговори
П.С.Ц преди 10 години
Всеки знае как да отслабне.Въпросът е че не му се спазва хранителен режим.Пример:Намали хляба до минимум, не яж пържено, алкохол не повече от чаша бира(или вино) на ден, колкото може по-малко захар, спорт 3-4 дни (но не 15 минути на ден) в седмицата.Като под спорт за различните възрастови групи ще дам пример:На стадиона идват дядки който всеки ден ходом навъртат 5-6 км.Въпросът е че се движат.И последно не очаквайте резултати преди да минат 2-3 месеца.Няма магически хапчета.Трябват усилия.
6
3
 
17
 
! Отговори
yoyo:) преди 10 години
всичко е заради макданълдс
5
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма дебел, който да е здрав! Ама нито един!
4
7
 
19
 
! Отговори
brymbrym преди 10 години
Болест е.
3
6
 
14
 
! Отговори
brymbrym преди 10 години
Болест е.
2
4
 
9
 
! Отговори
ZX преди 10 години
БОЛЕН - ПСИХОПАТ
1
8
 
35
 
! Отговори
ТТ преди 10 години
Американците са ненормални