Борисов стои зад протестите, смята Кънчо Стойчев

"Нужни са избори, но не сега, а напролет"
Обновена: 29 юли 2013 09:28 | 28 юли 2013 15:41, Камелия Цветанова
467
Борисов стои зад протестите, смята Кънчо Стойчев
Социологът Кънчо Стойчев. Снимка: Булфото

Твърдите, че политическото е убито, какво имате предвид?

Това е много трудна професия, тя изисква много сериозна подготовка, трябва да ги критикуваме, но да си мислим, че сега след избори, ще имаме изцяло нови, появили се с магическа пръчка, няма как да се случи. Политическото съдържа диалог, уважение към опонента, а не да минава в ролята на сатанизатор. Най-добрият пример за това е  Бойко Борисов, който три години и половина лъже. Той има качества, енергия, харизма и вместо те да отидат в полза на България, те отидоха в посока на съсипването на политическото.  Колкото и да спорят в  Германия леви и десни, когато говорят за бизнес, за деца, за здравеопазване, няма ляво и дясно, това е национален интерес. Трябва да се обединим, ако искаме да живеем по-добре, срещу монополите, тоест да искаме демонополизация на страната и съответно контролни органи. Започнахме добре през февруари, трябва да довършим тази работа. Трябва да се обединим по въпроса за съдебната система. Мисля, че няма леви, няма десни, това е въпрос за всички нас. Всеки човек иска да живее в правова държава. Това е третият компонент на нормалното общество, който ние не можахме да изпълним. Защото демокрацията изпълнихме, пазарната икономика криво-ляво, но правова държава не направихме. Тук можем да се обединим. Третото, около което можем да се обединим, много ми се иска да бъде образованието. Коя политическа сила ще седне сама да реформира бездъннната каса здравеопазване, на която за последните десет години бюджетът е увеличен и харчим над три пъти повече. Това трябва да се договори в нашето общество - тези неща да не зависят от ляво или дясно. Трябва да говорим конкретно.

А не смятате ли, че този процес на сатанизиране го има и от страна на управляващите и парламентарното мнозинство?

Съгласен съм, че се тръгна по веригата стимул-реакция, доста елементарна. Аз го разбирам психологически. Ако вие три-четири години сте подложени на подслушване, тормоз, скалъпени дела, цепят ти партията, купуват ти депутатите, разцепват други партии, а в същото време отговаряте с нещо, политик сте. Изискват се свръхкачества от човек, за да не започне да вижда белите мишки по ъглите. Това го разбирам, но това не ги оправдава. Не трябваше да тръгнат по този начин, а обратно - с протегнатата ръка, а нещата, които са нарушения, са към прокуратурата, съд, това са други сфери. Изобщо винаги тръгването по линията на реванш и обучение на противника чрез унижаването му е погрешно. Не че  Борисов и Цветанов, тази върхушка около тях не ги заслужават, но политиката не е детска игра, където аз ще си отмъстя на приятелчетата. Правилно ли би било заради това, че те сега протестират, да падне правителството? Не би било правилно. Защото това ще зададе същия модел след следващите избори. Трябва да се протестира, но се създава едно самонавиване, че махнем ли ги тези, вече потичат реките с мед и идват едни - откъде идват, ей богу, аз не знам - гении, чисти, непокварени, девствени, умни и способни политици. Да погледнем нашите партньори в Европейския съюз. Предполагам познавате поименно еврокомисарите, това са нашите министри в Европа. Че къде им е талантът и харизмата? И това го е излъчила цяла, обединена Европа. Последният харизматичен политик в Европа, който си спомням, се казва Тони Блеър. Това е големият проблем в Европа, на всички ни. Ние нямаме харизматични общи лидери в момента.

Виждате ли грешки в сегашната власт?

Огромни грешки. Но основната е тази, че едните не разбраха, че са паднали от власт, а другите не разбраха, че не са спечелили властта. И продължават да не го разбират. Аз съм за широките коалиция, но след всичката чернилка, която изсипа Борисов, той изобщо елиминира думата коалиция и сега въобще не ум идва, че сатанизира думата актуализация и заем, въпреки че в тях няма нищо лошо.

А Сергей Станишев прави ли грешки?

Да, като казвам, че не разбраха, че не са спечелили изборите, това се отнася и за лидерите на партиите.

Има ли сега изход от напрегната ситуация след повече от месец протести?

Определяне на нова дата на избори. Според мен не трябва да са сега, а през пролетта. Да кажем - година за представителство, за да може нещо да се реализира, защото за един месец не може нищо да се направи. Иначе ще получим варненския синдром. Варна беше най-протестиращият град, 100 000  бяха на на улицата, но излязоха  50 000 да гласуват и избраха тези, които свалиха. Ще постигнем същото в национален мащаб. БСП ще получи малко по-малко от предишните избори, ДПС същото, а според мен по-скоро Реформаторският блок няма да влезе, защото стигнем ли до изборите, ще стигнем до въпроса кои са лидерите и като видим лицата, ентусиазмът ще се изпари, защото това са хора, които само преди месец и половина организираха невлизането в парламента с некадърността си, надценяването си. Кунева няма да увеличи гласовете си. Тя сега се отдалечава, защото става все по неадекватна. Излезе преди 2 дни, човек с опит, и каза „избори сега“. Нейният електорат са интелигентни, уравновесени хора, както ги наричаме ние „учителките по английски език“, а тя се отдалечи от тях. 

Властта има ли полезни пиар ходове, които да използва, за да смекчи общественото недоволство, поне това, което е на жълтите павета?

Ограничени са възможностите. Орешарски е почтен и професионалист, но той има ограничени комуникационни възможности, той е по строгия език, но няма онази харизма да го чуят хората. Ако сме в нормална ситуация, няма проблем човек да е само професионалист, но в момента са запушени ушите. За да се отвори тази чуваемост, трябва да се направят конкретни стъпки към тези, които са загубили чуваемостта. Първо да се каже, че ще има нови избори, да поискат една година, да си представят плана.

Оставката на Станишев ще реши ли проблемите?

Не мисля. Тя ще е на дневен ред, разбира се, и най-вероятно няма да се размине, но сега трябва да се направят мостове и дестабилизация на БСП и ДПС няма да ни реши проблемите. 

Вътрешнопартийните проблеми в БСП дали нямат отношение  към протестите?

Не. Това е Борисов. Искането за заседанието на парламентарните комисии за 17 ч. Беше тяхно, имаше група хора, които като пчели влачеха плочите, имаха си задача и те не протестираха, те си я изпълняваха, видяхме го.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


467
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
369
0
 
0
 
! Отговори
СЛАВА преди 10 години
ЕТО ГО БЪЛГАРИНА ПОКАЗА СИ РОГАТА.ЧОВЕКА КАЗВА РЕАЛНОТО А ВИЕ ГО ПЛЮВАТЕ МРЪСНИ ПЛАТЕНИ ДРАСКАЧИ
368
3
 
4
 
! Отговори
ан преди 10 години
само като му погледне човек мазната физиономия се сеща за кого работи наглеца
367
1
 
10
 
! Отговори
aaa преди 10 години
a зад кънчо Стойчев кой стои?
366
9
 
13
 
! Отговори
българин преди 10 години
това може да го каже само инпутентен онанист
365
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А БСП и ДПС стоят зад всички финансови престъпления и злоупотреби в България.Като ги сложим на кантар да не се чудят защо народа иска да ги стъпче в гнева си.Долна мафиотска крадлива социалистическа ***.
364
10
 
23
 
! Отговори
Попчето преди 10 години
А бре,Кънчо,кажи най-сетне КЪДЕ ГИ ДАВАТ ТИЯ ПАРИ та и аз,и жената,и децата,а защо не и родата ДА СЕ ВРЕДИМ?! Стига само сте лаяли във всички посоки - уж сте по точните и конкретни задачи и мероприятия,а когато се засегне сериозен въпрос почвате да шикалкавите и да приказвате общи приказки-ТОВА ГО МОЖЕМ И НИЕ!Като си се изтъпанил тук назовавай нещата гледани не само от вашата социалистическа камбанария,а в името на цялото общество,но вие така не сте свикнали-каквото каже партията:)Избори СЕГА!
363
19
 
15
 
! Отговори
До Анонимен преди 10 години
Тези протести от февруари бяха спонтанни, автентични, граждански и с конкретни искания! Никой не е искал оставки дори след 3 години безобразно и уродливо управление. Някой плахо прошепна три пъти "Оставка" и умниците на часа си я подадоха! Никой не е крещял, обиждал и псувал нито една партия и конкретни лица. Първосигналните протести се провеждат в момента, защото няколко вагона с платени протестиращи се разхождат всеки ден без да знаят какво искат и какво правят!
362
5
 
19
 
! Отговори
Наш преди 10 години
Онзи ден въпросният социоПАТ мина с джипчето си през тълпата в един морски курорт. Хората го познаха и какво ми чуха ушите, чак се изчервих. Добре, че му бяха затворени прозорците та му оплюха само колата.
361
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бравос, Кънчо, голямо прозрение те е осенило. Значи с това признаваш, че Бойко е станал много по-голям интелектуалец от тебе, щом може да организира толкова смислени и различти протести, от тия първосигналните дето вие спретнахте през февруари.
360
18
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Платеният от БСП социолог, заедно с дефектния Райчев. не ми е ясно защо медиите давате глас на такива платени и срам за социологията хора
359
8
 
24
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Борисов стои зад протестите, смята Кънчо Стойчев...Жестоко откровение, Кънчо мамин как се сети? На голф игрището ти край Шабла, когато те удари бялото топче? Протестите предстоят, главен двигател е мизерията - дължаща се на покварената върхушка от ГЕРБ, БСП и прочие "реформатори". Включително и тупани като теб, загробили милиони народна пара в безумните си начинания - като супер-хипер-турбо голф турнира в заграбените поляни край Шабла...
358
9
 
28
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Тоя е редко противен. Двоума се тоя или Миков е по-противен.
357
10
 
49
 
! Отговори
Нех преди 10 години
Стойчо, Стойчо, *** си като свински ***, пък мислиш и че хората са ***. Ти като си платен червен манипулатор / казано на български лъжец/ хората не са и на протестите са заради България, а не заради някакви политически обещания от Бойко или пари. И на най богатите свършват парите, когато не вилизат свежи, а ти твоята пасмина обещавахте реки от мед, а сега теглите заеми да можете да се разплатите с тези, които ви финасираха февруарските протести, изборните манипулации и самите избори.МЛЪКНИ!
356
9
 
39
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Аз пък смятам че ти си платен червен манипулатор,който го чакат тежки дни
355
14
 
34
 
! Отговори
леля Пена преди 10 години
Зад мен не стои никой,другарю Стойчев.Стига търсихте таласъми.Не разбрахте ли,че протесращите са и против ГЕРБ.
354
9
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КЪНЧО Е НАЙ-ГНУСНИЯТ ДС КАДЪР И ГЛАВЕН ПРОПАГАНДАТОР НА ПОРОБИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.
353
9
 
58
 
! Отговори
ПЕЦИ преди 10 години
БРАВО КЪНЧО, ЗАСЛУЖИ СИ ПАРИЧКИТЕ. БРАВО
352
8
 
49
 
! Отговори
този гьон е...... преди 10 години
***!!!!!!
351
8
 
47
 
! Отговори
протестиращ преди 10 години
Кънчооо, за мен ГЕРБ не стои, както и аз зад тях. Въпросът е ти пред кой се навеждащ?
350
8
 
45
 
! Отговори
иванов преди 10 години
тази комунистическа *** как има очи да застава и да дава мнения ??