Навални се превърна в безспорния лидер на руската опозиция

Резултатът му на изборите в Москва го превърна в политик
10 сеп 2013 20:11, Елка Василева
22
Навални се превърна в безспорния лидер на руската опозиция
Алексей Навални. Снимка: БТА

Неочакваният успех на опозиционера Алексей Навални на кметските избори в Москва показва пределите на политическата система, установена от Владимир Путин и прави от младия адвокат, борец срещу корупцията, безспорен лидер на опозицията в Русия, пише Франс прес.

Въпреки че социологическите анкети в началото на предизборната кампания му даваха едва 3 процента подкрепа и той не разполагаше с достъп до големите медии, опозиционерът получи 27,2 на сто от гласовете в столицата. Това е резултат, който го поставя след досегашния кмет Сергей Собянин (51,3 процента), но който е по-голям от сбора на останалите четирима кандидати, в това число този на комунистите.

"Това е резултат от една брилянтна кампания, без прецедент в Русия. Този резултат е от колосално значение за Навални, който вече не е просто активист, а политик", подчертава Мария Липман, анализатор в Московския център "Карнеги".

Трийсет и седем годишният адвокат и блогър, известен с разследванията си на корупционни схеми, които публикува в интернет, се превърна в един от лидерите на недоволството срещу режима на Владимир Путин по време на зимните протести през 2011-2012 г., налагайки се като най-решителната и най-харизматична фигура.

Според политолога Николай Злобин Навални е извършил "преврат в руската опозиция". Бизнес всекидневникът "Ведомости" подчертава, че той е станал нейният "безспорен лидер".

Презирайки ограниченията и пречките, наложени от властта, и условно освободен от съда, докато присъдата му се обжалва, опозиционерът проведе активна кампания по западен модел, като организира множество срещи с московчани край метростанциите, мобилизира хиляди доброволци и събра повече от 100 милиона рубли (2,3 милиона евро) дарения.

"Сега знаем, че можем да водим ефективни кампании", заяви той вчера пред журналисти, изразявайки задоволство, че неговите доброволци, тези "хора от улицата", нанесоха поражение на кметството (...) с милионите си долари и пакетите с хранителни продукти за пенсионерите".

Именно Кремъл обаче му позволи да участва в кметските избори в Москва, за да легитимира досегашния кмет Сергей Собянин, верен съюзник на Путин, чрез един "конкурентен вот", организиран в столицата на общественото недоволство.

Първоначално депутатите, подкрепящи Кремъл в общинския съвет, му осигуриха необходимите гласове, с които да се регистрира като кандидат.

Навални бе осъден през юли на пет години лишаване от свобода по обвинение за злоупотреби. Той твърди, че доказателствата са изфабрикувани от първото до последното. Опозиционерът бе вкаран в затвора, а след това освободен от съда - противно на всички очаквания, до датата на обжалване на присъдата, която не е
определена.

Според експерти това решение не е могло да бъде взето без съгласието на Кремъл. "Фактът, че властите са били задължени да позволят на Навални да участва в изборите след десетилетие без политическа конкуренция, показва, че системата отслабва. Вече не е толкова непоклатима, както преди 2011 г.", подчертава Мария Липман.

Русия бе залята от вълна на безпрецедентно обществено недоволство след парламентарните избори през декември 2011 г., спечелени от партията на власт, "Единна Русия", заклеймени като фалшифицирани от опозицията.

"Кремъл сега е изправен пред труден избор. 27 процента не е 5 процента. Независимо от условията, при които Навални влезе в кампанията, неговите 27 на сто ще създадат разделения в Кремъл между застъпниците на полицейските методи и подкрепящите здравия разум и модернизацията", твърди независимият политолог Александър Морозов.

"Властта е изправена пред предизвикателство, на което трябва да намери отговор. В противен случай тя ще се сблъска с катастрофална загуба на доверие", добавя той. Анализаторите са съгласни с това, че оттук насетне ще бъде трудно Навални да бъде вкаран в затвора.

"Смятам, че една условна присъда е компромис, на който властите би трябвало да склонят", смята политологът Глеб Павловски, бивш съветник в Кремъл. "Ако го вкарат в затвора, това ще означава да му дадат допълнителен тласък, който може да се окаже необратим, към бъдещето му на национален лидер", допълва той.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
0
 
! Отговори
мецана преди 10 години
брей, че си събрал и милион евра и рублички този "лидер"Навални, тази американска *** е безспорен събирач на парички от подмолнатат кесийка на Вашингтон
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега знаем, че можем да водим ефективни кампании", заяви Алексей Навални , wse oste ima dolari , ama mai sa na swurchvane.
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Dokazano e che Navalni poluchava dolari za politikata si za razruchavaneto na Rusia.Ili i v Rusia ima prosti izbirateli kato v Bulgaria koito glasuvat za nego.
13
6
 
11
 
! Отговори
Ъц преди 10 години
Навалний??? Кой е този бе???????? Аааа, да двойният агент на Путин, троянското му конче!!!Някой съмнява ли се? ))))) Мнооого сол има да яде цру-то дорде стигне КГБ-то... )))
12
6
 
1
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До Robin HoodovНищо лично, не го хуля. Само подчертавам недостатъците му, а пък бай *** си има и добри черти. Я вземи ти си прочети забавната и пророческа книга "Москва 2042", може и на български, превода е много добър :)))
11
2
 
6
 
! Отговори
Robin Hoodov преди 10 години
До ShopХумора е добър, преценката е лоша.Няма как да се случи това в Русия.Няма да го бесят ще го сварят за да ви нахранят.Странен човек си искаш *** Балкански да ти е султан, а пък хулиш Путин.
10
9
 
9
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Честно казано, като външност този е класи над подполковника с ниското челце. Мисля, че като обесят Путин, той ще им стане цар.
9
10
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Плачете за комунизъм вие типично за простаците и комплексарите
8
6
 
9
 
! Отговори
Robin Hoodov преди 10 години
До ShopТи сис тоталитаерн.Електоратът на Путин от появяването му до сега е между60-70%.Кой ти плаща да пишеш такива тъпотии.Повечето руснаци, които познавам са гласували за Путин-не защото сляпо вярват, че той коренно ще промени икономическата обстановка в страната/нея трудно някой ще я промени/, а защото виждат в него сериозен човек, който връща имиджа на държавата и се старае да подобри живота на хората.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИМА ОПОЗИЦИЯ! ЗНАЧИ ИМА И ДЕМОКРАЦИЯ!Вярно, ще лежи в затвора, но ще лежи като политически- звучи някак гордо! Молодец!
6
14
 
10
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Държава, в която гласуват само 32% е умряла. Тоталитарен режим, който не печели с 99,9% е пътник.
5
12
 
20
 
! Отговори
Robin Hoodov преди 10 години
Написаното в статията е абсолютна глупост, всеки разумен руснак знае,че този тип е спонсориран от САЩ и колкото корупционни схеми е разкрил в толкова на втора е замесен.Русия не е България и там все още умните/разумни/ хора са болшинство и няма да позволят някой да им се бърка в развитието.Няма как да излъжат хората, че комунистите и ДС са лоши , а пък "демократичните" сили са добри. Ако там дойде такъв човек на власт-човчеството е обречено.
4
8
 
11
 
! Отговори
гост преди 10 години
много пара потрошиха неправителствените организации по дневалния, но нали са напечатани няма смисал да ги жалим
3
10
 
10
 
! Отговори
невалния преди 10 години
Ххъхъхъ мани го тоя невалния
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чшшш...Смешна работа.
1
8
 
15
 
! Отговори
bullshit преди 10 години
27 % от 32 % гласували :)пък и затвора го чака хе хе