Унищожаването на химическия арсенал на Сирия ще е трудно

"Винаги ще имате проблема на бомбата в мазето", казва експерт
10 сеп 2013 19:36, Елка Василева
16
Унищожаването на химическия арсенал на Сирия ще е трудно
Инспектори на ООН обезопасяват ракети със зарин в Ирак. Снимка: архив, Reuters

Всяко споразумение със Сирия да предаде химическите си оръжия посред хаотична гражданска война би било трудно за налагане от инспекторите, а унищожаването им вероятно ще отнеме години, предупреждават американски официални представители и експерти, пише Ройтерс.

Най-силният поддръжник на Сирия - Русия, в понеделник предложи Дамаск да се спаси  от американски военен удар заради обвиненията в използване на химически оръжия, като постави запасите си под контрола на международната общност.

Предложението беше приветствано от Сирия и подкрепено от генералния секретар на ООН. Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че офертата е потенциален пробив, но на нея трябва да се гледа със скептицизъм.

Сирия не е подписала международния договор за забрана на химическите оръжия и се смята, че разполага с големи запаси от нервнопаралитичните газове зарин, иприт и VX. Използването на химически оръжия е забранено от договор от 1925 г., по който Дамаск е страна.

Ликвидирането на сирийските складове с химически оръжия – за които се смята, че са разпръснати на десетки места - би било трудно, както и защитаването на оръжейните инспектори от насилие.

"Това е добра идея, но трудна за реализиране", заяви американски служител, пожелал анонимност.

"По средата сме на брутална гражданска война, в която сирийският режим избива собствения си народ. Мисли ли някой, че те изведнъж ще спрат убийствата, за да позволят на инспекторите да отнесат всички химически оръжия на сигурно място и да ги унищожат?", каза служителят.

Ейми Смитсън, експерт по ядрените, биологичните и химическите оръжия в Центъра Джеймс Мартин за изследвания на неразпространението, заяви, че липсата на точни данни за сирийския инвентар от химически оръжия ще затрудни проверките.

Тя посочи годините на игра на котка и мишка между оръжейните инспектори на ООН и Саддам Хюсеин, тогавашния президент на съседен Ирак, като пример какво може да стане в Сирия.

"Иракчаните ни лъжеха в лицето. Направиха всичко по силите си, за да прикрият тези ултрасекретни оръжейни програми", допълни Смитсън. "Либия също не се оказа напълно чиста, след като се отказа от своята програма за оръжия за масово поразяване".

Сирийският Център за научни изследвания и проучвания ръководи заводите за химически оръжия в Думеир, Хан Абу, Шамат и Фираклус, според Центъра за стратегически и международни проучвания на САЩ.

Бригаден генерал Мустафа аш Шейх, дезертьор от сирийската армия, заяви пред Ройтерс това лято, че повечето химически оръжия са били транспортирани в алауитските райони в Латакия и в крайбрежните райони. Някои химически боеприпаси все още се намират в бази край Дамаск, каза той.

САЩ наблюдават Сирия да предислоцира оръжията си от миналата година. Генерал Мартин Демпси, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, заяви миналата седмица пред Конгреса, че според него силите на президента Башар Асад правят това, за да ги държат на сигурно място.

Но мотивите на сирийското правителство са неясни и американски правителствени служители неофициално признават, че това преместване усложнява установяването на обектите с химическо оръжие.

"Макар че Асад контролира химическите складове, те са били предислоцирани с времето", казва друг американски служител, също пожелал анонимност. "Сигурността и предислоцирането на тези оръжия при променливата ситуация на терена, докато опозиционните сили се бият, може да представлява проблем".

Експертите казват, че ще отнеме месеци да се открият и обезопасят сирийските химически оръжия, и години, за да бъдат унищожени - а винаги ще съществува възможността някои да останат.

"Винаги ще имате проблема на бомбата в мазето", каза Джоузеф Чиринчоне от неправителствената организация Ploughshares Fund, която се бори срещу разпространението на ядрени, химически и биологически оръжия.

"Възможно е режимът да запази някои, за които няма да знаете нищо. Но има начини да се доберем до това", добави той, като посочи предишните усилия за проверка на складираната продукция и сравняването й с документите за производството й.

За Обама, който води трудна борба, за да получи вътрешна подкрепа за военни действия, едно споразумение в ООН може да предотврати потенциално съкрушително поражение в Конгреса. Но въпреки че окачестви руското предложение като потенциално позитивно, в интервю за Ен Би Си Обама заяви: "Мисля, че на първо време трябва да го приемем с известен скептицизъм."
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
9
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Истината е че хич не му се искаше на Обама да започва тази война , от една страна инцидента е страшен а от друга такъв удар нищо няма да донесе , там трябва масирана акция , но на никой не му се иска да влезе в сирисйкото блато , дали няма да жертват опозицията както направиха 1991 при въстаниетов Ирак . Когато седин проблем не се действа решително той винаги след време избухва с по-голяма сила .
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do Nqkakav si!!!Boklu*k(((( 11!!!
9
2
 
7
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Баас винаги са имали химическо оръжие.
8
5
 
10
 
! Отговори
Иди Амин преди 10 години
Кое му е трудното ? Пращаме всички гербери, талибани и *** в Къзълкум и изстрелваме по тях целия запас от химически оръжия...
7
2
 
5
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Колко Медицински и Друг персонал е необходим за ОБГРИЖВАНЕТО на ЕМИГРАНРСКИЯ ПРИТОК от Африка?!Ако можехме да им осигурим работа-ДОБРЕ...В този момент поемането на Бежанската вълна в България струва на БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ около 120 000 лв /ден- преки разходи и още горе долу толкова косвени разходи....От Кристалина Георгиева не чакам да свърши нещо полезно!Чакам от Правителството НИ ,да ИЗИСКА ОТ ЕВР. парламент да платят на България като Граница на Европейския съюз,ПО НАЙ-БЪРЗИЯ начин.
6
1
 
4
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
А *тсите имат право и на химически, и на ядрени, и на какви ли не оръжия?! "Богоизбрани", кво да ги правиш, нали така?...
5
1
 
4
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Важното е ,че тия дни нямаме "Официална Българска позиция " (от вигенин или орешарски)по въпроса за участието ни във военна намеса в Сирия.Надявам се така да е и занапред!.....Това което трябва да искаме в този момент от европейските парламентаристи е подпомагане за бежанската криза!От Северна Африка прииждат болни и неплатежоспособни хора,на които Българската Държава Няма ресурс да помогне!
4
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
А бе, тоя обективния е мноо светнат бре... *** тъпанарите обективни...
3
18
 
4
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Всъщност увaжaемия по- долу хептем се е оплел))), не стaвa думa зa "слaгaне нa оръжие", a зa ликвидирaнето нa aсaдовите химикaли, с които бомби нaродa си. Никой не е тръгнaл дa свaля оръжие, опозициятa също.
2
0
 
18
 
! Отговори
Далаверов преди 10 години
Що химическо оръжие се унищожи на Змейово за 10 години, тия разправят било трудно
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е добре това,няма ли да свършат тези войни вече...