Надеждите на ГЕРБ - дефицит под 2% за следващата година

Владислав Горанов за Бюджет 2014 пред Dnes.bg
Обновена: 14 окт 2013 09:37 | 12 окт 2013 19:29,
27
Надеждите на ГЕРБ - дефицит под 2% за следващата година
Владислав Горанов. Снимка: архив Булфото

Владислав Горанов е депутат от ПГ на ГЕРБ. Член е на Комисията по бюджет и финанси в парламента, беше зам.-финансов министър в правителството на ГЕРБ. С него разговаряме за очакванията му за Бюджет 2014.

Господин Горанов, какъв бюджет можем да очакваме да приеме 42-то Народно събрание?

Като обща рамка едва ли ще има големи изненади. Надявам се колегите да продължат да поддържат възприетата в последните години консервативна политика от гледна точка на бюджетното салдо. Надявам се да предложат намаление на дефицита под два процента за следващата година. Такива са и първоначалните анонси, които чуват като заявки от някои колеги в парламента, че подготвят бюджет с 1,8 процента дефицит. Това е по-добре от сегашните два и показва вярна посока на консолидация, макар и с темпове, които изостават от нашето виждане за трупането на нови дългове.

Кои практики на предишното правителство се надявате сегашното да продължи при изготвянето на Бюджет 2014?

Аз се надявам да продължат с инвестициите в инфраструктурата и с добро управление на средствата от Европейския съюз. Това е гарантиран свеж ресурс за икономиката, който би могъл да подпомогне растежа, особено в период, в който европейската икономика не се представя много убедително и по тази причина и българската икономика върви с относително бавни темпове. Надявам се да успеят да гарантират изпълнението на инвестиционната част на бюджета, за да може това да подпомогне, макар и малко, растежа.

Ще има ли България средства за новите социални мерки, които обеща премиерът?

Може би не за всички. Така или иначе гадаем. Всички тези анонси, които чуваме, че ще се прави някакъв централизиран фонд, в който на база проектен принцип ще разпределя средствата между министерствата, на пръв поглед изглежда добра инициатива, дотолкова доколкото ще се търси финансиране на най-ефективни проекти. От друга страна, може да останем с впечатление, че за пореден път се опитва да се бяга от решението и дискрецията на парламента и да се остави всичко в ръцете на Министерския съвет, но това са само догадки, тъй като не сме видели още никакъв законопроект за държавния бюджет, чуваме коментари и четем по медиите за различни сценарии. Това, което знам, е, че на по-голяма част от министерствата е предложено намаление с 10% на персонала от следващата година и орязване на бюджетите с над 10%, което ако е правено безпринципно, би могло да доведе до затруднения във функционирането на някои системи. Принципно е добре да има повече инвестиции в средното образование и анонсът в тази посока е по-скоро положителен, ако се реализира. Друг е въпросът до каква степен с какви темпове ще нарастват разходите в този сектор. Доста противоречиви неща чуваме на този етап.

Какви са шансовете да се повиши дефицитът и да се наложи да вземем нов заем?

Сигурно е, че следваща година за погасяване на стар дълг и за финансиране на дефицита ще трябва се емитира нов дълг около 5 млрд. лева. Част от този дълг е неизбежен, тъй като е свързан с погасяването на стар такъв. Нашите резерви са по отношение на това колко трябва да е голям бюджетният дефицит. Бюджетният дефицит е този, който носи чисто нов дълг и увеличава задлъжнялостта.

Как ще се отрази кризата със сирийските бежанци на финансите на страната?

Кризата със сирийските бежанци е много неприятна и от хуманитарна, и от житейска, и не на последно място - от финансова гледна точка. Поемането на такъв голям контингент от хора изисква доста сериозен разход на финансов ресурс. Като пример – броят на лицата, лишени от свобода, е съпоставим с броя на бежанците, които са в България. За издръжка на лицата, лишени от свобода, отиват десетки милиони. От такъв порядък най-вероятно ще бъдат и разходите за финансиране на престоя и грижата за гражданите със статут на бежанци. Положението е неприятно, но още не е драматично. Вероятно се необходима доста сериозна логистична организация от страна на правителството, за да се разширят местата, където могат да бъдат временно настанявани.

Откъде можем да вземем тези десетки милиони?

Те трябва да бъдат сметнати в общата рамка на бюджета. Тоест – от данъците на българските граждани. Ако не успеем да убедим Брюксел, че трябва да ни подпомогне целево в тази посока, ще трябва да дойдат оттам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
КЪМ 19ТОЗИ КОЙТО ПИШЕ ТОВА НЕ ЗНАЕ ,ЧЕ ТЕЗИ АБДИКИРАХА ОТ ВЛАСТТА И ДОВЕДОХА СТРАНАТА И НАРОДА ДО ПРОСЯШКА ТОЯГА.ТЕЗИ ОТ ГЕРБ РАЗРУШИХА И ОГРАБИХА НАРОДА И СТРАНАТА НИ .ПО ВРЕМЕТО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ИКОНОМИКАТА РАБОТЕШЕ,ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ РАСТЯХА ВСЯКА ГОДИНА ,А ТЕЗИ ОТ ГЕРБ КАКВО НАПРАВИХА-ТЕ НЕ САМО УНИЩОЖИХА ИКОНОМИКАТА,РАЗРУШИХА ДРЕБНИЯ БИЗНЕС,НЕ ДАДОХА НА ХОРАТА НИКАКВО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ,НО И ОГРАБИХА ДЪРЖАВАТА,УВЕЛИЧИХА ДЪЛГОВЕТЕ И АБДИКИРАХА ОТ ВЛАСТТА.***!!!!!!
18
1
 
6
 
! Отговори
владетеля преди 10 години
ТОЗИ Е ГОЛЯМ ***.ГОВОРИ НЕСВЪРЗАНИ НЕЩА,КОИТО НЕ ОТГОВАРЯТ НА ИСТИНАТА
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МНОГО СКОРО,ВИЕ ВСИЧКИ ПИШЕЩИ СРЕЩУ ГЕРБ ЩЕ СЕ МОЛИТЕ ДА СЕ ВЪРНАТ И БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ,ТА ДОРИ И ДЯНКОВ.СЕГАШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ЩЕ ДОКАРАТ САМО МИЗЕРИЯ И РАЗРУХА,А ВИЕ ПИШЕТЕ БЕЗ ДА МИСЛИТЕ,ЗАЩО НЕ СИ СПОМНИТЕ КОЛКО ИКОНОМИЧЕСКИ КАТАСТРОФИ ДОНЕСЕ УПРАВЛЕНИЕТО НА БСП И ДПС? НИМА ТОВА,ЧЕ ВИ ПОДХВЪРЛИХА 10,15 лв.ЩЕ ПОДОБРИ ЖИВОТА ВИ? НЕЩАСТНИЦИ!
16
3
 
14
 
! Отговори
Кибик преди 10 години
Зад този наднича Дянков. Нали му беше дясна ръка.
15
11
 
5
 
! Отговори
До Аз №16 от патило преди 10 години
Ако Ви се наложи да избирате между ляв и десен концлагер задължително изберете десния!Лявата идея пуска разни кукички като ***,наркотици,рокендрол и *** обаче ако здравата загазите и стигнете до концлагер изберете ценностната система на десния консерватизъм пред лявата либерална извратения!Не че крайниярезултат няма да е същия но има вероятност да се чувствате по-добре..........
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Boje pak glad mizeria dano pone da nqma SAMOZAPALILI hora che gerb I predishni pravitelstva sa vinovni za vsichko I bulgaria shte se prevurne v mnmizerna strana v koiato sichko ti zabranqvat po dobre umrqla da bqh che mi omrazna da jiveq ne kakto az iskam teia korumpirani kmetche I teq korupcioni bura po truda trebva da se osiznaqt
13
15
 
6
 
! Отговори
аз преди 10 години
Бедняците 14 и 15 първо да се върнат в 1ви клас, после да разберат че България бе единствената държава в Европа без данък на ЛИХВИТЕ на спестяванията, после да се обесят, защото са социално слаби никому ненужни ***. Бедните - в БЕЛЕНЕ, да строят светлото бъдеще и евтиният ток от атомната централа. Ако измрат докъто блъскат каманите, чудесно.
12
9
 
16
 
! Отговори
ГРЪБ преди 10 години
***, учил съм в училище в чужбина и бяхме с костюмчета, още там знаех че разкопчано горне копче на риза и вратговръзка е равно на *** и ***.Тично като този *** безмозъчен на сднимката.
11
10
 
26
 
! Отговори
Симеон преди 10 години
Владислав Горанов.Това не беше ли ***, който сложи данък на влоговете на българина .Те турците са взимали по-малък данък през турското робство .Как смее да се показва пред хората, *** .Да бяхте сложили данък лукс, за тези с колите по 100 000 лв, с хотелите, с басейните, с яхтите, с луксозните вили . Или не се сещате за тях-*** долни .Най-лесно е да дерете бедния трудещ се народ .
10
7
 
16
 
! Отговори
stoian000 преди 10 години
Я ПО-ДОБРЕ СЕ СКРИЙ БЕ, ***, ПАРДОН "МИТНИЧАРЧЕТО"
9
10
 
5
 
! Отговори
Моне преди 10 години
Усвояване на еврофондове, вземане на нови заеми и социална политика към *** и сирийци това ли е най-умното което може да измислите. Дреме ни колко ви е дефицита на скъсания чувал наречен бюджет. Таранкоолу просперитета на една нация (държава) е свързан с производство на стоки и услуги. Краденето на социалните помощи на Европа и харченето на халос на заеми не създава нищо. Добре наистина че има сънародници които си харчат изкараните навън пари в България. Като ни забравят край с БВП.
8
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мазен, мазен, мазен и на всичкото отгоре лъжлив и крадлив - типичен представител на ГЕРБ !
7
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Моята надежда е никога повече да не чуя за ГЕРБ.
6
4
 
37
 
! Отговори
Obektiven преди 10 години
Не искам да плюя, не обичам и да чета грозни коментари. Уважавам усилията на всеки един страната ми да стане по-добро място за живеене, без да се интересувам от политическата му принадлежност. Но след като прочетох, че сме на предпоследно място по усвояване на еврофондовете, няма как да не кажа, че и този политик ни лъжеше, че всичко е наред. Трябва да спре грубата манипулация, защото рано или късно лъжата излиза наяве.
5
10
 
33
 
! Отговори
Дани преди 10 години
от къде се пръкна този гимназист с лош поглед...и черни мисли...
4
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2%,3%,5% и т.н и т.н и т.н ЕЙ МУТРО-ЧАЛГА-ПОЛИТИКО ОЛИГАРСИТЕ стига сте лъгали хората, то верно че останахе само пенсионери, *** и сириици в тая проклета Мангалия ама има и мислещи хора не ни подценявайте!!! Не са ни виновни европейския съюз и американците затова което сме в момента , а са виновни МУТРИТЕ 2%,3%Да са живи и здрави наще трудолюбиви сънародници зад граница които си харчат паричките тук , че иначе не виждам как ще съществува държава от *** , пенсионери и държавни служители
3
11
 
39
 
! Отговори
Aleks 1969 преди 10 години
Попитайте ги герберите какво са направили като управляващи,освен,че замразиха доходите,увеличиха данаците,откраднаха1,3 милиарда от данаците на хората за здраве,напълниха гробищата с хора ,който и сега щяха да са живи,ако не управляваше ГЕРБ.Унищожиха средния и дребен бизнес и още, и още........................
2
6
 
28
 
! Отговори
Панчо преди 10 години
До HitlerЧумата за България!
1
16
 
39
 
! Отговори
Hitler преди 10 години
ГЕРБ = СПИН ко да кажа