Кой, кой, кой...

2013 година премина под знака на масови протести
Обновена: 29 дек 2013 14:01 | 29 дек 2013 11:10, Камелия Цветанова
181

Първите протести започнаха още през февруари срещу високите сметки за ток. Снимка: Булфото

Тази година премина под знака на масови протести в цялата страна, които вероятно няма да спрат и в началото на следващата.

Недоволството на хората започна още през февруари, когото получиха доста по-високи сметки за ток за януари заради влезлите в сила нови цени на електроенергията.

Тогава спонтанно по улиците излязоха хиляди. Това се превърна в най-масовия протест от години насам и обхвана десетки градове в цялата страна, дори роди нова форма на протест - самозапалването. Трима души посегнаха на живота си по този начин по време на февруарските протести.

Свикан под наслов "Да запалим монополите" протестът в крайна сметка се пренасочи от сметките за ток и енергийните дружества срещу правителството на Бойко Борисов.

След засилилото се напрежение и насилието между правоохранителните органи и протестиращите на 19 февруари в София, когато имаше ранени на „Орлов мост“, Бойко Борисов изненадващо подаде оставка на 20 февруари. Тогава  в парламента той отсече, че не може да гледа „по асфалта да се пролива кръв“.

Въпреки че на 21 февруари парламентът прие оставката на кабинета, на 24 февруари на национален протест по улиците на големите градове в страната излязоха над 100 000 души.

Протестите вече не бяха само срещу монополите, но и срещу цялата политическа система. На демонстрациите в София се появиха плакати с предложения за мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на депутатите, национализиране на енергодружествата, негодувание срещу демографската криза и лошите условия на живот.

Българи, работещи и живеещи на много места в чужбина, също организираха протести в знак на солидарност със случващото се в България. Протести се проведоха в Атина, Барселона, Берлин, Валенсия, Виена, Дюселдорф, Лондон, Мадрид, Мюнхен, Франкфурт.

Въпреки че шествията в началото на март бяха организирани от граждански сдружения и имаха и политически искания, те не успяха да излъчат легитимни лидери и така след като властта беше поета от служебно правителство начело с Марин Райков, който създаде граждански съвети, напрежението в обществото спадна и за известно време нямаше протести.

Ситуацията обаче се промени веднага след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителство, въпреки че партията имаше най-много гласове на изборите на 12 май, а БСП го прие.

Така още преди Пламен Орешарски да бъде избран за премиер отново недоволни граждани излязоха на протест в София.

Само ден след като той обяви министрите си на 27 май на пленум пред БСП, на шествие срещу проектокабинета излязоха около 200 души.

Този протест бе организиран от природозащитници от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

На следващия ден, когато парламентът избра Орешарски за премиер, пред сградата на Народното събрание имаше около 40 души.

Отново последва период, макар и от само две седмици, през който нямаше протести, но решението на парламента на 14 юни да назначи за шеф на ДАНС депутата от ДПС Делян Пеевски изкара хиляди несъгласни с този избор още същия ден на площада пред Министерския съвет.

Над 10 000 души се включиха в шествието в София до "Орлов мост", а малки протести имаше също и в Пловдив, Бургас, Варна, Русе и други градове в страната.

От този ден недоволните срещу новата власт се организираха в социалните мрежи, където се популяризираха под името ДАНСwithme (от едноименния хаштаг).

В отговор на протестите поддръжници на управляващите организираха контрапротести. Всяка вечер те се събираха пред НДК, за да поискат да се даде шанс на властта и започнаха да събират подписка в подкрепа на Орешарски.

След като президентът Росен Плевнелиев обяви, че сваля доверието си от правителството, контрапротестът се премести пред сградата на Президентството, а поддръжниците на кабинета поискаха оставката му, защото вече не е „обединител на нацията“.

Въпреки че броят на протестиращите намаляваше с всеки изминал ден, на 40-ия ден се стигна до сблъсъци между тях и органите на реда.

Окървавеният протест стана популярен като „нощта на белия автобус“.

Причината за сблъсъците стана решението на МВР да изведе от парламента трима министри и депутати с автобус, които попаднаха под обсадата на протестиращите.
 
Макар да знаеха, че недоволните всяка вечер в 19,30 ч. са пред сградата на Народното събрание, представителите на кабинета и депутатите се събраха на късно заседание, за да обсъдят предстоящата актуализация на бюджета. Протестиращите отказаха да им позволят да напуснат сградата, но полицията закара автобус, на който ги качи, за да ги отведе оттам и очаквано предизвика още по-голям гняв сред и без това недоволните от властта.

Така се стигна до сблъсъци между органите на реда и протестиращите, които завършиха с осем ранени граждани и двама пострадали полицаи, а обсадата на парламента продължи до близо 3.30 сутринта на 24 юли.

През август броят на контрапротестиращите, както и на протестиращите, силно намаля, след като депутатите излязоха във ваканция.

Дългоочакваното първо есенно издание на антиправителствения протест #ДАНСwithme на 4 септември, наречено "Голямото посрещане" заради първото заседание на депутатите, се превърна от спонтанен граждански протест в преброяване на симпатизанти на БСП и ДПС, и на ГЕРБ от друга страна.

Тогава пред храма-паметника „Св. Ал. Невски“ бяха събраха контрапротестиращите, с които се срещнаха депутати от БСП и от ДПС, а на няколкостотин метра пред входа на парламента бяха протестиращите в подкрепа на ГЕРБ.

Все пак заради засилените мерки за сигурност до сблъсъци и конфликти не се стигна.

Пет месеца след началото на протестите, и студентите решиха да се включат в тях. На 12 ноември обявилите се за „ранобудни студенти“ окупираха Ректората на СУ „Св. Климент Орхидски“.

Примера им последваха студенти от университетите във Велико Търново, Пловдив, Благоевград, след тях и тези от НАТФИЗ, УНСС.

Студените прекратиха окупацията на Ректората пет дни по-късно и преминаха към други форми на протести.

Те направиха няколко съвместни пърформанси заедно с колегите си от НАТФИЗ и УНСС на стълбите на Ректората и пред парламента. В тяхна подкрепа преподаватели оградиха сградата на парламента с книги.

На 14 декември, когато станаха 6 месеца от предложението за назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС, вътрешният министър Цветлин Йовчев бе блокиран за кратко от протестиращи студенти в ресторанта на Клуба на архитектите в София.

През следващите дни министрите на Орешарски направиха отчети за свършеното от тях за първата половин година и се похвалиха с добри резултати, но протестите не спряха, а прогнозите на анализаторите са, че българите ще продължат с шествията си като проява на недоволство срещу властта и през следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой е на снимката с Пашата, КОЙ, КОЙ,КОЙ?Кой плаща на протестерите, КОЙ, КОЙ, КОЙ?
127
0
 
4
 
! Отговори
Народен съд преди 10 години
До stasik1199Постът за отпуснатите пари за пътища. Ние не се нуждаем от подаяния,а от пари за индустриализация. Не ни трябват инвеститори,който да изнясят и последният лев от България. Трябват национална стратегия. Трябва да се строи от българи и да остане за българи. Не е актуална измамата, с крупните инвеститори който, ще дойдат и ще направят живота ни рай. Всеки който идва в България, идва с единствената цел да спечели пари на наш гръб.
126
0
 
2
 
! Отговори
stasik1199 преди 10 години
До Народен съдАми нали това казвам! През 1929г. малка България има ресурс да отпусне заем на Германия и Гърция. Във вече комунистическа България за първи път публична информация за размера на ВД дава директорът на БНБ в свое интервю за "Софийски новини"(март 1988 г.) Ще ми кажеш ли какви "глупости" казва тогава :)
125
1
 
2
 
! Отговори
Народен съд преди 10 години
До stasik1199През 1929г, в Германия умират от глад. Единственият начин да си подсигуриш приличен доход е да влезеш в структурите на нацистката партия на Хитлер, там заплатите са в щатски долари. Хайде да спреш с глупостите и други са прочели това,онова. Гърция,беше проект на западната пропаганда, в който се наляха 1 трилион долара за 25 години :)
124
1
 
4
 
! Отговори
stasik1199 преди 10 години
До АнонименВ пост 125 казваш лъжата: "за твое сведение,през 1989 България е на 23 място по БВП."Гледната точка срещнала Опорната точка и я попитала:- Между нас има ли разлика, според теб?- Как така според мен!? - отвърнала Опорната точка.Лошо се говори с индивиди, които не са си научили "опорните точки" :)Искам да припомня в тона на демагога, че през 1929г. България давала заеми на Германия и Гърция... ами, ако нямаше 9.9.1944?Средната работна заплата 1989г е цели 30 щатски долара!?
123
1
 
3
 
! Отговори
Народен съд преди 10 години
До stasik1199Смешник и в Гърция има чудесни пътища но няма икономика,няма индустрия, няма добавена стойност. Просто една аграрна държава,която западно европейците използват за почивка. На България, е нужна индустрия,а пътищата сами ще си ги направим.
122
0
 
3
 
! Отговори
stasik1199 преди 10 години
До Анонимен"Since Bulgaria joined the World Bank in 1990..."Досещаш ли се, че цитирам официалната страница на Световната банка :Dworldbank.org/projects/P099894/road-infrastructure-rehabilitation-project?lang=enА този линк е да видиш как се строят пътища и магистрали, ...и с чии пари!Интернет е Велик и не търпи демагози!
121
0
 
3
 
! Отговори
stasik1199 преди 10 години
До АнонименТова са глупости и лъжи! Казвам ти го в абсолютно прав текст! Ти си лъжец! Ако искаш да докажеш, че греша, то дай ми линк към страницата в "твоята" Световна банка :) За да не изглеждаш напълно смешен с лъжливи цитати от проправителствени сайтове, то ти предлагам първо да прочетеш Grzegorz Kolodko "Globalisation and Catching-up. From Recession to Growth in Transition Economies" или "Post Communist Transition to Market Economy. Lessons and Challenges"
120
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в 1989 г. общият износ на България е бил по-голям от износа на Гърция и Турция, взети заедно. Над 50 % от износа са изделия на машиностроенето и на електрониката.Не е вярно е твърдението, че сме изнасяли промишлени изделия само в източните страни
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До stasik1199да отидеш да се прегледаш за температура. вземам данните от доклад на световната банка. така че,влез и чети и не пиши неподготвен. иска ви се наистина да е така както агитирате,но не е
118
1
 
2
 
! Отговори
до платения 123 преди 10 години
Забравяш твоя работодател Костов!
117
3
 
5
 
! Отговори
Кой, бе? Кой? преди 10 години
Кой направи празната банкянска тиква генерал?Кой не излизаше от сараите на Доган с подаръци кучета и какво ли още не, да лижи гъзъ на Доган?Кой е мръсния ибрик на Доган и Ердоган, а?Кой казва при всяка своя изява по телевизията, че Доган е най-добрият български политик?Кой открадна 4 милиарда от магистралите?Кой открадна 1,4 милиарда от парите на бедните и болните от здравната каса?Кой, кой е виновен, че седмина българи се самозапалиха и изгоряха като факли, доведени до дъното на мизерията?Кой, бе? Кой? Кой?
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Само, че много от тези партийни членове на БКП, живеят в момента със скромна пенсия, и нямат нищо-не са крали,... много се споминаха, и също бяха честни хора и не оставиха никакви имоти и нищо придобито по нечестен начин, а сега имаме мъничка клика много богати хора, които крадоха в прехода и продава България, и много бедни роби....
115
0
 
5
 
! Отговори
stasik1199 преди 10 години
До АнонименИзбяга от въпроса: "Интересно къде намери класация за 1989г за НРБ по БВП?"Инфлация 311%, срив на валутния курс и масови фалити на банки... кой е на власт?Само между 1984 г. и 1989 г. брутният външен дълг нараства повече от три пъти, от 2,9 на 10,7 милиарда щатски долара....и последно, думите ти заблуждават, тъй като данните, които даваш са само дълг към т.нар. западни държави и не включват социалистическите страни :)И наа село не ядат колчетата на доматите!?
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да не говорим,че до 7ми февруари сащ отново трябва да вдигнат тавана на дългът си,защото отново ще е на 100% от БВП на САЩ, а по закон той не може да надхвърля 100%. Към момента САЩ дължи над 17трилиона долара като 1/3 е към чужди инвеститори.
113
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
външният дълг на НРБ към 1989 година е 46.6% от БВП, а към 1990 - 52.5. Както се вижда, НРБ покрива със запас Мастрихтските критерии по този параметър. За сведение само към 2010 година този критерий не се покрива от голяма част от развитите европейски страни, например Германия (чийто дълг е 82% от БВП), Франция (82%), Великобритания (76%), Италия (119%), Холандия (63%), Белгия (101%), Гърция (143%). Ситуацията не е по различна за развитите страни извън Европа - дългът на САЩ е 62% от БВП, на Япония - 198%, на Канада - 84% (5)
112
0
 
6
 
! Отговори
чудя се преди 10 години
Кой,кой кой ,,Партията-майка''!кой.
111
0
 
4
 
! Отговори
stasik1199 преди 10 години
До АнонименПрез 1989, в България има 2 милиона МИШЛЕТА с партийни билети.Интересно къде намери класация за 1989г за НРБ по БВП?Все пак неокомунистите или т.нар. днес социалисти успяват да унищожат да невероятно кратко време цяла държава! Това доказва, че са много по-некадърни и от БКП. Спомни си кога и как Външния дълг на РБ стана 180% от БВП! Интернет е Голяма работа и помни всичко :)
110
0
 
7
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Не питайте какво държавата може да направи за вас, а се запитайте какво вие може да направите за държавата си...Не си плащайте данъците, най-доброто за държавата. Иначе издържате грабителите си. Спомнете си за изгорелите вложения на милиони българи, за заграбените пари с десетилетия набирали лихви при лихвоточките, приватизацията на 45 годишния труд на бащите и майките ни....
109
1
 
9
 
! Отговори
до долните преди 10 години
Всъщност в БКП се влизаше много трудно!Малцина като Боко са влезли на 19г.!През 1989 г членовете на БКП бяха около 950 000!Те се изхитриха и веднага след 10 ноември от кандидатчленовете на юруш приеха нови 350 000 члена докато някои си хвърляха книжките!Общо през БКП/БСП са минали над 1 300 000 члена!За сравнение ще Ви кажа че всички агенти на ДС са били неповече от 300 000!