Лидерски сблъсък - версия 2014

Отидат ли си лявото и дясното, идва "Янето"
Обновена: 20 яну 2014 13:51 | 20 яну 2014 09:06,
66
Лидерски сблъсък - версия 2014
Ще разцепи ли Първанов БСП надве? Снимка: БТА

БСП, една традиционно нелидерска партия, вече навлиза в поредния си за последните години лидерски сблъсък. Откакто президентът в периода 2002-2012 година Георги Първанов напусна Дондуков 2, на Позитано 20 сякаш никога не е скучно. Двама лидери – един бивш и един настоящ, вече почти две години не могат да поделят столетницата, не успяват и да заживеят в разбирателство.

Още по темата
18 май 2012 11:03
129
„Ако има някаква опасност за БСП, в момента тя не е да се разцепи на първановисти и станишевисти. Опасността е да се разцепи на доволни и недоволни и недоволните да си тръгнат, заяви Георги Кадиев пред Нова телевизия. И е съвършено прав. Вечната вътрешна опозиция на Станишев формулира най-лошото, което може да се случи на левицата – да се превърне в лидерска партия покрай лидерските си сблъсъци. Левицата никога не е била това, но от години двама души я тласкат именно натам. Човекът-партия е неработещ модел в демократичния свят. В тези случай формацията залязва заедно с пълководеца си.

Десницата в България пострада достатъчно от подобни вътрешни борби. Очаква се столетницата да е по-мъдра. Вече веднъж почти останахме без дясно, дано не замре и лявото, защото това най-вероятно ще роди поредният "Яне".

Битката между Първанов и Сергей Станишев сега много напомня сблъсъка им преди и по време на 48-мия конгрес на партията. Тогава президентът тъкмо беше преотстъпил кабинета си на Росен Плевнелиев, а левицата се готвеше да избере ръководство. Месеци наред през медиите се чуваха обвинения, обиди и тежки квалификации от двата лагера. Първанов започна войната с пресконференция в НДК. И сега той тръгна по същия начин. И предния път всички знаехме какво се готви да направи. И този път държавният глава избра същата зала, за да обяви паралелната си листа за евровота. И този път слуховете плъзнаха месеци по-рано.

Историята се повтаря, ще каже някой. Тя обаче се повтаря толкова дословно, че обществото остава с усещането, че левицата разполага с машина на времето и отново е февруари 2012 година.

Възраждането на АБВ за момента не би трябвало да стряска социалистите. Поне от досега показаното членският състав не се е увеличил, а структурата на БСП остава стабилна. Обичайната опозиция в левицата, при това не цялата, просто намери нов начин да изкаже недоволство. Прави го обаче в твърде ключов момент. Станишев, освен лидер на БСП, е и президент на ПЕС, а евроизборите са ключови и за двете формации. Във вътрешен план в голяма степен от вота през май зависи оцеляването на кабинета, а представянето на европейските социалисти ще решава посоката на Брюксел в следващите пет години.

Калфин и Станишев от доста време не са в блестящи отношения. Факт е обаче, че той беше външен министър в кабинета му, по-късно стана евродепутат, а след това беше издигнат и за президент. Няма как да не боли такъв кадър да ти забие нож в гърба, с подобно поведение от ментора си, който те въведе в партията, вече си свикнал. А още един Яне чака на старта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защо хората не разбират, че тези бръщолевения тези дни е чисто и просто една пиар акция, една голяяяяма реклама.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Янка президент!
30
3
 
10
 
! Отговори
Гочо преди 10 години
Агент Гоце ли е Лидер?
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом има няколко десни и няколко центристки парти, няма нищо лошо да има и няколко леви. Аз лично им пожелавам по 3.9% на парламентарните избори!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Връчи защото закона го задължава .то да не е концерт по желание
27
2
 
33
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Оставете Съсела. Той води БСП към разпад. Това е добро за България.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И кво иска да каже на снимката -Сипи още 2 хахаха
25
4
 
6
 
! Отговори
the fox преди 10 години
Изглежда пиян на снимката
24
1
 
12
 
! Отговори
Обикновен 3 преди 10 години
За Станишев 3:До БСП,Уважаеми Социалисти, единственият ми въпрос е защо го държите този? Той Ви превръща в лузъри (простете английският израз, но той изразява по-точно бъдещото Ви състояние). След което ще си пише в CV-то че е управлявал най-голямата партия в Бъгария и ще си иде я във Виена, я в Брюксел или пък на още по-хубаво местенце. Не виждате ли че ви цака? Опомнете се докъто е време и има още какво да спасявате! Поздрав най-сърдечен,Моника Люински
23
14
 
5
 
! Отговори
герботъпкател преди 10 години
Ако си мислите, че БСП се цепи...живейте си в заблудата. Така се консолидира електорат, дами и господа.
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев успя да накара дори хората в БСП да го намразят. Най-вече заради коалицията с Атака (които в ПЕС изобщо не харесват) и с турците (кооито дори много хора в БСП мразят). Ама пуста жажда за власт.
21
2
 
21
 
! Отговори
Обикновен 2 преди 10 години
За Станишев 2:- загуби всички избори досега- театърът "Пеевски"- неспазени обещания към избирателите- въведе най-реакционния Плосък Данък- очевидно му е все тая за демографските проблеми. всички "социални" мерки "помагат" предимно на ***. Горното може да се чета като: .... се опитват да купят гласовете на *** като им подхвърлят трохи- ОПИТА СЕ ДА ВЪРНЕ ТЮТЮНОПУЩЕНЕТО в заведията. Само за това заслужава да бъде игнорирам тотално- позицията спрямо Атака? Изненада или не?
20
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фандъкова министър председател!!!
19
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Важното е че се намери човек /Първанов/,който да прецака Сергейда види сергей дали е хубаво като прецаква народа
18
2
 
26
 
! Отговори
Обикновен преди 10 години
Ето основни моменти и факти за Станишев:- отвратителна история със "заменките"- предаде всичко в ръцете на ДПС- настройва народа един срещу друг- "изгуби" държавни секретни документи вкл. и от НАТО- разнася недоказани скалъпени флашки- предложи Сидеров за председател на комисията по Корупция и ПАРЛАМЕНТАРНА ЕТИКА с аргумента: "а защо не?"- очевадно е наложил на министерския съвет сделка, платена от нашите пари, с участието на лобиста Хохегер, който по-късно е осъден, но за други делавери
17
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отцепването от БСП на Първанов ще е краят БСП
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отцепването от БСП на Първанов ще е краят БСП
15
0
 
16
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Никакъв сблъсък на лидери не е това. Това е преразпределение на порциите от Държавната софра. В случая Гоцето го прецака Сергея и това е сблъсъка. Иначе за България БСП-ДПС-ДС са проклятие в момента и трябва да изчезнат от политическата карта.
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не мога да разбера защо АТАКА -ДПС- БСП може а АБВ- ГЕРБ не може значи за едните може ,за другите не може
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много тютюнопроизводители и техните деца стачкуват вече няколко дена сега бесепарите ще кажат че пак Борисов ги е организирал бесепарите ще кажат че и този протест е платен